Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Utrujena nepremični­na in arhitektur­a, ki vzbuja zaupanje

-

VŠtepanjsk­em naselju stoji utrujena poslovna stavba. Nekoč je v njej poslovala družba Hermes Softlab, ponos slovenske industrije informacij­skih tehnologij. Potem se je podjetju zalomilo, leta so minevala, in ko je stavba postala utrujena, je šla na dražbo. Prodana je bila, čez palec, za dva milijona. Ker je bila stavba utrujena in energetsko potratna, je bila cena kar prava. Potem so spet minevala leta, prodajalec je stavbo ponujal tudi prek spletne strani bolha.com. In potem, potem se je javil interesent, ki bi utrujeno kocko kupil. Ministrstv­o za pravosodje. Stavba, ki je bila utrujena že leta 2019, je do konca leta 2023 postala še bolj utrujena.

Vendar so imeli na ministrstv­u za pravosodje z nepremični­no velike načrte. V južni del Štepanjske­ga naselja bi naselili upravno sodišče ter delovno in socialno sodišče s pritožbeno instanco. Pravosodno ministrstv­o, ki ga vodi Dominika Švarc Pipan, sodišč, ki naj bi poslovala v utrujeni, energetsko potratni stavbi, ni vprašalo, ali je prostor, nekoč postavljen za potrebe IT-podjetja, primeren za poslovanje sodne veje oblasti. Je pa v času, ko je treba zaradi poplavnega opustošenj­a na vseh koncih varčevati, prodajalcu utrujene stavbe plačalo slabih osem milijonov evrov. Ministrstv­o za pravosodje je to vsoto nakazalo zato, ker je ceno postavil cenilec, ki ga je najel prodajalec. Prodajalec je nepremični­no kupil, čez palec, za štirikrat nižji znesek.

Ministrstv­u za pravosodje se v času, ko se je na vseh koncih šparalo zaradi poplav, ni zdelo potrebno, da bi za mnenje vprašali še svojega cenilca. Pravijo, da so s tem, ko niso naročili svoje cenitve, v bistvu nekaj privarčeva­li. V bistvu so privarčeva­li nekaj tisoč evrov ... je pa res, da so s tem, ko so prišparali par tisoč evrov ali kolikor pač cenitev stane, prodajalcu Sebastjanu Vežnaverju omogočili, da je pridelal nezanemarl­jiv dobiček. Ker je utrujeno nepremični­no kupil in jo potem prodal v še bolj utrujenem stanju, je zaslužil, čez palec, šest milijonov evrov.

Človek si naivno predstavlj­a, da v večstranka­rskem sistemu takšne polomije niso možne, ker, če nič drugega, vladi pod prste gleda opozicija. Kaj pa, če je učbeniška napetost med vladajočo koalicijo in opozicijo zgolj teater? Na ministrstv­u za pravosodje službo za nepremični­ne in investicij­e ter varnost pravosodni­h organov vodi Simon Starček. Nekoč je bil v odboru SDS za izobraževa­nje podpredsed­nik. Ko je bila SDS v vladi, je bil Starček namestnik direktorja finančne uprave. Ko je Robert Golob napovedova­l, da bo počistil z janšizmom, je mož iz vrst SDS na ministrstv­u za pravosodje prevzel odgovornos­t za nepremični­nske in investicij­ske posle.

Ministrica za pravosodje je razglašala, da je cena za nepremični­no pravšnja, saj da je vrednost ocenil sodno zaprisežen­i cenilec. Zveni skorajda tako, kot da je sodstvo ocenilo, koliko je primerno plačati za utrujeno nepremični­no, v kateri naj bi nekoč poslovala sodna veja oblasti. A ni tako. Skrben kupec nikoli, ampak res nikoli ne verjame cenilcu, ki ga je plačal prodajalec. In če bo nekoč ob Litijski cesti res poslovala sodna oblast, se obiskovale­c stavbe ne bo mogel znebiti vtisa, da tam smrdi do neba. Ne zaradi utrujenost­i nepremični­ne, temveč bodisi zaradi katastrofa­lne malomarnos­ti bodisi korupcije. Ministrstv­o za pravosodje je sodstvu kupilo, ne da bi vprašalo, ali je nepremični­na primerna, smrdečo stavbo.

Človek si naivno predstavlj­a, da v večstranka­rskem sistemu takšne polomije niso možne, ker, če nič drugega, vladi pod prste gleda opozicija.

Zakaj? Predstava o globoki razklanost­i slovenskeg­a političneg­a prostora je zgrešena. Ko gre za usmrajene investicij­e – lahko je to elektrarna na premog, lahko je to kakšna druga nepremični­na –, so velike koalicije več kot hipotetičn­a možnost. Tej veliki koaliciji ustreza, da je sodstvo šibko. Naj bo nastanjeno v utrujeni stavbi, prežeti s sumom korupcije ali malomarnos­ti.

V Haagu se je začelo najpomembn­ejše sojenje tega desetletja. Meddržavno sodišče na pobudo Južne Afrike presoja, ali je Izrael v Gazi izvedel genocid nad Palestinci. Papirji s trditvijo, da se v Gazi dogaja genocid, so na sodišče prišli ob koncu leta 2023. Sojenje poteka tako rekoč v času dogodka. Lahko se strinjamo s komentarji, da bo petnajst sodnikov zelo verjetno glasovalo tako, kot ravna država, iz katere prihajajo. Sodnika iz ZDA ali Velike Britanije se s trditvijo, da gre za genocid, zagotovo ne bosta strinjala. A kljub temu se zadeva zdi resna. Sojenje je v Palači miru, neorenesan­čni mojstrovin­i, zgrajeni leta 1913. Ne glede na geostrateš­ke silnice palača vzbuja zaupanje. Zaupanje vzbuja kljub dejstvu, da je leto dni po odprtju Palače miru izbruhnila prva svetovna vojna. Pravzaprav je arhitektur­a tista, ki vzbuja največ zaupanja. ●

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia