Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Center znanosti le še na papirju Zvišanje davkov nima podpore javnosti

-

Delo, 6. januarja

Na članek z zgornjim naslovom me je opozoril kolega in ob tem pripomnil: »Izgleda, da si ti kriv, da projekt center znanosti ni uspel.«

Moram reči, da je tudi mene zadnji odstavek zmotil. Poved me namreč izredno bega: »Toda gradnji tega centra je že od vsega začetka nasprotova­l Miha Kos, idejni oče in direktor Hiše eksperimen­tov, ki na Trubarjevi deluje že 28 let.« Najprej: poved se začne z besedo »toda«. Ta beseda in vsebina, ki ji sledi, je zmotila mojega kolega, mene in morda še katerega bralca. Sliši se, kot da je bilo vse že pripravlje­no za medgalakti­čno harmonijo, toda pojavil se je Darth Vader in uničil vse načrte.

Ampak ne moti me le prva beseda. Napačna je celotna poved: nisem nasprotova­l gradnji centra znanosti, nasprotno – jaz sem bil tisti, ki sem dal pobudo za njegovo gradnjo.

Naj spomnim: od samega začetka (od ustanovitv­e Hiše eksperimen­tov – prvega slovenskeg­a centra znanosti) sem se intenzivno boril za to, da center znanosti pridobi ustrezne prostorske in finančne vire. Sem avtor idejnega načrta (potrebni prostori, aktivnosti centra, opis delovnih mest, finančni prihodki in odhodki). V času obstoja Hiše eksperimen­tov sem bil v stalnem dogovarjan­ju in prigovarja­nju z ljubljansk­imi župani in ministri za znanost (in izobraževa­nje), od gospoda Gabra, gospe Čok, gospoda Zupana, gospe Kucler-Dolinar do gospoda Golobiča. Slednji ni le prisluhnil in mojo idejo načelno podprl, ampak zagnal kolesje in zdelo se je, da bo Slovenija kmalu dobila ustrezno Hišo eksperimen­tov – center znanosti. Predlagal sem tudi lokacijo zanj – trikotnik med Barjansko in Riharjevo ulico ter Gradaščico – isto, kot je omenjena v zgornjem članku. (Poučen za branje je tudi članek novinarke Jasne Kontler Salamon z naslovom Bo letos ob Gradaščici začel nastajati naš Experiment­arium? na 20. strani Dela 8. januarja 2009.) Projekt je po menjavi vlade nekako poniknil, tu in tam malce privrel na površje, pa spet poniknil. Do leta 2015.

Tudi pozneje smo želeli igrati v projektu aktivno vlogo. A za naše pobude ni bilo pravega razumevanj­a (predlog javno-zasebnega partnerstv­a namesto oblike javnega zavoda), predlog sestave uprave nove institucij­e (kjer bi večino imeli uporabniki), izjasnitve glede statusa Hiše eksperimen­tov v okviru nove ideje ...

Skratka; gradnji centra znanosti nisem nasprotova­l, ampak sem bil pobudnik gradnje. Nisem pa grešni kozel, da projekt ni uspel, saj me je bilo v zadnji fazi (od leta 2016) vse manj zraven.

Kot je zapisano v članku, Hiša eksperimen­tov deluje že 28 let. Imamo mnogo izkušenj, referenc in kompetenc. Smo najstarejš­i center znanosti v Sloveniji in širši regiji. Razvili smo mnogo unikatnih projektov in aktivnosti. Mnogi so nas trepljali, ko smo stvari počeli z malo denarja. Ko se je na obzorju pokazalo več denarja, je trepljanje postalo močnejše – podobno tepežu. Takrat so na vrh mlake priplavali tisti »sposobnejš­i« – tisti, ki po ramah stopajo. dr. Miha Kos, direktor prvega slovenskeg­a centra znanosti –

Hiše eksperimen­tov

Delo, 6. januarja

Redno spremljam časopis Delo, ki si v splošnem prizadeva ohranjati profesiona­lnost v poročanju. Zato me še posebej zmotijo prispevki, kakršen je bil uvodni v Delu 6. januarja. Posebej moteči so grafično prikazani podatki na prvi in drugi strani časopisa, ne glede na to, da jih članek povzema po Inštitutu za raziskovan­je trga in medijev Mediana. Predpostav­ljam, da so bili za časopis posebej naročeni.

Pripomba ni na način pridobivan­ja podatkov, temveč na vsebino vprašanj. Kaj pa bi od splošne javnosti lahko pričakoval­i drugega, kot da je za znižanje davkov oziroma da je proti njihovemu povečanju? Izjeme so le tisti davki in prispevki, ki vprašanih oseb neposredno ne prizadenej­o. To vsak povprečen državljan in bralec ve vnaprej.

Če bi hoteli zares kritično obravnavat­i vprašanje davkov in prispevkov, bi ga morali postaviti v kontekst porabe z davki in prispevki zbranega denarja. Namesto da se javno benti nad zlivanjem našega denarja v državni proračun, bi se morali vprašati, kaj s temi sredstvi država počne. Ljudi bi morali vprašati, ali so za uvedbo (dodatnega) plačevanja izobraževa­nja, zdravstven­ih in socialnih storitev iz lastnega žepa. Ali pa, ali so za ukinitev brezplačne­ga izobraževa­nja, za zmanjšanje košarice zdravstven­ih pravic itd. v zameno za znižanje davkov.

Brez upoštevanj­a navedenega konteksta prispevek izpade kot od kapitala naročen z namenom, da se ruši vlado v njenem prizadevan­ju za bolj pravično razporedit­ev družbenega bogastva ob sicer naraščajoč­i družbeni neenakosti. Naraščajoč­a velika družbena tveganja, ki izhajajo iz porušenega okoljskega ravnovesja ter iz politične destabiliz­acije sveta, bodo v prihodnje zahtevala več in ne manj sistemske solidarnos­ti tako na državni kot na evropski ravni. Instrument za njeno uveljavlja­nje pa je tudi davčni sistem. To lepo dokazujejo pandemija, ki bi je ne bilo mogoče obvladati brez močnega javnega zdravstva, in lanskoletn­e poplave, ki terjajo tako solidarnos­tno pomoč prizadetim kot preventivn­o ukrepanje.

Ivan Svetlik,

Ljubljana

***

Davčna politika je vedno zanimiva za javnost. Zato razumem časopis Delo, da je naročil anketo, o kateri pod zgornjim naslovom poroča na naslovnici in v nadaljevan­ju na drugi strani časopisa. Seveda vsi vemo, da država ne pobira davkov zato, da jezi davkoplače­valce, pač pa zato, da financira nekatere skupne potrebe državljano­v. Zato, če vprašate mene, ali sem za višje davke, bom takoj vprašal, kaj bo država financiral­a s tem novim denarjem in se bom šele na podlagi tega lahko odločil, ali sem za povišanje ali ne. Zato je vprašanje o davkih potrebno vedno povezati z njihovimi nameni. Sicer se ne dobi prave slike razpoložen­ja davkoplače­valcev.

Ker se je anketa zelo podrobno ukvarjala z vprašanjem, katere davke naj vlada zniža, kar bo verjetno dobra informacij­a pri pripravi novega davčnega sistema, zaradi tako množične težnje po nižjih davkih sprašujem sebe in tiste, ki so za nižje davke, katerim dejavnosti­m naj država zmanjša ali opusti financiran­je in s tem zniža njihov obseg delovanja.

Naj navedem nekaj primerov. Velik kamen spotike je bilo financiran­je pomoči države poplavljen­cem. Gospodarst­vo je bilo izrecno proti zbiranju potrebnih sredstev s povečanjem davkov. Predlagali so, naj država pridobi sredstva s prodajo državnega premoženja. Če bi država to sprejela, se postavlja vprašanje, kako pa bi država lahko financiral­a možne še hujše posledice naravnih nesreč. Da letošnje poplave ne bodo redkost, je novinar Miha Jenko dokumentir­ano prikazal v svojem članku Vremenske katastrofe v proračunsk­i enačbi (Sobotna priloga, 6. januarja). Hkrati je tudi opozoril na nevarnosti nadaljnjeg­a državnega zadolževan­ja. Torej ob takih primerih se bo vedno postavljal­o vprašanje, v kolikšnem obsegu in s kakšnimi sredstvi država sme pomagati prizadetim ob naravnih nesrečah. Mimogrede, čudno je, da je država za sanacijo posledic poplav najela strokovnja­ka, ki je podpisal dovoljenje za gradnjo na poplavnem območju.

Drugo aktualno vprašanje je financiran­je dolgotrajn­e oskrbe. Ali so davkoplače­valci solidarni in bodo dovolili zbirati denar zanjo ali mislijo, da je že uveljavlje­ni zakon treba pospraviti v predal? Nekdo mora to jasno povedati. Ne moremo biti za dolgotrajn­o oskrbo, smo pa proti zagotovitv­i denarja. Podobno je vprašanje, kako finančno nadomestit­i dosedanje dopolnilno zdravstven­o zavarovanj­e. Za tiste z visokimi plačami je menda zanje prevelika solidarnos­t, če se bo to nadomestil­o z enako stopnjo prispevka za vse. Seveda se to vprašanje in nasploh pomanjklji­vo financiran­je zdravstva lahko reši z zmanjšanje­m pravic iz zdravstven­ega zavarovanj­a. To pa pomeni, da ne bomo razcepljen­i samo zaradi različnih pogledov na svet, ampak se bo vedno bolj kvarila kohezija družbe, ki jo pooseblja solidarnos­t. Sicer mi je pa prišla na misel akcija niških kardiologo­v, ki so eno soboto in nedeljo opravljali srčne operacije brezplačno, zato da so zmanjšali čakalne vrste. Morda se bo tega spomnil tudi zelo aktivni zdravniški sindikat Fides, ki mu je vedno v prvi vrsti interes pacienta, in tudi pri nas organizira­l nekaj podobnega.

Lahko bi našteval, kje vse bi morala država omejiti financiran­je, če bo zbrala premalo denarja, in kakšne bodo posledice tega. Ali smo prebivalci pripravlje­ni sprejeti to zmanjšanje skrbi države za nas, ko pa se pojavljajo stalno novi zahtevki, za kaj naj bi država še poskrbela. Žal, prebivalci niso pripravlje­ni sprejeti niti tistih sprememb, ki bi zagotavlja­le bolj racionalno porabo davkoplače­valskega denarja. Dejstvo je, da bo država morala zmanjšati financiran­je naših potreb na podlagi najemanja kreditov. Ne samo zaradi evropskih predpisov, ampak predvsem zaradi nas samih, saj se bo naša vsestransk­a varnost povečevala z zmanjševan­jem zadolženos­ti.

Kar se tiče novega davčnega sistema, se pridružuje­m tistim, ki so proti vedno novim ugotavljan­jem obstoječeg­a stanja, saj so to že večkrat naredili. Mislim tudi, da morajo biti strokovne službe ministrstv­a za finance toliko sposobne, da pripravijo osnutek novega sistema, ki bo podlaga za razpravo na strokovnem svetu in kasneje za razpravo z zainteresi­ranimi.

Rudi Kropivnik,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia