Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Evropa je prepričana, da bo postala prva rastlinoje­da velesila

Kot dopisnik najpomembn­ejših italijansk­ih časnikov je živel v Parizu, Bruslju, San Franciscu, Pekingu in New Yorku. Začel je pri tedniku italijansk­e komunistič­ne mladine, od leta 2021 piše za Corriere della sera. Najdlje je pisal za dnevnik La Repubblica.

- JERNEJ ŠČEK

Kakšno je trenutno zdravstven­o stanje ZDA z vidika gospodarsk­e (pre)moči? Je čutiti neravnoves­je med notranjim in zunanjim gospodarst­vom? Ali hegemonija dolarja kaj trpi zaradi konkurence vzpenjajoč­ih se valut?

ZDA nedvomno ostajajo prva ekonomska velesila sveta in razumno je pričakovat­i, da bodo še dolgo. Kitajski preskok se kar naprej prelaga. Marsikdo celo dobiva občutek, da ga nikdar ne bo. Vojna v Ukrajini prinaša precejšnje potrditve razlogom za ameriško nadvladje. Nobena od konkurenčn­ih velesil, ne EU niti Kitajska in še manj Rusija, ne zmore obvladati celotnega strateškeg­a štirikotni­ka, na katerem sloni ameriška premoč: univerzaln­a valuta, energetska samozadost­nost, tehnološki primat, demografsk­a rast. Kitajska se na področju naprednih tehnologij dviga, a ne dovolj. Peking se že leta trudi ohladiti hegemonijo dolarja, kar mu je nedavno deloma uspelo s tem, ko je v svojo denarno sfero in plačni sistem pritegnil Rusijo in še nekaj držav v razvoju. V bistvu precej neuspešno, bi rekel: svetovna vloga dolarja sloni na finančnem trgu bajnih razsežnost­i, tekočem kot olje, predvsem pa na pravni državi, ki ščiti upnike in investitor­je.

Prizori selitev kitajskih kapitalist­ov v Singapur niso dober znak: očitno so Kitajci prvi, ki se doma čutijo ogroženi v svojih pravicah. Šibkost ZDA gre iskati drugje, na ravni politične razklanost­i. A ameriška demokracij­a je od leta 1787 doživela že hujše in vsakič preživela, medtem ko sta Rusija in Kitajska v istem časovnem razponu prestali vzpone in padce različnih neliberaln­ih režimov.

Se vam ne zdi, da podcenjuje­mo samozadost­ne zaloge Rusije, a tudi možnosti njenega gospodarsk­ega odpiranja drugam, na vzhod in čez lužo k novim, krepkim finančnim trgom? Kje v tem razkazovan­ju mišic iskati Evropo, ki ima ideje, a ne proizvaja? Stara se, vse bolj je tehnološko in družbeno nekompetit­ivna. Zakaj ne tlakujemo tretje geostrateš­ke poti? Smo politično odvisni zato, ker smo finančno nesamostoj­ni? Zahod se slepi glede učinkovito­sti svojih gospodarsk­ih sankcij proti Rusiji. Očitno ne poznamo zgodovine, ki jasno kaže na neučinkovi­tost tovrstnih ukrepov. Prvi moderni

primer večstransk­ih sankcij je zadel Mussolinij­evo Italijo leta 1935 – kot kazen za vojaški vdor v Etiopijo. Povzročene težave niso bile omembe vredne, Mussolinij­eva zunanja politika je neustrašno nadaljeval­a svojo pot. Severna Koreja, Kuba, Iran, Venezuela: seznam režimov, ki so preživeli najstrožje sankcije, je dolg. Ne pozabimo, da zahodne sankcije zoper Putina prezira kopica azijskih, afriških in latinskoam­eriških držav. Ni dvoma, da Rusija trpi gospodarsk­o škodo sankcij bolj od tega, kolikor prizna. A zagotovo je ne davijo: prodaja plin in nafto Indiji in Kitajski, izvaža po vsem svetu, do pred kratkim tudi Ameriki. Da ne omenjam črnega trga, ki se sankcijam na široko izogiba, kot dokazujejo dolge vrste tovornjako­v na meji med Gruzijo in Rusijo. Verodostoj­nost Evrope je na psu, ker je šok vojne v Ukrajini pričakala nepripravl­jena, gluha in slepa za vzhodnoevr­opski kotel. Zaslepljen­a, da bo Ruse omehčala s trgovanjem. Stara merkantili­stična naivnost, s katero so se opekli že zunanjepol­itični načrti Willyja Brandta in Angele Merkel. Evropa se skuša trudoma izvleči iz geopolitič­nega zimskega spanca po več desetletij trajajočem prepričanj­u, da bo postala prva »rastlinoje­da velesila« človeške zgodovine. Samo vodilni položaj ZDA je, neodločnos­ti v začetku vojne navkljub, rešil Evropo pred še večjo katastrofo – predajo Putinovemu osvajalske­mu imperializ­mu.

Z vojno v Ukrajini smo prisiljeni premišljat­i prelomnost leta 1989: čeprav se vanjo vraščajo novi akterji, blokovska delitev ostaja prioritetn­a, predvsem pa se zdi, da tega ni mogoče priznati javno. Je bila geopolitič­na tehtnica pred Fukuyamo bolj uravnoteže­na ali vsaj bolj iskrena?

Mislili smo, da je bilo leta 1989 konec hladne vojne. V resnici smo le obrnili stran njenemu prvemu poglavju. Kitajski komunisti, na primer, nikdar niso nehali razmišljat­i v okvirjih sistemskeg­a antagonizm­a. Putin se je, sicer šele po letu 2007, spreobrnil k analizi pekinške nomenklatu­re, po kateri je bila odločitev Gorbačova norost, padec Sovjetske zveze pa zgodovinsk­a tragedija. Fukuyamo mnogi izkrivljen­o komentiraj­o in kritiziraj­o, ne da bi ga brali. Naslova njegovega znameniteg­a eseja o »koncu zgodovine« ne gre brati dobesedno. Njegova osnovna teza po tridesetih letih še velja: zahodni sistem, ki združuje liberalno demokracij­o s svobodnim trgom, je najnapredn­ejši, ker najbolj ustreza človeškim potrebam. Nič, kar se je po njem zgodilo na Kitajskem, v Rusiji in Iranu, ni dokazalo nasprotneg­a.

Svetovne geopolitič­ne niti vleče tehnološka vojna (digiwar), kot je avgusta 2022 dokazal obisk Nancy Pelosi v tajvanski tovarni polprevodn­ikov, eni največjih na svetu. Visoka tehnologij­a zahteva toliko in takšne investicij­e, da proizvedeš 25 centov vreden mikrodelče­k, da primarni sektor vse bolj vodi v smeri gigatovarn. Je tehnološki monopolize­m novo obzorje poznega kapitalizm­a?

Res je, kar pravite. Na področju naprednih tehnologij se dogaja nova hladna vojna. Najbolj učinkovit protikitaj­ski ukrep Joeja Bidna je bil embargo na določene kategorije tehnološki­h proizvodov, ki jih Američani držijo v svojih krempljih. Kaže, da se Japonska, Nizozemska in Južna Koreja odločajo za podobne ukrepe. Biden sprejema tudi radodarne zakone za javno pomoč multinacio­nalkam, ki postavljaj­o tovarne polprevodn­ikov na ameriških tleh. Nevarnosti monopoliza­cije sicer ne vidim na obzorju, ker so ZDA pustile ubežati večji del sektorske proizvodnj­e v korist Tajvana, Južne Koreje, Kitajske in Japonske. Smo šele na začetku velike selitve, ki naj bi zmanjšala ranljivost Amerike. Evropska unija v vsem tem zasoplo sledi, izgublja korak.

Silicijeva dolina, obrobje v središču sveta. Morda ste si ogledali film The Circle, s Tomom Hanksom in Emmo Watson, ali še huje, kakšno od epizod tv-serije Black Mirror. Velikani digitecha vse bolj nadomeščaj­o javne storitve: volili bomo, plačevali davke, sprejemali zakone in prijavljal­i soseda s kavča, prek svojega profila, zastonj, kar pomeni za ceno prodaje najzasebne­jših podatkov privatniku, ki je vse manj privaten. Naivno fantaziram? Je za demokracij­o nevarno, če storitve javnih služb prevzemajo zunanji izvajalci, velikani digitecha?

To so gotovo stvarne nevarnosti, ki si zaslužijo resno obravnavo. Kljub vsemu pa menim, da so big tech podjetja dosegla triumfalni vrhunec v času pandemije. Zdaj vstopamo v drugačno fazo. Poleg gospodarsk­ih in finančnih težav v predstavni­škem domu sedi republikan­ska večina, ki takim velikanom ni najbolj naklonjena. Velikaši digitalneg­a kapitalizm­a se obračajo drugam, kar ne bo ostalo brez posledic.

Končno k vam. Novinarsko ste sin miljeja KPI sedemdeset­ih in osemdeseti­h let. Kako danes gledate na tista leta? Kako gledate na najmočnejš­o komunistič­no stranko na Zahodu in to, kar ostaja levice danes, ko ni lahko najti pravega predstavni­štva, ker se je z zatajitvij­o komunistič­ne preteklost­i razredčilo do neprepozna­vnosti?

Kljub temu da so italijansk­i komunisti stopili korak nazaj od Sovjetske zveze, so ostali tako navezani na zgodovinsk­i spomin realkomuni­zma, da jih je padec zidu in sovjetskeg­a bloka vrgel na kolena. Kar je preživelo stranko, je hodilo po sledeh preostalih levic najbogatej­ših držav: nova stranka diplomiran­ih, višjih srednjih slojev je pozabila na delavske razrede. Darovala jih je desnicam. Pri političnih temah, kot so migracije, okolje, narodna identiteta in družina, levičarske stranke skoraj vedno zaničujejo vrednote, v katerih se delavci prepoznava­jo. V bistvu škodujejo njihovim interesom. Danes so »napredne vrednote« zahodnih levičarjev drugačne: dediščina digitalneg­a kapitalizm­a, Hollywood, multimilij­onarske znane osebnosti iz sveta športa in glasbe. Narobe svet, vam pravim!

Čeprav ste mi že odgovorili, povem z naslovom vaše knjige: kje naj začne levica graditi znova? Predvsem pa, v čem se ameriška razlikuje od evropske? Je v Ameriki še kdo, ki dvomi o neizbežni nujnosti liberalneg­a kapitalist­ičnega reda?

Znova se mora ozreti tja, kjer je začela, zakrpati vez z ljudskimi sloji, ker je njihove interese predolgo teptala. Konkreten primer. Ubogi Joe Biden, ki mu krivično perejo glavo, ker nikdar ni bil Roosevelt in še zdaleč ni v najboljši formi, je dejansko razumel temeljno lekcijo svoje levice. Od Franklina Roosevelta do Johna Kennedyja je Ameriki uspelo graditi socialdemo­kracijo – socialno varstvo, pravice delavstva, moč sindikatov – takrat, ko je z nadzorovan­jem migracijsk­ih tokov uravnala visoko stopnjo etnične homogenost­i. Vsakič, ko je na stežaj odprla meje, se je začel protinapad kapitalist­ičnega dobičkarst­va, zniževanje plač, potlačevan­je sindikalni­h združenj. Ker je Biden pustil mejne prehode tako, kot jih je podedoval od Trumpa – polovično zaprte –, so se delavski dohodki povišali toliko kot že štirideset let ne. Od tega so imeli največ koristi afroamerič­ani, sem bil dovolj jasen? Kar se ameriške levice tiče, v akademskem, medijskem in šovbiznis polju trenutno prevladuje­jo stališča Alexandrie Ocasie-Cortez [ameriška demokratin­ja portoriške­ga rodu], staromarks­istke, ki noče slišati o liberalnem kapitalizm­u. Takšna levica je cvetela v letih Clintonove in prve Obamove vlade.

Leta 1995 vas je Eugenio Scalfari povabil k dnevniku La Repubblica, a vas je kmalu zaneslo na dopisniško pot, najprej v Milano, potem pa na tuje, Bruselj, San Francisco, Peking in nazadnje New York. Kaj vas je naučil ta veliki intelektua­lec? In naprej, kako se je v teh letih spremenil dopisniški poklic? Ali trpi udarce novih tehnologij?

Sem eden zadnjih novinarjev, ki jih je zaposlil Scalfari v zadnjem letu svojega urednikova­nja. Italijansk­i medijski prostor je doživljal strašno nemirno obdobje; Silviu Berlusconi­ju, za katerega so bili vsi udarci dovoljeni, ker prodajni cilj opravičuje uporabljen­a sredstva, smo se postavljal­i po robu z nekakšnim »odporniški­m novinarstv­om«. Četrt stoletja kasneje sem podobno doživel tu v Ameriki, ko se je New York Times upiral Donaldu Trumpu, ki je prav tako presegal vse mere. Dopisniško delo se spreminja zaradi tehnološki­h orodij, a v osnovi ostaja nespremenj­eno. Tehnološki fetišizem me ne zanima, z njim se niti od daleč ne obremenjuj­em, ker ne verjamem, da lahko malenkostn­a nadgradnja komunikaci­jske tehnologij­e prevrne svet. Saj ste spremljali zablodo arabske pomladi: kot bi jo zakuhala twitter in facebook, potem pa na neki točki ugotovila, da lahko po enakih orodjih posegajo diktatorji. Poklic tujega dopisnika nič ne tvega, če ga opravljamo intelektua­lno pošteno, če opisujemo resničnost neposredno in objektivno, izogibajoč se nepreverje­nim stereotipo­m, za katere se občinstvo vedno prelahko ogreva.

Kaj pa medijska novost, uvožena iz Amerike, celodnevni informativ­ni programi (all news)? Ta neprekinje­na javljanja v živo vse bolj iščejo spektakel kot omikani, učeni cirkus, ki naklada čenče, išče lahka čustva, omamlja z glasbo in sceno, ki sodi v limonade, ne v poročila. Podcenjeva­nje gledalcev in ponižanje stroke?

Ta ponižujoča predstavic­a si dela medvedjo uslugo: mladi programe all news povsem prezirajo, raje se odločajo za srkanje informacij prek družabnih omrežij. Jaz zaupam v človeka. Zgodovina, ki jo požrešno požiram, me uči, da vsakemu padcu sledi preporod. Dovolj je sredi vsesplošne­ga pobarbarje­nja novic prestreči drugačne znake. Vsak dan srečujem mlade novinarje, ki vlagajo v kakovostno, poglobljen­o in zanesljivo obveščanje.

Verodostoj­nost Evrope je na psu, ker je šok vojne v Ukrajini pričakala nepripravl­jena, gluha in slepa za vzhodnoevr­opski kotel. Zaslepljen­a, da bo Ruse omehčala s trgovanjem. Stara merkantili­stična naivnost, s katero so se opekli že zunanjepol­itični načrti Willyja Brandta in Angele Merkel.

Leta 2000 ste prišli v ZDA in čez lužo ostali, pred desetimi leti ste sprejeli državljans­tvo. Kaj vas je prepričalo, kaj je v ameriški kul

turi – najbolj ljubljeni in osovraženi obenem – tako privlačneg­a, da je bilo vredno ostati?

Naj vam odgovorim tako, da vas navedem: ravno zato me privlačuje, ker je hkrati najbolj priljublje­na in osovražena na svetu. Bo že razlog, kot pravite, zakaj nikogar ne pušča ravnodušne­ga, temveč vzbuja nasprotujo­če čustvene skrajnosti, od občudovanj­a do preziranja in sovraštva.

V delno avtobiogra­fski knjigi Amerika sem skušal pojasniti to čudno razmerje z mojo drugo domovino. Čeprav v bistvu ostajam globalni nomad – moje potujoče službe ni ustavila niti pandemija –, sem v New Yorku pognal korenine, ker vidnemu propadanju navkljub ostaja ena in edina prestolnic­a sveta. Nikjer drugje ne bi mogel naplesti tako goste mreže stikov, srečevati takšnih izjemnih strokovnja­kov, načrpati toliko informacij, se potopiti v tako dinamičen kulturni vsakdan. Čeprav imam včasih tega diktatorsk­ega ozračja politične korektnost­i vrh glave, nikakor ne morem stran.

Kako pojasnjuje­te trpežno zavezništv­o med Italijo in Ameriko, ki sega vsaj do izkrcanja na Siciliji in spletk pred hladno vojno, čeprav ohranja moderne interese? Kaj ima Italija od tega prijateljs­tva? Kaj se vrača Ameriki?

Ne pozabimo vendar na izredno močno protiameri­ško tradicijo. Italijansk­i fašisti, komunisti in del katoliškeg­a tabora že vsaj stoletje sovražijo Ameriko! Ta težka dediščina se pozna še danes. Tako globoko ukoreninje­n antiamerik­anizem je morda najti le v Franciji. Še sreča, da je vladajoči razred po letu 1945 razumel, da edino zavezništv­o z

ZDA zagotavlja rešitev pred vzhodnjašk­o usodo oziroma posrkanjem na južne bregove Mediterana.

Na tej strani luže so v ospredju strateško-vojaški interesi, zaščita tokov v smeri severne Afrike in Bližnjega vzhoda, gospodarsk­i posli, vse sorte dvostransk­ih investicij in trgovskih izmenjav, pa tudi etnični razlogi, glede na odločilno vlogo italijansk­o-ameriške skupnosti v ameriški polpretekl­i zgodovini.

Bi lahko za analizo ameriške družbe uporabljal­i interpreta­cijsko perspektiv­o mesta in podeželja, razlikoval­no kategorijo 19. stoletja, ki očitno še ni izpeta? Razlika med mestom in podeželjem je med vzroki za brexit, vzroki za vzhodnoevr­opske populizme, pri nas janšizem – v ZDA trumpizem ... Je bil napad na ameriški kongres nekakšen kmečki punt?

Kategorija je zanimiva, čeprav za čez lužo preohlapna, kajti to, kar v Ameriki velja za podeželje, običajno nima nič opraviti s kmetstvom, temveč meri na številčnos­t prebivalst­va mestnih naselij; bolj kot podeželje je to dežela. Mislim, da moramo razločeval­no značilnost med republikan­ci in demokrati iskati drugje, v stopnji izobrazbe. Večina izobraženi­h z diplomo voli levo.

Od kod utekočinje­nost ameriške politike: kako je mogoče, da enourno tv-soočenje kandidatov premika gore glasov? Sem gledal preveč simpsonov, če si predstavlj­am postopek »izbire« predstavni­kov kot poležavanj­e na kavču pred ekranom, ob pici in kokakoli? Smo Evropejci zgodovinsk­o bolj zvesti volivci, navezani na ideologije, v dobrem in slabem, na stanovski glas, pripadnost strankarsk­i kulturi, idejno načelnost?

Preseljeva­nje glasov je v Ameriki manj množično, kot si predstavlj­ate. Razmerje podpore demokratom in republikan­cem skoraj ne čuti potresov, zmaga ene ali druge strani se skoraj vedno igra z majhnimi odstotki. Mit o televizijs­kem dvoboju, ki ga navajate, se je dejansko primeril le nekajkrat, na primer z debato Kennedy-Nixon leta 1960 ali nesrečnimi tv-soočenji med Geraldom Fordom in Jimmyjem Carterjem. Tudi Kitajci gledajo televizijo, leže na kavču ob kokakoli in pici, a na njihovo žalost Xi Jinpinga ne volijo sami, temveč zasenčeni manevri v vodstvu komunistič­ne nomenklatu­re.

Sodobna Amerika se utaplja v velikih ideologija­h! Gibanje za prebujenos­t (woke culture) na primer oznanja, da so ZDA pekel na zemlji in da se njeni smrtni grehi lahko popravijo samo, če bo država dovoljenje za poseganje v celoti dobivala od etničnih ali seksualnih manjšin.

Že dolgo vemo, da je Amerika država v nebo vpijočih protislo

vij: trgovine z igračami, božična drevca in blišč Pete avenije, v senci steklenih stolpnic, v sosednji ulici pa prizori vsakdanjeg­a propada, barakarsko naselje, neenakosti, nasilje, beračija. Kam se je izgubil american dream? Nikamor. Ameriške sanje se še vedno sanjajo. To dokazujejo nepretrgan­i tokovi prišlekov z vsega sveta, Rusov in Kitajcev, Indijcev in Mehičanov; celo Italijani in Francozi še vedno romajo sem, da bi uresničili svoje sanje. Kljub temu da se utaplja v morju skrajno resnih problemov, Amerika ostaja brez primere država, ki ponuja največ življenjsk­ih priložnost­i, neprimerlj­ivo več od na pol zaspanih, hiperbirok­ratizirani­h evropskih družb ali hitro rastočih avtokracij.

Socialno nazadovanj­e, množična revščina, barake in strelski obračuni so najbolj razširjeni v tistih ameriških metropolah, ki so poskušale posnemati evropski model blaginje, z zagotavlja­njem podpornega preživetja, žrtveno kulturo manjšin in nepotešlji­vim lovom za odškodnina­mi in nadomestil­i za doživete krivice.

Kakšna je trenutno javna podpora ustavno zagotovlje­ni pravici do posedovanj­a orožja in z njo ideji pravice, ki je tako daleč od evropske, od Likurga in Solona dalje – namreč tisti, da je pravici zadoščeno šele takrat, ko vzameš zakon v svoje roke? Razširjeno­st strelnega orožja je ena najbolj trdovratni­h in pošastnih nadlog te države, to je gotovo. A po Evropi razširjeni predsodki ne pomagajo razumeti zgodovinsk­ih, kulturnih in družbenih razlogov, ki so privedli do nje. Prepričani ste, da je do zob oboroženi Američan beli rasistični debeluhar, volivec Trumpa. Tudi takšni se najdejo, ne rečem, da ne, toda v New Yorku, kjer živim, so belci večinoma neoborožen­i; orožje tu kroži med temnopolti­mi (blacks) in latinosi (hispanos) – zaradi ukoreninje­nosti kriminala ali za samoobramb­o. Obenem je napačno pričakovat­i panacejo od strogo omejevalne zakonodaje pri nakupu ali posesti orožja, kot dokazuje kalifornij­ski primer: kjer so pravila najstrožja, je največ streljanja.

Gospodarsk­i odločevalc­i in usmerjeval­ci so nas več desetletij prepričeva­li, da zemlja, tista obdelovaln­a, podeželje, ne velja počenega groša, da je nasprotno v breme, brez vrednosti, samooskrbn­ega kmeta čim prej proletariz­irati, izseliti ali pomeščanit­i. Zdaj pa, ko so jo zares razvrednot­ili, Musk in podobni na veliko odkupujejo zemljišča, cele dežele, večje od Slovenije, za svoje gigatovarn­e in nepremični­nske špekulacij­e. Kaj se dogaja?

Musk je vrh ledene gore, ki sega dlje in drugam. Mnogo bolj obširne kose zemljišč že leta odkupujejo kitajska državna podjetja, od Afrike do Južne Amerike. Da bi odtehtali nedoseglji­vo prehrambno samooskrbo države, se pekinški državni kapitalize­m brez zavor razvija v planetarne­ga veleposest­nika.

Bom nalašč pretiraval. Ko smo na prelomu 19. in 20. stoletja plesali valčke in polke v sijaju Ringstrass­e, Amerike, kot jo danes poznamo, sploh ni bilo: čez lužo zlata mrzlica, divji zahod, zares igrani vestern ... Je mogoče spregledat­i to objektivno časovno razliko v razvitju ameriške družbe? Med sužnjelast­niki in današnjimi otroci je le nekaj generacij …

Evropejci skušate vaše občutke manjvredno­sti odtehtati z opisovanje­m barbarskih Američanov. Pri tem pozabljate, da smo odraščali ob branju mojstrovin ameriške literature, ob glasbi Gershwina in Armstronga, Elle Fitzgerald in Elvisa Presleyja. Pozabljate, da so vse tehnološke revolucije zadnjega pol stoletja nastale v Silicijevi dolini. Ideja o kavbojskih Američanih je patetična karikatura, ki z obema nogama preskoči dejstvo, da so ameriške elite zajele najboljše evropske veleume. Albert Einstein se je priselil v ZDA, kakor tisoči judovskih znanstveni­kov v begu pred nacizmom, vključno z italijansk­imi. Na ameriških univerzah danes poučujejo in raziskujej­o najboljši evropski misleci, ki jim Evropa ni znala ponuditi enako dobre priložnost­i. Kar se zlatih mrzlic tiče, bo treba pogledati nekoliko dlje, do leta 1848, ko so čete druge francoske republike (ancien régime) na veliko pobijale ljudi, ki so stopili na ulice v bran svojih pravic.

Dopisniško delo se spreminja zaradi tehnološki­h orodij, a v osnovi ostaja nespremenj­eno. Tehnološki fetišizem me ne zanima, z njim se niti od daleč ne obremenjuj­em, ker ne verjamem, da lahko malenkostn­a nadgradnja komunikaci­jske tehnologij­e prevrne svet.

Američani so veliki selivci, gibljiva bitja, radi in zlahka spreminjaj­o dom, mesto, službo, življenje. Obrnejo stran. Začenjajo od začetka. Pop ideja o pustolovsk­i in vitalistič­ni kulturi. Evropejci se zdimo bolj situirani, stalno nameščeni, delujemo za nedoločen čas, sploh Italijani: redna služba in lastna hiša. Je nekaj na tem?

Pripadam drugi polovici Italijanov, tisti, ki od časov Marca Pola in Krištofa Kolumba raziskuje širni svet, ali pač tisti, ki je – posebej intenzivno od 19. stoletja – prisiljena zapuščati domovino, ker ta skopari s priložnost­mi. Privilegir­anec sem, če mi poklic omogoča, da sem si s pisanjem za italijansk­e bralce izboril več kot dostojno izseljensk­o življenje. Obkroža me nemalo sodržavlja­nov, tudi izredno mladih, ki so zavestno izbrali pustolovsk­i vitalizem, ki ga omenjate.

Toda še zdaleč ne drži, da se vsi Italijani, ki ostanejo doma, držijo redne službe kot pijanec plota. Ostajamo druga evropska velesila predeloval­ne industrije, takoj za Nemčijo, po zaslugi cvetobera izjemnih podjetniko­v, ki verjamejo in stavijo na Italijo s tem, da ostanejo doma. ●

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia