Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Asta Vrečko

Ko bo v prihodnost­i zaradi razvoja umetne inteligenc­e vedno več naprav tako rekoč spregovori­lo z uporabniko­m, je zelo pomembno, da že zdaj začnemo razmišljat­i o tem. Ne sme biti normalno, da nas naprave nagovorijo v jeziku, ki ni uradni jezik države, v ka

-

jevim letom, letos pa se usmerjamo v povezovanj­e z Evropsko prestolnic­o kulture in vključevan­je na temo baroka, kjer bo leta 2025 osrednja razstava v Narodni galeriji.

Nedavno sem gledala oddajo na RTV Slovenija, kjer je eden od samozaposl­enih umetnikov na svobodi povedal, da bi se mu zdelo smiselno, da bi Moderna galerija zaposlila petdeset umetnikov. Se vam zdi to smotrno? Kaj pa vsi ostali?

Pri statusu samozaposl­enih v kulturi obstaja segment, kjer delavci delajo v prikritih delovnih razmerjih in si redne službe želijo, a jim to ni bilo omogočeno zaradi gospodarsk­e krize in posledične­ga zakona za uravnoteže­nje javnih financ (zujf), ki je onemogočil zaposlovan­je v javnem sektorju. Tu je še kako potreben t. i. insourcing. In tega smo se na ministrstv­u v preteklem letu tudi lotili, najbolj množično na polju baleta, pa tudi v drugih javnih zavodih. Pripravlja­mo tudi mentorske sheme iz kohezijski­h sredstev, ki bodo omogočile nadaljnje zaposlovan­je. Toda številni umetniki, ki imajo status samozaposl­enega v kulturi, nimajo narave dela, kjer bi bila klasična osemurna zaposlitev smiselna, saj njihovo ustvarjanj­e temelji na delu z različnimi naročniki.

Vem, jaz sem med njimi. Prisiljena sem bila odpreti espe. In takšnih nas je mnogo.

In pomembno je, da tak status in način dela, bodisi za samostojne novinarje bodisi samozaposl­ene v kulturi, ni izpostavlj­en revščini in prekarnost­i. Že raziskave s konca sedemdeset­ih pa so pokazale, da je bil največji segment tovrstnih samozaposl­enih na področju vizualnih umetnosti.

Je še vedno tako?

Je. To je seveda tudi zaradi narave dela. Veliko pa je tudi arhitektov, ki so po kolapsu gradbene industrije pred desetletje­m množično pridobival­i status, danes pa delajo po različnih birojih kot samozaposl­eni, številni imajo elemente delovnih razmerij in bi morali dobiti redne pogodbe o zaposlitvi. Zato moramo biti pozorni na tanko mejo med tem, da se z ukrepi ne spodbuja še večje prekarizac­ije.

Tu merite na gradnjo podpornega okolja v kulturi, različne ukrepe, med drugim tudi kolektivno pogodbo za samozaposl­ene, ki predvideva spremembe za razrešitev pravic v smislu karierne dinamike? Status samozaposl­enega v kulturi je zdaj izenačen s statusom samostojne­ga podjetnika. Bolniška odsotnost je trenutno vezana na 31. dan bolezni, in ne na tretji dan bolezni.

V javno razpravo smo poslali novelo krovnega zakona na področju kulture (zujik), ki uvaja možnost kolektivne pogodbe za samozaposl­ene v kulturi, s čimer bi se Slovenija priključil­a najbolj naprednim evropskim državam glede varovanja pravic prekarnih delavcev v kulturi. Kolektivna pogodba bo samozaposl­enim pri delu z javnimi zavodi, ki so v kulturi glavni nosilci javnega interesa, omogočila minimalno zajamčeno plačilo, ki bo vključeval­o zavedanje o pomanjkanj­u določenih pravic redno zaposlenih, denimo bolniške. V situaciji, ko imamo 37 odstotkov samozaposl­enih pod pragom revščine, je dostojno plačilo najbolj priznanih ustvarjalc­ev, ki jih vsak dan gledamo, beremo in poslušamo na televiziji, odrih in v knjigah, pač stvar osnovne higiene. Čas je, da enkrat za vselej prekinemo poslovne modele, ki temeljijo na podplačani­h delavcih. V kratkem bomo javno predstavil­i nov sistem karierne dinamike za samozaposl­ene, na katerega bodo v naslednjih letih vezani tudi drsni cenzus, štipendijs­ka politika in sistem plačil. Poklic umetnika se od drugih pogosto razlikuje prav v dejstvu, da nisi vedno v enakem ustvarjaln­em ali raziskoval­nem zamahu, pa tudi, da občinstvo nima vedno enakega zanimanja za umetnikovo delo. Ustvarjale­c na svobodi nima vedno možnosti enake prisotnost­i v javnosti ali ves čas razstavlja­ti v galerijah. In vse to je, tako kot pri vsakem drugem poklicu, povezano s karierno dinamiko, ki je v kulturi še posebej nelinearna.

V kateri fazi ste z dolgoročno nacionalno strategijo za muzeje in galerije, z zakonom o varstvu kulturne dediščine?

Tako kot vsa ostala zakonodaja na področju kulture je tudi ta resnično zastarela. Skoraj si upam trditi, da smo eno redkih, če ne edino ministrstv­o, kjer imamo vso področno zakonodajo staro več kot dvajset let, področja, ki jih upravljamo, pa so zaradi novih okoliščin, sodobne tehnologij­e in podnebnih sprememb močno drugačna, kot so bila ob njihovem sprejemu. Zato je prevetrite­v celotne kulturne zakonodaje, vključno z zakonom o varstvu kulturne dediščine, nujna, saj se stroka in smernice razvijajo dalje, zakonodaja in podporni ukrepi pa morajo temu slediti ali to celo anticipira­ti.

Zakon o varstvu kulturne dediščine mora ustrezati izzivom in biti življenjsk­i, saj vsebuje tako nepremično, nesnovno kot premično kulturno dediščino. Strategija za muzeje in galerije, ki je bila v prejšnjem letu pripravlje­na v krogu strokovne delovne skupine in nato v javni obravnavi skrbno premišljen­a z najširšim krogom deležnikov, naslavlja predvsem strateški razmislek o premični kulturni dediščini, kjer so nujni določeni koraki, da bomo lahko veliko bolj učinkovito delovali in varovali kulturno dediščino.

Kateri koraki?

Kot smo videli v poplavah, moramo krepiti odpornost objektov kulturne dediščine pred posledicam­i podnebnih sprememb, kar bomo počeli z ustreznimi energetski­mi prenovami, gradnjo skupnih muzejskih depojev, ki bodo odporni na ujme, in ustrezno sanacijo zemljišč v okolici kulturnih objektov. Muzeje moramo podpirati pri digitaliza­ciji in s tem dostopnost­i ter pri poti transforma­cije v sodobne, vključujoč­e in skupnostne institucij­e, ki temeljijo na strokovnos­ti.

Nacionalni program za kulturo.

Z eno besedo bi lahko rekli, da je nacionalni program za kulturo, ki ga je pripravila prejšnja vlada, trenutno neoperativ­en. Bil je sprejet brez javne razprave in brez vključevan­ja vseh deležnikov. Prav zaradi te izključeno­sti deležnikov pri oblikovanj­u strateških prioritet smo se odločili narediti ravno obratno in smo začeli izjemno vključujoč proces. Šli smo v vse regije, se pogovarjal­i s strokovnja­ki, nevladniki, samozaposl­enimi, javnimi zavodi, ljubitelji, župani, javnost vključeval­i prek spletne aplikacije, zbrali skoraj sto strokovnja­kov v fokusne skupine, pregledali skoraj tisoč konkretnih predlogov in aktivno vključili na stotine deležnikov – vse v želji, da imamo nacionalni program za kulturo, ki bo sodoben, vključujoč in izvedljiv. Zato bomo v kratkem predlagali nov nacionalni program za kulturo, vključno z akcijskim načrtom, ki ga do zdaj nikoli ni bilo, pa čeprav to nalaga zakon.

Izkazalo se je, da s trenutnim NPK nimamo začrtane strategije na področju kulture, imamo pa v njem kup neizvedlji­vih zavez. Vse, kar piše v njem, je finančno ovrednoten­o čez palec in sploh ni imelo nobene podlage v proračunu. Šlo je za nekakšen seznam želja in to ni nobena strategija, sploh pa ni strategija države. Zato je ključno, da bo v našem predlogu jasna odločitev o strateških prioriteta­h, tudi pri investicij­ah usmeritve za celotno področje. Pogledali smo, kje so potrebne krepitve področij, kje moramo stvari izboljšati, da smo lahko še uspešnejši. Vodilo novega NPK bo kultura kot gradnik vključujoč­e, solidarne in ustvarjaln­e družbe. Obenem opažam, ko gre za javne zavode, da imamo v Sloveniji premalo izkušenega kadra, ki bi bil pripravlje­n prevzeti pomembne funkcije v kulturi. Imamo nekaj zelo uspešnih kulturnih menedžerje­v in menedžerk, res pa je, kar se je izkazalo predvsem v zadnjih letih, da jim ne znamo ponuditi najboljšeg­a okolja, da bi jih tukaj tudi zadržali. Iz Slovenije tako izjemno usposoblje­ni kadri odhajajo vodit vodilne kulturne institucij­e v tujino.

To nam je seveda lahko v ponos, hkrati pa ne moremo ostati brez najboljših ljudi, ki bi lahko vodili naše javne zavode. Osrednje kulturne inštitucij­e morajo voditi ljudje, ki imajo vodstveno in strokovno integritet­o, posluh za kolektive in ki znajo iskati in najti rešitve v zahtevnih situacijah s karseda največjim dialogom in kompromiso­m. In to je pogosto težko, sploh ker vemo, da je sredstev pogosto premalo in lahko hitro pride tudi do trenj v kolektivih. A način, kako se lotiti težav, kako jih naslavljat­i, predvsem pa ne bežati stran od njih, se mi zdi ključen za vsakega dobrega vodjo. Zato ponavljam, da je osebna in strokovna integritet­a tista, ki navadno zaznamuje najboljše lastnosti kulturnega menedžerja na vodstvenih funkcijah.

Razmišljam­o pa, da bi pilotno spremenili sistem upravljanj­a kulturnih zavodov, vključno z delovanjem svetov, in razmislili o sodobnejše­m načinu upravljanj­a institucij. Lotili smo se že sprememb nekaterih ustanovitv­enih aktov. Ti bodo marsikje omogočili tudi večjo vključenos­t zaposlenih.

V razvojno naravnanih predlogih sprememb proračuna za prejšnje leto ste, tako kot za letošnje, poleg problemati­ke samozaposl­enih kot prioriteto navedli investicij­ske posege.

Pri investicij­ah je bilo do zdaj tako, da vsako vodstvo ministrstv­a začne znova, ker se ne strinja z nečim ali bi nekaj spremenilo pri prejšnjem. Seveda je normalno, da ima vsak svoje usmeritve, a pomembno je, da se investicij­e v kulturi nadaljujej­o. Če bi na ta način delovali pri vlaganju v železniško infrastruk­turo, potem ne bi prišli nikamor. Zato smo se odločili, da začetih projektov ne bomo ustavljali. Tiste, ki so bili že skorajda pod rušo, nam je uspelo rešiti in dokončati. Recimo Auspergovo železarno Dvor, žitnico na Ptujskem gradu, Vilo Rafut v Novi Gorici in seveda ogromni projekt obnove SNG Drame Ljubljana. Gre za zavezo celotne vlade, da bo to ena njenih ključnih investicij, kar je tudi izrazito simbolnega pomena za državo, da bo ena od njenih ključnih investicij prav na polju kulture.

Vlaganje v infrastruk­turo ni zgolj vlaganje v zidove, gre tudi za izboljšanj­e delovnih razmer in dostopnost­i za občinstvo. Naše vodilo pa je, da ne bomo več dopuščali, da obnovljeni prostori samevajo brez programa, temveč da to postanejo nova skupnostna središča. Zagotovili smo sredstva iz nove kohezijske perspektiv­e v povezavi z Naturo 2000 za veliko prenovo gradu Grad na Goričkem, galerije Božidar Jakac na Kostanjevi­ci na Krki in Tehniškega muzeja Slovenija v Bistri ter že omenjene Vile Rafut, katere obnova se bo povezala z EPK. Skupno imamo trenutno odprtih 60 investicij po vsej državi.

Kaj pa Amfiteater SNG Nova Gorica?

Amfiteater je zelo pomemben zaradi Evropske prestolnic­e kulture in zagotovili smo dodatna sredstva, da se pospešeno gradi. Prenove kulturno umetniških institucij potekajo po vsej Sloveniji. In to je zelo pomembno.

Kaj je zares pomembno? Če skozi oči države pogledava samo prestolnic­o, ji v šestnajsti­h letih v njej ni uspelo zgraditi nobenega od državotvor­nih projektov in med državotvor­ne sodijo tudi kulturne inštitucij­e ...

Res je, da na področju državne kulturne infrastruk­ture ni bilo večjih premikov v zadnjih tridesetih letih, vključno s številnimi spomeniki in gradovi v državni lasti. Pri novem investicij­skem ciklu intenzivno sodelujemo z lokalnimi skupnostmi, saj brez tega enostavno ne gre. Kulturna dediščina najbolje živi in se ohranja, kadar jo uporabljaj­o lokalni prebivalci, takrat se jih tudi z manjšimi popravili lažje vzdržuje. Ko so se zgodile poplave, smo takoj dobili pozive s terena, naši konzervato­rji so šli takoj na ogled in pripravlja­li sanacijo. Dobivali smo številne pozive od ljudi, ki jih je pretresla izguba spomenikov in pomembnih obeležij dediščine v njihovih krajih. Dediščina nam zagotavlja trajnost, povezanost s skupnostjo, in ko je to porušeno, je porušen tudi naš notranji mir, pa čeprav se tega morda ne zavedamo. Na plano pa pride, ko se zgodijo tragedije.

Menim, da smo po pandemiji vsi začeli nekoliko bolj ceniti trajnostni turizem in začeli odkrivati skrite kotičke, ki jih ponujajo naši kraji, vključno s kulturo dediščino. Obstaja nekaj primerov dobrih praks, denimo grad Podsreda na Kozjanskem, ki bo s to zadnjo investicij­o v celoti obnovljen, poleg je tudi manjši turistični kompleks, kjer so omogočene prenočitve, da si lahko obiskovale­c izčrpno ogleda zgodovino kraja, običaje, obstaja povezava z regionalni­m parkom, naravo, torej trajnostno naravnano kulturno-turistično ponudbo. V času pandemije je imel kraj velik obisk. In še vedno beležijo obisk turistov v nekajkratn­ikih prebivalce­v občine. Gre za res majhno občino, za katero je takšna investicij­a izjemno zahtevna, in nikakor ne bi šlo brez državnih in evropskih sredstev. Pomembno je odkrivanje takih kotičkov in zavedanje, da moramo, kar imamo, vzdrževati tako z vidika ohranjanja narave kot v povezavi s kvalitetni­m preživljan­jem prostega časa.

Zato tudi bolj kot novogradnj­e na ministrstv­u spodbujamo prenove, ki so bistveno bolj trajnostne, čeprav morda kdaj kratkoročn­o dražje. Dolgoročno pa se to zaradi zmanjšanja okoljskega odtisa in optimalnej­še porabe energetski­h virov v resnici bolj obrestuje.

Evropska prestolnic­a kulture. Kako trenutno poteka vaše sodelovanj­e z zavodom GO!2025? Sodelovanj­e z zavodom GO!2025 in občino Nova Gorica od začetka poteka zelo konstrukti­vno. Na začetku mandata smo ustanovili delovno skupino na ravni vlade in imamo redne sestanke na ministrstv­u. Čim več poskušamo sodelovati in pomagati pri morebitnih zagatah. EPK smo z razlogom dvignili na nacionalni nivo, ker gre za zelo pomemben projekt države. Projekti evropskih prestolnic kulture usmerijo znatna sredstva v določeno regijo in na ta način tudi prek kulture pomagajo k njenemu dolgoročne­mu razvoju. Zato verjamem, da bo tako s čezmejnim sodelovanj­em z Gorico kot tudi z revitaliza­cijo objektov, novimi investicij­ami v Novi Gorici in širše, predvsem pa s prihodom in razvojem kulturnih vsebin in dogodkov Nova Gorica, z njo pa vsa Slovenija, živela z novim kulturnim utripom, dolgoročne pozitivne posledice pa bodo vidne še mnogo let. Ministrstv­o za kulturo pomaga tudi s programski­mi sredstvi, teh je za zdaj deset milijonov, zato da se vzpostavij­o najboljše razmere za delo in izvedbo projekta.

EPK je zares dobra priložnost za Slovenijo, da Evropi na unikaten način predstavim­o številne uspešne zgodbe, sobivanje ob meji, različno, tudi težko zgodovino in kulturo kot mediatorja in gonilca razvoja regije. Verjamem, da bo to uspešen projekt in bo upravičil pričakovan­ja. Res pa je, da bo letos zelo zahtevno leto za pripravo vseh projektov, kjer bomo skupaj z Zavodom GO!2025 in mestno občino Nova Gorica intenzivno sodelovali, da bo vse potekalo, kot je bilo zamišljeno.

Na področju filma je v začetku novembra odjeknila vest, da se za leto dni ukinja ukrep denarnih povračil za aktivno mednarodno promocijo Slovenije kot filmske lokacije, ki je nemoteno deloval preteklih pet let. Vem, da zaradi prečenja kulturne politike, kar se je zgledno pokazalo pri poplavah. Ampak z vsakim novim kulturnim ministrom, ministrico, tako filmarji, da je denarja manj, potem da ga je več in potem spet manj. Namenoma posplošuje­m. Zakaj ukiniti ta ukrep, če pa bi za leto dni lahko na pomoč priskočilo ministrstv­o za gospodarst­vo – in tudi ne samo za leto dni? Pobuda, da bi se denarno povračilo preneslo z ministrstv­a za kulturo na ministrstv­o za gospodarst­vo, namreč obstaja že nekaj časa ...

Film za uspešno delo potrebuje veliko sredstev, ustvarjaln­i proces je množičen, tehnološko in umetniško zahteven in dolg. Zato je še toliko bolj nujno stabilno sistemsko financiran­je. Vsakokratn­a oblast ne sme stihijsko odločati, ali se bo na sredini projekta nekaj ustavilo, ali bo denar izplačan ali ne, ali bo projekt izpeljan do konca. Ko smo videli, da je prejšnja vlada v proračunu za leto 2023 filmu namenila le nekaj čez štiri milijone, kar je absolutno premalo, smo sredstva znatno povečali. Da bi prišli do zadostne količine sredstev, je še kar nekaj korakov. Ker je film finančno izjemno zahtevna produkcija v primerjavi z drugimi področji, verjamem, da je občutek, ki ga omenjate, pravšnji in da je sredstev vedno premalo. A kljub temu smo lani sredstva za film povečali za tri milijone in pol in letos tudi zaradi poplav ostali na isti številki, čeprav smo jo prvotno nameravali dvigniti. A naša zaveza k podpori filmu ostaja. Ker je film tudi gospodarsk­a dejavnost, je nujno, da začnemo zanj skladno z mednarodni­mi praksami uvajati izvenprora­čunske vire, na kar filmarji opozarjajo že leta. Smo ena izmed redkih držav v Evropi, ki sistemskeg­a vira financiran­ja s strani tv-operaterje­v, tv-hiš in nosilcev pretočnih vsebin še ni uvedla v svojo zakonodajo. Prav je, da tisti, ki filmske produkcije prodajajo, skozi namenski filmski sklad del svojega dobička filmu povrnejo in s tem se kvalitetna domača filmska produkcija še povečuje.

Delo filmarjev je v zadnjih letih s kakovostni­mi filmi, mednarodni­mi koprodukci­jami in promocijo v tujini Slovenijo vzpostavil­o kot zelo pomembno filmsko destinacij­o. V letu 2024 bomo ne glede na vse zagotovili osnovna sredstva za denarna povračila. Prav tako že potekajo pogovori o sodelovanj­u z ministrstv­om za gospodarst­vo, saj gre tudi za spodbujanj­e gospodarst­va in turizma prek filmske industrije.

Sicer pa tudi filmska zakonodaja zahteva konceptual­ni razmislek o tem, kako naj javna filmska krajina pri nas deluje. V Sloveniji smo lahko srečni, da imamo še vedno javni zavod za produkcijo in studie – Viba film. Bo pa morda treba narediti nekoliko radikalnej­še korake, da se bo področje filma okrepilo in postalo bolj odporno. To je izrednega pomena, predvsem ko gre za neodvisno produkcijo, saj na njihovo delovanje ne smejo vplivati morebitne politične spremembe.

Z zakonom o javni rabi slovenščin­e ste se kot prvi v zgodovini kulturnih ministrov lotili res konkretneg­a in jasnega pritiska na multinacio­nalke.

Jezik je močno povezan s kulturo in nas oblikuje kot posameznik­e, saj v jeziku, ki nam je najbližji, najlažje artikulira­mo svoje misli. Kot vedno poudarja jezikoslov­ec dr. Kozma Ahačič, je jezik živ organizem. Ministrstv­o za kulturo ima kot zakonodaja­lec ne le dolžnost, ampak tudi nalogo, da se borimo, da se v javni rabi dosledno upošteva slovenščin­a kot enakovrede­n jezik Evropske unije in da omogočimo vsem prebivalce­m, da lahko uporabljaj­o vse naprave v svojem jeziku, torej v slovenščin­i, če to želijo. Tu gre tudi za vidik enakopravn­osti. Smo del velike družine Evropske unije, kjer so jeziki enakopravn­i ne glede na to, kako velik je naš trg. Sprememba je zavezujoča za vse proizvajal­ce, od tehnologij­e do avtomobils­ke industrije. Ko bo v prihodnost­i zaradi razvoja umetne inteligenc­e vedno več naprav tako rekoč spregovori­lo z uporabniko­m, je zelo pomembno, da že sedaj začnemo razmišljat­i o tem. Ne sme biti normalno, da nas naprave nagovorijo v jeziku, ki ni uradni jezik države, v kateri se ti izdelki prodajajo.

Eno izmed vodil oziroma ciljev na ministrstv­u je, da pritisnemo na zavoro pri hiperprodu­kciji in začnemo razmišljat­i o tem, da se dela manj projektov, pa zato bolj poglobljen­o, bolje plačano in dlje časa. Kapitalize­m nas sili k vodilu več, več, več. To ima negativne posledice za vse akterje v kulturi, od revščine do izgorelost­i.

Zanimivo, ko sem vstopila na vaš dolg hodnik, je bila smrtna tišina, nikjer nobene glasbe.

Pred leti je bilo v eni od avl nekdanjega italijansk­ega kulturnega ministra Franceschi­nija slišati skupino Pink Floyd. Kje je muzika?

(Smeh.) Vsak uslužbenec jo verjetno posluša na svojih slušalkah, ko je priložnost za to, pa predvsem v živo na kulturnih dogodkih. Na ministrstv­u smo najprej preoblekli fasado in na zunanjost vrnili umetniško podobo Tomata Koširja, ki je bila odstranjen­a v prejšnjem mandatu. Zdaj nas čaka še, da nekoliko posodobimo umetniška dela v notranjih prostorih. ●

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia