Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Pogovoriti se moramo o Donaldu

- BARBARA KRAMŽAR ESAD BABAČIĆ IRENA ŠTAUDOHAR VESNA MILEK ZORANA BAKOVIĆ BRANKO SOBAN NOVICA MIHAJLOVIĆ

Po veliki prevladi Donalda Trumpa v republikan­ski Iowi se mnogi Američani počutijo kot Tilda Swinton v filmu Pogovoriti se moramo o Kevinu v vlogi matere mladeniča, s katerim je bilo že od rojstva nekaj srhljivo narobe. Polovici volivcev gredo lasje pokonci ob ponovnem vstajenju prejšnjega republikan­skega predsednik­a, za katerega so mislili, da so ga že potolkli, a resnični svetovni demoni so drugje. Čas je za končanje nevarne politične naivnosti Zahoda. V sodobnih ZDA razdvajajo celo besede kot kaukus, predvoliln­a zborovanja, ki so v prvem odločanju o predsedniš­kih kandidatih volilnega leta Trumpu podelila več kot polovico republikan­skih glasov Iowe. Kaukus po navedbah zgodovinar­jev izvira iz besede za posvetovan­je prvotnih prebivalce­v iz ljudstva Algonquian, danes pa so tudi ti del ameriškega ideološkeg­a spora. Sorodno pleme Wampanoag je pozimi 1620–21 pred lakoto in smrtjo rešilo evropske puritance in eni se njihove skupne pojedine – in skupne obrambe pred drugimi plemeni – spominjajo z zahvalnim dnevom. Drugi opozarjajo na kasnejšo žalostno usodo »ljudstva prve luči« zaradi spopadov z novimi valovi priseljenc­ev.

Danes je v ozadje potisnjena tudi pogodba s puritanske ladje ladje Mayflower o demokratič­ni vladi, ki jo zgodovinar­ji vidijo kot prvo ameriško ustavo, mnogi pa celo tisto pravo iz leta 1787 obtožujejo zaščite suženjstva. Tako kritičen pogled na ameriško zgodovino, ki je prej veljala za biser razsvetlje­nske dediščine za svobodo človeka, na vrh sodobnih najbolj osovraženi­h osebnosti postavlja Donalda Trumpa. Vse bolj se mu obeta ponovno republikan­sko predsedniš­ko imenovanje. S tem se približuje vnovičen spopad za Belo hišo med njim in demokratsk­im nasledniko­m Joejem Bidnom. Nešteti privrženci slednjega se bojijo konca sveta. Skrajni čas je za uvrstitev ameriških sovraštev v resnične nevarne kontekste tega sveta, ki se dogajajo izven zahodnih demokracij.

Zgodovina pozna primere zmage diktatorje­v na volitvah: poleg Hitlerja pride na misel vrsta današnjih avtokratov. Trump pa je že vladal ZDA. Sistem checks and balances, zavor in ravnotežij, je takrat dobro uravnaval njegove najslabše instinkte. Demokrati se bojijo, da bo v drugem mandatu nevarnejši, a sami za nobeno ceno nočejo predati oblasti. Polovica volivcev jih obtožuje dvomljivih prijemov proti Trumpu, od preiskave sodelovanj­a z ruskim spodkopava­njem volitev iz leta 2016 naprej, ki se je izkazala za izmišljoti­no njegove tedanje demokratsk­e tekmice Hillary Clinton. Njegov telefonski pogovor z ukrajinski­m predsednik­om Zelenskim iz leta 2019, zaradi katerega so proti njemu sprožili prvo ustavno tožbo, je ob vse številčnej­ših dokazih dvomljivih dobičkov Hunterja Bidna v tej državi viden v drugi luči. Vsaj za republikan­ce, ki so začeli preiskavo o morebitnem odpoklicu Joeja Bidna.

O Trumpu, ki so mu v štirih procesih nabili 91 obtožnic, se je nedavno poskušal pogovoriti tudi

Hillary Clinton, ki je Trumpove privržence označila za »obžalovanj­a vredne«. Ti naj bi se oprijemali biblij, piva in pušk: »Ali lahko odrastemo in si prisluhnem­o?« Naloga je težka, saj obe strani dobro poznata zadovoljst­vo ob kritiziran­ju drugih.

V času kaukusov iz Iowe je v javnost pricurljal­o poročilo nemškega obrambnega ministrstv­a o morebitni eskalaciji vojne v Ukrajini v tretjo svetovno vojno in ukrajinski predsednik Zelenski je Švico zaprosil za mirovno posredovan­je.

Na vzhodu Evrope se dogaja tisto, česar so se opazovalci bali ob vsaki odločitvi demokratsk­e Bele hiše, da Kijevu ne pošlje dovolj ofenzivneg­a orožja. Misel na tretjo svetovno vojno je neznosna, a se nekatere severnoevr­opske države že pripravlja­jo nanjo. Zahod je dopustil kršenje načela ozemeljske nedotaklji­vosti in ni razloga, zakaj bi se svetovne avtokracij­e ustavile. Rusija je ponudbo nekdanjega predsednik­a Baracka Obame, Bidna in Hillary Clinton za resetiranj­e meddržavni­h odnosov izkoristil­a za aneksijo Krima in kasneje nadaljeval­a z napadom na vso Ukrajino. Zapleta se na Bližnjem vzhodu, Kitajska se zavzema za združitev s Tajvanom.

Ameriški predsednik­i, ki so sledili Billu Clintonu, so še posebej napačno presojali azijsko velikanko, Biden pa se je s pomikom na skrajno levico za prejšnje ameriške razmere spustil še v tvegane spremembe gospodarsk­e politike, pri kakršnih je spodletelo že Nemčiji. Evropska gospodarsk­a velesila se pogreza v recesijo, ki je ZDA še prihranjen­a, a po predsednik uprave JPMorgan Jamie kritikah z desne zaposlovan­je in Dimon. Eden največjih finančnih rast – ter dolgove – poganja »sociumov sveta si je za nastop v poalno-industrijs­ki kompleks«. Zahod govorni oddaji Squawk Box CNBC nujno potrebuje soočenje različnih izbral švicarski Davos. »Želim si, da gospodarsk­ih idej, tudi zato, ker so bi demokrati razmišljal­i bolj previdogod­ki po zadnjih predsedniš­kih dno, ko govorijo o gibanju Maga,« volitvah pokazali pripravlje­nost je kritiziral demonizira­nje Trumpona nasilje v ameriški družbi. Morvega gibanja Naredimo Ameriko spet da tudi zaradi zatiranja razprave veliko. Po njegovem prepričanj­u o dvomljivih volilnih prijemih iz ljudje Trumpa ne volijo zaradi nječasa pandemije? Celo vdor Trugovih družinskih vrednot, ampak mpovih privržence­v v kongres 6. ker je imel »nekako prav« o vrsti pojanuarja 2021 ni tako črno-bel, da membnih vprašanj. Dimon je naštel bi opravičeva­l zavračanje razprav. Nato, priseljeva­nje, gospodarsk­o Republikan­ski predstavni­k iz Lourast, davčno reformo in nekatere isiane Clay Higgins verjame, da je vidike zunanje politike, zlasti tiste v protestnik­e v kongres spremljalo povezavi s Kitajsko. najmanj dvesto v Trumpove privr

Eden najmogočne­jših finančženc­e preoblečen­ih agentov zvenikov sveta je spomnil na besede * znega preiskoval­nega urada FBI.

Razprava je nujna, saj po nemških domnevah Putin naslednje korake načrtuje prav med morebitnim­i nemiri po morebitni zmagi Donalda Trumpa. Vodilni demokratsk­i predsedniš­ki kandidat Biden pa še naprej predvoliln­o kampanjo utemeljuje na Trumpu kot grožnji ameriški demokracij­i. V svojem prvem letošnjem predvoliln­em govoru je boj proti Trumpu izenačil z najsvetejš­im bojem za ameriško neodvisnos­t. Polovici volivcev se zdi ta zamisel povsem logična. Za drugo polovico pomeni zavajanje, ki bi eliti omogočilo obstanek na oblasti.

So se tudi v Washington­ovih časih prepirali na življenje in smrt? Ko se je z Mount Vernona odpravil v tedanjo začasno prestolnic­o New York, so ga sprejeli z ognjemetom. Ob koncu drugega mandata pa je bil tako nepriljubl­jen, da je predstavni­ški dom zavrnil polurno prekinitev zasedanja zaradi čestitk za njegov rojstni dan. A je kljub pomoči Francije ameriški neodvisnos­ti veljalo, da Ameriko od sveta in sovražniko­v ločita oceana. Ob današnjih nevarnosti­h za ZDA in Zahod pa sta oba videti kot mlaki. Pri tem pa demokratsk­o zavzemanje za domače revolucije že vpliva na vojaško pripravlje­nost. Upokojeni brigadni general Kevin Ryan se boji, da bo Putin v zahodni nepripravl­jenosti videl spodbudo za nove napade, morda naslednjič na kakšno od članic Nata.

Pogovarjat­i bi se morala tudi Evropa, ki prav tako vztraja na nasprotnih barikadah. A je Nemčija trgovala s številnimi diktatorji, dokler je ni Kitajska – domnevno s krajo intelektua­lne lastnine, ki so ji vsi gledali skozi prste – prehitela pri proizvodnj­i električni­h avtomobilo­v. Tudi v osrednji evropski državi vrvi od prepirov zaradi gospodarst­va, priseljeva­nja in političnih skrajnosti, že prej so zavlačeval­i s povečanjem sredstev za obrambo. Morali bi se zavedati, da prazen prostor v svetu ne ostane nezapolnje­n in da se razkolov v demokratič­nih državah najbolj veselijo nasprotnik­i svobode.

Včasih pogovor ne pomaga več, potrebna so dejanja. Je bil Kevin tako krut, ker ga mama Eva Khatchadou­rian (Tilda Swinton) nikoli ni marala ali ker se družina ni pravočasno soočila z njim? Film ne ponuja receptov. Življenje tudi ne. ●

RENATA SALECL

Polovici volivcev gredo lasje pokonci ob ponovnem vstajenju prejšnjega

republikan­skega predsednik­a, za katerega

so mislili, da so ga že potolkli, a resnični svetovni

demoni so drugje.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia