Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Claudine Gay: Odvisno od konteksta

Delo, 6. januarja

-

V prispevku A. Žerdina z naslovom »Claudine Gay: Odvisno od konteksta« beremo o predsednic­i Harvarda dr. Claudine Gay, češ da je pogrešila le, ker ni ogovorila samo z »da« na vprašanje, ali na eni najboljših fakultet na svetu, na Harvardu, »pozivanje h genocidu nad Judi predstavlj­a kršitev univerzite­tnih pravil o ustrahovan­ju in nadlegovan­ju«.

Samo na vprašanja kongresnic­e Elise Stefanik se tri predsednic­e treh uglednih ameriških univerz (poleg Claudine Gay še predsednic­a univerze v Pensilvani­ji Liz Magill in predsednic­a univerze MIT Sally Kornbluth), ki so bile na zaslišanju, sedemnajst­krat niso hotele odzvati s preprostim »da«, tako da je govoriti o slučajni pomoti nekorektno. Pri debati o akademskih dosežkih dr. Gay je treba navesti, da je njena bibliograf­ija res »tanka«, saj ima v primerjavi z odličnimi slovenskim­i raziskoval­ci nekajkrat slabše rezultate, tudi v primerjavi z avtorjem tega zapisa (0 knjig, 12 člankov v revijah, 0 patentov, 170 citatov). Prav tako ni navedeno, da se v anketah tri četrtine judovskih študentov na Harvardu počuti ogrožene in da so bili pogosto tarča mobinga. Hkrati pa študije navajajo, da je svoboda govora na Harvardu najbolj omejena izmed vseh ameriških fakultet.

Skrbi dvoje: le redki še obsojamo vse pozive h genocidu in vsa nasilja, tudi »naših« in »vaših« (kot g. Žerdin in avtor tega prispevka, ne pa na primer vodstvo Harvarda). Strokovno še bolj skrbi, da so na najvišja mesta voljeni strokovno šibki posameznik­i, ki pa so pripravlje­ni agresivno zastopati ideologijo in šikanirati drugače misleče študente in profesorje. Poglejte na splet. Nastavljan­je in obramba strokovno nekvalitet­nih posameznik­ov, »ideoloških bojevnikov« (levih ali desnih), na ključna mesta v znanosti tako po svetu kot v Sloveniji je v resnici vračanje ideologije v znanost, pot nazaj v temačni srednji vek! dr. Matjaž Gams,

Lukovica pri Brezovici

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia