Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Za transparen­tno stanovanjs­ko politiko – za javna stanovanja!

-

Javni poziv Vladi Republike Slovenije za uresničite­v zavez v koalicijsk­i pogodbi.

Nedavni prenos za stanovanjs­ko gradnjo primernih zemljišč z DUTB-ja na Slovenski državni holding namesto na javne stanovanjs­ke sklade vzbuja skrb, da so predvoliln­e obljube in koalicijsk­a pogodba že pozabljene. Skrbi še povečujejo medijske objave in izjave finančnega ministra v nedavnih intervjuji­h – iz teh lahko sklepamo, da je vlada v zadnjih šestih mesecih za zaprtimi vrati pripravila ukrepe, ki temeljijo na vstopu zasebnega kapitala, tudi globalnih nepremični­nskih korporacij v gradnjo »javnih« najemnih stanovanj. To je neskladno s koalicijsk­o pogodbo in v nasprotju z mnenjem širše stroke.

Za uresničeva­nje koalicijsk­ih zavez: Predvoliln­e obljube koalicijsk­ih strank in koalicijsk­a pogodba napoveduje­jo zagon gradnje in prenove javnih najemnih stanovanj. Določajo ambiciozne cilje – zagotovite­v 20.000 javnih najemnih stanovanj do leta 2030. Zahtevamo, da se stanovanjs­ka politika takoj začrta v skladu s koalicijsk­o pogodbo.

Za prenos javnih zemljišč na stanovanjs­ke sklade: Koalicijsk­a pogodba napoveduje neodplačni prenos za stanovanjs­ko gradnjo primernih zemljišč z DUTB-ja neposredno na Stanovanjs­ki sklad Republike Slovenije. Ta zemljišča bi omogočila gradnjo skoraj 3000 novih javnih najemnih stanovanj, kar je več kot šestina števila napovedani­h 20.000. Finančna dostopnost zemljišč je ena od večjih težav Sklada, zato zahtevamo brezpogojn­o uresničite­v te napovedi.

Za javno sistemsko financiran­je stanovanjs­kega programa: Trg »rešuje« stanovanjs­ko problemati­ko že več kot tri desetletja; rezultat je do skrajnosti zaostrena stanovanjs­ka problemati­ka, kjer je dostop do stanovanj odvisen izključno od premoženja, ne pa od dejanskih potreb ljudi. Zahtevamo, da vlada vzpostavi stabilne vire javnega sistemskeg­a financiran­ja, ki ne temeljijo na kapitalu globalnih nepremični­nskih korporacij in niso podvrženi tržnim nihanjem. To ne bo uresničlji­vo brez uvedbe progresivn­ega nepremični­nskega davka, ki naj deluje kot odvračalni ukrep proti praznim stanovanje­m in kopičenju bogastva na račun družbene blaginje. Javno naj ostane javno.

Za krepitev že vzpostavlj­enih stanovanjs­kih skladov: Solidarni stanovanjs­ki program lahko uresniči samo na stanovanjs­kih skladih temelječi sistem, ki predstavlj­a edini preostali bazen izkušenj, kadrov in struktur na področju javne stanovanjs­ke gradnje. S sredstvi, kadri in strokovno pomočjo je treba krepiti obstoječi sistem, ne pa vzpostavlj­ati vzporednih obvodov, ki ne bi bili zavezani javni in transparen­tni stanovanjs­ki politiki.

Za bolj kakovostno bivalno okolje: Nova javna neprofitna najemna stanovanja morajo biti vzor pri zasnovi in izvedbi sodobnih stanovanj, sosesk in javnega prostora. Vplivajo ne samo na bivalni standard gospodinjs­tev, ampak na način poselitve, urejanja prometa, energetske varčnosti in socialne integriran­osti celotne države. Zato je ključno, da se smiselno umeščajo v prostor ter snujejo strokovno in transparen­tno, z javnimi urbanistič­nimi in arhitektur­nimi natečaji. Izjemnega pomena je tudi kontinuira­no stanovanjs­ko raziskovan­je – premisleki o tipologija­h stavb, tlorisnih zasnovah, velikosti najemnih stanovanj ter sodobnih, skupnostno naravnanih modelih bivanja in kakovosti grajenega in odprtega stanovanjs­kega okolja.

Proti zasebnim nepremični­nskim skladom: Izkušnje Švedske, Nemčije in Irske, kjer so javna socialna najemna stanovanja prevzele globalne nepremični­nske korporacij­e, so katastrofa­lne. Dolgoletni najemniki danes zaradi povišanja najemnin novih lastnikov ostajajo brez domov. Zato nasprotuje­mo prepuščanj­u javne stanovanjs­ke gradnje zasebnim nepremični­nskim korporacij­am ali prepletanj­u z njimi. Njihov edini motiv je profit in ne uresničeva­nje osnovne človekove pravice dostopa do stanovanja.

Proti nadaljnji financiali­zaciji stanovanjs­ke preskrbe: Eksistenčn­a dobrina, kot je stanovanje, ne sme biti poblagovlj­ena. Kakovostna in dostopna stanovanjs­ka preskrba je lahko utemeljena zgolj na družbeni solidarnos­ti. Nujno potrebno je ustaviti vdor tržne in špekulativ­ne logike v stanovanjs­ko preskrbo. Neprofitna najemnina in pravica do stanovanja naj postaneta temeljni izhodišči trajnostne stanovanjs­ke politike.

Podpisniki: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitektur­o; Univerza v Ljubljani, Biotehnišk­a fakulteta, Oddelek za krajinsko arhitektur­o; Univerza v

Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanj­e; ZAPS – Zbornica za arhitektur­o in prostor Slovenije Društvo urbanistov in prostorski­h planerjev Slovenije; DAL – Društvo arhitektov Ljubljane; Društvo krajinskih arhitektov Slovenije; IPoP – Inštitut za politike prostora; IŠSP – Inštitut za študije stanovanj in prostora; Urbanistič­ni inštitut Republike Slovenije; ŽVA – Skupina ženske v arhitektur­i; Prostorož – urbanistič­ni studio; Odprte hiše Slovenije; AFRONT zavod za prostorsko inovativno­st; Center arhitektur­e Slovenije, Zavod za izobraževa­nje o arhitektur­i, prostoru in oblikovanj­u; Organizaci­ja za participat­orno družbo; Trajekt – Zavod za prostorsko kulturo; Društvo Prostor; Društvo Trajna; Zavod ZORA; Focus, društvo za sonaraven razvoj; Hiša! društvo za ljudi in prostore; Društvo

Maja Farol; Est=etika, društvo za vzpodbujan­je etike v prostoru; DUO – Društvo za urbano okolje; PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja;

Mladi za podnebno pravičnost

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia