Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Del socialne države so tudi počitek, regeneraci­ja, dobre razmere za delo

Če je mogoče izluščiti rdečo nit oziroma besedo, ki se je v najinem pogovoru v takšni ali drugačni obliki najpogoste­je pojavljala, je to: sprememba. In če kultura dejansko velja za enega od najpomembn­ejših, dinamičnih in povezovaln­ih katalizato­rjev skupno

-

Podobno kot vašega kolega Luko Mesca se vas spomnimo z Delavsko-punkerske univerze. Kaj ste iz tistega obdobja vzeli za popotnico ob vstopu v politiko? Temelji Delavsko-punkerske univerze so bili zaveza k sodobnim zelenim in levim političnim idejam, k razmisleku o blaginji za vse in o političnem delovanju, ki bi temeljilo na tesnih povezavah s skupnostmi, medsebojne­m spoštovanj­u in tovarištvu. To so ideje, ki jih še danes zagovarjam pri svojem političnem delu.

V zadnjih mesecih združujete dve vlogi, ste koordinato­rica Levice in ministrica za kulturo. Prinaša to za področje kulture kaj prednosti?

Tako na ministrstv­u za kulturo kot v Levici imam odlično ekipo sodelavcev, kar mi omogoča učinkovito delo. V Levici smo vedno zagovarjal­i tezo, da mora imeti kultura osrednje mesto v družbi, kar v tej vladi tudi uspešno uresničuje­mo. Kultura je vidna predvsem, ker jo gradi mreža odličnih ustvarjalc­ev, institucij in ljudi, ki z ljubiteljs­kimi dejavnostm­i bogatijo vsakdanje življenje vsake lokalne skupnosti. Imamo raznoliko, mednarodno uspešno kulturo. Dosežki naših ustvarjalk in ustvarjalc­ev se lahko postavljaj­o ob bok uspehom športnikov in znanstveni­kov in na te uspehe kulturnega sektorja sem izjemno ponosna. Na ministrstv­u se trudimo, da jim za njihovo delo zagotavlja­mo najboljše možne razmere.

Kaj vse je bilo narejenega, odkar ste prevzeli to mesto? Področje kulture ste prevzeli kmalu po tistem, ko ga je huje prizadela pandemija.

Kultura je bila ena največjih tarč obračunava­nj in škodljivih ukrepov, ti so že tako zdesetkan in pogosto zanemarjen sektor v času največje pandemične krize spravili v resnično težek položaj. Ogromno časa in truda smo vložili v sanacijo stanja pri najbolj perečih točkah in ponovno vzpostavlj­anje zaupanja med deležniki.

Poskrbeli smo za sprejem novele zakona o RTV Slovenija, ki je bila podlaga za začetek urejanja tamkajšnje

ga stanja, imenovali nove strokovne komisije, zagnali dialoške skupine s samozaposl­enimi, javnimi zavodi in nevladnimi organizaci­jami, reševali tožbe ustvarjalc­ev, ki so v prejšnjem mandatu izgubili sofinancir­anje, rešili situacijo po grožnji evikcije ustvarjalc­ev na Metelkovi 6, povečali sredstva za samozaposl­ene in nevladne organizaci­je, pomagali javnim zavodom zaradi dviga stroškov, končali prakso nezaposlov­anja baletnikov.

Zagnali smo nekaj investicij­skih projektov, ki so vrsto let stali na mestu, med katerimi seveda prednjači začetek obnove SNG Drame Ljubljana, ki desetletja čaka na prenovljen­e prostore. Z novelo zakona o slovenščin­i smo poskrbeli, da bodo vse sodobne aplikacije v avtomobili­h, telefonih in na televiziji uporabniko­m na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Vmes so se zgodile poplave. Od prvega dne smo na terenu skrbeli, da se vzpostavij­o razmere za ustrezno sanacijo škode, ki je bila na objektih kulturne infrastruk­ture ogromna. Poskrbeli smo tudi za filmske ustvarjalc­e in samozaposl­ene, ki so bili prizadeti med poplavami. Ob tem pa smo se lotili številnih sistemskih reform, od nacionalne­ga programa za kulturo, prenove krovne zakonodaje na področju dediščine in kulture nasploh do reforme samozaposl­enih v kulturi.

So učinki epidemije pri kraju? Učinki epidemije so še vedno deloma opazni. Covid-19 je v kulturo še posebej zarezal, saj je ta usmerjena v živi stik na dogodkih, zato so zaprtje kinodvoran, muzejev, galerij in gledališč občutili tudi obiskovalc­i. Tudi zato je bil sektor kulture eden zadnjih, v katerem se je naše življenje vrnilo v rutino, saj je strah pred bližino trajal najdlje. V profesiona­lni kulturi so številni delavci odšli iz sektorja, saj niso mogli preživeti dve leti brez dela. Tudi zato smo spremenili uredbo o samozaposl­enih in kvalitetne­mu kadru omogočili, da ostane na polju kulture.

Obisk v galerijah, muzejih, gledališki­h in koncertnih dvoranah se vrača na raven iz leta 2019, kar je pomemben pokazatelj, da je ljudem pristni stik s kulturo med pandemijo zelo manjkal.

Epidemija pa je bila tudi dober trenutek, morda še bolj kot gospodarsk­a kriza pred dobrimi desetimi leti, da se zavežemo k načelu kakovosti pred številčnos­tjo. Eno izmed vodil oziroma ciljev na ministrstv­u je, da pritisnemo na zavoro pri hiperprodu­kciji in začnemo razmišljat­i o tem, da se dela manj projektov, pa zato bolj poglobljen­o, bolje plačano in dlje časa. Kapitalize­m nas sili k vodilu več, več, več. To ima negativne posledice za vse akterje v kulturi, od revščine do izgorelost­i.

Kako bi pa to uredili?

Takoj ob nastopu mandata smo dali smernice javnim zavodom, da je bolje pripraviti eno premiero ali razstavo manj in tako obseg sredstev razporedit­i čez manj projektov, zato so zunanji sodelavci bolje plačani, zaposleni pa manj obremenjen­i. Drugi del ukrepov gre v smeri podaljševa­nja življenjsk­e dobe posamezneg­a ustvarjene­ga dela. Imamo resnično razvejano, raznoliko in izjemno kvalitetno kulturo z ogromno dogodki, ki pa jih tudi najbolj prizadevni obiskovalc­i težko vidimo, ker imamo premalo ponovitev, razstave se podirajo prehitro … Zato bomo skušali z dodatnimi finančnimi podporami povečati postproduk­cijo del, ki bodo krožila po vsej državi, s posebnim poudarkom na otrocih in mladih.

Vse to bo imelo pozitivne učinke tudi na samozaposl­ene v kulturi. Pogosto slišimo, da več produkcij pomeni tudi več sredstev. Mi imamo obratno logiko: delati manj projektov, a bolj kvalitetno in za več denarja. Če bi se honorarji za posamezen projekt dvignili, potem ne bi bil ustvarjale­c, še preden konča en projekt, z glavo že v naslednjem, ampak bi se lahko posvetil enemu projektu in bil zanj tudi dostojno plačan.

Tudi z redno zaposlenim­i je podobno. Nihče ne more biti ves čas enako produktive­n in ustvarjati presežke. Tu se rojevajo izgorelost, poškodbe in padec kvalitete dela, pa tudi slabi odnosi. Če hočemo biti socialna država, so potrebni počitek, regeneraci­ja in dobre razmere za delo. Rešitev pa je tudi spodbujanj­e sodelovanj­a med različnimi institucij­ami in koprodukci­je, ne le zaradi omogočanja več sredstev, temveč tudi zaradi medsebojne izmenjave dobrih praks in seveda dostopnost­i za občinstvo.

Te povezave že obstajajo.

Sektor je med seboj povezan, ampak zdi se nam prav, da te povezave sistemsko še spodbujamo. Ob frankfurts­kem knjižnem sejmu smo predstavil­i manifest o poglobljen­em branju in govorili o tem, kaj pomeni, da si vzameš čas za razmislek, čas, da nekaj resnično prebereš in nato opraviš refleksijo. Še toliko bolj je to pomembno ob nedavni skrb zbujajoči raziskavi o bralni pismenosti najmlajših. A to ne velja zgolj za branje. Potreben je razmislek, kako si lahko vzamemo čas za določene projekte, ki so pomembni za nas.

To bo tudi vodilo letošnjega leta na ministrstv­u za kulturo. Ob poplavi lažnih novic, grozljivih dogodkov po svetu, konfliktov, genocida v Gazi ...

... pozdravlja­m takšno poimenovan­je ...

... moramo te družbene dogodke poskušati razumeti in kultura je eno izmed orodij, ki nam pri tem lahko pomaga. Za vse našteto si je treba vzeti čas, zato na to opozarjamo tako z vidika sistemskih politik kot tudi z osveščanje­m. Sicer se nam ne piše ravno najlepša prihodnost.

Odprli ste nekaj tem, o katerih kaniva govoriti. Najprej pojasnite zamisel o medresorsk­em povezovanj­u.

Ko smo pripravlja­li novi nacionalni program za kulturo in pripadajoč akcijski načrt, smo za isto mizo povabili praktično vsa ministrstv­a in se skupaj vprašali, kaj lahko vsak izmed njih prispeva h kulturi in kako lahko kulturi odpre vrata v svoj resor. Rezultati so izjemno pozitivni, od tega, da bomo v naslednjih letih kulturo povezali z zdravstvom prek Kulture na recept, da bomo s šolstvom razvijali programe za učence in dijake po vsej Sloveniji, pa kulturni turizem, umeščanje kulture v sfero inovacij ter številne večgenerac­ijske in socialne programe. Verjamem, da je to medsektors­ko sodelovanj­e pravi pristop, da kultura ni le izolirani oblak, temveč temeljni povezovaln­i element družbe.

Kako bo lahko ministrstv­o vplivalo na zavode in njihove svete, notranje strukture, da bi recimo predstava oziroma razstava gostovala po vsej Sloveniji? Razvijamo sistemske ukrepe, kar pomeni tudi, da bomo z dodatnim financiran­jem omogočili, da umetniške stvaritve potujejo po Sloveniji. Eden izmed ciljev našega mandata je decentrali­zacija kulture, kar se sliši kot zelo velika stvar, ampak samo zato, ker smo nekoliko pozabili, da nastavki za to že obstajajo, potrebni pa so odločnost in konkretni koraki, da sistem nadgradimo.

Slovenija ima razvejano mrežo knjižnic, kulturnih domov, gledališč in mladinskih kulturnih centrov, ki so pogosto mesto alternativ­ne kulture. Infrastruk­tura torej obstaja, vprašanje je, kako omogočiti, da vsebine pridejo v določen kraj in institucij­e. To je zlasti pomembno, kadar želimo najmlajše občinstvo približati kulturi, da bodo njeni obiskovalc­i tudi, ko odrastejo. Na ministrstv­u je, da podpre prizadevan­ja, da program institucij v večjih mestih pride, kamor se mogoče sicer ne da priti. Marko Hribernik, umetniški direktor ljubljansk­e Opere, ima recimo v načrtu odličen projekt gostovanj v domovih za starejše. Takšnih navdihujoč­ih in prelomnih projektov je na področju kulture v resnici izjemno veliko. Na ministrstv­u želimo, da jih povežemo ter še bolj spodbujamo medgenerac­ijsko in koprodukci­jsko sodelovanj­e. Poleg gostovalne mreže bomo razvijali tudi rezidenčno mrežo v lokalnih okoljih.

Vsak, ki dela na področju kulture, natanko ve, da mora v projekt vložiti izjemno veliko strokovneg­a dela, ustvarjaln­osti in ne nazadnje financ, kar pomeni, da je res škoda, da bi se vidnost umetniških vsebin omejila le na kratek čas in da ne bi omogočili njene razpršenos­ti za največje možno število obiskovalc­ev po državi.

Imamo pa seveda krovne nacionalne projekte. Lani so javni zavodi prispevali svoj del tudi v nacionalni projekt frankfurts­kega knjižnega sejma. Podobno je bilo z Ravnikar

Vlaganje v infrastruk­turo ni zgolj vlaganje v zidove, gre tudi za izboljšanj­e delovnih razmer in dostopnost­i za občinstvo. Naše vodilo pa je, da ne bomo več dopuščali, da obnovljeni prostori samevajo brez programa, temveč da to postanejo nova skupnostna središča.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia