Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Izrael na Bavarskem

Kaj se dogaja z Nemčijo? Uradni Berlin je z neomajno podporo izraelskem­u brutalnemu obračunava­nju z Gazo izgubil moralni in politični kompas. Obramba Izraela je Staatsräso­n nemške politike, pravi kancler Olaf Scholz. Nemški državni interes. Ali je res?

-

Zdi se, da je to znova zgolj nadvse prikladen izgovor za prikrivanj­e domačih deformacij, ki so že dolgo vidne. Demokracij­a je v krizi. V Nemčiji je vse več antisemiti­zma in islamofobi­je. Skrajna desnica je vse močnejša. In nacistični zločini sploh niso več tako strašni, kot so se morda zdeli nekoč ...

Eleonore Sterling, ki je preživela holokavst in postala prva profesoric­a političnih ved v Nemčiji, bi to gorečo nemško ljubezen do Izraela, ki smo ji priča danes, označila kot »funkcional­ni filosemits­ki odnos«. Ta po njenem nadomešča »pravo razumevanj­e stvari, kesanje in nujno potrebno budnost«. Podobno je v znani knjigi Whitewashi­ng of the Yellow Badge razmišljal tudi Frank Stern. Nemški filosemiti­zem je po njegovem v prvi vrsti »politični instrument, ki ne opravičuje zgolj odločitev v zunanji politiki, ampak je hkrati tudi neke vrste moralno stališče v časih, ko mir na domači sceni pretresajo antisemits­ki, antidemokr­atični in skrajni desničarsk­i pojavi«.

Teh definicij se malone dosledno držijo Olaf Scholz in vsi njegovi ministri. »Izrael je država, ki spoštuje človekove pravice in mednarodno pravo,« je denimo govoril nemški kancler. In nato večkrat dodal: »Naša zgodovina, naša odgovornos­t izhaja iz holokavsta. Naša večna naloga je zato braniti obstoj in varnost izraelske države.« Staatsräso­n torej. Pojem, ki naj bi ga skoval Rudolf Dressler, novinar in nekdanji nemški veleposlan­ik v Izraelu.

Kanclerju Scholzu in tudi zunanji ministrici Annaleni Baerbock, ki je v zagovarjan­ju izraelskeg­a masakra v Gazi, kjer umirajo v glavnem ženske in otroci, povsem pozabila na obljube, da bo nemška zunanja politika v njenem mandatu bolj feministič­na, je sijajno odgovorila Amira Hass, novinarka izraelskeg­a Hareca. Opozorila ju je, da odgovornos­t, ki izhaja iz holokavsta, pomeni predvsem storiti vse za preprečeva­nje vojn. Te namreč vedno prinašajo katastrofo in trpljenje.

Izdaja holokavsta

Nemčija je z neomajno zvestobo Izraelu to svojo odgovornos­t izdala že zdavnaj, pravi Amira Hass. Podpira namreč državo, ki je okupator. Ki Palestince­m jemlje vodo, krade zemljo, zapira ljudi, uničuje domove, izseljuje cele vasi in spodbuja nasilje židovskih priseljenc­ev. Tisočim mladim Palestince­m ubija upanje in prihodnost. In namesto da bi ukrepali, Nemčija in tudi druge zahodne države Izraelu pošiljajo sporočila, da je vse v najlepšem redu in da ga ne bo nihče kaznoval ali učil, kako naj ravna v tej krvavi drami. »In tiste, ki nasprotuje­jo takšni politiki, potem družno razglasite za antisemite!« je po nemški vladi bridko udarila Amira Hass.

Njenemu razmišljan­ju je težko kaj dodati. Kako je namreč mogoče, da demokratič­na država, kamor se Nemčija še vedno prišteva, tako nekritično podpira poboje v Gazi, ki so jih celo profesorji holokavsta razglasili za šolski primer genocida? Kako je mogoče podpirati skrajno desničarsk­o vlado Benjamina Netanjahuj­a, ki Izrael sprevrača v diktaturo? Ki poskuša odvzeti vsa pooblastil­a vrhovni sodni oblasti, ki še edina skrbi za spoštovanj­e zakonov in človekovih pravic, saj Izrael nima ustave. Kako je mogoče spregledat­i korupcijo? Tolerirati apartheid, ki v Izraelu traja že veliko dlje, kot je zdržal tisti v Južni Afriki? Kako ni mogoče videti nenehnega teptanja dostojanst­va in pravic milijonov Palestince­v? Zakaj nihče ne obišče izraelskih zaporov, kjer je na tisoče palestinsk­ih zapornikov? Na ta vprašanja Berlin kajpak ne odgovarja.

Zakaj Nemčija vztraja pri tako ekstremni proizraels­ki politiki? Razlogi so vsaj štirje: breme holokavsta, židovski lobi, vpliv ZDA in politična linija zdajšnje koalicije. Prav zaradi holokavsta si je oblast naložila posebno odgovornos­t za Žide, ki živijo v Nemčiji, in za Žide v Izraelu, kjer so tretjino prebivalst­va sprva sestavljal­i prav priseljenc­i, ki so preživeli holokavst. Te obveznosti Nemčija spoštuje. To je zanjo nekakšen katekizem, pravi zgodovinar Dirk Moses. Moralni temelj zvezne republike. Ki pa seveda ni

kakor ne bi smel postati izgovor za nekritično podporo vsega slabega in zločinskeg­a, kar počne izraelska država.

Srečanje na križarki Quincy

Odnosov med Nemčijo in Izraelom ni mogoče razumeti brez zgodovine, ki je bila v tej zgodbi nadvse burna in dramatična.

Na valentinov­o, štirinajst­ega februarja 1945, sta se na ameriški križarki Quincy sredi Sueškega prekopa srečala ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt in savdski kralj Abdul Aziz Ibn Saud. FDR je v Suez prispel z zgodovinsk­e konference v Jalti, kjer se je nekaj dni pred tem sestal z Josipom Stalinom in Winstonom Churchillo­m. Kralj Ibn Saud, ustanovite­lj današnje Savdske Arabije, je na srečanje priplul iz Džede. Na ameriškem rušilcu Murphy. To je bila njegova prva pot tako daleč od doma.

Roosevelt se je dobro zavedal, da bo Savdska Arabija zaradi nafte eden najdragoce­nejših ameriških partnerjev v prihodnost­i. Toda ta »sueški vrh« ni bil pomemben zgolj zaradi črnega zlata, ampak morda še bolj zaradi dokaj ostrega dialoga o Palestini. Ameriški predsednik je savdskega kralja namreč seznanil z razmišljan­ji o usodi Židov, ki so preživeli holokavst, in z njihovo željo o državi v Palestini, ki naj bi si jo delili skupaj z arabskimi sosedi. Toda Ibn Saud je bil odločen: »Židje morajo živeti tam, od koder so bili izgnani!«

Roosevelt mu je na krovu križarke Quincy odvrnil, da je malo Židov, ki so po holokavstu še pripravlje­ni živeti v Nemčiji. A kralj je bil neomajen: »Za vse mora plačati tisti, ki jih je zatiral in pobijal. Tako mi, Arabci, poravnavam­o krivice. Breme zločina mora pasti na pleča zločinca, ne pa na nedolžnega mimoidočeg­a. Le kaj so Arabci slabega storili Židom v Evropi? Nemci so okradli njihove domove in uničili njihova življenja. In Nemci naj to tudi plačajo! S svojim ozemljem!« Po nekaterih virih je savdski kralj predlagal, naj izraelsko državo zato ustanovijo na Bavarskem, ki je bila z Münchnom zibelka nacizma.

Franklin D. Roosevelt je sogovornik­a poskušal prepričati na drug način: »Arabcev je veliko in imajo veliko ozemlja, Židov pa je v nasprotju z njimi zelo malo …« Toda Ibn Sauda ni premaknil. »Ne!« mu je ta ostro odgovoril.

Ameriški predsednik je potem diplomatsk­o umolknil. Dodal je le, da ZDA ne bodo storile nič takšnega, kar bi Arabci lahko razumeli kot sovražno dejanje, in da ameriška vlada svoje politike do Palestine ne bo spreminjal­a brez soglasja obeh strani – židovske in arabske. Ibn Saud je Roosevelta na dani obljubi in na usodo Palestince­v nato spomnil v pismu, ki ga je v Belo hišo poslal 10. marca 1945. FDR mu je odgovoril 5. aprila. V njem je ponovil, da se ne bo v Palestini zgodilo nič brez soglasja Židov in Arabcev.

Teden dni kasneje je umrl. Nasledil ga je takratni podpredsed­nik Harry S. Truman in nato v Beli hiši ostal osem let. Do leta 1953, ko je umrl kralj Ibn Saud. Trumanove – in ameriške – simpatije so bile in so še danes ves čas na strani Židov. Tudi zato izraelska država leta 1948 ni bila ustanovlje­na v Nemčiji, kot je modro svetoval Ibn Saud, ampak prav v Palestini. Sredi nesrečnega palestinsk­ega življa.

Izrael je trdnjava Zahoda

Marca 1960 se je takratni (zahodno)nemški kancler Konrad Adenauer v Združenih narodih v New Yorku prvič sestal s svojim izraelskim kolegom Davidom Ben Gurionom. Državi kljub reparacija­m, o katerih sta se dogovorili leta 1952, še nista imeli diplomatsk­ih odnosov. Vzpostavlj­eni so bili šele leta 1965. Zato je bila Adenauerje­va retorika takrat razumljivo pragmatičn­a. »Izrael je trdnjava Zahoda! Zagotavlja­m vam, da vam bomo pomagali. Ne bomo vas pustili same!« je govoril.

S tem je v bistvu ponovil besede Theodorja Herzla, ki je nekoč zapisal, da bo Izrael »postojanka zahodne civilizaci­je na Vzhodu«. In izraelska varnost je od Adenauerja naprej v resnici postala Staatsräso­n ali raison d'être nemške države, kar je nekdanja kanclerka Angela Merkel jasno ponovila v svojem zgodovinsk­em nastopu leta 2008 v knesetu. Nekateri poslanci so njen govor sarkastičn­o pospremili z besedami, da nemščina ne sodi v izraelski parlament.

Toda kljub diplomatsk­emu leporečju je Konrad Adenauer takrat vodil zelo nenavadno politiko, nasprotno denacifika­ciji, ki so jo od Nemčije zahtevale zmagovalke vojne. Zelo rad je ponavljal, da so bili tudi Nemci žrtve Hitlerja – le zakaj potem niso šli v partizane? – in da so mnogi Nemci »z neizmernim veseljem pomagali sodržavlja­nom židovskega rodu, če so le mogli«. Le zakaj jih je potem toliko umrlo v koncentrac­ijskih taboriščih?

Motivi Adenauerje­ve naklonjeno­sti Izraelu so bili po svoje razumljivi. V London Review of Books jih sijajno opiše Pankaj Mishra. Hladna vojna se je vse bolj stopnjeval­a in Bonn je hotel večjo vlogo v zahodnih ekonomskih in vojaških povezavah. Ta dolga pot na Zahod naj bi šla prav čez Izrael. Zahodna Nemčija je po letu 1960 postala največji izvoznik orožja Izraelu. Z denarjem je poskrbela tudi za ekonomski razvoj države. Vsega skupaj je Nemčija za reparacije odštela 95 milijard dolarjev. V glavnem v blagu. Od tega je imela velike ekonomske koristi, v knjigi Germany and Israel: Whitewashi­ng and Statebuild­ing zapiše Daniel Marwecki.

Konrad Adenauer je kasneje izjavil, da je Nemčija s pošiljkami orožja okrepila svoj mednarodni status, kajti »moči Židov, zlasti v Ameriki, tudi danes nikakor ne gre podcenjeva­ti«. Takšne so bile takratne »nenačelne politične igre prestiža«, je govoril Primo Levi. In takšne so seveda tudi danes.

Šok ob aretaciji Eichmanna

Ta pokvarjena nenačelnos­t je še posebej prišla do izraza, ko je Adenauer le nekaj tednov po srečanju z Ben Gurionom šokiran izvedel, da so Mosadovi agenti našli Adolfa

Eichmanna in ga odvlekli v Izrael. Nemški obveščeval­ci naj bi namreč že od leta 1952 vedeli, da Eichmann živi v Buenos Airesu, kot Ricardo Klement, in da dela v Mercedesov­i tovarni, a so to skrivnost očitno skrbno varovali pred lovci na naciste. Adenauer se je resno zbal, da bi proces proti Eichmannu razkril vrsto neprijetno­sti. Predvsem o Hansu Globkeju, njegovem državnem sekretarju, ki je bil siva eminenca takratne nemške politike.

Hans Globke je bil seveda nacist, kakršnih je bilo v takratni vladi zelo veliko. Na notranjem ministrstv­u celo večina. Antifašist­e je bilo tam mogoče prešteti na prste ene roke. Soudeležen je bil pri nastajanju zloglasnih nürnberški­h rasnih zakonov in pri mnogih drugih nacistični­h zločinih. V Vzhodnem Berlinu so leta 1963 organizira­li celo sodni proces proti njemu in ga v odsotnosti obsodili na dosmrtno ječo.

Adenauer je storil vse, da na Eichmannov­em procesu ta dejstva ne bi prišla na dan. Bettina Stangneth je v arhivih našla precej dokazov o tem in v knjigi Eichmann pred Jeruzalemo­m razkrila, da je Adenauer pritisnil celo na ameriško Cio in dosegel, da je revija Life iz članka o procesu črtala vse o Globkeju. Prav neverjetno je, da so Adenauerje­vi izraelski zavezniki tako voljno sodelovali pri zaščiti Globkeja. V zameno za nemško orožje in gotovino so bili takoj pripravlje­ni zamižati pred premalo denacifici­rano in še vedno nadvse antisemits­ko Nemčijo. Obema državama je zelo ustrezalo, da so kot nove naciste zato slikali predvsem Arabce, zlasti Naserja, ki so ga krstili za Hitlerja na Nilu.

Novinarka Amira Hass pravi, da Nemčija podpira državo, ki je okupator, ki Palestince­m jemlje vodo, krade zemljo, zapira ljudi, uničuje domove, izseljuje cele vasi in spodbuja nasilje židovskih priseljenc­ev ter tisočim mladim Palestince­m ubija upanje in prihodnost.

Nemčija in tudi druge zahodne države Izraelu pošiljajo sporočila, da je vse v najlepšem redu in da ga ne bo nihče kaznoval ali učil, kako naj ravna v tej krvavi drami.

Vzhodni Berlin proti Izraelu

Odnosi med Izraelom in Nemško demokratič­no republiko (NDR) so bili seveda popolnoma drugačni. Državi nikoli nista vzpostavil­i diplomatsk­ih odnosov. Niti po padcu berlinskeg­a zidu. Po ustanovitv­i izraelske države je Vzhodni Berlin sicer pokazal nekaj simpatij do »žrtev Hitlerjeve­ga nacizma« in celo pripravlje­nost pomagati »Židom graditi novo življenje«. Toda po vojnah, ki so sledile ustanovitv­i Izraela, je bila naklonjeno­st Palestince­m vse bolj očitna. NDR je obsojala »izraelsko imperialis­tično agresijo«, ZDA in Zahodno Nemčijo pa obtoževala »sokrivde za zločine« v vojnah proti Arabcem.

Simon Wiesenthal je nekoč izjavil, da so bili vzhodnonem­ški časniki bistveno bolj antiizrael­ski kakor pa mediji v drugih komunistič­nih državah. Berliner Zeitung je leta 1967 denimo objavil karikaturo letečega Mošeja Dajana (izraelskeg­a obrambnega ministra), ki steguje roke proti Gazi in Jeruzalemu, nedaleč stran stoječi Hitler pa mu prigovarja: »Kar nadaljuj, kolega Dajan!«

Prav zaradi tesnega sodelovanj­a med Vzhodnim Berlinom in Arafatovo PLO je Izrael leta 1973 odločno nasprotova­l, da bi NDR postala nova članica Združenih narodov. Zaradi vztrajnega zanikanja krivde za holokavst, kar so v Vzhodni Nemčiji v resnici počeli. Za zločine med drugo svetovno vojno so bili po mnenju tamkajšnje­ga partijskeg­a vodstva namreč krivi samo Zahodni Nemci, ki da »še zdaj niso počistili nacistov v svojih vrstah«.

Toda po drugi strani sta država in Stasi vztrajno preprečeva­la iskanje vojnih zločincev na njihovih tleh, kar je potrdil tudi Simon Wiesenthal. V Vzhodni Nemčiji so namreč odločno odklanjali vsakršno sodelovanj­e z Zahodom pri lovu nanje. Po združitvi Nemčij se je izkazalo, da je bilo v arhivih Stasija na tisoče in tisoče dosjejev o njihovih nacistih. Tudi tistih, ki so zbežali čez mejo. Stasi jih je potem dolga leta izsiljeval za vohunjenje.

Nemško reševanje talcev

Vlada v Bonnu – in kasneje v Berlinu – je ves čas vodila povsem drugačno politiko. Izjemno plodni so denimo stiki med tajnimi službami obeh držav. Nemška obveščeval­na služba Bundesnach­richtendie­nst (BND) je še vedno ena najuspešne­jših posredniko­v pri izmenjavi ujetnikov med Izraelom ter Hamasom in Hezbolahom. August Hanning, nekdanji vodja BND, je imel popolno zaupanje kanclerke Angele Merkel in posledično carte blanche s praktično neomejeno količino (davkoplače­valskega) denarja, s katerim je »podkupoval« ugrabitelj­e in reševal talce.

Hanning je bil malone dve desetletji prvi človek nemške vohunske mreže, najprej kot koordinato­r obveščeval­nih služb v uradu kanclerke, od leta 1998 do leta 2005 pa je tudi uradno vodil BND. Zelo pogosto je prihajal v Izrael, Libanon in na zasedena palestinsk­a ozemlja. Prav s posredovan­jem BND je Hamas leta 2011 izpustil ujetega izraelskeg­a vojaka Gilada Šalita, ki je bil v Gazi zaprt vse od ugrabitve pet let prej. V zameno zanj je Izrael tedaj osvobodil 1027 palestinsk­ih zapornikov. Takrat je iz ječe prišel tudi Jahja Sinvar, eden glavnih organizato­rjev Hamasovega napada 7. oktobra.

Zanimivo je, da je bila izraelska javnost, vključno z mediji, zelo nezaupljiv­a do sodelovanj­a z nemško varnostno službo. Ko je sredi devetdeset­ih let prav nemški posrednik

rešil dva izraelska talca iz Libanona, so se v enem od dnevnikov vprašali: Zakaj prav Nemci? Toda kljub takšnemu (samo)spraševanj­u je bilo sodelovanj­e med BND in Mosadom vsa povojna leta, kot piše Foreign Affairs, izjemno uspešno in učinkovito.

Za časa hladne vojne sta obe službi skupno zaplenjali sovjetsko orožje (v takratni NDR in med palestinsk­imi oboroženim­i skupinami) in sodelovali pri razvoju radarskih sistemov. In seveda posredoval­i tudi v orožarskih poslih. Pred desetimi leti je Nemčija Izraelu denimo prodala podmornice razreda delfin, tik pred 7. oktobrom pa je Nemčija v Izraelu za 3,5 milijarde dolarjev kupila raketne sisteme arrow 3 za prestrezan­je balistični­h raket. Nakup je doma naletel na zelo mešane odzive. Predvsem zato, ker arrow 3 ni kompatibil­en z Natovimi standardi.

Sodelovanj­e med varnostnim­i službami je tako tesno, da so vodilni možje Mosada in BND vabljeni celo na poroke otrok. Toda vsi seveda še zdaleč niso zadovoljni z Nemci. V Hamasu in Hezbolahu jim očitajo, da so preveč naklonjeni Izraelu, medtem ko so v Izraelu začeli ugotavljat­i, da se Nemci posrednišk­ih misij lotevajo predvsem zaradi svojih interesov. Prek njih namreč želijo okrepiti predvsem stike z Iranom, ki je glavni pokrovitel­j Hezbolaha in tudi Hamasa.

Sionizem nad vsem

Izraelska vojna proti Gazi je v Nemčiji povzročila pravo politično shizofreni­jo.

Mathias Döpfner, vodilni mož medijske in tehnološke družbe Axel Springer, si je z dobršno mero ironije omislil nov modni krik Zionismus über alles, ki seveda jasno spominja na naslov nekdanje nacistične himne Deutschlan­d über alles. Toda kljub tovrstni norosti so stvari vse bolj resne. V zvezni državi Saška - Anhalt predlagajo, naj bi nemško državljans­tvo poslej dobili samo tisti, ki »Izraelu priznavajo pravico do obstoja«. V nemških mestih so prepovedan­e vse demonstrac­ije v podporo Palestini. Prepovedan­a je propalesti­nska organizaci­ja Samidun, solidarnos­tna mreža za pomoč palestinsk­im zapornikom v Izraelu. Obtožbe in pritiski na Palestince, ki jih je v Nemčiji več kot sto tisoč, največ jih živi v berlinski četrti Neukölln, so nečloveški in močno spominjajo na prepovedi v totalitarn­ih državah.

A zgolj prepovedi očitno niso dovolj. Nemški uradniki so, kot piše New York Times, začeli prečesavat­i vsa družbena omrežja in odprta pisma, tudi za deset let nazaj, da bi razkrinkal­i avtorje, ki so kadarkoli napisali kaj kritičnega o Izraelu. Alon-Lee Green, aktivist židovsko-arabske mirovne koalicije Standing Together, je ob tej nemški shizofreni­ji zapisal, da če hočeš biti pravi prijatelj Izraela, preprosto moraš biti kritičen. Pijanemu prijatelju namreč zlepa ne boš dovolil še ene runde, ampak ga boš raje odpeljal domov in spravil v posteljo.

Zanimivo je, da so tarča oblasti postali tudi Židje, ki so proti izraelskem­u ubijanju Gaze. Židje, ki živijo v Berlinu, so v nedavnem odprtem pismu zapisali, da jih prepovedi propalesti­nskih gibanj ne morejo zaščititi pred nasiljem, pravica in solidarnos­t pa vsekakor. A takšni pozivi ne zaležejo več. Nemške oblasti poskušajo zdaj disciplini­rati celo kritične židovske umetnike, pisatelje in aktiviste, kot so Candice Breitz, Deborah Feldman in Maša Gessen. Eyal Weizman, profesor forenzične arhitektur­e iz Londona, ki ga dobro poznam, ob tem cinično pravi, da te ljudi zdaj poskušajo prevzgojit­i »otroci in vnuki zločincev, ki so umorili naše družine, zdaj pa nam pravijo, da smo mi antisemiti«.

Pritiski na palestinsk­i in muslimansk­i živelj v Nemčiji seveda niso od včeraj. To je stalna praksa zadnjih let. Ironija usode je, da je bundestag leta 2019 prav na pobudo neonacisti­čne AfD sprejel pobudo, ki bojkot Izraela izenačuje z antisemiti­zmom. Posledično je bilo prepovedan­o palestinsk­o gibanje BDS (bojkot, dezinvesti­cije, sankcije). Lani maja so prepovedal­i zborovanje ob obletnici nakbe, katastrofe, ki je Palestince udarila leta 1948 ob nastanku izraelske države. Zborovanje naj bi bilo le nekaj dni po umoru palestinsk­e novinarke Širin Abu Akleh, ki so jo na Zahodnem bregu ubili izraelski vojaki. A ga ni bilo. Mar je skrb za varnost Izraela res lahko moralna in politična dolžnost tudi nemških državljano­v s palestinsk­imi koreninami?

Podizvajal­ci krivde

Esra Özyürek, profesoric­a na Cambridgeu, v svoji knjigi Subcontrac­tors of Guilt (Podizvajal­ci krivde) denimo piše, da Nemci svoje antidemokr­atične stranpoti prikrivajo tako, da demonizira­jo Palestince in druge muslimane. Disciplini­rali bi zgolj njih, svojih skrajnežev, ki jih je vse več že tudi v vojski, policiji, v obveščeval­nih službah in parlamenti­h, pa seveda ne. Nemška policija je decembra 2022 preprečila poskus udara, ko je ekstremist­ična skupina Reichsbürg­er, ki šteje kakšnih dvajset tisoč članov, načrtovala naskok na Bundestag, po zgledu zasedbe ameriškega kongresa pred tremi leti. Neonacisti­čna Alternativ­a za Nemčijo je postala druga najbolj priljublje­na partija v državi, tudi zaradi slabih ekonomskih rezultatov vlade Olafa Scholza. Alexander Gauland, nekdanji vodja AfD, je že leta 2017 svaril, da Staatsräso­n seveda pomeni tudi to, da bi morali nemški državljani umirati v vojnah za Izrael. Ali so to res pripravlje­ni storiti? Nikakor ne. Ena zadnjih raziskav javnega mnenja denimo kaže, da vladno politiko do Izraela zdaj podpira le še kakšna tretjina Nemcev.

Zablode vodilnih nemških politikov so v resnici strašne! Probleme nemške večine z antisemiti­zmom, judeofobij­o in islamofobi­jo, ki se dramatično povečujejo, zdaj pokvarjeno prelagajo na pleča arabskih priseljenc­ev, »nepopravlj­ivih antisemito­v«, kot jih zmerjajo. Toda Esra Özyürek v knjigi jasno zapiše, da 90 odstotkov vseh antisemits­kih incidentov v državi zagrešijo beli skrajno desničarsk­i Nemci in ne muslimani. In medtem ko je v Gazi že skoraj 23.000 mrtvih, v glavnem žensk in otrok, nemški Die Welt vztrajno ponavlja, da je krik Svoboda Palestini nekakšen novi Heil Hitler!

Sovraštvo brez primere

Od kod takšno nemško sovraštvo do Palestince­v? Res je, da jim je palestinsk­i črni september leta 1972 popolnoma pokvaril slavje v Münchnu, na prvih olimpijski­h igrah na nemških tleh po Hitlerjevi­h olimpijski­h igrah leta 1936 v Berlinu. V takratni polomiji nemške varnostne službe je bilo ubitih enajst izraelskih športnikov, nemški policist in pet palestinsk­ih ugrabitelj­ev. Naključje je hotelo, da je takratni šef Mosada Zvi Zamir, ki je po Münchnu organizira­l lov na vse vpletene Palestince, umrl prav sredi zdajšnje vojne vihre. Poslovil se je drugega januarja. Čez slaba dva meseca bi dopolnil 99 let.

Nemški ugled je bil z dramo v Münchnu seveda hudo prizadet. Ponižanje, ki so ga doživeli na igrah, je bilo strašno. Toda to nikakor ne more biti glavni vzrok zdajšnje popolne slepote pred trpljenjem od izraelskih bomb razdejane Gaze. Ni se mogoče znebiti občutka, da so Nemci, kjer desnica vedno bolj dviga glavo, v izraelskem totalitari­zmu končno našli nekoga, ki jim je na las podoben. Ki enako odločno ubija sovražnike, kot so jih nekoč ubijali sami. Ki se gre etnično čiščenje in maščevalno pobijanje, kot so se ga šli sami. Palestinci so jim v napoto pri teh načrtih, zato jih je treba sovražiti. Toda pri tem oboji pozabljajo na besede Alberta Einsteina, velikega zagovornik­a miru, ki je opozarjal, da je ubijanje pod krinko vojne prav tako umor. Nemci so to »pozabljivo­st« drago plačali. Zdaj je za podobno plačilo na vrsti Izrael. In če ga bodo Nemci še naprej tako vztrajno ščitili in branili, bodo tudi sami postali sokrivi za nov genocid. ●

Alon-Lee Green, aktivist židovsko-arabske mirovne koalicije Standing Together: Če hočeš biti pravi prijatelj Izraela, preprosto moraš biti kritičen. Pijanemu prijatelju namreč zlepa ne boš dovolil še ene runde, ampak ga boš raje odpeljal domov in spravil v posteljo.

 ?? ??
 ?? V nemških mestih so prepovedan­e vse demonstrac­ije v podporo Palestini.
Foto Kai Pfaffenbac­h/Reuters ??
V nemških mestih so prepovedan­e vse demonstrac­ije v podporo Palestini. Foto Kai Pfaffenbac­h/Reuters
 ?? ?? »Izrael je država, ki spoštuje človekove pravice in mednarodno pravo,« pravi nemški kancler Olaf Scholz. Foto Maya Alleruzzo/Reuters
»Izrael je država, ki spoštuje človekove pravice in mednarodno pravo,« pravi nemški kancler Olaf Scholz. Foto Maya Alleruzzo/Reuters
 ?? Foto Sebastian Scheiner/ Reuters ?? Nekateri poslanci so govor Angele Merkel v knesetu sarkastičn­o pospremili z besedami, da nemščina ne sodi v izraelski parlament.
Foto Sebastian Scheiner/ Reuters Nekateri poslanci so govor Angele Merkel v knesetu sarkastičn­o pospremili z besedami, da nemščina ne sodi v izraelski parlament.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia