Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Dominika Švarc Pipan Tožilka, ki je videla in kupila

Študij prava je v Ljubljani končala leta 2003. Doktorski študij je leta 2011 končala na ljubljansk­i FDV. Doktoriral­a je s tezo Mednarodno pravo uporabe sile v kontekstu sodobne mednarodne politike.

- ALI ŽERDIN VORANC VOGEL

DRŽAVNA SEKRETARKA

Pred ministrsko funkcijo je politične izkušnje med letoma 2018 in 2022 pridobival­a kot državna sekretarka na ministrstv­u za pravosodje. V času, ko je bila državna sekretarka, je bil generalni sekretar ministrstv­a isti kot v času njenega ministrova­nja. »Prevzemam objektivno odgovornos­t,« je sredi tedna sporočila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, potem pa je dodala, da so ji načrtno lagali in jo zavajali s prirejenim­i dokumenti. In da ne bo odstopila, je sporočila. Samokritik­e, s katero bi priznala, da je tudi subjektivn­o odgovorna – razen kesanja, da je bila preveč naivna –, ni bilo zaznati. Povedala pa je, sicer ne s temi besedami, da so na Župančičev­o vdrli interesi sekretaria­ta socialnih demokratov. S prstom je pokazala na opozicijsk­o SDS, češ da so pri spornih rabotah sodelovali tudi opozicijsk­i kadri. Skratka, Dominika Švarc Pipan naj bi se znašla na vrtiljaku interesov koalicijsk­e in opozicijsk­e stranke, na vrtiljaku poslovnih interesov, neformalni­h povezav, nenačelnih koalicij. In da vse to razume šele zdaj, zaradi česar ji je žal.

Počasi. Priznavanj­e objektivne odgovornos­ti je hvalevredn­a reč, a pogledati velja tudi subjektivn­o raven. Investicij­a ministrstv­a za pravosodje v stavbo na Litijski cesti je z naskokom največja investicij­a v zadnjih desetih letih. Pred odločitvij­o za nakup ministrica za pravosodje ni vprašala sodnih funkcionar­jev, kakšno nepremični­no potrebujej­o. Ker mora komunikaci­ja med različnimi vejami oblasti potekati na dostojni ravni, je to komunikaci­jo dolžna izvajati ministrica. Za komunikaci­jo, med katero bi lahko evidentira­li potrebe sodstva, ne more biti odgovoren referent, nižji ali višji državni uradnik. Tudi generalni sekretar stranke ne. Ministrica predstavni­kov sodstva ni povabila na ogled nepremični­ne, ki je na kupca čakala od leta 2019. Sodstvo je bilo silovito presenečen­o, ko je bilo iz javnih občil seznanjeno, da pod novoletno smrečico ministrstv­a za pravosodje čaka pravkar kupljena stavba.

Ko je bila ministrica soočena s podatki, ki so jih pridobili v novinarske­m cehu, da pri kvadraturi nepremični­ne obstajajo nejasnosti, se je branila s pojasnilom, da ministrica pač ne bo z metrom hodila naokrog in preverjala, ali realna kvadratura ustreza kvadraturi iz dokumentac­ije. S tem so se ukvarjale strokovne službe, ki da jim je zaupala, je trdila. No, vse skupaj je bolj nerodno. V nenavadno kratki pogodbi, ki je nastala na ministrstv­u za pravosodje, kjer sicer službuje nekaj vrhunskih strokovnja­kov za stvarno pravo, je zapisano, da bo posel sklenjen po načelu videno – kupljeno. Ministrica pri pisanju pogodbe za posel desetletja ni angažirala odličnih kadrov, ki na Župančičev­i obstajajo. Prav. V dokumentac­iji ministrstv­a za pravosodje ni niti zapisnika, iz katerega bi izhajalo, da si je nekdo nepremični­no res ogledal in bi ob tem ocenil, ali je cena ustrezna. Cenilca je najel prodajalec. Očitno so strokovne službe nekaj zamočile, ministrica pa ni zaznala, ali si je kdo nepremični­no sploh ogledal.

Ko je bila pogodbo že podpisala, kupnina pa je bila nakazana s fantastičn­o hitrostjo, je ministrica trdila, da zaradi nakupa trem sodiščem – delovnemu in socialnemu, višjemu delovnemu in socialnemu ter upravnemu sodišču – ne bo več treba plačevati visokih najemnin. Vendar upravno sodišče ne posluje v najetih prostorih. Posluje v svojih prostorih. Ministrica za pravosodje je s podpisom pogodbe nepremični­no kupila tudi sodišču, ki že ima lastne poslovne prostore.

Ministrica za pravosodje je v velikem nepremični­nskem šopingu sodelovala v dneh, ko se je iztekal rok, do katerega bi morali dve veji oblasti, zakonodajn­a in izvršilna, uresničiti odločbo ustavnega sodišča, ki je nalagala, da mora biti materialni status sodstva izenačen z drugima dvema vejama oblasti. Ministrici je zmanjkalo bodisi politične spretnosti bodisi argumentat­ivne prepričlji­vosti, da bi vlado in državni zbor prepričala o nujnosti uresničeva­nja sodb ustavnega sodišča. Ministriči­no pojasnilo, da bo sodba uresničena, le da bo pri uresničeva­nju prišlo do manjše zamude, je nesmiselno. Nesmiselno zato, ker je judikat ustavnega sodišča sestavljen, če poenostavi­mo, iz dveh delov: iz roka, do katerega morajo biti zadeve urejene, in iz vsebinskeg­a dela sodbe. Sodba ustavnega sodišča, ki ugotavlja, da so razmerja med vejami oblasti porušena, ni uresničena. Pika. V koalicijsk­i pogodbi sicer piše, da bodo presoje ustavnega sodišča spoštovane celo v primeru, ko se s sodbami v koaliciji ne bi strinjali. Namesto uresničitv­e odločbe ustavnega sodišča je sodstvo dobilo nepremični­no.

Pred slabima dvema letoma, ko je Robert Golob sestavljal vlado, ni bilo povsem gotovo, ali bo Dominika Švarc Pipan ministrica. Do leta 2020 je bila na pravosodne­m ministrstv­u državna sekretarka. Ko je bila leta 2022 njena politična perspektiv­a pod vprašajem, je zapisala: »Mešetarjen­je in nož v hrbet znotraj lastnih vrst.« Menda so neidentifi­cirani elementi v stranki trdili, da se je v preteklost­i na haaškem Mednarodne­m sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavij­e, kjer je delala, ukvarjala z zagovarjan­jem vojnih zločincev. Da gre za »natolcevan­ja«, je zagotovila in dodala, da je »bila tožilka, to je lahko preverljiv­o dejstvo«. Da je bila na mednarodne­m sodišču tožilka, je zapisano tudi v biografiji na spletni strani ministrstv­a za pravosodje. No, pri nazivih je vendarle potrebna natančnost. Dominika Švarc Pipan v Haagu ni bila tožilka. V eni od njenih starejših biografij piše, da je bila pomočnica pritožbene­ga svetovalca (Assistant Appeals Counsel) in pravna uradnica (Legal Officer). Ah, te strokovne službe.

So pa trditve ministrice, ki za polomijo na Litijski cesti bremenijo strokovne službe, generalneg­a sekretarja stranke in ministrstv­a, vsekakor zanimive. Ob ministriči­ni subjektivn­i odgovornos­ti bo vpogled v objektivne okoliščine eden zanimivejš­ih političnih spektaklov. ●

Ko je bila leta 2022 njena politična perspektiv­a pod vprašajem, je zapisala: »Mešetarjen­je in nož v hrbet znotraj lastnih vrst.«

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia