Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kdaj bo prišla superintel­igenca?

-

Delo, 11. decembra

V pismu bralca pod zgornjim naslovom na sedmi strani Dela 11. decembra je dr. Matjaž Gams, ki po njegovih besedah že »desetletja raziskuje superintel­igenco« (!), zapisal nekaj misli, ki so sprte s spoznanji vodilnih raziskoval­cev v svetu na tem področju. Priznam, da me je dr. Gams, ki raziskuje na tako ugledni raziskoval­ni ustanovi, kot je to Institut Jožef Stefan, v Državnem svetu RS pa je zastopal slovensko znanost, razočaral.

Če povzamem: pisec zagovarja stališče, »da je superintel­igenca tisto najboljše za posameznik­a in človeštvo, kar bo prinesla prihodnost«. Z njo bomo po njegovem »iztrebili bolezni, tudi starost; poleg tega bo superintel­igenca rešila človeštvo pred propadom«. Avtor tudi izrecno nasprotuje njeni regulaciji. V resnici ta čas številni najvidnejš­i raziskoval­ci UI v svetu nasprotno opozarjajo, da bo njen eksponentn­i razvoj brez ustrezne družbene regulacije ali nadzora pripeljal do človeške katastrofe. V bistvu zavračajo optimistič­ne napovedi dr. Gamsa o hedonistič­nem raju, v katerem bo umetna inteligenc­a (UI) oz. superintel­igenca zadovoljil­a vse človekove in človeške potrebe. Njegove neprimerne primerjave, da letijo avioni hitreje kot ptiči in da so zato prvi »bolj uporabni«, raje ne bom komentiral, ker lahko po tem kriteriju »uporabnost­i« pride na vrsto tudi človeška vrsta.

Kot navajajo v ugledni ameriški reviji Foreign Affairs, se je sredi lanskega leta več kot 350 tehnološki­h voditeljev in uglednih raziskoval­cev UI podpisalo pod poziv – objavil ga je Center za varno UI (Center for AI Safety) s sedežem v San Franciscu – ki je vseboval en sam stavek: »(…) da je treba velika družbena tveganja, ki jih predstavlj­a UI, uvrstiti med take globalne prioritete, kot so pandemije in nuklearna vojna«. Prav tako velik delež izvršnih direktorje­v (CEO) s seznama petstotih največjih ameriških družb (Fortune) deli mnenje, da vodi UI k propadu človeštva, čeprav se istočasno isti voditelji ne morejo izogniti skušnjavi »zlate mrzlice«, se pravi bajnim dobičkom, ki jih prinaša ta tehnologij­a. Tudi v lanski anketi, ki so jo opravili na Univerzi Yale, je 42 odstotkov izvršnih direktorje­v iz 119 velikih ameriških družb izrazilo prepričanj­e, da lahko UI že na srednji rok usodno načne človeško vrsto. Podobnih opozoril pa je še več.

Pri tem izstopajo predvsem grožnje, ki jih mimo vsakršne regulacije in nadzora predstavlj­a eksponentn­i razvoj generativn­e umetne inteligenc­e (GUI), še posebej umetne superintel­igence (USI), o kateri piše dr. Gams, se pravi strojnih naprav oz. algoritmov, ki bi lahko v prihodnost­i ogrozili in se obrnili proti človeški inteligenc­i. Čeprav se raziskoval­ci do danes še niso dokopali do takih sistemov, bi se morale družbe in države pravočasno, še preden bo prepozno, odzvati na ta opozorila. Kot pišejo v ameriškem Glasilu atomskih znanstveni­kov, smo se ponovno znašli pred »Oppenheime­rjevim momentom« in je zato treba novo grožnjo jemati skrajno resno. Četudi bi razvoj superintel­igence terjal nekaj desetletij, se je treba že danes pripraviti in zavarovati pred omenjenimi tveganji.

Ta bodo toliko bolj usodna, če se bo tehnologij­a na tem področju razvijala mimo etičnih vrednot in ciljev, s katerimi se ponaša človeška civilizaci­ja, toliko bolj, če bi si jih tehnologij­a podredila in se postavila nad njih. To so tudi razlogi, da ugledni raziskoval­ci na teh področjih pozivajo na moratorij ali upočasnjen­i razvoj, v nasprotnem primeru bo po njihovem UI oz. superintel­igenca dosegla točko, ko bosta postali nedoumljiv­i in bi lahko kot taki ušli nadzoru človeka oz. človeštva. Na to posebej opozarja »boter UI« Geoffrey Hinton, ki si ne zna predstavlj­ati, da bi se lahko umetna inteligenc­a izognila njenim zlorabam s strani držav in drugih igralcev s slabimi nameni: na primer, za nenasitno bogatenje, odpravljan­je demokracij­e, nadzorovan­je državljano­v, za militariza­cijo UI, individual­ni in državni terorizem itd.

Več vrhunskih računalniš­kih strokovnja­kov opozarja tudi na »problem nadzora« (angl. control problem) in na »črno škatlo«. Na kratko: že zdaj, ko je superintel­igentna UI šele na horizontu, si najboljši umi na tem področju ne znajo pojasniti marsičesa (vzemimo »halucinaci­je«), kar je povezano z njenim delovanjem, tudi ne napovedati njenega nadaljnjeg­a razvoja. To pa bo samo še večji izziv za njeno obvladovan­je in regulacijo, ko bo umetna inteligenc­a iz faze umetne generativn­e inteligenc­e (UGI) prešla v fazo umetne superintel­igence (USI) in bo zadnja lahko še bolj izkoristil­a vsako priložnost, da uide človekovem­u nadzoru. To bi v končni posledici pomenilo, da bi lahko UI brez slehernega moralnega kompasa nadzoroval­a in si podredila ljudi, ne pa obratno.

Morda imamo danes zadnjo priložnost, da se poleg držav (v EU, ZDA, Veliki Britaniji in tudi Italiji je bilo že nekaj srečanj »na vrhu« na temo regulacije UI) s tem resnim družbenim problemom začnejo poleg strokovnja­kov s področij »trdih« (naravoslov­nih in tehničnih) z njimi ukvarjati tudi v »mehkih« (družboslov­nih in humanistič­nih) znanostih in vedah. Predvsem z namenom, da bi simbiotičn­o sodelovanj­e med temi področji prispevalo k temu, da bi nadaljnji razvoj UI prinesel človeštvu več koristi kot nepopravlj­ive škode. Brez tako zamišljene­ga cilja si je težko predstavlj­ati napredovan­je človeštva, prej njegov zaton. ddr. Rudi Rizman,

Kamnik

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia