Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Alen Ožbolt

Akademija ni ednina, akademija je množina, to je delo vseh nas, naše celotne skupnosti, naše kolektivno delo, angažma in trud vseh: seveda tudi čistilk in hišnikov, tehničnih sodelavcev …

-

voljenega, kot je bil pred tem grafit. Zanimale so me zakrite teme.

Vas je zanimal sv. Avguštin kot pričevalec o izvornem grehu in božji milosti, ki naj bi ga odrešila, ali kako?

»Govoril« je in njegov jezik ni bil običajen v političnem diskurzu, nisem ga našel v časopisih, to je bil diskurz cerkve, vere, ideologije, sholastika – vsi ti cerkveni kanoni so me provociral­i. Z Janezom sva v Galeriji Škuc v mojem študentske­m obdobju naredila skupaj pet razstav. Razumela sva jih kot dogodke, začasne dogodke, kot so npr. gledališki ali koncertni; in saj sva na razstavi uporabljal­a tudi glasbo, avtor glasbe je bil Mario Marolt, ex Miladojka Youneed, in po razstavi je delo izginilo in ga, dogodka, ni bilo več. Večina, kar je bilo in situ inštalacij­e, se je uničilo.

Razstava z naslovom Padec angela svetlobe (1989) pa je bila drugačna. Vsebovala je le črno in belo, to so bile črno-bele grafike, ki so večinoma nastale na podlagi materiala iz srednjega veka in renesanse, tudi baroka ali risb botanika Ernsta Haeckla. Orodje, ki sva ga takrat imela v pomoč, je bil fotokopirn­i stroj xerox. Kopirala sva stare zaprašene knjige z grafikami in potem izrezovala kopije ter jih zlagala in lepila v nove podobe. Razstava Padec angela svetlobe je bila popolnoma svetla in še dodatno sva osvetlila prostor, zaslepila poglede z močnimi reflektorj­i; toliko luči je bilo, da se je v nekem trenutku »skurila« električna omarica, odpovedale so varovalke. Zadnji prostor Galerije Škuc, ki ima sicer pet prostorov, pa sva zagrnila in tam je bila tema. Na sredino sva obesila le zelo majhno lučko, na steni pa dala taktilni material, kosmato sintetično blago z dlakami, ki so ga imeli revni ljudje običajno na kavčih v dnevnih sobah. Ta soba je pomembna zato, ker je bila v temi in posvečena temu, da ne vidiš, da gledaš z rokami, da hodiš z rokami. To delo, ki ga je takrat umetnostna kritika popolnoma spregledal­a, sem ponovil kot remake, kot black box na razstavi Introspekt­iva leta 2020.

Osemdeseta leta, to že sovpada s časom, ko ste začeli z oblikovanj­em naslovnic za revijo Problemi in zbirko Analecta.

Iniciacija se je zgodila po nekem srečnem naključju. V bloku Kozolec na Bavarskem dvoru je bila takrat knjigarna, danes je Mercator, in čisto na zadnji polici na koncu knjigarne sem odkril knjigo z naslovom Zgodovina nezavedneg­a avtorja Slavoja Žižka, ki ga takrat nisem poznal. Med branjem me je popolnoma prevzela. Potem sem iskal možnosti, da bi se približal psihoanali­zi, filozofiji, Lacanu, in ko sem bil na akademiji, sem veliko hodil na predavanja na filozofsko fakulteto, še posebej na predavanja filozofije, npr. Uvod v Heglovo fenomenolo­gijo duha Mladena Dolarja, vmes pa je tudi kot padalec predaval Slavoj Žižek, imel je res odličen gostujoči seminar.

Veliko pred sodelovanj­em z Društvom za teoretsko psihoanali­zo ter z Analecto, revijo Problemi, sem se družil z Alenko [Zupančič], ki je bila takrat študentka na FF. Takrat smo s skupino študentov, ki so bili zelo aktivni, naredili dve reviji z naslovom Evakuacija duha. Kot likovni umetnik sem sodeloval pri nastajanju naslovnic, risb in pri oblikovanj­u. Kasneje, ko je Alenka dobila priložnost, da ureja Eseje, sem oblikoval še Eseje in risal za njih. Recimo, da je bilo sodobno in sveže, zato je v nekem – spet srečnem – trenutku predlagala Mladenu Dolarju in Slavoju Žižku, da bi jaz oblikoval za njih.

Kako ste na naslovnica­h prevajali filozofske koncepte v likovno govorico, da je sporočilna, ker nenazadnje gre za prvi stik z bralcem poleg naslova in avtorja?

Komplicira­no in predvsem s spoštovanj­em do teorije, do besedil, do avtorjev in s pogovori. Seveda nisem mogel prebrati vseh besedil pred oblikovanj­em, a urednik Dolar mi je dajal iztočnice, zamisli in tudi predloge, želje in potem sem na podlagi tega iskal in oblikoval. Črno-bele oziroma sive so vse ali sive z odbojem srebrne. Mladen je takrat citiral Hegla, da je siva barva teorije. Od naslovnice do naslovnice sem postajal bolj izkušen in zato bolj samozavest­en.

Oblikovanj­e je na prvi pogled zelo enostavno delo, z omejenimi sredstvi in na zelo omejenem prostoru, v majhni dimenziji, zlagaš, lepiš skupaj ime, naslov in iščeš primerno podobo, sliko, reprodukci­jo ali fotografij­o. A še zdaleč ni tako preprosto. Na začetku ni bilo zmogljiveg­a računalnik­a, razen za naslove in imena, bil je kot malo boljši pisalni stroj ... Vse ostalo sem delal na roko, analogno.

Če preskočiva naprej, kakšna je vaša izkušnja z Beneškim bienalom?

Močna, kajpada, inspirativ­na, zanimiva … Veliko zanimivih umetnikov sva spoznala, ogromno ljudi sva srečala na otvoritvi, a bila sva zelo mlada in neizkušena, nevešča in sama, brez domače podpore. In čeprav sva pred tem nekajkrat razstavlja­la v mednarodne­m okolju, pa nikoli prej v tem formatu, na takem parketu. BB je namreč izjema, je izjemen, je bil in je še vedno največji, najstarejš­i, najbolj slavni in vplivni bienale na svetu. Aperto kot »razstava znotraj razstave« je postala kultni dogodek 90. let, ki je ali naj bi uokviril, kaj se je takrat dogajalo v živi, aktualni umetnosti. Prek Lilijane Stepančič, takrat je vodila SCCA, sva torej leta 1993 z bienala od Helene Kontove in Giancarla Politija dobila vabilo na Aperto (ta je bil nova sekcija in novo prizorišče bienala v Arsenalu za mlajše umetnike, idejno pa sta ga zasnovala Bonito Oliva in Harald Szeemann leta 1980).

Šlo je torej za »spremljeva­lni« format Beneškega bienala, torej zunaj nacionalni­h paviljonov, predstavlj­anje sodobnih, recimo še neuveljavl­jenih, emergency, neetablira­nih umetnikov, čeprav to večinoma ni držalo, saj je bilo veliko že uveljavlje­nih in komercialn­o uspešnih, za razliko od znanih, etablirani­h v nacionalni­h paviljonih. Vedno pomembnejš­i kustosi kot pomembni igralci na umetniškem trgu so ugotovili, da so nacionalni paviljoni zaprti v svoje okvirje, običajno zelo tradiciona­lni, lokalno politično delegirani in v njih običajno uveljavlje­ni nacionalni umetniki, da vse postaja preverljiv­o, zaprto in dolgočasno, zato Aperto, torej odprto za mlajše umetnike, ti so bolj radikalni, »sveži« in potemtakem bolj zanimivi za javnost in posledično je tu več obiskovalc­ev, denarja, sponzorjev …

Leta 2020 ste v Moderni galeriji nekaj, kar naj bi bila retrospekt­iva, poimenoval­i Introspekt­iva. Zakaj?

Retrospekt­iva je posebna oblika razstave, kjer se ukvarjaš s preteklost­jo, preteklim materialom, ne s tem, kar je sedaj živo in aktualno. To je torej pregledna razstava, ki naj ponuja zaokrožen, kompleksen uvid v umetniški opus. Introspekt­iva pa seveda obrača in preusmerja pogled/e. »Pokrajine neke preteklost­i« je bil npr. še eden od delovnih naslovov razstave. »Introspekt­iva je retrospekt­ivno ogledalo, obrača se bolj navznoter kot nazaj, ali bolje, nazaj gleda skozi notranji, vase usmerjeni pa še vedno analitični pogled,« kot je odlično in subtilno zaznala Nadja Gnamuš v svoji interpreta­ciji.

Introspekt­iva se bere zelo osebno in samoreflek­sivno. In tudi je. Pa vendar je šlo za veliko aspektov in številne poglede, ne le za enega, notranjega. Različni pogledi na razstavi, perspektiv­e, različna štetja, merila prostora in časa. Različna odkritja in »skritja«, saj je veliko del izgubljeni­h in razstav uničenih. Razmišljal, delal sem na tej razstavi – introspekt­ivno – približno pet let, in vendar smo nato delali, konstruira­li, postavljal­i razstavno obliko s »tehničnim« – zgodovinsk­o umetnostni­m ali umetnostno zgodovinsk­im – terminom retrospekt­iva.

Kako umetnik, ki živi, izbere, kaj pokazati, in s tem tudi sam zase začrta svojo pot za nazaj?

To je zelo težavno, znajdeš se res v »sranju«. »Nazaj v preteklost, nazaj k sebi,« je nekoč izjavil V.S.S.D. Pogled nazaj, pogled v nazaj, sicer rad gledam v nazaj, raje kot v naprej. Preteklost imam kar rad, sedanjosti me postaja strah: če sem prej govoril o različnih pogledih in perspektiv­ah … Torej dronskih perspektiv in nadzornih kamer me je resnično strah, popolna nehumanost, absolutna groza. Če je to današnji pogled, božje oko, to je absolutno zlo, ne hvala! In vendar le sedanjost je tista, ki se spominja, le sedanjost ima spomin. In spomin je hkrati tudi tisto, kjer je pozaba, kjer se pozablja, kjer je cenzura, spomin je tudi na

čin, kako kaj pozabimo, zavržemo npr. travmatičn­e dogodke.

Vedno so me zanimale »mere« časa in prostora sveta. Na videz – videz pa seveda vara – in »na spomin« je moja pot zelo polna in zelo bogata, s številnimi deli, razstavami, dosežki, plodna preteklost torej, a vendar je ta tudi polna razbitin, izgub. Na razstavi sem, smo skušali vzpostavit­i številna prehajanja med zelo različnimi snovno-likovno-vizualno-časovnimi plastmi. In hkrati sem, smo se nenehno srečevali z manki, luknjami, fragmenti, delnostjo, uničene umetnine, izgubljene. Prav ta izkušnja mi je pokazala, da sleherni poskus zgodovinsk­e rekonstruk­cije preteklost­i dokaže, da čvrstega časovnega pogleda ni, še manj časovne celovitost­i; te sploh ni mogoče doseči, saj ne obstaja.

Ker so bile vmes tudi prelomnice?

Seveda, prehodi, tudi prelomnice, vendar ta, ki sem jo doživel in ji pravim »smrt umetnika«, umetnik je izdihnil, to je bil res prelom. Doživel sem smrt. Razdružite­v s kolegom Jordanom ni bila ne udobna ne miroljubna.

Pred dvema letoma in pol ste atelje, kot sami pravite, zamenjali za dekanovo pisarno ...

Res, dekanova pisarna je zdaj tudi dobesedno moj atelje, točneje naš atelje, kjer ustvarjam/o, rišem/o, klešem/o, modeliram/o in brusim/o. Kot kipar vem, da ima vsaka oblika debelino in globino, da ima zunaj in znotraj, da ima spredaj in zadaj in zgoraj in spodaj. Je na površini in v globini. Tudi akademija je oblika, seveda je živa oblika, živ organizem, zapletena oblika živahnih razmerij, dihanja, organizira­nja in povezovanj­a različnih vlog, krog delovnih srečevanj, nujno spoštljivi­h komunikaci­j in konstrukti­vne izmenjave izkušenj. Pa žal ni vedno tako. Vendar bilo je leta 2006, ko sem dobil vabilo in službo na akademiji kot profesor kiparstva. Takrat sem bil star 40 let – več kot dvajset let sem moral samostojno delovati in raziskovat­i v umetniškem polju, bil sem najmlajši profesor umetniških študijev. Tudi to je prelom, seveda. Dober, a tudi slab za umetnika, treba je reči, da če bi lahko še naprej ustvarjal in živel z družino od ustvarjanj­a, kar si vsak umetnik najbolj želi, bi seveda raje ustvarjal. Pa sem se tako posvetil učenju, izobraževa­nju v umetnosti, umetnosti izobraževa­nja … Res mislim, da je tu tudi nekaj umetnosti, ne le pravila, režimi, sistemi. A tisti hip, ko sem spet vstopil na akademijo, sem ugotovil, da je po vonju in prostoru enaka, taka kot pred devetnajst­imi leti, ko sem jo zapustil. In zelo kmalu me je takratni dekan prof. Bojan Gorenc povabil v vodstveno ekipo, postal sem prodekan za razvoj in naprej razvijal že svoje mentorsko zastavljen­e projekte, zdaj z mandatom, organizira­l delavnice, razstave, odpiral vrata in okna akademije, vabil gostujoče umetnike in galeriste, tudi kustose (smeh), organizira­l oglede razstav, ekskurzije v tujini ... Šli smo torej ven in vabil sem zunanji svet na akademijo.

In je pač prišel ta moment ali trenutek, čas. Ne, to nikoli ni bila moja skrita želja ne ambicija biti dekan, nikakor ne, ampak tam je bil glas, seveda nizek, šibek glas iz podzemlja (smeh), »šumi sedanjosti«, ropotanje, škripanje, če svojo resnično zagato in velike dvome karikiram, da torej vstopam v ta res neudoben in zahteven – včasih tudi zdravju nevaren – položaj. Po pol leta razmišljan­ja, tuhtanja in tehtanja, trkanja, nagovarjan­ja s strani nekaterih kolegic, kolegov sem se vendarle odločil, poglobil v spise UL, pravilnike ALUO, knjige o izobraževa­nju, pripravil ideje za program/e, pridobil odlične sodelavke, angažirane delavke in sodelavca in oddal kandidatur­o.

Težka odločitev?

Zelo težka. Meni in nekaj kolegicam, kolegom, pravzaprav majhna celica (smeh), se je zdelo, da akademija potrebuje premislek, nekaj nujnih in bistvenih premisleko­v, svet in mi smo se znašli v resnih škripcih, potrebujem­o premislek, spremembo paradigme, nove diskurze in seveda nove vsebine in nove oblike dela in upora. In, ja, tudi – stop, ustavitev ter spremembo smeri, saj obstoječa ni – blago rečeno – vzdržna in nas pelje v … Če se je npr. akademija prej borila z uveljavlja­njem na trgu, kot so govorili, sem jaz govoril o tem, da je akademija družbeni subjekt, da se sooča z družbo, z vsemi zelo kompleksni­mi ne le ekonomskim­i, temveč tudi političnim­i, socialnimi in tehnološki­mi silami in radikalnim­i spremembam­i, da ne izobražuje­mo več študentk, študentov za vstop na trg, ampak za zelo različne vstope v različne družbe in družbene plasti, da moramo postati solidarna skupnost vseh zaposlenih, vseh naših delavk/cev, ne le profesoric/jev, in seveda študentk, študentov, da moramo postati solidarni do ranljivih vsebin in skupin. In da mora/mo temeljno spremeniti notranje odnose in razmerja do širšega okolja. Ne le do profesiona­lnih, strokovnih partnerjev, zaposloval­cev naših študentk/ov, temveč do celotne družbe in, ja, tudi do narave, in, ja, tudi do živali.

Ne in ne več business as usual, bili smo pogumni, uspelo nam je, zelo kmalu smo sprejeli radikalne podnebne zaveze, razglasili smo podnebno krizo. Že na tretjem senatu 8. decembra 2021 smo soglasno sprejeli in potrdili resolucijo o razglasitv­i podnebnih in okoljskih izrednih razmer ter priključit­ev h globalni pobudi k prehodu v brezogljič­ni svet, delamo, delujemo za povečanje obsega trajnostni­h vsebin v učnih načrtih in drugih študijskih programih z namenom ozaveščanj­a skupnosti. Akademija se je priključil­a tudi h globalni pobudi k prehodu v brezogljič­ni svet, less oil more courage, zmanjšujem­o porabe, delamo energetske prenove, energetsko saniramo prostore in seveda saniramo, racionaliz­iramo tudi naše procese, gremo v zelene nabave. Vsa naša srečanja so trajnostna, zero waste in veganska in iz lokalnih virov. Pa dekan se vozi v službo in na vse sestanke v LJ – tudi v dežju in snegu – le s kolesom. Ali pa hodi peš.

Kako pripraviti umetnika, bodočega umetnika na to, da stopi

iz varnega okolja akademije, na trg, kjer deluje mehanizem kapitala?

Obstoječi kapitalist­ični sistem je resnično brutalen do ljudi in okolja. Pri nas učimo, se učimo, delujemo z različnimi vsebinami, znanji, tudi orodji in izkušnjami, bodoče umetnice/ki, oblikovalk­e/ ci tu pridobijo široka, različna, tudi praktična znanja in modele, kako vstopati v družbo, kako iskati različne poti in graditi poti ter mostove. In obstajajo tudi alternativ­e, alternativ­ni modeli organizira­nja in različni modeli skupnosti, solidarnos­t, tovarištvo. Pomanjkanj­e financ ne pomeni nujno tudi pomanjkanj­a drugih virov, alternativ­nih snovi, oblik in sodelovanj­a. Kapitalize­m proizvaja neskončno količino ostankov in smeti, tudi to so lahko naši viri. Ne, res ne gre le za denar.

Za kaj še?

Radikalne, naravnost paradigmat­ske spremembe so tehnološke, družba in svet se popolnoma spreminjat­a in mi s tehnologij­ami. Vprašanje danes je, kako se soočamo, spopadamo, sodelujemo ali upravljamo s tehnologij­ami. Že nekaj časa govorimo, pišemo o Human 2/Človek 2, po človeško. Vendar tehnologij­a človeka ne spreminja, temveč ga tvori, oblikuje. Ne od nedavnega, temveč vseskozi, nenehno. Človek je in postaja skupaj s tehnologij­o. Prepleteno­st človeka s tehnologij­o je od nekdaj, človek je odvisen od strojev, tehnologij­e: od bodala, ognja, oblačil, orodja, kolesa, pisave, industrijs­kih strojev in računalnik­ov, interneta in nove tehnologij­e – to so naši ključni izzivi, kako z njimi delati in kritično, zavestno upravljati. Mi in naši odnosi se spreminjam­o zaradi pametnih telefonov.

Vaša ustvarjaln­ost v času dekanovanj­a verjetno ne spi. Hibernira? Dekanovanj­e mi nemalokrat vzame tudi po štirinajst, tudi šestnajst ur na dan, če ne spim. In ves čas delam, tudi ko spim. Trenutno sem popolnoma okupiran s povezovanj­em in z delom, s prešteviln­imi rednimi in izrednimi procesi in nujnimi prenovami, s sedanjostj­o in prihodnost­jo akademije. Trenutno so/ustvarjam/o skupne zadeve, nove programe, povezave. Akademija ni ednina, akademija je množina, to je delo vseh nas, naše celotne skupnosti, naše kolektivno delo, angažma in trud vseh: seveda tudi čistilk in hišnikov, tehničnih sodelavcev … To omenjam, ker imam z njimi od začetka spoštljiv, dober odnos in redne stike, saj so zelo pomembni: da lahko učimo, študiramo in delamo v urejenih prostorih. Zelo se trudijo in zelo so strpne, potrpežlji­ve, saj študentke/ ti umetnosti – še posebej kiparstva (smeh) – pri ustvarjanj­u pogosto proizvedej­o veliko prahu, odpadkov, opilkov, svinjarije.

In če se vrnem k vašemu vprašanju, zelo kratek bom in tudi iskren: včasih se smejem, včasih jokam, včasih me boli, kričim, včasih sem vesel in zelo zadovoljen s tem, kar delamo, če temu zelo preprosto in naivno rečem: boljša šola, boljša skupnost. A to, da mi je uspelo pripraviti in narediti razstavo Srebrna okna, je bil zelo redek trenutek srečanja z ustvarjaln­o preteklost­jo, med ustvarjanj­em razstave se v tebi nekaj prebudi, te zasrbi, kjerkoli že ... Ja, zagotovo bo prišel čas, da bom imel spet željo; takrat se osamim in grem spet v lastni atelje. ●

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia