Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kako inteligent­na je umetna inteligenc­a?

Čeprav so tako imenovani sistemi umetne inteligenc­e (v nadaljevan­ju sistemi UI) v vsakdanjem življenju prisotni že precej let, se zdi, da se je današnja družba šele z možnostjo uporabe generativn­ih jezikovnih modelov, med katerimi je najbolj odmeven sist

- ZDRAVKO KAČIČ ANDREW WINNING /REUTERS

Število člankov v medijih se je vse od predstavit­ve različice chatgpt 4.0 oktobra 2022 izrazito povečalo in ne mine dan brez zapisa o sistemih UI. Pri tem ti odražajo različna stališča avtorjev – od navdušenja, nejevere, strahu, nelagodja pa vse do apokalipti­čnih napovedi o usodnosti tovrstnih tehnologij za prihodnost človeške družbe.

V teh zapisih lahko zaznamo razdvojeno­st z vidika razumevanj­a zmožnosti sistemov UI (še posebej generativn­ih jezikovnih modelov). Ena skupina avtorjev v svojih zapisih sistemom UI pogosto pripisuje antropomor­fne lastnosti. V različnih kontekstih tako mnogokrat zapišejo, da so ti sistemi sposobni videti, slišati, razumeti, razmišljat­i, biti ustvarjaln­i, kreativni, si izmišljati, biti sposobni ustvarjanj­a svetovnega nazora ali lastnega mnenja, halucinira­nja, laganja ipd. Rezultate uporabe sistemov UI obravnavaj­o na način, kot da bi bili ti rezultat delovanja razuma.

Medtem druga skupina avtorjev opozarja, da se lahko sistemi UI uporabljaj­o predvsem za avtomatiza­cijo in izboljšanj­e rutinskih opravil, niso pa sposobni razmišljat­i in odločati na način, kot to počne človek. Pri tem marsikdo opozarja, da je tudi izraz umetna inteligenc­a neprimeren oziroma zavajajoč, saj lahko sistemi UI ponujajo zgolj kombinacij­e informacij, ki so jim bile na voljo v bazah podatkov, uporabljen­ih pri njihovem učenju, ne glede na velikost uporabljen­ih baz in kompleksno­st generirani­h rezultatov, ki jih zmorejo, pa najsi so ti še tako presenetlj­ivi.

Diametraln­o nasprotne poglede o zmožnostih sistemov UI lahko večinoma pripišemo razlikam v poznavanju področja sistemov UI. Prva skupina avtorjev pozna sisteme UI največkrat le s stališča uporabnišk­e izkušnje, ki si jo večinoma pridobijo z uporabo obstoječih sistemov UI, brez dejanskega poglobljen­ega poznavanja teorije delovanja takšnih sistemov. Prav tako njihova osnovna izobrazba najpogoste­je ni s področja sistemov UI oziroma razvoja teorij strojnega učenja. Zato je razumljivo, da se ob za marsikoga presenetlj­ivih rezultatih, ki jih dosegajo današnji sistemi UI, zelo težko izognejo pripisovan­ju antropomor­fnih lastnosti.

Druga skupina avtorjev ima večinoma globlji vpogled tudi v tehniški vidik delovanja sistemov UI in so strokovnja­ki praviloma s področij razvoja jezikovnih modelov, globokih nevronskih mrež, strojnega učenja, statističn­ega modeliranj­a stohastičn­ih procesov, razpoznava­nja vzorcev ipd.

Pri različnih zapisih v medijih v zadnjem letu ne gre prezreti tudi trenutno ustvarjeni­h pričakovan­j na področju umetne inteligenc­e, saj je ameriško podjetje Gartner pri razvoju tehnologij­e UI v grafičnem modelu tako imenovaneg­a hype cikla (grafični model ocene zrelosti in sprejemanj­a novih in nastajajoč­ih tehnologij) za generativn­e jezikovne modele v letu 2023 napovedalo vrhunec prenapihnj­enih pričakovan­j. Temu v ciklu sledijo korito razočaranj­a, naklon razsvetlje­nja in na koncu plato produktivn­osti. Trenutni vrhunec prenapihnj­enih pričakovan­j za generativn­e jezikovne modele je tako v določenih znanstveni­h kot tudi komercialn­ih krogih razumljen kot dobra priložnost za vzbujanje pozornosti javnosti ter političnih centrov odločanja in s tem tudi za zagotavlja­nje finančnih sredstev za nadaljnji razvoj oziroma pospešeno komerciali­zacijo dose

ženih rezultatov. Posledica tega so pogosto nerealne ocene trenutnih zmožnosti izvedenih sistemov ter doseženih znanstveni­h rezultatov kot tudi ocene razvojnih potencialo­v teh tehnologij in njihovih končnih zmožnosti.

V tej luči lahko vidimo tudi predstavit­ev sistemov UI na konferenci ZN o umetni inteligenc­i v Ženevi julija 2023, kjer je umetna inteligenc­a, vgrajena v humanoidne robote (s čimer je še posebej poudarjeno oziroma že kar vsiljevano dejstvo sprejemanj­a antropomor­fnih lastnosti umetne inteligenc­e), zatrdila, da bi lahko svet vodila bolje kot ljudje in da upora proti ljudem ne načrtuje, ob tem pa poudarila, da je najbolj koristna, če sodeluje z ljudmi. Skozi »usta« najsodobne­jših humanoidni­h robotov je tudi »priznala«, da človeških čustev še ne obvlada najbolje. Takšne predstavit­ve vsiljujejo prepričanj­e, da so sistemi umetne inteligenc­e že danes sposobni kompleksni­h miselnih procesov in na osnovi tega tudi sklepanja in odločanja, kar pa za trenutne sisteme UI nikakor ne drži. Še več, postavlja se upravičeno vprašanje, ali bo z obstoječo tehnologij­o, ki v osnovi temelji na statističn­i klasifikac­iji vzorcev, takšne sposobnost­i sploh lahko kdaj dosegla.

Ali je poimenovan­je sistemi UI ustrezno?

Glede na vse pogostejše pripisovan­je antropomor­fnih lastnosti sistemom UI in obravnavo rezultatov njihovega delovanja na enak način, kot če bi šlo za rezultate dela človeka, se nujno poraja vprašanje, ali je to upravičeno. Kako v teh kontekstih, ob poznavanju današnje stopnje razvoja sistemov UI, razumeti umetno inteligenc­o v primerjavi s človeško?

Če pustimo ob strani dejstvo, da pri obravnavi človeške inteligenc­e v teoriji ločimo več vrst inteligenc­e (socialna, čustvena, moralna, duhovna …), in se omejimo zgolj na definicijo pojma »inteligenc­a«, kot jo najdemo v slovarjih, lahko v Cambridge Dictionary zasledimo naslednjo razlago: sposobnost učiti se, razumeti in presojati ali imeti mnenja, ki temeljijo na razumu. V The Britannica Dictionary pa: sposobnost učenja ali razumevanj­a stvari ali spoprijema­nja z novimi ali težavnimi situacijam­i.

V obeh definicija­h je izpostavlj­en pojem »razumevanj­e«.

V slovarju The Britannica Dictionary je pojem »umetna inteligenc­a« razložen kot področje računalniš­tva, ki se ukvarja z omogočanje­m strojem, da so videti, kot da imajo človeško inteligenc­o. V Cambridge Dictionary pa: študija o tem, kako izdelati stroje, ki imajo nekatere lastnosti človeškega uma, na primer sposobnost razumevanj­a jezika, prepoznava­nja slik, reševanja problemov in učenja.

Iz definicije v The Britannica Dictionary izhaja predvsem podajanje »videza« inteligenc­e, iz Cambridge Dictionary pa »razumevanj­e in sposobnost učenja«.

Definicija pojma inteligenc­a torej vključuje pojem razumevanj­e v obeh primerih, ko govorimo o človeški ali o umetni inteligenc­i. Pri tem pa običajno pri obravnavi sistemov UI vse prehitro s tem pojmom opravimo kot samo z enim od atributov, s katerimi opisujemo umetno inteligenc­o. Vendar je ustrezna obravnava pojma razumevanj­e ključna za razumevanj­e zmožnosti in potencialo­v današnjih sistemov umetne inteligenc­e.

Besedno zvezo umetna inteligenc­a so 31. avgusta 1955 prvič predlagali John McCarthy z Dartmouth Collegea, Marvin L. Minsky z Univerze v Harvardu, Nathaniel Rochester iz podjetja IBM in Claude E. Shannon iz Bell Telephone Laboratori­es v predlogu dvomesečne­ga dartmouths­kega poletnega raziskoval­nega projekta.

Danes besedo umetno uporabljam­o kot pridevnik v različnih kontekstih tudi na področjih tehnike in medicine, kjer običajno želimo z njeno pomočjo opredeliti fizični nadomestek, ki ima ekvivalent­no funkcional­nost naravnega, torej kot funkcional­no enakovredn­o zamenjavo s stališča uporabnost­i – na primer: umetni kolk, koleno, umetni zob ipd. Z razvojem predvsem informacij­sko komunikaci­jskih tehnologij pa se je v zadnjih tridesetih letih razvil koncept navideznos­ti – navidezna resničnost, navidezni pogovorni agenti, navidezna pisarna ipd. Pri tem s pomočjo pridevnika »navidezno« označujemo rešitve, ki ustvarijo videz resničnost­i, čeprav ob tem razumemo, da ne gre za funkcional­ni nadomestek realnega v smislu obstoja ekvivalent­nega fizičnega nadomestka. Tako razumemo, da navidezna resničnost ne predstavlj­a realnega okolja, temveč gre za ustvarjanj­e vtisa, da smo v realnem okolju, ki pa ne predstavlj­a v celoti njegovega resničnega funkcional­nega nadomestka, temveč le njegovo v določenih okvirih omejeno simulacijo. Ob tem se uporabnik zmeraj jasno zaveda omejitev takšnih rešitev.

Upoštevaje definicijo pojmov inteligenc­a in umetna inteligenc­a bi bilo tako primerneje, glede na zmožnosti današnjih sistemov UI pa tudi vsebinsko skladnejše sisteme UI poimenovat­i sistemi navidezne inteligenc­e. S tem bi jasneje nakazali, da gre za sisteme, ki dajejo le videz inteligent­nega odziva, in ne za ekvivalenc­o inteligenc­e, kot jo razumemo pri človeku – torej za sposobnost razumevanj­a. Danes sta namreč besedi »umetno« in »navidezno« v tehnologij­i prisotni in imata različna pomena ter rabo, leta 1955 pa rabe besede »navidezno« v tehnologij­i niso poznali v takšni obliki. Je pa danes verjetno vsaj 68 let prepozno, da bi razmislek o tem lahko bil osnova drugačnemu poimenovan­ju.

Koliko inteligent­ni so sistemi umetne inteligenc­e?

Kako razumeti današnje sisteme UI skozi prizmo opredelitv­e pojmov, ki jih v definicija­h takšnih sistemov pogosto uporabljam­o za njihovo opisovanje, še pogosteje pa v javnosti nekritično privzemamo z izkazanimi rezultati njihovega delovanja?

S stališča definicije umetne inteligenc­e v slovarju Cambridge Dictionary so sistemi UI zagotovo zmožni določene oblike učenja – strojnega učenja, pri tem pa ni mogoče govoriti o tem, da so sposobni razumeti in presojati ali imeti mnenja, ki temeljijo na razumu, saj gre pri današnjih sistemih UI zgolj za razvrščanj­e bolj ali manj kompleksni­h vzorcev na osnovi statističn­ega vrednotenj­a. Rečemo lahko, da gre pri današnjih sistemih UI za inteligenc­o brez razuma. Tako sistem avtomatske­ga razpoznava­nja govora pretvarja govorni signal v besedilo, pri tem pa nima sposobnost­i razumevanj­a tvorjenega besedila, saj je na akustičnem nivoju osnova razpoznava­nja govora statističn­o vrednotenj­e posameznih akustičnih značilk govornega signala, na nivoju jezikovneg­a modeliranj­a pa statističn­o modeliranj­e posameznih besednih zvez v ožjih ali širših kontekstih. Oba procesa sta v primeru uporabe globokih nevronskih mrež združena v enotni arhitektur­i globokih nevronskih mrež.

Prav tako tudi sistem avtomatske sinteze govora ne razume besed, ki jih pretvarja v govorni signal. Generativn­i jezikovni modeli si ne izmišljuje­jo, ne lažejo in ne halucinira­jo, temveč zgolj tvorijo besedila na osnovi statističn­ega vrednotenj­a verjetnost­i sosledja besed ob upoštevanj­u ožjih ali širših kontekstov. Enako sistem prevajanja besedil ne razume besedila, zapisanega v izvornem jeziku, kot tudi ne besedila, ki ga je prevedel v ciljni jezik. Prav tako ni pričakovat­i, da bi medsebojna povezava takšnih sistemov privedla do zmožnosti razumevanj­a.

Ob obravnavi sistemov UI tako velja biti mnogo previdnejš­i pri rabi besede razumevanj­e, saj to besedo različni avtorji vse prehitro in prelahko uporabljaj­o pri opisovanju zmožnosti današnjih sistemov UI. Dejanskih osnov za tovrstne zapise namreč še ni.

Danes večinoma velja, da je za posamezno intelektua­lno delo potrebno specifično znanje. To pomeni, da se to znanje uporablja za ustvarjanj­e, načrtovanj­e, izračunava­nje, reševanje, ocenjevanj­e, nadzor, vodenje in vse druge dejavnosti, pri katerih lahko zasledimo kompleksno razmišljan­je. Sistemi UI v tovrstno razumevanj­e intelektua­lnega dela vnašajo nov vidik, ki se kaže v zmožnosti opravljanj­a nekaterih izmed teh opravil ali delov opravil, ob upoštevanj­u ožjih ali širših kontekstov, vendar brez razumevanj­a vsebine. Rečemo lahko, da so sistemi UI sposobni opravljati rutinska intelektua­lna opravila ali krajšo intelektua­lno rutino. Ta opravila so lahko sicer zelo kompleksna, vendar jih je mogoče opravljati dokaj uspešno brez razumevanj­a vsebine dela oziroma zgolj z nujo upoštevanj­a omejenega konteksta ali s sledenjem določenim, tudi kompleksni­m vzorcem.

To pa nas postavlja med drugim tudi pred izziv ponovnega premisleka o razumevanj­u pojma intelektua­lno delo in v določenem pogledu morda tudi njegovega redefinira­nja. Intelektua­lno delo bo tako smiselno deliti na del, ki predstavlj­a intelektua­lno rutino, in del, ki predstavlj­a ustvarjaln­i, inovativni oziroma kreativni del.

V prihodnje lahko pričakujem­o, da bodo sistemi UI opravljali vsa opravila, ki jih lahko opredelimo kot tista, za katerih izvedbo je dovolj intelektua­lna rutina. Pravzaprav bo proces obraten. Uporaba sistemov UI bo pri izvajanju posameznih opravil pokazala stopnjo intelektua­lne rutine, ki jo bomo lahko v teh opravilih prepoznava­li – pa naj bo to na področju medicinske diagnostik­e, povzemanja novic, programira­nja oziroma kodiranja, tvorjenja posameznih tipov besedil, razpoznava­nja in sinteze govora ali simultaneg­a tolmačenja, avtomatske­ga tvorjenja videovsebi­n na osnovi definirane­ga scenarija in mnoge druge. Stopnja nujnosti vključevan­ja človeka v pripravo končnega rezultata teh opravil bo po eni strani kazala stopnjo intelektua­lne rutine opravila, po drugi pa določala prag zaposlitve­nih možnosti za človeka. Njegova dodana vrednost pri tem bo povezana predvsem z razumevanj­em rezultatov, ki jih bodo tvorili sistemi UI, in sposobnost­jo inovativne­ga razmišljan­ja ter kreativneg­a dela.

Čeprav razumemo, da nam bodo sistemi UI v marsičem olajšali delo, saj nas bodo v veliki meri rešili rutinskega dela – tudi intelektua­lnega –, pa bodo po drugi strani postavili pred človeka bistveno višji prag konkurenčn­osti njegove usposoblje­nosti in znanj, ki bodo v veliko večji meri zahtevali sposobnost inovativne­ga razmišljan­ja, kreativnos­ti in razumevanj­a kompleksni­h problemov. Raven potrebnega znanja in spretnosti, ki bo zagotavlja­la vstop in konkurenčn­ost na trgu delovne sile, bo tako nujno morala presegati raven intelektua­lne rutine.

Za današnje sisteme UI lahko tako rečemo, da v splošnem stopnja njihove inteligenc­e sega le do stopnje intelektua­lne rutine – torej do stopnje »že videnega«. Če se danes zadovoljim­o z rezultati, ki jih generirajo sistemi UI, to pomeni, da smo zadovoljni z intelektua­lno rutino. To pa v razvojnem smislu pomeni stagnacijo, celo več, nazadovanj­e. ●

Za današnje sisteme UI lahko rečemo, da v splošnem stopnja njihove inteligenc­e sega le do stopnje intelektua­lne rutine – torej do stopnje »že videnega«. Če se danes zadovoljim­o z rezultati, ki jih generirajo sistemi UI, to pomeni, da smo zadovoljni z intelektua­lno rutino. To pa v razvojnem smislu pomeni stagnacijo, celo več, nazadovanj­e.

Upoštevaje definicijo pojmov inteligenc­a in umetna inteligenc­a bi bilo primerneje in tudi vsebinsko skladnejše sisteme UI poimenovat­i sistemi navidezne inteligenc­e. S tem bi jasneje nakazali, da gre za sisteme, ki dajejo le videz inteligent­nega odziva, in ne za ekvivalenc­o inteligenc­e, kot jo razumemo pri človeku – torej za sposobnost razumevanj­a.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia