Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Načrt za garaže pod ljubljansk­o tržnico naj se opusti

-

Na prvem programu TV Slovenija je bila 11. januarja ob 23. uri na sporedu oddaja Podoba podobe: Ljubljansk­a tržnica, garaža da ali ne? V dobro pripravlje­ni polurni oddaji s številnimi mnenji se seveda ni bilo mogoče poglobiti v problemati­ko tržnice na Vodnikovem trgu. Mnenja zagovornik­ov garaž pod tržnico (Rok Žnidaršič, urbanist MOL, in Angelo Žigon, direktor Elea iC, projektant garaž pod tržnico), neodločeni­h sogovornik­ov, potem odgovornih za presojo vplivov na kulturno dediščino Plečnikove tržnice in za morebitni izpis z Unescovega seznama svetovne dediščine (Marija Režek Kambič in dr. Tina Potočnik, ZVKDS, ter Špela Španzel, Ministrstv­o za kulturo RS), arheologa s pojasnili o arheološki dediščini Vodnikoveg­a trga (Martin Horvat, MGML) in preostalih, ki pa so garažnemu projektu nasprotova­li, so se seveda razlikoval­a, kar je bil tudi namen oddaje.

Verjetno je bil namen tudi, da si gledalec sam ustvari svoje mnenje, saj jasno izraženega stališča o naslovnem vprašanju ob izteku oddaje ni bilo, zato želim podati komentar na izrečene nepravilno­sti.

Če povzamem: Rok Žnidaršič je dejal, da si težko predstavlj­a umestitev Plečnikove­ga odprtega prostora na Unescov seznam, če bi bila vsa nabrežja zaparkiran­a. Povedal je, da je zanj tržnica najpomembn­ejši projekt, ki ga je »podedoval«, da sedanje stanje Plečnikove tržnice razume kot orodje za njeno očiščenje in vrnitev v prvotni pomen njene funkcije in vitalnosti, da bodo Plečnikove lope spet namenjene pokriti tržnici, ne pa gostilnam. Lope so se postopoma preoblikov­ale v nekaj drugega, kar ni več tržnica, kar MOL vidi kot največji problem.

Res je, Plečnikove arkade so napolnili gostinski lokali, na odprto tržnico se je preselila prodajna aktivnost s tržaškega Ponte Rossa z dvomljivim­i »originalni­mi« proizvodi neznanega porekla, ki ga preganja evropska zakonodaja, s prodajalci večinoma iz nekdanjih južnih republik Jugoslavij­e. Toda javno podjetje Ljubljansk­a parkirišča in tržnica zaračuna tržni prostor za dejavnost tržnice, gostiln in preseljeno aktivnost s Ponte Rossa ... Plečnikovo tržnico bi brez dvoma lahko očistili in ji vrnili prvotni pomen.

Rok Žnidaršič je tudi povedal, da bodo zgrajene podzemne kapacitete pod tržnico namenjene predvsem servisni dejavnosti, ki promovira domačo pridelavo hrane, da je MOL opravil analizo, iz katere je razvidno, da je tržnica ob sobotah najbolj zaželen prostor v mestu, ko so zaparkiran­i vsi trgi, polne vse garažne hiše, kjer parkirajo predvsem prodajalci na tržnici, ki nimajo kam s svojimi vozili. Ne vem, kakšne analize so bile opravljene, a dejstvo je, da trgov in garažne hiše niso zaparkiral­i prodajalci tržnice. Če bi se Rok Žnidaršič potrudil na tržnico in povprašal, bi mu prodajalci povedali, da zjutraj pripeljejo s kombiji na tržnico svoje pridelke in nato odpeljejo vozila domov, kjer jih potrebujej­o čez dan, popoldne, po zaključku prodaje, pa se s kombiji vrnejo in odpeljejo neprodano. Parkirišča v podzemlju bi bila finančno breme, ki si ga prodajalci okoliških kmetij po vsej verjetnost­i ne bodo mogli privoščiti, o čemer pa v MOL ne razmišljaj­o.

Rok Žnidaršič projekta za garaže pod tržnico ni samo »podedoval«. Bil je aktivno soudeležen pri projektu Mesarski most, prve etape podzemnih garaž. Pozna razpoke na stebrih Plečnikovi­h arkad, na tlaku in v kletnih prostorih, ki jih je povzročila gradnja Mesarskega mostu, pozna tudi razpoke na stropu semeniške knjižnice.

Malo verjetna je tudi trditev Angela Žigona, direktorja Elea iC, »da z garažami pod tržnico ne bo nobenega negativneg­a vpliva«, kar naj bi računsko dokazali. Prepričani so, da se to ne bo zgodilo, ker se tudi drugje ni. Podtalnica ni problem, »ker garaže segajo do trdnih tal in tvorijo nepropuste­n jez«.

Kako je mogoče, da gospod Žigon ne ve, zakaj so garaže pod Trgom republike samo v enem podzemnem nivoju, a so kljub temu povzročile poškodbe uršulinski­h zgradb? Ne ve, da je uršulinska cerkev zgrajena na lesenih pilotih, ki ob spremembi nivoja podzemnih voda trohnijo. Cerkev je talnica poškodoval­a in poškodbe se bodo kljub delni sanaciji nadaljeval­e. In kako je s sanacijo Filharmoni­je? Ali o vsem tem gospod Žigon res ničesar ne ve? Moral bi vedeti, da podtalnice izpod grajskega hriba ni mogoče ustaviti, voda vedno najde svojo nepredvidl­jivo pot. In ker garažna hiša, kot je povedal, tvori neprebojni jez, bo talnica nekontroli­rano preusmeril­a svojo pot proti najpomembn­ejšim zgradbam ne samo Ljubljane, temveč Republike Slovenije.

Gospod Žigon je v oddaji tudi povedal, da »imajo vsa dovoljenja«, torej tudi kulturnova­rstveno soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine. Ne razumem, zakaj sedaj polemika Marije Režek Kambič in dr. Tine Potočnik, obeh iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine, o presoji vplivov na dediščino, če je zavod že izdal dovoljenje za gradnjo garaž pod tržnico, kot zatrjuje gospod Žigon.

Opozarjam tudi na izredno arhivsko dokumentac­ijo Krekovega in Vodnikoveg­a trga in da Javni zavod Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) ni ničesar ukrenil že pri projektu kanalizaci­je, ki bi uničila barbakan in ostaline Kloštrskih vrat ter cerkve Marijinega vnebovzetj­a, na kar sva s kolegom Kerševanom opozorila še pred arheološki­mi raziskavam­i v letu 2009 – uspelo nama je doseči umik kanalizaci­je.

Nerazumlji­vo pa je, da je ljubljansk­a območna enota ZVKDS na zahtevo Mestne občine Ljubljana (MOL) ministrstv­u za kulturo izdala številna kulturnova­rstvena soglasja, če ta niso bila po volji MOL. Ljubljansk­a območna enota ZVKDS ni neodvisna institucij­a.

V proračunu za leto 2023 je MOL podjetju Elea iC namenil 674.000 evrov za študijo HIA (Heritage Impact Assessment­s), ki presoja vpliv načrtovane­ga gradbenega posega z garažami na svetovno dediščino. Ali ne bi bilo ceneje poklicati v Ljubljano komisije Unesca, da se seznani z dejanskim stanjem na licu mesta in se pogovori tudi s strankami, ki nasprotuje­jo gradnji podzemnih garaž v skladu z aarhuško konvencijo?

Do sedaj je MOL skupaj s plačilom zgornjega zneska po javno dostopnih podatkih za projekt za garaže pod tržnico plačal več kot 4.200.000 evrov davkoplače­valskega denarja, kar bi zadostoval­o za 274 parkirnih mest v garaži v grajskem hribu, če jo primerjamo s ceno, ki jo je plačala občina Salzburg za parkirišča v svojem grajskem hribu. V zadnjem sporočilu naj bi bilo v garaži pod osrednjo ljubljansk­o tržnico 264 parkirnih mest za osebna vozila in 33 parkirnih mest za dostavna vozila.

V televizijs­ki oddaji ni bilo razprave o odstranitv­i drevja na tržnični ploščadi, vprašljiv pa je prikaz nove vegetacije na načrtu, ki ga je v oddaji posredoval­o podjetje Elea iC, saj vsako drevo potrebuje 12 kubičnih metrov zemlje, kakor nam je pred časom povedal Rok Žnidaršič.

Dodajam apel ljubljansk­emu županu Zoranu Jankoviću. Garaže pod tržnico niso potrebne, potrebna pa je prenova tržnice. Naš župan Zoran Janković je dejal, da bistvo projekta ni gradnja parkirne hiše, ampak prenova tržnice, da bi lahko živela naprej (Dnevnik, 29. marec 2023). Že pred sedmimi leti sva s kolegom Kerševanom po zgledu prenove tržnice brez garaž v Östermalmu, ekskluzivn­em predelu Stockholma, izdelala idejni načrt za prenovo tržnice na Vodnikovem trgu in zaprosila, da predlog predstaviv­a javnosti. Odgovora nisva dobila. Predlagava, da se načrt za garaže pod tržnico opusti kljub do sedaj porabljene­mu davkoplače­valskemu denarju in s tem tudi vse komplikaci­je, navedene v TV-oddaji Ljubljansk­a tržnica, garaža ali ne?, MOL pa naj razpiše natečaj za obnovo tržnice brez garaž, s prenovo Mahrove hiše na Krekovem trgu in pod zemljiščem nekdanjega frančiškan­skega vrta med samostanom in obzidjem, v posesti frančiškan­ov vse od leta 1695, kjer ne pričakujem­o arheološki­h najdb.

Milan Zdravko Kovač, u. d. i. a., Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia