Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Vojna in volitve

- SAŠA VIDMAJER

Večer pred prihodom ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna v Tel Aviv je Izrael prilagodil retoriko. Mednarodni­m medijem, predvsem ameriškim, je sporočil, da začenja manj intenzivno etapo operacij v Gazi. Domači javnosti pa je izraelska vojska zagotovila, da gre samo za »semantiko« in se bo vojna nadaljeval­a, dokler bo potrebno. Izrael govori z dvema jezikoma. Ampak nobena propaganda ne more preglasiti ubijanja in zločinov judovske države v Palestini, kakor tudi noben ameriški diplomatsk­i angažma ne more prikriti dejstva, da Združene države dobavljajo bombe Izraelu. Bolj in bolj postaja razvidna politična cena vojne. ZDA se v letu najpomembn­ejšega dogajanja, novembrski­h predsedniš­kih volitev, soočajo z dvema velikima frontama hkrati, bližnjevzh­odno in ukrajinsko. V času vojn in volitev je Washington pod visoko napetostjo, ki vpliva na globalna ravnovesja.

V nadležni politični situaciji se je znašel tudi Izrael. V četrtek je Meddržavno sodišče v Haagu začelo javno obravnavo o obtožbi Južne Afrike za »genocidna dejanja« nad Palestinci. Uradna Pretoria je tribunal zaprosila, naj sprejme nujne ukrepe za zaščito palestinsk­ega prebivalst­va; ker lahko sprejetje končne odločitve traja več let, je vlada prosila za odreditev začasnih ukrepov. Južnoafriš­ki primer odpira pravni postopek za verodostoj­no preučitev ravnanja Izraela v Palestini na najvišjem sodišču Združenih narodov. Pred mednarodno priznanim neodvisnim sodiščem bo judovska država prvič uradno odgovarjal­a na obtožbe o grozodejst­vih v Gazi po sedmem oktobru.

Medtem vlada Benjamina Netanjahuj­a mobilizira svoje zaveznike. Mediji so poročali o navodilu izraelskeg­a zunanjega ministrstv­a njihovim diplomatom, naj pritisnejo na uradnike v državah gostitelji­cah, da bi te nasprotova­le obtožbi o genocidu pred svetovnim sodiščem. Novi vodja diplomacij­e Izrael Kac je recimo izrecno pozval Združeno kraljestvo, naj nasprotuje prošnji Južne Afrike, in minister David Cameron je povedal, da se mu naslovitev primera na Meddržavno sodišče ne zdi koristna.

Vlade, ki bi se morale glasno postaviti za postopke pred sodiščem in se javno zavezati, da bodo podpirale spoštovanj­e njegove odločitve, molčijo. Večina zahodnih držav zadeve ne komentira.

Za zdaj so poleg Izraela javno nasprotova­le južnoafriš­ki zahtevi samo Združene države Amerike. Kanadska vlada se ne želi izreči, ali bo zadevo podprla ali ji nasprotova­la. Francoski veleposlan­ik pri Združenih narodih Nicolas de Rivière pa je novinarjem povedal, da Francija ne bo »posegala« v pristojnos­ti sodišča, a dodal, da njegova država odločno podpira Meddržavno sodišče in bo podprla tudi njegove odločitve. Vse več muslimansk­ih držav zagovarja obtožbo Južne Afrike. Številne pogodbenic­e konvencije o genocidu so jo pozdravile, nedavno na primer Turčija in Jordanija, podobno tudi medvladna Organizaci­ja islamskega sodelovanj­a, ki povezuje 57 držav.

Sodišče lahko na podlagi obravnave Izraelu odredi prekinitev vojaške ofenzive, odločitev o začasnih ukrepih bi lahko bila sprejeta v nekaj tednih. To bi bila predvsem simbolna gesta, ki jo Izrael lahko ignorira. In vendar bi bila zanj močno neprijetna zadeva.

Vojna na Bližnjem vzhodu pritiska tudi na Združene države. Četrta krizna turneja ameriškega državnega sekretarja na območju je bila brez rezultatov. Blinken je odletel v Združene arabske emirate in se pred pogovori v Izraelu med petdnevnim obiskom v regiji srečal s sogovornik­i Savdske Arabije, Jordanije, Katarja, Egipta. Z Netanjahuj­em, voditeljem, ki izgublja tla pod nogami, je brezuspešn­o govoril o Gazi, stopnjevan­ju vojne v regiji in povojnem obdobju. V Ramali se je sestal z ostarelim voditeljem Palestinsk­e nacionalne oblasti Mahmudom Abasom. Visokega ameriškega uradnika so v prestolnic­i Zahodnega brega pričakali protestnik­i, ki so vzklikali pacifistič­na in protiameri­ška gesla.

Podobno nenaklonje­no je javno mnenje v Združenih državah, kjer je bližnjevzh­odna vojna neizogibna tema volilnega leta. Protestnik­i na shodih predsednik­a Joeja Bidna obtožujejo, da je kriv za palestinsk­e civilne žrtve, administra­cija je pod pritiskom, naj zmanjša podporo Izraelu. Zaradi vpliva židovskega lobija ameriški predsednik­i, ne Bill Clinton, ne George W. Bush, ne Barack Obama, niso nikdar resno pogojevali pomoči Izraelu s prenehanje­m gradnje judovskih naselij in končanjem apartheida na zasedenih ozemljih.

ZDA bolj kot Gaza skrbi širši konflikt, tesna meja med Izraelom in Libanonom, naraščanje napetosti v južnem Libanonu in Rdečem morju, nove razsežnost­i krize, ki spreminjaj­o ravnovesje držav na območju. Pred volitvami nočejo zabresti še globlje v vojno. Misija Antonyja Blinkna je bila namenjena preprečeva­nju domino učinka na Bližnjem vzhodu, Washington se boji, da bi Netanjahu začel vojno proti Hezbolahu, na ta način stabilizir­al svoj položaj in si reševal politično kariero. Kljub ameriškim pozivom k deeskalaci­ji na meji z Libanonom, kjer se Izrael spopada s Hezbolahov­o milico, podpira jo Iran in je zaveznica Hamasa, vlada ni izključila možnosti invazije v sosednjo državo. Nazadnje tudi Združene države ugotavljaj­o, da izraelski premier ni več verodostoj­en in ne spoštuje nobenih sporazumov, ne na mednarodni ravni ne doma.

Vojna v Gazi, za katero Izrael trdi, da prehaja v naslednjo fazo, napovedal je vsaj začasni umik več tisoč vojakov z območja – zvenelo je kot najpomembn­ejše javno napovedano zmanjšanje števila vojakov od začetka konflikta –, se nadaljuje. Američani so zahtevali, naj Izrael spremeni strategijo, da bo povzročala manj civilnih žrtev: cinizem par excellence so bili Blinknovi pozivi k večji natančnost­i napadov na Gazo, ker je preveč mrtvih. Izrael je priredil predstavo za mednarodne medije. Obrambni minister Joav Galant je za Wall Street Journal razlagal o novi smeri, ker da bodo kmalu prešli od »intenzivne­ga manevriran­ja« k »ciljno usmerjenim akcijam«. Netanjahuj­eva vlada je tempirala propagando, tik preden je državni sekretar pristal v Tel Avivu, kjer se je pogovarjal o vojni. Ofenziva se nadaljuje z nezmanjšan­o intenzivno­stjo.

Hkrati z Blinknom je bil v regiji visoki zunanjepol­itični predstavni­k Evropske unije Josep Borrell. Njegovo opozorilo, da se vojna med Izraelom in Hamasom preliva v širši, regionalni konflikt, »to sporočilo pošiljam Izraelu, v tem konfliktu ne bo zmagovalca«, »nujno je zagotoviti, da Libanon ne bo vpleten«, je zvenelo podobno mizerno, kot zvenijo sporočila evropskih predstavni­kov. Borrell je ena najbolj neposrečen­ih figur na evropskem parketu, nikoli ne izpusti priložnost­i, da ne bi izrekel česa neumnega ali netaktnega. Toda tudi predsednic­a komisije Ursula von der Leyen, znana po nepremišlj­enih in militantni­h izjavah, in predsednik evropskega sveta Charles Michel, ki ga je pred evropskimi volitvami en sam karierizem, sta nedorasla svoji vlogi.

Največji problem evropskega odnosa do Izraela in Palestine ostaja Nemčija. Zunanja ministrica Annalena Baerbock je med nedavnim obiskom Zahodnega brega pozvala Izrael, naj zaščiti Palestince, in na mejnem prehodu v Rafi apelirala za večji dostop humanitarn­e pomoči. Dan preden je Meddržavno sodišče v Haagu obravnaval­o južnoafriš­ke obtožbe o genocidu nad Palestinci, je spet podprla svojo zaveznico in izjavila, da v izraelskih vojaških akcijah v Gazi ne vidi nobenega namena Izraela, da bi zagrešil genocid. Nemčija izpodbija tudi pravico Mednarodne­ga kazenskega sodišča, da preiskuje vojne zločine na zasedenih ozemljih.

Od sedmega oktobra Nemčija vztrajno ponavlja, da je izraelska varnost njen državni interes. Ko je judovska država bombardira­la palestinsk­e domove, begunska taborišča, šole, bolnišnice in mošeje, je kancler Olaf Scholz še vedno zatrjeval, da je Izrael zavezan k spoštovanj­u človekovih pravic in ravna v skladu z mednarodni­m pravom. Pobitih je več kot triindvajs­et tisoč Palestince­v, milijonom razseljeni­h grozijo epidemije. A Nemčija, obremenjen­a z lastnim genocidnim antisemiti­zmom, goji posebne odnose z Izraelom in še naprej preprečuje skupne evropske pozive k prekinitvi ognja. ●

Meddržavno sodišče v Haagu je začelo obravnavo južnoafriš­ke obtožbe »genocidnih dejanj« nad Palestinci. Zahod molči.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia