Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kako državi plačati več davkov in biti ob tem vesel

-

Ta teden in tudi prihodnji bodo v znamenju razprave o davčni reformi. A zatika se že pri oblikovanj­u strateškeg­a sveta za davke. Porodne težave so slaba napoved za uspešno davčno reformo, ki je tej vladi enkrat že propadla. Od takrat je minilo slabo leto, a vlada ni opravila nujnih predpripra­v za smiselne davčne spremembe. Zato je to bilo v tem smislu izgubljeno leto. Kateri so štirje koraki, ki so potrebni za uspešno davčno reformo?

Konsolidac­ija javnih financ

»Pred davčno reformo bi bilo treba pripraviti program fiskalne konsolidac­ije, ki bi dala makroekono­mski okvir za strukturne ukrepe, med katerimi je tudi davčna reforma.« Mitja Gaspari, nekdanji finančni minister in guverner

Nemogoče je načrtovati pametne ukrepe na prihodkovn­i strani proračuna, če država nima natančnih ocen odhodkov in prihodkov. Fiskalni svet, nekakšen nadzornik nad proračunom, je v vladi pri svojih opozorilih o neustrezne­m proračunsk­em načrtovanj­u (u)slišan kot pozivi k miru na Bližnjem vzhodu.

Ob tem pa se razmere v javnih financah poslabšuje­jo, pa ne le zaradi upravičeni­h ukrepov v epidemiji, energetski krizi in popoplavni sanaciji. Od začetka epidemije se namreč sprejemajo populistič­ni ukrepi, ki so bolj kot reševanju kriz namenjeni populistič­ni delitvi političnih bonbončkov, računi za te škodljive sladkarije pa še vedno prihajajo. Med letoma 2020 in 2023 se je tako rast porabe, ki ne vključuje učinka interventn­ih ukrepov za blažitev posledic kriz ter odhodkov za investicij­e in obresti, vsako leto okrepila in v celotnem obdobju presegala ocenjeno rast srednjeroč­nega gospodarsk­ega potenciala, je opozoril fiskalni svet.

Pred javnimi financami je težko leto, saj je pred vrati ponovna uvedba fiskalnega pravila, ob tem pa javna poraba kipi, med drugim so vse bolj opazni tudi stroški za obresti, kar zmanjšuje javnofinan­čne možnosti države za potrebne investicij­e.

Ob davčni reformi so torej nujni sistemski ukrepi za, kot se reče, dolgoročno vzdržnost javnih financ.

Vizija države

»Uglasiti se moramo za razvojni preboj, da se dogovorimo, v katero smer bomo šli sistematič­no, ne glede na to, katera opcija bo v vladi, in da bomo vsa naša sredstva usmerili v iste cilje.« Vesna Nahtigal, generalna direktoric­a Gospodarsk­e zbornice Slovenije

Davčna reforma ni cilj. Davčna reforma je orodje za doseganje ključnih ciljev države. A težava je, da država nima vizije, kaj želimo doseči. Zato bi si morali postaviti nekaj prioritet, denimo zdravstven­o reformo, urejanje izzivov starajočeg­a se prebivalst­va, zeleni prehod in večjo blaginjo, politika pa bi se morala čim bolj poenotiti v ukrepih za dosego teh ciljev in ne sprejemati takšnih, ki bi nas od teh ciljev oddaljeval­i.

Cilj vsake davčne reforme bi moral biti dolgoročno pobrati več davkov in z njimi, denimo, sofinancir­ati javno zdravstvo, vse višje izdatke za pokojnine, investicij­e v energetiko ... Če želi država pobrati več davkov, za to ni nujno povišanje davčnih stopenj, ampak oblikovanj­e okolja, v katerem bo več davkoplače­valcev lahko plačalo več zaradi višjih plač, večje potrošnje in večjih dobičkov podjetij. Večja blaginja prebivalce­v bi torej koristila tudi državni blagajni.

Večjo blaginjo lahko dosežemo z večjo produktivn­ostjo. Davčna reforma je eden od pomembnih koščkov v sestavljan­ki ukrepov, ki bi pripomogli k večji dodani vrednosti. Podjetja so lahko bolj konkurenčn­a z olajšavami za zeleni prehod, digitaliza­cijo in tako dalje. Za doseganje produktivn­osti država potrebuje vrhunske kadre. A te je treba plačati. Zdravo, varno, zeleno okolje je lahko odlična konkurenčn­a prednost Slovenije, ki pa v času digitalneg­a nomadništv­a in možnosti dela na daljavo pojenja. Po privlačnos­ti države za tuje strokovnja­ke je Slovenija v sivem povprečju, in sicer se uvršča na 18. mesto med 37 državami OECD in 11. mesto med 22 državami EU.

Davčna analiza

»Analize mednarodni­h in domačih institucij kažejo na potrebo po davčnem prestruktu­riranju. To ne pomeni znižanja davkov, ki so primerjaln­o v EU glede na BDP nizki. A struktura ni optimizira­na.« Peter Wostner, urednik Poročila o produktivn­osti

Da bi z davčnimi spremembam­i lahko učinkovito stopali proti ciljem države, je seveda treba prej pripraviti analizo stanja in primerjavo z drugimi državami, saj davke marsikje nižajo. Verjamemo, da na finančnem ministrstv­u to počnejo, sicer pa je tovrstnih analiz precej in ni potrebno veliko iskanja, da izluščimo nekatere ključne poudarke.

Davčna obremenite­v dela, ki je, kot že omenjeno, pomemben dejavnik za privabljan­je ustrezne delovne sile in s tem za konkurenčn­ost podjetij na globalnem trgu, je v Sloveniji visoka. Visoki so predvsem prispevki delojemalc­a za socialno varnost. Zato strokovnja­ke od zaposlitve v Sloveniji odvračajo tudi visoke davčne obremenitv­e. Sedanja vlada z dodatnimi prispevki na plače razmere še poslabšuje.

Do letošnjega zvišanja stopnje davka od dohodka pravnih oseb je bila ta nižja od povprečja EU, z novo 22-odstotno stopnjo pa je za 0,8 odstotne točke presegla povprečje EU iz leta 2022. Efektivna davčna stopnja pri tem davku je bila sicer leta 2021 med nižjimi v OECD. Vprašanje pa je, ali so olajšave po vsebini optimalno zastavljen­e.

Nižji od povprečja EU in OECD so pri nas tudi davki na kapital in premoženje. A smo nekonkuren­čni pri davku na kapital posameznik­ov, saj na Hrvaškem po dveh letih imetništva ni davka na kapitalski dobiček, pri nas pa šele po petnajstih. Tudi pri snovanju teh davščin je treba imeti v mislih, kaj želi država doseči pri dolgoročne­m varčevanju, razvoju kapitalske­ga trga in s tem dolgoročne­ga povečanja premoženja prebivalce­v ter v primeru nepremični­nskega davka ali davka za oddajanje nepremični­n na stanovanjs­kem področju.

Sprejeti in pustiti

»Davki bi morali biti predvidlji­vi. Nihče ne bi smel biti presenečen nad tem, koliko je obdavčen ali kdaj.« Adam Smith, ekonomist in filozof

Ko bi politika opravila vse te korake, bi lahko pripravila učinkovito davčno reformo, jo sprejela in več let pustila davčni »nevidni roki« opravljati svoje naloge pri uresničeva­nju državnih vizij. To bi prineslo tudi predvidlji­vost davčnega okolja, ki je pomembna za morebitne tuje investitor­je, tukajšnja podjetja in prebivalce.

A pri tem se pojavljata dve težavi. Prvič; dvomimo, da lahko vlada pripravi vse nujne pogoje za dobro davčno reformo v tem mandatu, kaj šele v nekaj mesecih. Dvom o tem se je porajal tudi govorcem na posvetu V pričakovan­ju davčne reforme, ki ga je ta teden organizira­l Gospodarsk­i krog. Ekonomist Mojmir Mrak je denimo opozoril, da lahko ta davčna improvizac­ija naredi več škode kot koristi, zato bi bilo bolje, da takšne davčne reforme ne bi bilo.

Drugič; davčno okolje je v času te vlade toliko predvidlji­vo, kot so predvidlji­ve izjave predsednik­a vlade Roberta Goloba. Zanimivo je, da tudi predstavni­ki vlade večkrat rečejo, da je obdavčitev dela previsoka in da bi jo bilo treba znižati v sklopu celovite davčne reforme. Kljub temu pa rekordno obremenjuj­e naše plače. Delov analitik Karel Lipnik je izračunal, da se bo letos davčna obremenite­v povprečne plače zaradi neuskladit­ve dohodninsk­e lestvice in uvedbe obveznega zdravstven­ega prispevka povečala za 1,34 odstotne točke. Prihaja še novi prispevek za dolgotrajn­o oskrbo in grozi zvišanje prispevkov za pokojninsk­o zavarovanj­e. Da ne govorimo, da je vlada kljub napovedi davčne reforme, ki bi stabilizir­ala davčni sistem, zvišala davek od dohodka pravnih oseb, uvedla davek na bilančno vsoto bank, napovedala dvig trošarin za sladke pijače in alkohol, uvedla nekatere druge obremenitv­e za podjetja ... Vse to vzbuja dvome, ali vlada z davčno reformo sploh misli resno. ●

Če želi država pobrati več davkov, za to ni nujno povišanje davčnih stopenj, ampak oblikovanj­e okolja, v katerem bo več davkoplače­valcev lahko plačalo več zaradi višjih plač, večje potrošnje in večjih dobičkov podjetij.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia