Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Spoznanja učencev ob koncu pogovora

-

Ugotovil/a sem, da se ne učimo samo v šoli, ampak povsod. Spoznal/a sem, da je učenje tudi šport in druge dejavnosti, ne le šola. Pri delu doma se tudi učim, in sicer za življenje.

Lahko se učim, kjer hočem. Lahko se učim tudi drugače.

Ugotovil/a sem, da sta dve obliki učenja – lahko mi je všeč ali ne. Od mene je odvisno, kakšno učenje si naredim.

Videl/a sem, da veliko mojih sošolcev doživlja učenje na podoben način (npr. učenje za šolo je lahko stresno). Zdaj vidim, da nisem edin/a, ki ga tako doživljam. Slišal/a sem, da nas je veliko živčnih pred testi in si lahko med seboj pomagamo ublažiti ta stres.

Če se želim naučiti in napredovat­i, moram stopiti iz cone udobja.

Ugotovil/a sem, da se največ naučim, ko snov razložim nekomu drugemu. Ugotovil/a sem, da si moramo pomagati med seboj. Če nekdo ne zna ali ima slabe ocene, mu lahko pomagam, ker to koristi obema. Ko je nekdo v stiski, je pomembno, da mu pomagam.

Naučil/a sem se nekaj o boljši komunikaci­ji s sošolci. Spoznala sem, da smo različni, da imamo različna mnenja in da je to dobro. Pomembno je, da izražamo različna mnenja in se ob tem drug drugemu ne posmehujem­o.

Nisem vedel/a, da se toliko mojih sošolcev uči zaradi staršev. Jaz se učim zaradi točk, da si bom lahko izbral/a šolo, na katero se želim vpisati.

Če dobim slabo oceno, ni konec sveta, saj jo lahko izboljšam. Ugotovil/a sem, da so napake dobre in se iz njih učimo.

Spoznal/a sem, da si vsi želimo drugačno šolo. Ugotovil/a sem, da šola ne more biti taka, kot si jo želim jaz.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia