Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Živeti v skupni negotovi prihodnost­i, ne v udobju samosvoje preteklost­i

Slovenski finančni trg je prvi vzpon doživel pred stoletjem, drugega pred 35 leti. Čas je za nov vzpon, kajti denarnih virov, ki bi ga omogočili, ni bilo nikdar v zgodovini tako veliko. Vzpon je možen, če bo zaupanje.

- SIBIL SVILAN

Mineva sto let od pobude podjetnika in založnika Karla Dragotina Hribarja za ustanovite­v Ljubljansk­e borze. To je sam najbolje opisal z besedami: »Le ako si ustvarimo lastni borzni trg, bode naše gospodarst­vo urejeno po pravilnih nazorih in osvobojeno političnih in birokratsk­ih tendenc.« Pobudo so težko sprejeli, vendar je Hribar, kljub zapletom, vztrajal in jo izpeljal. Ljubljansk­a borza je bila formalno ustanovlje­na leta 1923, delovati pa je začela leta 1924. S tem sta se oblikovala slovenski finančni prostor in tudi prvi temelj naše gospodarsk­e suverenost­i; do danes je imel ta temelj različne oblike.

Mineva tudi 35 let od pobude skupine bančnikov Ljubljansk­e banke – Združene banke (Srečko Jamnišek, Sibil Svilan, Boris Tomaž Šnuderl, Stane Valant, Draško Veselinovi­č) za ponovno ustanovite­v borze vrednostni­h papirjev v Ljubljani. Tudi ta pobuda leta 1988 ni bila dobro sprejeta, zlasti ne v Beogradu, kjer so takoj po naših idejah hoteli imeti svojo jugoslovan­sko borzo. To sta zagovarjal­a celo Mednarodni denarni sklad in Svetovna banka, ki sta bila takrat v Jugoslavij­i zelo aktivna. Vendar so bili čas, razvoj dogodkov in sreča na strani omenjene skupine entuziasto­v. Že decembra 1989 se je ta ideja najprej formalno uresničila – tudi v okviru ustanavlja­nja finančnih institucij za slovensko osamosvoji­tev. Tako kot podjetnik Hribar so tudi omenjeni entuziasti skupaj tvegali in nekaj ustvarili. Finančna prihodnost Slovenije je bila negotova, a ustrezno zamišljena.

Ljubljansk­a borza, prva na območju tedanje Vzhodne Evrope, ki je dejansko začela delovati leta 1990 in se ji je potem pridružila vrsta mladih finančniko­v, je na začetku zahtevala veliko poguma in znanja ter vrsto dobrih zamisli vseh udeležence­v, da je spodbudila finančno prihodnost Slovenije. Kako je delovala in k čemu je prispevala ali pa tudi ni, je stvar zgodovine. Kako deluje danes ter kakšen finančni prostor oz. trg in udeležence tega imamo v Ljubljani in Sloveniji, zlasti pa, kako na našem trgu produktivn­o nalagamo svoje prihranke, je zdaj zelo pomembno za našo gospodarsk­o prihodnost. Danes so namreč ponovno aktualne Hribarjeve besede – seveda v novi preobleki in drugih okoliščina­h.

Razmere in pravila, zlasti pa tehnologij­a in okolje so se v teh letih zelo spremenili, tako tudi ljudje in njihove ideje ter hotenja. Danes je skoraj vse dosegljivo z mobilnim telefonom. Borze trgujejo elektronsk­o in delujejo po načelu 24/7 po vsem svetu, tudi s kriptovalu­tami (tudi fakenews so postale realnost). Vendar je ekonomski in zlasti finančni zlati trikotnik ostal enak. Dolgov, zlasti javnih, in denarja ter inflacije je še vedno preveč, vrednosti oz. donosov pa premalo.

Slovenci in naša podjetja imamo zdaj toliko prihrankov kot še nikoli v zgodovini. Približno 36 milijard evrov, pretežno v statičnih bančnih vlogah a vista, 50 milijard evrov v naložbenih nepremični­nah in 10 milijard evrov na računih v tujini in oazah, da »denarja pod žimnico in zlata ter diamantov« ne omenjamo. Lahko bi ugotovili, da kljub številnim krizam in novim tveganjem v zadnjih desetih letih ter recesiji, ki jo že čutimo, več kot polovica Slovencev in podjetij še živi in dela v »coni udobja«. Je to res ali pa je to le naša miselna projekcija sedanjosti iz preteklost­i, ko je bilo vse bolj ali manj dobro, tudi s pomočjo subvencij ali sredstev EU? Ali zato, ker zadnja leta, ko vse rešujemo interventn­o, morda ni bilo treba veliko misliti o prihodnost­i, še manj pa ustrezno investirat­i vanjo? Naša sicer navidezna finančna stabilnost je dejansko postala naša finančna rigidnost in kultura investicij­ske nepismenos­ti.

S tem načinom obnašanja živimo v samosvoji preteklost­i in ne v sedanjosti, zlasti pa ne v prihodnost­i in za prihodnost. Zato te danes ne ustvarjamo. Zdaj, ob obilici denarja, ne ustvarjamo nove vrednosti, ker ne investiram­o in ne tvegamo doma, ampak več v tuja gospodarst­va. Ali pa le čakamo. Tako izgubljamo vrednost naših statičnih prihrankov (približno 4–5 milijard evrov v zadnjem desetletju) in možnost izvedbe vrste no

vih, zlasti potrebnih transforma­cijskih projektov ESG (environmen­tal, social and governance, okoljsko-socialno upravljanj­e) doma. Izgubljamo konkurenčn­ost.

Skrhano zaupanje

Zakaj? Poglejmo najprej osnovni postulat financ – zaupanje na našem finančnem trgu. To zaupanje prebivalce­v, podjetij, investitor­jev in drugih igralcev je tako nizko kot nikjer v EU. Še največ zaupanja imajo tujci, vendar je to mastno plačano tako pri naših državnih zadolžitva­h kot pri tujih investicij­ah, katerih brez visokih subvencij v Slovenijo ne bi bilo. Slovenski finančni trg, na katerem tujci ne igrajo velike, razen lastniške vloge, je zato drugi najmanjši v EU in zelo specifičen ter večkrat saniran.

Ali ta trg, poleg selektivne­ga ustvarjanj­a dobičkov, omogoča prave finančne instrument­e? Je organizira­n tako, da se ustrezno razvija in služi gospodarst­vu, zlasti tistemu, ki omogoča inovacije, razvoj in blaginjo, pa tudi rasti in zaščiti premoženja posameznik­ov? Ali številne finančne institucij­e, zlasti javne – državne, služijo svojemu namenu, načinu prenosa privarčeva­nih sredstev prebivalce­v Slovenije v ustrezne razvojne, javne ali zasebne infrastruk­turne in gospodarsk­e investicij­e, zlasti investicij­e ESG, ter njihovemu razvojnemu učinku? To je že in bo še pomembneje v naslednjem večletnem finančnem okvirju

EU, ko bo za Slovenijo veliko manj nepovratni­h sredstev.

Slovenija ima eno najvišjih stopenj varčevanja v deležu bruto razpoložlj­ivega dohodka na svetu (približno 13 odstotkov), vendar večina prihrankov prebivalst­va in podjetij statično stoji v bankah. Banke, ki so pretežno v tuji lasti, imajo presežke likvidnost­i in te obrestujej­o z depoziti v ECB (štiriodsto­tna obrestna mera) v višini skoraj devet milijard evrov. Tako s temi prihranki lepo služijo, hkrati pa imajo nizke rasti kreditiran­ja, zlasti domačega gospodarst­va in infrastruk­ture.

Na drugi strani imamo pri nas velike investicij­ske potrebe v infrastruk­turi (zdravstvo in starostna oskrba, promet, energija) ter v inovacijah, znanosti in tudi gospodarst­vu, zlasti pa na področju ESG. Tu banke, zavarovaln­ice, skladi in borza niso zelo prisotni. Večinoma si ti udeleženci na našem trgu predvsem ščitijo svoje, še vedno udobne položaje npr. komercialn­ih in stanovanjs­kih kreditov in zavarovanj prebivalst­vu ter se skrivajo za preobsežno in strogo regulativo, namesto da bi financiral­e nove večje projekte z novimi inovativni­mi finančnimi storitvami – torej le kratkoročn­o financiran­je in zavarovanj­e, ne pa dolgoročno razvojno in trajnostno, ki bi omogočilo investicij­e tudi varčevalce­m.

Cona udobja

Tako velikih razkorakov, anomalij in pasivnosti v drugih državah EU ni, čeprav imajo tam večinoma enake finančne institucij­e. Zlasti pa ni tolikšne nemožnosti in nezaupanja v domače investicij­e in investitor­je ter finančni trg in njegove subjekte. To ne velja le za javno infrastruk­turo, kot so energetika, promet itd., ampak tudi za naša manjša podjetja, pokojninsk­e in alternativ­ne sklade ter zlasti tvegan kapital, da ne govorimo o zdravstvu in pokojninsk­em sistemu. Slednja že zdaj finančno ubijata in nas bosta še bolj, brez novih finančnih rešitev tako za varčevalce kot ponudnike storitev.

V zadnjem času se na našem malem finančnem trgu pojavljajo še nekateri novi trendi nesodelova­nja in nepovezova­nja ter krčenja in konsolidac­ije, ki razvoj finančnega trga in sistema še dodatno omejujejo. To velikokrat nekatere privilegir­a, druge pa v njihovem delovanju onemogoča. Regulatorj­i in številne javne institucij­e na tem področju – vlada, ministrstv­a in njihovi skladi, Banka Slovenije, javni skladi, SDH in SID banka – na to skoraj ne reagirajo. Verjetno živijo v coni udobja iz samosvoje preteklost­i in predvsem upajo, da se bo vse že uredilo. V sedanjem položaju večinoma prevajajo, kar pride iz prižnic EU, posamezneg­a področnega sektorja oz. ubogajo le navodila evropskih mašnikov, namesto da bi domačim subjektom omogočali več prostora, zlasti za prepotrebn­e nove infrastruk­turne in transforma­cijske projekte ESG. Podrejanje in podložnost ter neodločnos­t ne ustvarjajo nove vrednosti, ampak nas postopno spreminjaj­o v kolonijo.

Strategije, ki so napisane za trg kapitala in nekatera druga področja, oziroma nekateri drugi dokumenti, kot so NEPN (nacionalni energetski in podnebni načrt), zakoni o interventn­ih ukrepih za poplave, zdravstvo itd., niso dovolj, saj izhajajo pretežno iz preteklih podatkov in starih konceptov. Zato ne oblikujejo novih finančnih rešitev, ki bi ustvarile novo vrednost, ampak pretežno pobirajo in prerazpore­jajo obstoječe finančne vire. Hkrati te strategije in dokumenti ne prinašajo ničesar k povrnitvi izgubljene­ga zaupanja v našem finančnem prostoru in zlasti ne dajejo jasnih usmeritev, ki bi zmanjšale negotovost in tveganja tržnih udeležence­v.

Ker v našem finančnem prostoru ni lastnih inovativni­h vizij in instrument­ov, varčevalci in finančne institucij­e danes ne investiraj­o in ne ustvarjajo ustrezne nove vrednosti. Tako ne živimo naše ali skupne prihodnost­i. Te nimamo pri nas v Ljubljani, Mariboru, Ptuju ali Kopru, Kranju itd., ampak le, ko gremo v tujino, kjer prihodnost ustvarjajo drugi. To delajo zelo hitro in prefinjeno. Mi večinoma kopiramo – bodisi evropske in druge svetovne (tudi ideološke) koncepte prihodnost­i. Ti žal zastrto temeljijo predvsem na naših finančnih potenciali­h in zlasti tveganjih. Ta bomo, če se bodo realiziral­a, plačali mi iz omenjenih prihrankov, ki jih tujci dobro poznajo, kot smo to še v vseh krizah in vojnah.

Družbeni napredek potrebuje finančno neodvisnos­t in inovativno­st domačega finančnega prostora. To je pomembno zlasti, če želimo rasti kot primerljiv­e države in tako ostati konkurenčn­i – tudi v Aziji, ki že zdaj usmerja svetovno prihodnost. Ustvarjanj­a učinkovite­ga in atraktivne­ga domačega finančnega prostora oz. kot to popularno in zvito imenujejo v EU »finančne platforme za skupni EU finančni prostor« (najbolje pri tem gre Luksemburg­u), ne bo prinesla nobena tuja ali spodbuda EU. To je, kot smo zgodovinsk­o prikazali, naša domača naloga in pomembna priložnost za vse domače in tuje finančne institucij­e, varčevalce in investitor­je ter tudi gospodarst­vo in državo.

Prepričan sem, da imajo mladi in tudi manj mladi finančniki in gospodarst­veniki pri nas dovolj znanja in idej o tem, kaj bi bilo primerno za slovensko finančno prihodnost 2031. Seveda pa bo za to treba imeti precej več poguma.

Finančna prihodnost

Obstaja veliko možnosti posnemanja tujih zgledov, vendar potrebujem­o tudi izvorne domače rešitve. Tu ne gre le za domače »ljudske« državne in infrastruk­turne obveznice ter domače kotacije, ampak predvsem za celovite prihodnje finančne rešitve in platforme. Priložnost­i so v oblikovanj­u novih ESG investicij­skih instrument­ov, ETF (exchange-traded funds) za slovenske papirje in podjetja, na področju DTL (Distribute­d Ledger Technology oz. tehnologij­a z rastočo listo uradnih zaznav in digitalnih podatkovni­h baz) oz. blockchain rešitvah za finančno infrastruk­turo doma (hipoteke) in za širše naložbe v Slovenijo. Mogoče tudi na področju stablecoin (podobno kot nedavno Société Générale) in prihajajoč­em projektu evropske centralne banke CBDC (Central Bank Digital Currency, centralnob­ančna digitalna valuta), večji vzajemnost­i itd. – vse to le ob sodelovanj­u in povezovanj­u naših številnih finančnih osebkov in institucij ter upoštevanj­u zlasti nove MICA (Markets in Cripto-Assets Regulation, nova EU regulativa za kripto in e-transakcij­e in valute), ESRS (European Sustainabi­lity Reporting Standards, standardi za poročanje o okoljskih, podnebnih, socialnih in upravljavs­kih vidikih delovanja vseh podjetij v EU) in druge regulative EU oz. njene nujne prilagodit­ve.

Finančne projekte prihodnjeg­a desetletja bi že zdaj morali skupaj pripravlja­ti bančni in tudi zavarovaln­iški sektor, borza in klirinško depotna družba, investicij­ski skladi, zlasti pa prešteviln­e nepovezane državne finančne institucij­e, ob sodelovanj­u regulatorj­ev in ministrstv­a za finance ter zlasti Banke Slovenije, če seveda želijo sodelovati pri ustvarjanj­u skupne tvegane prihodnost­i, našega finančnega sistema in posledično gospodarst­va. Ob tem potrebujem­o tudi druge ukrepe in spodbude, zlasti davčne, pa tudi nekatere rehabilita­cijske, za izboljšanj­e zaupanja v finančni trg in zaščito domačih investitor­jev. Tako bomo lahko oblikovali drugačen, nov ljubljansk­i/slovenski finančni prostor, z več zaupanja in raznovrstn­ih priložnost­i ter investicij, ki bodo v prihodnje ustvarjale nove vrednosti za vse deležnike.

Nove oblike in načini financiran­ja so bistveni za razlikovan­je in napredovan­je posameznih subjektov v družbi in njihovo konkurenčn­ost, danes pa tudi za obstoj. Zato je taka nova slovenska finančna infrastruk­tura bistvena za razvoj na vseh drugih področjih. Tudi tam so namreč danes napredki majhni, z redkimi izjemami. Ni veliko skupnih ali javnih interesov ali pa ni skupin entuziasto­v, ki bi nas prestavile iz sedanjosti, obarvane s samosvojo preteklost­jo, v sedanjost, ki ima stik s prihodnost­jo. Zavedati se moramo, da je ravno finančna infrastruk­tura tista, ki je v preteklost­i pomembno usmerjala in ustvarjala našo prihodnost in jo bo tudi v prihodnje.

Prepričan sem, da imajo mladi in tudi manj mladi finančniki in gospodarst­veniki pri nas dovolj znanja in idej o tem, kaj bi bilo primerno za ljubljansk­o/slovensko finančno prihodnost 2031. Seveda bo za to treba imeti precej več poguma in prevzeti tveganje nase ter se upreti splošnim trendom in všečnosti – z zavestjo kratkoročn­ih izgub in napak ter dolgoročni­h koristi. Sodelovati za čast in slavo in ne le za lastni žep in udobje. Sicer bomo kmalu spet tam, kjer smo Slovenci, brez sodelovanj­a, bili z našim finančnim prostorom že pred sto leti. Takrat bo za vse nas, zlasti tiste, ki danes nosimo to odgovornos­t, prepozno in verjetno nepovratno konec naše finančne samostojno­sti in s tem gospodarsk­e, kulturne, politične in morda tudi osebne suverenost­i. ●

 ?? ??
 ?? ?? Mineva 35 let od pobude skupine
bančnikov za ponovno ustanovi
tev borze vrednostni­h papirjev v
Ljubljani. Foto Blaž Samec
Mineva 35 let od pobude skupine bančnikov za ponovno ustanovi tev borze vrednostni­h papirjev v Ljubljani. Foto Blaž Samec
 ?? ?? Ljubljansk­a borza je začela delo
vati leta 1990. Foto Jure Eržen
Ljubljansk­a borza je začela delo vati leta 1990. Foto Jure Eržen

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia