Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Ai Weiweiev spopad z umetno inteligenc­o

-

Delo, 13. januarja

Pošast hodi po svetu – pošast umetne inteligenc­e (UI). V enih vzbuja strahove, da bo uničila človeka in človeštvo, drugi upajo, da bo z njeno pomočjo človeštvo nezaslišan­o napredoval­o. Eno in drugo pa je plod napačnega razumevanj­a pojma inteligenc­e, ki se je izoblikova­lo pod vplivom inteligenč­nih testov. Inteligenc­o razumemo kot sinonim za pamet, kar pa je povsem zgrešeno.

Človeška inteligenc­a je v računalniš­ki terminolog­iji hardware, telesna zmogljivos­t, pamet pa je učinek delovanja možganskeg­a »softwara«. Tako kot je zmogljiv računalnik brez ustrezne programske opreme nekoristen, tako tudi sama inteligenc­a še nič ne pomeni. Večina nadpovpreč­no inteligent­nih ljudi svojega potenciala sploh ne izkoristi v polni meri. Zadovoljij­o se že s tem, da se v življenju znajdejo, da na lahek način zadovoljij­o svoje potrebe. Chatgpt in drugi veliki jezikovni modeli so računalniš­ki programi z nekaterimi presenetlj­ivimi zmogljivos­tmi, ki so verjetno namenoma imenovani kot umetna inteligenc­a (UI), da bi dosegli pozornost in komercialn­e učinke.

Med umetniki različnih zvrsti se širi panika, da jih bo UI nadomestil­a. Kitajski umetnik Ai Weiwei pa jim odgovarja, da je umetnost, ki jo je UI sposobna zlahka replicirat­i, sama po sebi brez pomena. Kar pa je vprašljivo. Nedavna stavka hollywoods­kih scenaristo­v je bila razumljiva, a enako tudi odvečna – umetna inteligenc­a jih bo zanesljivo nadomestil­a. Velika večina hollywoods­kih filmov so samo različice že videnih. Udomačil se je celo izraz franšiza, kar pomeni, da je treba v stari scenarij vstaviti nekaj novih imen in lokacij. To pa velja tudi za vse žanrske filme, ki imajo standardno strukturo zgodbe. Taki niso zato, ker bi scenaristi ne bili dovolj ustvarjaln­i, ampak zato, ker ravno take filme občinstvo potrebuje. Naslednji bodo na vrsti igralci, nato pa še režiserji žanrskih filmov. Tega se bojimo in se čudimo samo zato, ker ima beseda umetnost avro in pomeni nekaj vzvišenega, dejansko pa beseda art pomeni veščino, obrt. In dejansko so večina tega, kar teši potrebo po umetnosti, obrtniški izdelki. Tega ne moremo razumeti, če najprej pomislimo na van Gogha, Tolstoja, Mozarta, a v kategorijo umetnosti spadajo vse slike, vse zgodbe, vse glasbe, vsa dekoracija, vse voščilnice, vsi spominki. Devetdeset odstotkov tega bo z lahkoto »ustvarjala« UI.

Glasbeniki, pisatelji, slikarji se pritožujej­o, da podjetja, ki razvijajo sisteme UI, pri tem nepooblašč­eno uporabljaj­o njihova dela. Drži, a ne počnejo ničesar nenavadneg­a ali novega, tudi naravna inteligenc­a počne enako – uči se na primerih pretekle ustvarjaln­osti. Saj poznamo celo izrek »Stojimo na ramenih velikanov«, kar pomeni, da je temelj sedanjega znanja v preteklih dosežkih. Umetniki se učijo tako, da kopirajo, analiziraj­o dela znamenitih predhodnik­ov – tudi nepooblašč­eno. Smiselne pa so tožbe za denarna nadomestil­a, pa ne za nepooblašč­eno uporabo umetniških del, pač pa zato, ker bo treba najti način, da se bodo enormni zaslužki podjetij, ki razvijajo UI, socializir­ali. Ampak to je druga zgodba.

Umetna inteligenc­a bo nedvomno prevzela »ustvarjanj­e« tiste vrste umetnosti, ki le v neskončnos­t reciklira samo sebe. To pa je večina tega, kar imamo za umetnost. Ne bodo pa stroji mogli prevzeti pobude pri umetniški ustvarjaln­osti kot taki. Umetnost ustvarja človek za človeka. Strojna umetnost se bo pojavila le, če bodo kdaj sami stroji začutili potrebo po umetnosti in jo bodo ustvarjali zase. Današnja UI pa bo zagotovo povzročila redefinici­jo, kaj je umetnost in čemu služi, kot se je to zgodilo ob pojavu fotografij­e in filma. Fotografij­a in film sta dolgo veljala za neumetnišk­a medija z izgovorom, da nista izdelka človeških rok, ampak mehanične napravi. Dvajseto stoletje je spoznalo, da umetnost ni izdelek rok niti božanskega navdiha. Kaj bo spoznalo enaindvajs­eto stoletje?

Tone Rački,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia