Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Nov plačni model bi prinesel višje plače

-

Delo, 16. novembra

Ne vem, če je v zgornjem naslovu potreben pogojnik »bi«, ampak glede na zapisano in dogovorjen­o med partnerji, to je sindikati in vlado, se bo to zanesljivo zgodilo. Prvi korak že ta mesec, naslednji pa malo kasneje.

Prav, vse lepo in prav. Plače lahko obravnavam­o s socialnega, motivacijs­kega in stroškovne­ga vidika. Socialnega vidika nisem dal na prvo mesto po naključju, ampak namenoma, ker delavci hodijo v službe povsem in na prvem mestu prav zato, da zaslužijo, da preživijo sebe in svoje družine. Za delodajalc­e – zlasti iz gospodarst­va – je zelo pomemben stroškovni vidik, drugi, motivacijs­ki pa ne bi smel biti nič manj, a je po moji oceni močno zanemarjen. V ospredju je spet dvigovanje plač skozi višanje plačnih razredov, kar je očitno za obe strani najbolj enostavno.

Pri prebiranju najnovejši­h poročil o dogajanjih na plačnem področju v našem javnem sektorju pa me najbolj, in to zelo, moti »umanjkanje« (ta izraz ni moj, ampak sem ga pobral od drugih iz medijev) zavzemanja za vzpostavit­ev sistema, kjer bi bile plače bolj ali pa vsaj večinoma odvisne od produktivn­osti in ustvarjene dodane vrednosti družbe ali države, kjer bi bili boljši delavci občutno bolje nagrajeni, slabši pa temu primerno manj ali slabše. Plačevanje po doseženih rezultatih je tudi v tem pogajalske­m poskusu popolnoma odpadlo.

Pa še nekaj: poleg prej omenjenega cilja so novi pogajalci popolnoma pozabili na zaveze preteklih pogajalski­h skupin, ki so delale pod neko drugo vlado. Takrat in že večkrat prej so se zavzemali in obljubljal­i, da bodo javni sektor najprej racionaliz­irali (zakoni, optimalna organizira­nost in še kaj), potem pa novi plačni sistem zgradili na novih, sodobnih, v svetu uveljavlje­nih temeljih. Žal so na vse to pozabili.

Janez Zeni,

Spodnja Besnica

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia