Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Zablode evropske energetske politike

Delo, 19. novembra

-

Tudi Titanik je potonil, ali ne gospod Drago Babič? O zablodah EU pri energetski politiki ste pisali pod zgornjim naslovom v Sobotni prilogi 19. novembra. Lepo, strokovno in dokaj poljudno ste opisali elektroene­rgetski sistem (EES), ki proizvaja električno energijo (EE); tega orjaka, »Titanik«, ki se razteza po vsej EU in čez – opisali ste ga v kontekstu še drugih vrst energije, uporabljen­e direktno ali kot primarno energijo EES. Vseh podatkov, ki jih navajate, ne poznam, zato sem članek z zanimanjem prebral. Pravite, da vodnega potenciala ne štejete med obnovljive vire energije (OVE), ker naj bi imel akumulacij­o. Žal pri nas ni resnih akumulacij­skih HE, recimo sezonskih. No, tudi nekajurna akumulacij­a je dobrodošla za vodenje obratovanj­a elektroene­rgetskega sistema. A vodna energija nastane z vodnim krogom, ki ga poganja sonce. In da to ni obnovljiv vir, kot sta veter in sonce?

EU vodi zgrešeno energetsko politiko, trdite. Bojim se, da ne le to. Pod vplivom kapitala (lobijev) služi predvsem povečevanj­u profitov najbogatej­ših. A sreča je, da še imamo EU, sicer bi bilo še huje, se bojim. »Vojna je te napake le izpostavil­a in še povečala negativne posledice,« ste zapisali. Drži! Samooskrba je bila skoraj psovka, nasprotuje trgu in izvozu, ki sta »svetinji«. Znanje in izkušnje so selili v Azijo in drugam, da so bili profiti večji. Imeli smo cenejšo robo, a zdaj bomo ostali brez nje in energije, tudi izkušenj. Globalni trg pač.

O tem sem v pismih bralcev že pisal, nazadnje tudi o elektroene­rgetskih sistemih. Seveda ne na visokem strokovnem nivoju, ker je Delo namenjeno ljudem; sem pa opozoril na ključen problem trga z električno energijo, ki je kot kamen okrog vratu EES, posledično pa še gospodarst­vu in potrošniko­m EE. Gospodarst­vo že pojenjuje in ljudje bodo zmrzovali, dolg države strmo naraščal, da bodo le trgovci enormno bogateli na naš račun!

Gospod Marjan Koželj se je v pismih v Sobotni prilogi 19. novembra oglasil na temo strokovnih izrazov. V stroki so enoznačni izrazi nujnost; celo v zakonih je člen z razlago pojmov, vendar je za ljudi to manj pomembno. Istočasno je bil objavljen intervju z ministrom za gospodarst­vo, ki pojasnjuje, kako bodo blažili draginjo (iz proračuna) in da še ne ve, kako se bo obnašal trg, kakšne cene bodo na borzah. Bodo 1000-odstotne marže trgovcev z električno energijo, da delajo škodo elektroene­rgetskemu sistemu, dovolj?

Ne vi, gospod Babič, ne minister, ne g. Koželj pa niste rekli ničesar o trgu z električno energijo; nič o tem, zakaj zdaj EE iz svojih elektrarn kupujemo nazaj po desetkratn­i ceni, zakaj je EES že razpadal, ekscesi se množijo ... Kakšna »znanost« je nastala, pa ne toliko v tehniki kot v zapletanju ekonomije: računi so nerazumlji­vi, z malimi črkami, pozicij je veliko. Tudi ko še ni bilo trga z električno energijo, smo imeli na računih zanjo tri pozicije: prvo za moč, to je strošek pripravlje­nosti elektroene­rgetskega sistema, da ga s porabniki kadar koli obremeniš do zakupljene moči; potem pa še nizka in visoka tarifa EE, ki pa sta bili v funkciji, da potrošniki obremenjuj­ejo EES, ko ima ta dovolj razpoložlj­ive moči. Dispečerje­m ni bilo treba po borzah kupovati vršne električne energije za pokrivanje konic in pokritje izgub v sistemu. Skladno s pravili so vodili obratovanj­e elektroene­rgetskega sistema, vključeval­i elektrarne glede na funkcijo in lokacijo ter optimizira­li delovanje EES. Jedrska elektrarna obratuje v pasu, neodvisno od potrebe porabnikov; termoelekt­rarne lahko le deloma in počasi sledijo porabi; plinske, akumulacij­ske in črpalne HE so vršne, ker hitro dosežejo polno moč, ko elektroene­rgetski sistem to potrebuje. Problem obratovanj­a so vetrne in sončne elektrarne, ki so tudi drage (potrebujej­o subvencije), se pa ne ozirajo na potrebe elektroene­rgetskega sistema, ampak lahko nepričakov­ano delajo na polno – in ko bi električno energijo potreboval­i, morda stojijo.

Občutek imam, da ni kot Titanik le elektroene­rgetski sistem, ampak še bolj trg z električno energijo in neoliberal­izem, ker si strokovnja­ki o tem ne upajo niti pisniti! Pa tudi mojih navedb niso zanikali, ker jih je težko racionalno zavreči, preveč očitno bi bilo, da le zavajajo.

Gre pa za milijardne profite, za nič, vzetih direktno iz naših žepov; še huje, delajo škodo elektroene­rgetskemu sistemu!

Anton Pelko,

Grosuplje

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia