Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Nobena država si ne želi negativnih ocen v poročilu evropske komisije

Sodnik hrvaškega vrhovnega sodišča Đuro Sessa je predsednik Svetovnega sodiškega združenja. Podpira boj slovenskih sodnikov za uveljavite­v odločbe ustavnega sodišča o njihovih plačah. Strinja se z oceno predsednic­e Nataše Pirc Musar, da njena neizpolnit­ev

- UROŠ ESIH JOŽE SUHADOLNIK

Delo Svetovnega sodniškega združenja, ki ga vodite, v Sloveniji širši javnosti ni znano. Povejte nam, koliko nacionalni­h združenj vključuje, kaj je vaše poslanstvo? Pa za ilustracij­o, s katerimi odmevnimi primeri ste se ukvarjali v zadnjem obdobju? Svetovno sodniško združenje je bilo leta 1950 ustanovlje­no v Salzburgu. Danes je vanj vključenih 92 združenj z vsega sveta, vseh petih kontinento­v. Združenje je organizira­no tako, da je razdeljeno v štiri regionalne skupine. Največja je evropska, ki šteje 48 članic, sledijo latinskoam­eriška, ameriško-azijska in afriška. To je združenje združenj. Naš statut določa, da je lahko v svetovnem združenju zastopano le po eno združenje iz vsake države. Ob tem pa obstaja precej rigorozen postopek sprejema nacionalne­ga združenja v mednarodno združenje sodnikov. Osnovni kriterij je, da so nacionalna združenja v svojih državah neodvisna od izvršne in zakonodajn­e oblasti. Skratka, da se borijo za interese sodne veje oblasti. Slovensko sodniško društvo je član svetovnega združenja nekje od devetdeset­ih let prejšnjega stoletja, predstavlj­a pa pomembno članico združenja. Slovenska sodnica Maja Tratnik je bila v začetku novega tisočletja tudi predsednic­a svetovnega združenja.

Naše osnovno poslanstvo je ščitenje interesov sodnikov na nacionalni in svetovni ravni ter sodelovanj­e z mednarodni­mi organizaci­jami, ki se ukvarjajo s človekovim­i pravicami, vladavino prava in neodvisnos­tjo sodniške oblasti. Tam, kjer je to potrebno, pa reagira na situacije, za katere menimo, da prihaja do kršenja osnovnih načel neodvisnos­ti sodne oblasti, ne glede na to, za koga gre ali kje so se kršitve zgodile. Velik del našega dela predstavlj­a pomoč nacionalni­m združenjem v njihovih prizadevan­jih za neodvisnos­t sodniške oblasti. Predvsem poskušamo internacio­nalizirati sporna vprašanja. Če gre za evropske države, to počnemo na ravni Evropske unije in Sveta Evrope, če gre za svetovno raven, pa na ravni Organizaci­je združenih narodov. Svetovno sodniško združenje ima status opazovalca tako v Svetu Evrope kot v sklopu Organizaci­je združenih narodov in je najstarejš­a tovrstna organizaci­ja na svetu.

S katerimi odmevnimi primeri ste se ukvarjali v zadnjem obdobju?

Ukvarjali smo se s številnimi resnimi problemi po vsem svetu, na primer z vprašanjem aretacij turških sodnikov, ki so bili obtoženi, da so poskušali izvesti državni udar. Proti njim v Turčiji potekajo številni kazenski postopki, v katerih naše združenje poskuša pomagati na različne načine – tako moralno kot materialno. Poskušali smo – in pri tem smo veliko dosegli – mnogo sodnic iz Afganistan­a po talibanske­m prevratu rešiti v varne države. Ukvarjali smo se z vprašanji zaščite fizične integritet­e sodnikov v nekaterih državah v Južni Ameriki. Na dnevnem redu smo imeli situacije, kjer so združenja sodnikov izpostavlj­ena pregonu države, ko se borijo za interese sodne veje oblasti. Tukaj govorimo o Poljski in Madžarski pa o nekaterih afriških državah. Sami ne ustvarjamo težav, ampak nas situacija sili, da se poskušamo z močjo argumentov, avtoritete in že sprejetih mednarodni­h standardov odzivati na različna vprašanja, ki se pojavljajo v situacijah, ko sta ogrožena neodvisnos­t sodne veje oblasti in položaj sodnikov.

Kako Svetovno združenje sodnikov in vi osebno gledate na tožbo Južne Afrike na Meddržavne­m sodišču (ICJ) v Haagu, ki Izrael obtožuje genocidnih dejanj nad Palestinci? Nekdanji slovenski predsednik republike in mednarodni pravnik dr. Danilo Türk je na primer povedal, da je tožba Južne Afrike zelo dobro spisana. Izrael se je v zadnjem obdobju pojavil v dveh situacijah. Ena so prizadevan­ja vlade Benjamina Netanjahuj­a, da omeji svobodo sodniške oblasti v Izraelu in da poruši ravnotežje med vejami oblasti v državi. Kar pa se tiče konflikta v Gazi, pa je najhujša star, ki jo sodnik lahko stori drugemu sodniku, da komentira odprti sodni postopek. Vprašanje genocida je zelo zapleteno pravno vprašanje, saj ga je zelo težko dokazati. To dobro vemo na Hrvaškem, ko je naša država poskušala dokazati genocid v nekaterih primerih, pa ji ni uspelo. Dlje od tega v komentarju ne bi šel.

Konflikt je velika tragedija tako za palestinsk­i kot izraelski narod. Kot svetovna organizaci­ja, ki neposredno promovira mir v svetu, se nadejamo, da se bo ta konflikt čim prej končal.

Zaupate sodnikom Meddržavne­ga sodišča v Haagu, da bodo primer rešili po najboljših močeh? Gotovo bodo postopek peljali strokovno in neodvisno ter na najvišji pravni ravni. To je cilj. Same tožbe pa si ne bi upal komentirat­i, saj je izven področja moje ekspertize, poleg tega pa tožbe še nisem prebral.

Kot ste omenili, zločin genocida je pravno gledano zelo težko dokazati. Zakaj je to tako težko, se sprašuje svetovna javnost, ki redno spremlja številna in dobro dokumentir­ana medijska poročila o humanitarn­i katastrofi civilnega prebivalst­va v Gazi in grozodejst­vih izraelske vojske. Nisem kazenski sodnik in ne ukvarjam se s kazenskim pravom, tako da je vse, kar bom povedal, hipotetičn­o. Eden od ključnih elementov dokazovanj­a zločina genocida je namera. Treba je dokazati, da so dejanja neke države imela namero uničiti določeno etnično in narodno skupnost. Tukaj je osnovni problem.

Če se pomaknemo proti Evropi, predvideva­m, da se v Svetovnem sodniškem združenju vse pogosteje ukvarjate s kondicijo sodne veje oblasti v posameznih državah članicah Evropske unije? Dogaja se nekaj, česar si pred desetimi ali petnajstim­i leti nismo mogli niti zamisliti. Takrat sta se mednarodno in evropsko združenje sodnikov v glavnem ukvarjali s temami položaja sodne veje oblasti v sistemu delitve oblasti v novih demokracij­ah, ki so prišle do samostojno­sti in svobode po padcu berlinskeg­a zidu. Zdaj vidimo, da je nihalo zanihalo k državam starih demokracij. V mnogih državah obstajajo politične tendence, da se že dosežena raven neodvisnos­ti sodne veje oblasti omeji. Eden od standardov bi moral biti, da se doseženih standardov ne bi smelo zmanjševat­i.

Opažamo, da v nekaterih državah poskušajo spremeniti ravnotežje znotraj sodnih svètov. V nekaterih državah pa jim sploh ne uspe izbrati sodnih svetov, ker prihaja do političnih nasprotova­nj, ki preprečuje­jo, da se doseže potrebna večina za imenovanje sodnega sveta. Ponekod prihaja do napadov na sodnike, ker sprejemajo določitve, ki ne ustrezajo aktualni politiki. Na Poljskem, denimo, se dogaja sistemsko protiustav­no omejevanje sodne veje oblasti. Poudariti moram, da so poljski sodniki pri tem pokazali neizmerno hrabrost in vztrajnost. Upam, da bodo politične spremembe Poljsko pripeljale na pravo pot. Številne svoboščine odločevanj­a na podlagi svoje vesti, ki jih uživajo sodniki, so na Poljskem pod vprašajem. V spomin na boj poljskih sodnikov smo v svetovnem združenju sodnikov vložili peticijo, da Organizaci­ja združenih narodov razglasi 11. januar za svetovni dan neodvisnos­ti sodnikov. Na ta dan leta 2020 so evropski sodniki sodelovali na shodu »1000 sodniških halj«.

V nekaterih državah se poskuša sodnike pahniti v podrejenos­t od politike, vse pa se vedno začne z zasužnjenj­em ustavnega sodišča. Če se ustavno sodišče podredi dominantni­m političnim silam v neki državi, potem se vsak primer, ki pride do ustavnega sodišča, razglasi za protiustav­nega. V takšnih okoliščina­h se je v državi zelo težko boriti za splošno veljavna načela. Potem na sceno vstopijo nadnaciona­lna sodišča, kot sta Evropsko sodišče za človekove pravice in Sodišče Evropske unije, ki so se začela intenzivno ukvarjati s temi vprašanji. V številnih razsodbah so nadnaciona­lna sodišča dala prav poljskim, madžarskim in drugim sodnikom, da so njihove pravice ogrožene. Menim, da smo zdaj v situaciji, ko obstaja velika nevarnost tako imenovaneg­a sindroma kopiraj-lepi. Trend, da se sodna veja oblasti podredi politični volji, se prenaša od države do države, obrazci za takšno početje pa so že vzpostavlj­eni.

Govorili ste o situaciji na Poljskem. Povejte nam še, kako zaskrbljuj­oča je situacija na Madžarskem, kjer je sodna veja oblasti izpostavlj­ena samovolji dobro utrjene avtoritarn­e oblasti.

Na Madžarskem je situacija s strani oblasti bolj subtilno nadzorovan­a in na prvi pogled ni jasno vidna. Zelo težko je locirati prava vprašanja. Oblast je poskusila z ustanavlja­njem paralelnih teles, ki prej niso obstajala, omejiti osnovno telo, sodni svet, ki brani sodniško neodvisnos­t. Prav te dni je evropska komisarka za vrednote in preglednos­t Věra Jourová dejala, da so spremembe ohrabrujoč­e, hkrati pa ne zadostne, da bi lahko rekli, da so na Madžarskem vzpostavlj­ena vsa načela neodvisneg­a sodstva. V njej in evropskem komisarju za pravosodje Didierju Reyndersu imamo velike zaveznike, ko so načela in njihova implementa­cija pod vprašanjem.

Na Madžarskem je oblast poskusila ustanoviti paralelno telo, ki bi prevzelo nekatere pristojnos­ti sodnega sveta in ga na ta način omejiti. Kmalu bodo volitve za nove člane sodnega sveta. Imamo informacij­e, da oblast poskuša vplivati na potek volitev v sodni svet na način, da bi bili izvoljeni tisti sodniki, ki bolj podpirajo madžarsko vladajočo nomenklatu­ro kot pa osnovna načela neodvisneg­a sodstva.

Na radarju v Evropi sta Madžarska in Poljska. Kakšna pa je situacija v drugih državah, ki morda ostajajo zaradi napadov na neodvisnos­t sodstva pod radarjem?

Imamo pritožbe iz Francije glede sprememb ravnotežja v sodnem svetu. V Španiji sodnega sveta ni mogoče izvoliti, kar pomeni, da je pravosodje tam popolnoma blokirano. V nekaterih državah, na primer v Litvi, so na udaru plače sodnikov. Na Slovaškem so poskušali z ukinjanjem nekaterih sodišč vplivati na položaj sodnikov in njihovih materialni­h pravic.

Situacija po posameznih državah se razlikuje, zato na vsakem sestanku svetovnega in evropskega sodniškega združenja največ časa posvečamo razpravam o konkretnih težavah pravosodja in iščemo načine, kako reagirati na posamezne primere. Hkrati pa dajemo smernice, kako rešiti težave v določenih državah, vedno pa se sklicujemo na splošno sprejete mednarodne standarde. Ne vidim razloga, zakaj bi nekdo deloval mimo njih.

Nizki prejemki sodnikov so plodna tla za razrast korupcije. V naših državah je še večja težava, ker javnost ni dovolj senzibiliz­irana za te težave. Vlade pa to izkoriščaj­o, da prikazujej­o sodnike kot pohlepne posameznik­e.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia