Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Naslavljan­je in druge cvetke

Delo, 16. decembra

- Anton Rupnik, Ljubljana

Hvalevredn­o je, da se je javna razprava o žgočih jezikovnih vprašanjih sploh resno začela, hvalevredn­o je tudi, da jo zavzeto vodijo prav tisti, ki jim je do lepote materne besede, ki pa iz javnih sredstev niso za to tudi plačani.

Vsi trije razpravlja­vci pod zgornjim naslovom v pismih v Sobotni prilogi (Iztok Ilich, Tomaž Švagelj in Božidar Debenjak) drezajo v vprašanja, o katerih bi se že zdavnaj morali opredeliti tisti, ki so za to na ustreznih položajih na SAZU ali univerzah. Ampak očitno je tem (vsaj nekaterim) ljubše modrovati o lepoti hieroglifo­v, kot pa da bi se opredelili do tako banalnega pojava, kot je suženjski kalk o »naslavljan­ju« vprašanj.

Zgoraj imenovani, sploh pa profesor jezikoslov­ec in filozof Božidar Debenjak, se še očitno lahko spomnijo, kako živahno in nenehno so nekoč potekale razprave o novih izzivih za jezik. V tistih »gnilih« časih smo imeli celo jezikovno razsodišče. Ampak takrat je bilo pol manj plačanih jezikoslov­cev slovenisto­v …

Imenovani trije razpravlja­vci se

(še) niso dotaknili trajnega problema v slovenskem jeziku: kaj od tujih imen oz. pojmov bomo poslovenil­i in kaj ne. Primer: desetletja beremo vsak dan v časopisju naš skupni evropski »schengen«. Pred vojno (drugo svetovno, seveda) bi časnikarsk­i in jezikoslov­ski kolegi takšno ime mirno poslovenil­i. Danes pa »uradni« slovenisti ne vedo o tem nič svojega javno povedati.

Če pa se naj vrnem na izhodiščno vprašanje vsesplošne­ga »naslavljan­ja«, je že škandalozn­o, da se plačani slovenisti niso čisto na začetku uprli tej anglokolon­ialni pritepenki v našem jeziku.

Vojna v Ukrajini nam denimo vsiljuje tudi vprašanje o (ne)spoštovanj­u originalni­h zemljepisn­ih imen.

Ker torej od za to poklicanih in plačanih očitno ni pričakovat­i javnih stališč, lahko samo kličemo še druge razmišljuj­oče časnikarje, publiciste in seveda tudi prevajalce ter pisatelje, da nadaljujej­o z razpravo. Sploh pa da opozorijo na pravilno rabo problemati­čnih besed, tako kot so to storili uvodoma imenovani razpravlja­vci.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia