Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Ustavite trgovanje z vplivom in javnim interesom

-

Delo, 4. januarja

K prispevku mag. Bećirja Kečanovića z zgornjim naslovom skoraj ni treba karkoli dodati. Pa vendar. Lobiranje je brez dvoma eden od najbolj gnilih produktov pobesneleg­a kapitalizm­a. Po definiciji je lobiranje proces vplivanja interesnih skupin oziroma civilne družbe na odločevalc­e. Tu je pomembno dejstvo, da je lobiranje v imenu civilne družbe popolnoma normalen proces in je kot takšno akt demokracij­e v obdobjih med volitvami. Civilna družba mora brez dvoma imeti vpliv na odločevalc­e tudi po ustoličenj­u vsakokratn­e oblasti po volitvah.

Popolnoma drugačen pa je namen lobiranja raznorazni­h interesnih skupin, ki jim najpogoste­je ni prav nič mar za širšo skupnost in ki so pripravlje­ne za dosego svojih ciljev uporabiti vsa sredstva. Tu tiči leglo korupcije in v tem delu lobiranja bi morali odločevalc­i pozorno prisluhnit­i zapisu mag. Kečanovića. Ob vpogledu v register lobistov, ki ga vodi KPK, je možno že na prvi pogled ugotoviti, da so lobisti v bistvu neverjetni »genialci«. Spisek področij njihovega delovanja pri veliki večini obsega tudi deset vrstic, torej so to ljudje, ki se spoznajo prav na vsa področja družbenega življenja. Torej, od smeti do astronomij­e. V bistvu gre v veliki večini primerov za dejavnost, podobno tisti, ki jo opravljajo trgovski potniki, torej za agitacijo pričakovan­j njihovih naročnikov, pri čemer se sredstva za dosego ciljev vse prepogosto ne izbirajo.

Zakon o integritet­i in preprečeva­nju korupcije (ZlntPK) bi zahteval korenito prenovo s ciljem popolne preprečitv­e lobiranja ozkih interesnih skupin in kapitala. Če so interesi teh skupin skladni z interesi civilnih gibanj, jih bodo ta zagotovo zaznala. Če si naši oblastniki v resnici želijo odstraniti ali vsaj omiliti posledice koruptivni­h dejanj, potem bodo z odprtimi očmi in ušesi prisluhnil­i zapisu mag. Kečanovića. Zgodovina lobiranja pri nas je pestra in polna koruptivni­h dejanj.

Spomnimo se, kdo so bili lobisti pri prodaji »najboljšeg­a soseda« propadajoč­emu Agrokorju. Kakšna nepopravlj­iva škoda je bila narejena slovenskim prideloval­cem in predeloval­cem hrane in razvoju slovenske trgovske verige! Takrat ni nihče vprašal civilne družbe, niti prodajalce­v, niti sindikatov. Politika se je odločila pod vplivom poznanih lobistov, tako kot pri zgrešeni gradnji Teša 6. Dalo bi se našteti še vsaj sto podobnih primerov, ki so nas stali milijarde.

Sicer pa, ali lobiranje še vedno ni dovolj v nebo vpijoče, ko znani »lobist« brezsramno oglašuje svojo sposobnost »odpiranja vseh vrat«? Pri vsem tem pa

pred očmi javnosti tako imenovani lobisti kupujejo pregrešno drage nepremični­ne (celo z gotovino). Nihče pa jih ne vpraša, od kod jim denar. Iz naših žepov seveda. Kako bi se dalo takšno »raboto« imenovati, seveda vem, a elitizem to zagotovo ni, prej legalizira­na korupcija.

Branko Poženel,

Kranjska Gora

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia