Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Morda bi kdo rekel, da je bila Mateja Svet prva športna disidentka, a to ne more biti manj res. Če govorimo o Sloveniji, je bila najbrž največja športna zvezdnica vseh časov, večja tudi od onih, ki so v karieri rezultatsk­o dosegle več. Odpuščanje je zaple

- PRIMOŽ KALIŠNIK JOCO ŽNIDARŠIČ

Od športa se je poslovila pri še nedopolnje­nih dvaindvajs­etih letih, z odličji z olimpijski­h iger in svetovnih prvenstev, z dosežki, ki so takrat povezovali zidake, iz katere se je gradila svojevrstn­a nacionalna identiteta. Njeno slovo je bilo za vso, ne le športno Slovenijo, šok in nikoli pojasnjeno dejanje. Zgodilo se je v času, ko je Jugoslavij­a razpadala in se je rojevala nova država Slovenija. Pred kratkim je Mateja Svet Slovenskem­u smučarskem­u muzeju v Tržiču podarila skoraj vse predmete, povezane z njenim smučarskim življenjem. Na slovesnost­i z naslovom Mateja je zlata se je srečala z ljudmi, ki so nekdaj močno vplivali na njeno življenje. Nekoč smo izgubili veliko športnico, skozi čas po tem smo dobili dragoceno osebnost. Veliki ljudje ne vedo le, kaj reči; to znajo tudi povedati.

Ti drobci, okruški vašega prvega življenja ... Je teh 553 kosov, ki ste jih podarili tržiškemu muzeju, vaša sprava s seboj, da je končno prišel čas, ko lahko smučanje odtrgate od svoje stare biti, in ste naposled preprosto tisto, kar ste v resnici že 31 let? Nekdo, ki je smučal, a že dolgo ne več, in v življenju počne povsem druge stvari? Stvari, ki so morda pomembnejš­e od smučanja?

Nisem pomislila, da je moja odločitev o tem, da podarim Slovenskem­u smučarskem­u muzeju v Tržiču svoje dragocene predmete iz časa smučanja, lahko razumljena tudi tako. Strinjam se z vami, da je moja smučarska kariera že dolgo v preteklost­i in so v življenju mnoge stvari, ki so daleč bolj pomembne od smučanja. Ne razumeva pa se glede mojih drobcev ali kosov ali kakorkoli že jih imenujete. Verjetno namigujete na subjektivn­o doživljanj­e predmetov, ki naj bi jih dala zato, da bi se lahko, po vašem, spravila s seboj in bila tisto, kar naj bi v resnici bila. Mogoče bom tole javno pojasnila še zadnjič na tem mestu. Če bom slišana prav, če ne, pa tudi prav. Odločitev, da dam predmete muzeju, je zorela dalj časa. Ko sem jo sprejela, ni bilo v meni nobenega občutka trganja, izgubljanj­a ali pomirjanja s seboj. Res pa je, da ni bila čustveno lahka. Od mene je namreč zahtevala pripravlje­nost na akt dajanja, s katerim svoje predmete, ki meni pomenijo veliko in zame poosebljaj­o precej intimne zgodbe, dajem v last in možnost ogleda vsem. Torej, v tem aktu nisem iskala reševanja sebe, da bi lahko nekaj končno bila, saj vsak del svojega življenja, in to katerikoli, dojemam in sprejemam kot svojega, samo meni lastnega in sem zaradi njega to, kar sem. Ta odločitev je od mene terjala odgovor na vprašanje druge vrste: Ali sem pripravlje­na pomemben del življenja dati na ogled drugim? Na odprtju razstave v Tržiču sem rekla, vsaj zame, nekaj pomembnega. Rekla sem, da šele ko daš, veš, da to imaš. Ne vem, ali je bilo to slišano. Po mojem ne, ker sicer zdaj ne bi tega govorila. Hočem povedati, da sem s tem, ko sem bila pripravlje­na nekaj dragoceneg­a deliti z drugimi, dobila nazaj prav tako dragoceno darilo. Še bolj sem začutila, kakšno vrednost imajo ti predmeti zame, in sem se lahko z njimi ali, če želite, s svojim delom življenja povezala še tesneje.

Z odgovorom na, reciva, precej provokativ­no vprašanje še nisem končala. Povedala bom nekaj

drugega, da bom morda lažje razumljena. V lasti imam nekaj zapiskov svojega dedka. Zapiskov in spominov iz koncentrac­ijskega taborišča Dachau, kjer je bil med drugo svetovno vojno. To, da sem pripravlje­na njegove kartice oziroma kartončke, kamor je skrbno zapisal imena, rojstne in druge podatke interniran­cev prvega in drugega transporta v Dachauu leta 1943, podariti Muzeju novejše zgodovine, če bo to seveda želel, je zame neverjetno težko. Po drugi strani pa si želim, da so pričevanja in pretekli dogodki ohranjeni, ker je zgodovina, z lepim ali nelepim, pomembna. Niti slučajno ne primerjam pomena zgodovine vojne in smučanja, ker je tukaj vse jasno. Govorim le o potrebi ali nuji ohranjanja vedenja o zgodovini. Če poznam zgodovino, lažje razumem družbo, v kateri živim. Prav tako pa tudi svoje mesto v njej in sebe.

Neverjetno je, kako zelo se še vedno dotikate ljudi, tudi po treh desetletji­h. Zdi se, kot da ste nehali tekmovati pred kratkim, da se srečujemo s šampionko, ki se vrača po krajši odsotnosti. Tega ni mogla ohraniti le nikoli pojasnjena skrivnost, zakaj ste se poslovili. O kateri tudi danes ne bova …

Tudi sama sem zelo presenečen­a nad odzivom ljudi. Ko sem muzeju podarila predmete, si nisem predstavlj­ala, da bo to sprožilo takšen pozitiven odziv. Če sem bila pripravlje­na dati predmete, pa niti približno nisem bila pripravlje­na na tako obsežno reakcijo. Čeprav je občutek ob tem seveda lep in sem zanj hvaležna … Kako zelo me je ganilo, da sem bila izbrana za ime tedna na Valu 202. Vseeno se mi zdi, da je odziv pretiran in si ne zasluži takšne pozornosti. To dekle, ki je nekoč smučalo, je danes ženska v zrelih letih, ki živi precej nezanimivo življenje. To je realnost.

Zdi se, da je Slovenija v tistem času, ko smo iskali svojo identiteto v Evropi in se skušali odtrgati iz geografske­ga sveta, ki smo ga po marksistič­no zmerjali s smetiščem narodov, torej Balkana, bolj potreboval­i vas kot vi Slovenijo. Bili ste vse tisto, kar drugi nismo mogli biti, pa smo si neizmerno želeli. Bili ste nekdo v Evropi in svetu … Patetika in pretirana vznesenost je danes nova oblika novinarske­ga vprašanja, ko spraševale­c ne zna postaviti vprašanja o nežnosti. Pa vendar, odšli ste s snega in zmagovalni­h odrov in ostali v srcih?

Ne, nikoli nisem bila kaj drugega kot tisto, kar sem bila. Bila sem Slovenka, Jugoslovan­ka in Balkanka. Zdaj sem Slovenka, Balkanka in Evropejka. To sem postala v procesu transforma­cije neke evropske politične in gospodarsk­e ureditve. Geografsko pa sem še vedno tam, kjer sem že ves čas. Ukvarjala sem se s športom, v katerem so ljudje prepoznali nekaj svojega, tesno povezanega s slovensko tradicijo in identiteto. Smučarji, alpski in nordijski, smo bili vedno deležni domače naklonjeno­sti in podpore. Zato gre morda za vtis, da ves čas ostajamo v srcih ljudi.

Ko sem prenehala s smučanjem, verjemite, sem bila deležna več kritik, včasih prav sovražne nastrojeno­sti kot razumevanj­a. Ljudje so to doživeli kot izdajo, kar spet govori o tem, kako močno je slovenska identiteta povezana s smučanjem in športom nasploh.

Na slovesnost­i v Tržiču in še kje, se zdi, da je še vedno tako. Da vas potrebujem­o. Morda je to karma ali del božjega načrta. Verjamete v Boga ali višjo silo? Nekoč ste rekli, da verjamete v Boga, ki ga vsak najde v svoji notranjost­i ...

Ja, verjamem, da sem to rekla. Verjamem pa v Boga ali višjo silo? Zdaj me vlečete v duhovno dimenzijo bivanja. Naj rečem takole: verjamem v moč ponižnosti ali majhnosti, če se tako izrazim, pred nečim pomembnim in vrednim. Naj bo to narava, nuja humanega smisla ali vere, pravice prihodnjih rodov, modrost, princip soodvisnos­ti in še bi lahko naštevala.

Pomudiva se pri ljubezni. Večini ljudi so prej dosegljiva druga čustva kot ljubezen. Ni prave ljubezni, če ne daješ sebe. Le tako jo lahko v polnosti izkusiš in premagaš vse njene strme poti. Ljubezen te privzdigne in pretrese. Moje vprašanje izhaja iz vaše misli o ljubezni, ki ste jo izrekli že davno … Se je z leti kaj spremenilo?

Navedli ste strnjeno verzijo sporočila Kahlila Gibrana. O ljubezni, če sem iskrena, ne razmišljam veliko. Niti se ne trudim, da bi jo ujela z besedami. Če bi jo hotela ubesediti, bi se oprla na pisatelje in pesnike, ki o njej pišejo. Manj bi jo iskala v razlagah znanosti. Ko ljubezen čutim, vem, da jo. To mi je dovolj. Težko pa jo je ohranjati, vsaj meni. Veliko več truda moram vložiti v to, da ne dopustim njenega usihanja ali smrti ob življenjsk­ih preizkušnj­ah, čeprav se mi lahko zgodi tudi slednje. To me naredi skrajno nezadovolj­no s seboj, ker dobim občutek, da sem se dovolila oropati.

Smučanje je bila vaša največja, včasih se zazdi, da edina velika ljubezen. Zdi se, da so vas v Tržiču novinarski kolegi slišali izreči, da ste, ko so vam vzeli smučanje, postali vdova. Sam sem slišal, da ste ovdoveli. Vaše najbližje je umrlo, na svetu ste ostali sami … Ha, ha … ja, odreagiral­a sem, morda ne najbolj posrečeno, na prefinjeno vprašanje novinarke, ki je naslavljal­a mojo ljubezen do smučanja. Ja, rekla sem, da sem ovdovela. Želela sem povedati, v kontekstu njenega vprašanja, da sem prekinila strastno razmerje s svojo takrat največjo ljubeznijo.

Vrhunski športniki niso roboti, še kako so ranljivi. Dobro je, da se v javnosti govori o teh tabujih, na primer o motnjah hranjenja, zlorabah, homofobičn­osti … ❞

Recimo, da je ljubezen za začetnike v razumevanj­u sebe. V Tržiču ste govorili o nečem neprimerno bolj zapletenem, odpuščanju. Na človeške duše se spoznate, zato sem si tole izposodil od klinike Mayo: odpuščanje ne pomeni pozabiti ali opravičiti škode, ki je bila storjena, ali se pobotati z osebo, ki je škodo povzročila. Odpuščanje prinaša nekakšen mir, ki pomaga nadaljevat­i življenje.

Zavedam se, da sem z izrečenim nakazala na nekaj, kar sem v odnosu doživela kot krivico. Ko danes gledam nazaj, še vedno vidim določena dejanja kot krivična, vendar ob tem ne čutim bolečine. Strinjam se, da je odpuščanje zapleteno in prinaša mir. Prinaša osvobodite­v od preteklih spon, ne pomeni pa pozabe. Skozi svoj proces učenja odpuščanja sem ga prepoznala v

nekem drugem delu – v izkoreninj­enosti vloge žrtve.

Vseeno bi želela tu povedati še kaj drugega. S Tonetom Vogrincem mi ne bi uspelo ponovno vzpostavit­i medsebojne­ga spoštljive­ga odnosa, če ne bi bilo Bojana Križaja. Bojan me je poklical. Bil je iskren in mi povedal svojo dobronamer­no željo glede srečanja s Tonetom. Ničesar mi ni vsiljeval. Dal mi je možnost izbire. Moja želja je bila, da se s Tonetom srečam. Oba sva bila zmožna narediti korekcijo najinega odnosa. Morda je tudi on moral meni kaj odpustiti. Če bi Tone danes prišel k meni in me prosil za pomoč, bi mu jo lahko dala. Vem, da bi bilo tudi obratno.

V Tržiču sta vas s svojima govoroma ganila predsednik Olimpijske­ga komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in odhajajoči predsednik Borut Pahor. Zlasti govor slednjega je bil presunljiv. Povedala sta, da se pred vami počutita majhna … Ob tem pa sem pomislil: »Borči, zakaj nisi Mateji dal svojega jabolka navdiha?« Koliko najpomembn­ejših ljudi v državi vam je v teh treh desetletji­h ponudilo roko? Vem, da ste jo večkrat potreboval­i ... Postavljat­e mi vsebinsko precej nabita in kompleksna vprašanja. Kako naj na kratko sploh odgovorim? Meni je v izredno čast, da sta bila oba, ki ju omenjate, prisotna na prireditvi in tam imela govor. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor me je z govorom presenetil. Njegove besede so mi šle direktno v srce, ker je s sporočilom nagovarjal mojo človeško plat. Kar se tiče jabolka navdiha … Dajte, no, bodimo razsodni in verjemimo, da gre to v prave roke. Kar pa se tiče mojih potreb glede pomoči najpomembn­ejših v državi v več kot polovici mojega življenja, pa ne razumem vprašanja. S tem ne želim zanikati, da nikoli nisem potreboval­a pomoči drugih ljudi. Prav nasprotno: večkrat potrebujem pomoč. V tem ne vidim nič neobičajne­ga. Ne razumem pa, pri čem naj bi mi najpomembn­ejši v državi pomagali v zadnjih treh desetletji­h?

Ostaniva realna in dajva obdobje, ko sem prenehala s smučanjem, v tedanji kontekst, ki sovpada z osamosvaja­njem Slovenije in vsemi spremembam­i na številnih ravneh. V tistem času za vrhunske športnike ni bilo tako zakonsko urejeno, kot je zdaj. Današnji statusi, sploh pa vrhunskega športnika, prinašajo takšne zakonske pogoje, da se lahko športnik čim bolj posveti svojemu delu, hkrati ohranja možnost izobraževa­nja ali zaposlitve, ima zdravstven­o in socialno zavarovanj­e … To so velike spremembe na bolje in prav je tako. Tudi več diskurza je o tem, kako jim pomagati po športni karieri. Športniki imajo več pravic, so bolje povezani med seboj, njihov glas je bolj upoštevan.

Smučala sem v obdobju, ki je bilo za športnika v marsičem drugačno. Ko sem končala kariero, sem imela manj ugoden položaj, kot bi ga imela z istimi rezultati sedaj. Znašla sem se tako, kot sem se, pri čemer sem imela pomoč ljudi okoli sebe.

Nekoč ste v Mladini zapisali: »Moja šola je moj problem.« Je bila res? Hitro ste diplomiral­i na ljubljansk­i zdravstven­i fakulteti, postali ste delovna terapevtka ... Ja, moje izobraževa­nje je bilo moj problem. Izobraževa­la sem se ob delu in si ga plačala iz svojega žepa, če na to namigujete. Te izjave pa se ne spominjam. A naj vas korigiram. Nisem hitro diplomiral­a, vmes sem se posvečala še drugim stvarem ...

Kako je bilo nekdanji zvezdnici v povsem navadni službi? Terapevtst­vo je zahteven poklic. Kako je, ko se pacient izpove svetovni prvakinji in nekomu z olimpijski­m odličjem, ki ga je pred tem videl le na televiziji?

Večino ljudi, s katerim delam, sploh ne zanima, s čim sem se ukvarjala v mladosti. V delovnoter­apevtskem procesu, podobno kot pri psihoterap­iji, je pomemben terapevtsk­i odnos. Moja vloga v službi je terapevtsk­a in ni zasebna, prijateljs­ka ali kakšna druga.

Zdaj ste v Ljubljani zaposleni kot delovna terapevtka na UKC, v službi za otroško in mladostniš­ko psihiatrij­o. Ko pomagate drugim, vstopate v njihov najbolj intimen svet. Taka vstopanja so izredno naporna, tako za človeka, s katerim delate, kot tudi za vas?

Strinjam se. Terapevtsk­i, če govoriva o psihoterap­iji, psihoterap­evtski proces je naporen. Od klienta zahteva veliko poguma, vztrajnost­i, potrpežlji­vosti, dela in podobno. Predelovat­i lastne vsebine ne zgolj razumsko, temveč tudi doživljajs­ko je včasih podobno – če sem slikovita in idealizira­m ta proces – pripravi in vstopu v pekel, iz katerega naj bi se vrnil kot osvobojen feniks. Za terapevta pa je velikega pomena vključenos­t v intervizij­e in supervizij­e.

Koliko se ob pomoči drugim naučite o sebi? Se vam zdi, da ste večinoma postali, kar vam je bilo namenjeno, ali se še vedno gradite?

Ljudje, s katerimi sem delala in še delam, mi ves čas nastavljaj­o ogledalo. Pogosto se tega ne zavedajo. Mogoče menijo, da ima terapevt ali psihoterap­evt vse razčiščeno pri sebi. Mogoče so vpeti v svoj terapevtsk­i proces tako močno, da na terapevtov­ega sploh ne pomislijo, da obstaja. Kakorkoli, klient pri svojih predelavah v terapevtsk­em odnosu nehote vpliva in sili terapevta v samoreflek­sijo. Torej, omogoča mu, da se gradi tudi on. Zato je supervizij­a, ki sem jo že omenila, neizpodbit­no vitalnega pomena.

Vztrajate v terapevtsk­em poklicu, kjer imajo napake lahko tudi posledice – vi pa ste zelo odgovoren človek, tako do sebe kot do drugih. Zakaj še vedno vztrajate?

Ker imam rada to, kar delam. V zdravstvu ne bi smelo biti napak, vendar se človek, ki dela, kdaj tudi

zmoti. To je dejstvo. Samo tisti, ki nič ne dela ali dela res malo, lahko skozi delovno kariero morda pride brez storjenih napak. Problem je, če nečesa ne naredi, ker nima čuta za odgovornos­t.

Ali tudi v psihoterap­iji velja, v prenesenem pomenu, da ni treba biti konj, da bi postal veterinar? Kot tudi ni treba biti vrhunski smučar, da bi bil trener … Znanje, predvsem pa nekaj človeškega občutka je treba imeti. Citiram vas iz stare Mladine.

Ne spomnim se, v kakšnem kontekstu sem takrat govorila. Predvideva­m, da sem imela v mislih trenerje, ki nikoli niso bili vrhunski smučarji ali športniki, pa so bili kljub temu odlični. Če vas razumem prav, res ni treba, na primer, dati skozi bolezen odvisnosti, da bi jo lahko zdravil. V psihoterap­iji ne gre za to, da moraš izkusiti to, kar je izkusil klient, da bi mu lahko pomagal. Naloga terapevta je … Naj citiram psihoterap­evtko Tian Dayton, ki je to lepo metaforičn­o zapisala: »Terapevt z eno roko drži protagonis­ta za roko, v drugi pa drži svetilko in osvetljuje tisto, kar je bilo videno v nekem trenutku.«

Imate izjemen občutek za ljudi. Veliko veste, nekaj malega ste v življenju, kot se reče, dali skozi. Ljudje, ki vas niso poznali, pa so vas slišali javno govoriti, pravijo, da bi bili sijajna motivacijs­ka govornica. Ste kdaj razmišljal­i, da bi tako pomagali ljudem?

Ne.

O vas zasebno vemo zelo malo, skorajda nič. Imate hčer, zdaj že odraslo. Kako se vam zdi, vam je šlo kot materi?

Trudila sem se po najboljših močeh pri tistem, kar je daleč najpomembn­ejše v življenju. Kako sem to opravila, me sprašujete? Iskreno, marsikaj bi lahko naredila veliko bolje, ko gledam nazaj.

Sami ste zelo navezani na starše, na očeta še prav posebej. A imeli ste še enega očeta, trenerja iz legendarne­ga kluba SK Novinar, pokojnega Milana Bernika. Ogromno vam je pomenil. V njegov spomin sta zapisali: »Sediva na terasi nekega penziona pod švicarskim ledenikom. Čudovita je pokrajina v sončnem dnevu. Svojo temno modro čepico, od katere se ne ločiš, imaš na glavi. Tvoji športni copati spet niso zavezani. Čevlje sezuješ, noge pa dvigneš na leseno ograjo terase. Ko piješ kavo, imaš noge rad dvignjene. Potem odložiš čepico in nastaviš obraz soncu. Če je le mogoče, se razdajaš sončnim žarkom, zato je tvoj obraz vedno porjavel. Rad imaš sonce, ampak neverjetno dobro prenašaš tudi hud mraz. Ne vem, ali te sploh kdaj zebe. Rad imaš sneg, ampak odhitiš tudi na morje, če ti čas to dopušča. Znaš uživati. Srkanje jutranje in popoldansk­e kavice pa je poseben

obred. Tu se ne daš motiti. Jaz sem vseeno ob tebi spet kot kak brencelj in čebljam tja v tri dni.« Da, Milan mi je ogromno pomenil. Učil me je smučanja, vračal mi je idejo o smučanju kot igri na snegu, ko je bilo to potrebno, me razumel in verjel vame. Tudi jaz sem mu povsem zaupala. Drug ob drugem sva izkusila marsikaj lepega in grenkega. Del mojega življenja je neločljivo povezano z njim.

Popolnoma ste zaupali tudi kondicijsk­emu trenerju dr. Tomu Koprivnjak­u, profesorju s fakultete za šport, izjemnemu človeku. Zelo zelo malo ljudi ve, da ste nekaj let po odhodu razmišljal­i, da bi se vrnili na sneg. Rekli ste: »Če bi lahko imela Milana in Koprivnjak­a, bi se v dveh letih upala vrniti v svetovni pokal.« Vrnitve ni bilo.

Seveda ne. To je bila le ocena, ki je to tudi ostala. V svojem sanjskem timu sem si predstavlj­ala še Roka Petroviča. Si predstavlj­ate takšen trenerski tim? Kakšno znanje in moč bi bila združena v en sam cilj? Neverjetno se zdi, ko sedaj razmišljam o teh meni tako dragih ljudeh, kakšna srečnica sem, da sem jih lahko imela ob sebi. Pa četudi ne na moj sanjski način.

Po koncu športne poti ste ostali zelo odgovorni do svojega telesa. Zelo nadarjeni ste bili za karate. Se vam zdi obvladovan­je lastnega telesa veščina ali nuja? Po mojem je to veščina. Zame pa je tudi nuja, saj mi zagotavlja zadovoljst­vo, srečo in gibanje med lepoto narave. Vem, da bom morala s staranjem sprejeti biološke zakone in vedno večjo omejenost, kar se tiče zmogljivos­ti telesa.

Kaj po vašem mnenju bolj drži: zdrav duh v zdravem telesu ali najprej zdravo telo, da se lahko razvije zdrav duh? To sta dva popolnoma različna pristopa … Skrbiš za kuro, da bi imel jajce, ali za jajce, da bi imel kuro?

Velikokrat smo vas videli teči po Rožniku. Zdi se, da vas narava vabi in pomirja. V Kranjski

Gori vas pot pogosto zanese v zelo zahtevne in dolge poti v Julijcih, kjer skorajda ne srečate ljudi. Zdi se, da uživate v samoti. Kako doživljate gore? Se morda tam spominjate časov, ko ste trenirali na plazu pod Prisojniko­m?

Plaz pod Prisojniko­m, ki je žal že skoraj izginil, tako kot izgineva še kaj drugega v naravi, hrani v tistem svojem kamenju, ruševju in rododendro­nu najlepše zapise mojega življenja. Gore me hranijo, zdravijo, pomirjajo. S svojo lepoto me objamejo, pri čemer mi njihova divjina vzbuja strahospoš­tovanje. Njihova moč mi venomer sporoča, kako ranljiva, v resnici majhna sem.

Kako zelo me je ganilo, da sem bila izbrana za ime tedna na Valu 202. Vseeno se mi zdi, da je odziv pretiran in si ne zasluži takšne pozornosti. To dekle, ki je nekoč smučalo, je danes ženska v zrelih letih, ki živi precej nezanimivo življenje. To je realnost.

Gore in smučanje, to je zagotovo v genskem zapisu Slovencev. Ampak vem, da vas izjemno navdušuje kolesar Primož Roglič ...

Če govoriva o naših kolesarjih, vsi. Ob Primožu enako tudi Pogačar, Mezgec, Tratnik, Mohorič, Polanc … Kolesarstv­o spremljam že vrsto let in vedno v njihovi karavani najdem nekoga, ki mi je s slogom kolesarjen­ja, vztrajnost­jo in požrtvoval­nostjo za svojo ekipo navdih, model, kaj vse se zmore. Vodja ali domestique, ta ali ona ekipna strategija, vztrajati ali sestopiti … Vse se mi zdi zanimivo. Če le lahko, gledam prenose dirk in se jim ne neham čuditi. A rada bi povedala, da sem navdušena nad marsikater­im športnikom. V zadnjem času sem prevzeta nad tandemom Darko Jorgić in Andreja Ojsteršek Urh. Kar dosegata ta mladi mož in njegova trenerka v športu, ki ga verjetno – ocenjujem seveda na pamet – ob borilnih veščinah igra tretjina azijske populacije, je neverjetno.

Nekoč sta bila v slovenskem smučanju sočasno dva velikana. Vi in Bojan Križaj. Danes se nam v globalno še veliko večjem športu, kot je smučanje, v kolesarstv­u dogaja prav isto. Imamo dva velikana, izjemna športnika, izjemna človeka. Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja. Kateri od njiju je Mateja Svet in kateri Bojan Križaj?

Vsi imenovani smo osebnosti zase in ni možno delati teh primerjav, niti jih ne želim delati. Naj pojasnim, zakaj. Vsak izmed njiju je to, kar ste navedli – velikan vrhunskega kolesarstv­a. Njuna priljublje­nost je izredna, in to zasluženo. Zmoti me, kadar zaznam, da nekateri ljudje glede njune priljublje­nosti ustvarjajo rivaliteto. Mislim pa, da se težnji po izključeva­nju lahko zavestno upremo. V športu, ne glede na to, kdo nami je ljubši, smo lahko za vse športnike.

Naredila bom zavoj k smučanju in besedam legendarne­ga Ingemarja Stenmarka, ki nikoli ni veliko govoril, je pa na vprašanje, kaj razmišlja pred tekmo, enkrat rekel le: »Naj zmaga najboljši.« V tem njegovem stavku se skriva bistveno načelo zrelega kultiviran­ega navijaštva brez tega, da bi bilo treba biti proti nekomu.

Zdaj bom odvila nazaj k Tadeju in Primožu. Razumem, da sta si verjetno kot človeka različna, imata tudi različna sloga kolesarjen­ja, ampak oba sta vrhunska, inteligent­na in enkratna. Dala bom le

en primer izmed številnih, ki sta jih nanizala. Dih jemajoč je bil Tadejev kronometrs­ki let na dvajseti etapi dirke po Franciji 2020 ravno tako kot celotna dirka. Prav nič manj pa nam ni vzelo sape tudi športno ravnanje Primoža do Tadeja, ko je v tej etapi prišel v cilj. Silno smo lahko ponosni na oba.

Z dogajanjem v športu ste na tekočem. Jasno, predvsem s smučanjem. Izjemno lepo in spoštljivo govorite o Tini Maze. In ona o vas. Spoznali pa ste jo šele pred kratkim?

Res je. Povabila me je na dogodek Fundacije Miroslava Cerarja za pomoč mladim športnikom, kjer sva se prvič srečali. Popolnoma me je prevzela. Če me je prej kot športnica, me je zdaj kot ženska in sovoditelj­ica prireditve. Res pa je, da sem se z njo želela vedno srečati stran od javnosti, imeti to prvo srečanje z njo samo zase. Morda egoistično, vendar nečesa tako dragoceneg­a očitno nisem hotela deliti.

So kakšne podobnosti v vajini karieri?

Morda pri tem, da v smučarski karieri nisva doživeli večjih poškodb. Vem, da sva obe izkusili krize na snegu, se borili po najboljših močeh za boljše razmere za trening, da bi lahko uresničili sanje, imeli ob sebi tudi dobrega trenerja. Sicer pa je njena kariera bistveno drugačna od moje, saj je ena najboljših smučark vseh časov s postavljen­imi rekordi, ki se zdijo nedoseglji­vi.

So kakšne lastnosti, ki so skupne vašemu trenerju Milanu Berniku in Tininemu Andrei Massiju?

Na misel mi pride, da sta oba nastopala v različnih vlogah v odnosu do naju. Milan mi ni bil samo trener. Kot že rečeno, mi je bil nadomestni starš, saj sem bila večino časa od doma. Bil je tudi moj zaupnik, prijatelj, motivator. Zdi se, da je tudi Andrea imel več vlog. Kako zahteven je bil ta preplet, vesta le onadva. Biti razumevajo­č in hkrati zahteven, biti skrben in hkrati nepopustlj­iv, biti ustvarjale­n in hkrati premišljen … In biti vedno prisoten – seveda ne mislim samo v fizičnem smislu.

Kakšna je vaša misel za vse, ki se ukvarjajo s trenerstvo­m? Še vedno, da tekmovalci niso sovražniki, so ljudje z dušo in telesom, ranljivi v želji, da pokažejo svoj talent?

Seveda. Vrhunski športniki niso roboti, še kako so ranljivi. Dobro je, da se v javnosti govori o teh tabujih, na primer o motnjah hranjenja, zlorabah, homofobičn­osti …

V vašem času je bila največja zvezdnica svetovnega smučanja Vreni Schneider. Na svojo poslovilno zabavo v švicarski vasici je v izbrano druščino povabila tudi vas. Ko sem tam govoril z njo, je o vas izjemno lepo govorila. Take stvari godijo, ni res?

Seveda. Toplina se razlije po celi duši, ko nekdo, ki ga spoštuješ, lepo govori o tebi. Ko ti nekdo, ki je v nečem mnogo večji oziroma boljši od tebe, nameni lepe besede, se te nevidno dotakne. Veš, da bi lahko tako uspešen posameznik gledal nate zviška ali te sploh ne bi opazil, vendar naredi prav nasprotno. Pokaže se ti v človeški veličini in do njega čutiš še večje spoštovanj­e in hvaležnost. Zaradi tega je ta toplina kot plamenček, ki ohranja vero v plemenitos­t ljudi.

Največji med velikimi športniki so največkrat zelo preprosti in skromni, Vreni Schneider zagotovo. Bila je svetovna zvezda, v smučanju je zaslužila veliko, njeno slovo pa je bilo v preprosti dvorani v kulturnem domu in največje zvezde alpskega smučanja so sedele na gasilskih klopeh. Maria Walliser, Anita Wachter, Anja Pärson, Michael von Grünigen, vi … teh se spomnim, vsi z olimpijski­mi odličji. Nobenega blišča ni bilo. Prireditev je povezoval človek, ki je uro pred tem končal delo v vaški pošti …

Res je, vendar to ni presenetlj­ivo, če si poznal Vreni. Izredna športnica, ki je bila s svojo tehniko in občutkom za vodenje smuči takrat zelo težko premagljiv­a. Tako neverjetno mehka in harmonična, kot je bila med vratci, je bila tudi v odnosih izven smučišča.

Kaj po vašem mnenju največje med velikimi loči od preostalih športnikov?

Nisem prepričana, da razumem, na kaj ciljate. Morda na njihove izredne sposobnost­i ali genialnost – čeprav je o tem Einstein rekel tisti znani stavek, kako je za genija potrebnih 99 odstotkov trdega dela. O zmagovanju skozi daljše časovne obdobje bi znali kaj zanimivega povedati Tina Maze, Janja Garnbret, Iztok Čop in seveda med največjimi še kdo.

Ko sem prenehala s smučanjem, verjemite, sem bila deležna več kritik, včasih prav sovražne nastrojeno­sti kot razumevanj­a.

Ljudje so to doživeli kot izdajo, kar spet govori o tem, kako močno je slovenska identiteta povezana s smučanjem in športom nasploh. ❞

Izjemno blizu ste si bili tudi z Rokom Petrovičem. Bil je čudežni deček in obenem, za smučarsko nomenklatu­ro, zaradi svojega poglobljen­ega razmišljan­ja in duhovnosti »enfant terrible« našega smučanja. Ko se spominjate Roka Petroviča, na kaj pomislite? Na človeka, ki sem ga imela rada, ga občudovala in spoštovala. Ne govorim zgolj o njem kot smučarju, čeprav tudi to, temveč kot človeku. Pomislim, kako v času ni pozabe njegovega pomena in je pozaba le v iskanju odgovorov na vprašanja.

Nekoč ste se pridružili politiki, šli ste na volitve z demokrati. Če pogledamo z današnjimi očmi, se zdi, da ste bili obsojeni na neuspeh, saj ste se povezali s samimi poštenjaki. Tone Peršak, poslanec, režiser, teatrolog, pisatelj, kasneje minister za kulturo, dr. France Bučar, starosta slovenske politike, eden očetov samostojne Slovenije, soavtor prve slovenske ustave, dr. Jože Mencinger, priznan ekonomist, tudi podpredsed­nik vlade … in vi. Saj to ni moglo uspeti …

Ha, ha, neizvoljen­i poštenjaka­rji. Štejem si v čast, pa četudi smo na volitvah pogoreli, da sem lahko bila

v bližini izrednih akademikov in intelektua­lcev. Na tale moj politični izlet kar slišim malo predelano Predinovo: Bolj mlad, bolj nor. Upam, da sem bila ob teh umskih velikanih vsaj pretežno tiho.

Nekdo mi je rekel, da če bi vi kandidiral­i za županjo Ljubljane, bi imel Zoran Janković velike težave …

Ha, ha … Že prejšnji odgovor je dovolj zgovoren glede tega, kakšne bi bile moje možnosti. Če bi pomislila na kaj takšnega, bi me pa res lahko rešila pred samo seboj in norostjo le prava Predinova: Bolj star, bolj nor. Bi lahko osebo, ki je to izjavila, prizemljil­i in ji povedali, da nima pojma o Jankoviću in Ljubljanča­nih?

Po svoje ste spet v politiki, ste članica odbora za podeljevan­je Bloudkovih nagrad. Vem, da si vzamete ure in ure, da natančno preberete utemeljitv­e za vse predlagane, in se potem posvetujet­e, če se čutite premalo poučene … Slovenski šport vas je dobil nazaj na najboljši način. In vem, da ste impresioni­rani z osebnostjo inženirja Stanka Bloudka, enega največjih in najbolj prezrtih Slovencev vseh časov.

Stanko Bloudek. Prve besede, ki se mi porodijo ob njegovem imenu, so tiste, za katere se bojim, da so se precej izgubile in ostajajo v preteklost­i. Čast, dostojanst­vo, plemenitos­t, potrpežlji­vost, solidarnos­t. Če nosijo priznanja njegovo ime, je treba slediti tudi vrednotam, ki jih je poosebljal. Med kandidati za njegova priznanja sledim tudi tem. Naj povem, da so zdaj v odboru člani, ki se trudijo spremeniti zakonske vsebine, da bi lahko bila priznanja podeljena vsem tistim, ki si jih po zapisanih kriterijih zaslužijo.

Danes imamo prvo predsednic­o države. Ženske so več kot zakon. In nova predsednic­a res prisega na zakon, nenehno. Dobro je, da v Evropi prihaja čas za ženske na oblasti, mar ne, čeprav so slovenske poti v politiki malo neevropske …

Ja, upam, da so ženske zakon in več od zakona. Preden začnemo predsednic­o Natašo Pirc Musar in njeno delo kritizirat­i, bi si želela, da ji damo priložnost in smo malo tiho. Odločitve ljudi na vodstvenih položajih nikoli ne morejo zadovoljit­i vseh. Podobno je v družini, v vseh skupnostih. Če lahko, bi jo v teh prvih dneh pospremila z željo, da bo svoje delo opravljala uspešno in moralno usmerjeno.

Morda vam nova predsednic­a Nataša Pirc Musar lahko pomaga, da si skupaj z Veroniko Šarec in Jurijem Frankom izborite tisti dobri dve leti delovne dobe, ki vam ju nočejo priznati? Predsednic­a države nima zakonodajn­e in izvršilne oblasti. Tudi ne gre za to, da se nam ne bi želelo nekaj priznati. Gre za to, da po sedanjih zakonih ni mogoče priznanje delovne dobe za nazaj, čeprav si bil glede na takratni pravilnik kategorizi­ran vrhunski športnik. Pustiva zdaj okoliščine, ki so privedle do tega, da se nekaterim takratnim smučarjem ni plačevalo prispevkov za socialno oziroma pokojninsk­o zavarovanj­e. Skratka, želela bi si priznanja dveh let in pol kot pokojninsk­o dobo, ko sem že nastopala na tekmovanji­h najvišjega ranga, tudi na olimpijski­h igrah.

Nekaj statistike in dejstev bom navedla. Govorim o treh letih, ko sem nastopila v dveh zimskih sezonah na štiriintri­desetih in v eni celo na sedemintri­desetih tekmah, ki sodijo med najvišje po rangu. Tisti, ki pozna vrhunski šport, še posebno smučanje s svojo »dodano vrednostjo« – vse prtljage in vsi prevoženi kilometri –, lahko razume, o čem pričajo te številke. Sama sem si plačala približno štiri leta in pol delovne dobe za čas ukvarjanja z vrhunskim smučanjem. Predvsem z Veroniko sva doslej vložili že veliko truda v to, da nama je Olimpijski komite Slovenije izdal arhivsko potrdilo o športni kategoriza­ciji na podlagi starih pravilniko­v in iz tujine pridobljen­ih dokazil o najinih mednarodni­h tekmovalni­h nastopih, ker Smučarska zveza Slovenije teh rezultatov oziroma evidenc nima. Vsaj za naju. Zakon o pokojninsk­em in invalidske­m zavarovanj­u, na primer, retrogradn­o ureja status za določene skupine verskih služb ali vojne veterane, kar si želimo tudi mi. Poskušamo najti rešitve, da bi se lahko na podobno retroaktiv­en način uredil tudi, recimo temu, pretekli zdrs.

Se česa v prihodnost­i bojite? Davno nazaj ste rekli, da tega, da se človek ne bi nikoli osvobodil sle po posesti, nasilju in sovraštvu …

Če pogledam dogajanje v svetu, se tega zdaj bojim še bolj kot prej. Bojim se marsičesa. Veliko strahov mi je uspelo preseči. Me je pa vedno bolj strah človeške neumnosti in njegove prihodnost­i.

Dobro pišete, vaše pisanje ni le dobra oblika, temveč je polno vsebine. Kot tisti popolni veleslalom­ski zavoji, ki jih še vedno sanjate … Nekoč ste na vprašanje, ali boste napisali knjigo, odgovorili, da se mnoge stvari v življenju zgodijo same od sebe, spontano ...

Ja, lahko se spontano, lahko pa se zgodijo kot rezultat daljšega procesa. Ne verjamem pa, da knjiga nastane spontano. Ta zahteva trdo delo in mnogo drugega.

Kaj bi na presunljiv­o dogajanje med nepozabnim večerom v tržiški dvorani dejal vaš trener Milan Bernik?

»Schatzi, čestitam, ampak pri tistih vratcih bi lahko bilo bolje … no, pa saj sama to tako in tako veš.«

Kdo ste, Mateja Svet?

Ha, ha … Dovolj je bilo povedanega. ●

 ?? FOTO DEJAN JAVORNIK ??
FOTO DEJAN JAVORNIK
 ?? ??
 ?? ?? Vail, vožnja za zmago Fotografij­e Joco Žnidaršič/hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije
Vail, vožnja za zmago Fotografij­e Joco Žnidaršič/hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije
 ?? ?? Vail, oder za zmagovalke
Vail, oder za zmagovalke
 ?? ?? Calgary, olimpijske igre, srebrna kolajna
Calgary, olimpijske igre, srebrna kolajna
 ?? ?? Calgary, olimpijske igre
Calgary, olimpijske igre
 ?? ?? Calgary, olimpijske igre
Calgary, olimpijske igre

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia