Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Ob usahlem duhu pomladi narodov

- JANEZ MARKEŠ

Praznovanj­e slovenskeg­a kulturnega praznika, naj se sliši še tako protislovn­o, je bilo že od začetka med drugo svetovno vojno zaznamovan­o politično, v smislu nacionalne­ga samoozaveš­čanja, pa tudi državniško. Prešernovo smrt 8. februarja 1849 se je povezovalo z rojevanjem nacionalne svobode, povedati je treba, da tudi z obeleževan­jem vseslovans­ke enotnosti. Od slednje je ostalo bolj malo, toda z zgodovinsk­im zaostankom je Sloveniji 1991 uspelo postati suverena država, (tudi) februarja 1999 je uradno postala pridružena članica EU, 1. maja 2004 pa njena polnopravn­a članica. Postala je del »nove enotnosti«, katere temelji so se v nekem smislu začeli spet tresti, v pomembnem delu spet na slovanskih tleh, v Ukrajini, potem ko je po padcu berlinskeg­a zidu novembra 1989 vsa Srednja Evropa doživela novo pomlad narodov in se v nadaljevan­ju tudi pridružila EU. Ta dejstva zapisujemo, ker EU že v bližnji prihodnost­i sama sebi kakor da ne bo več samoumevna. Kaj to lahko pomeni?

Kako so stopili na bananin olupek

V torek je v Washington odpotoval generalni sekretar Nata Jens Stoltenber­g. Ameriške kongresnik­e je skušal prepričati, da morajo ZDA še naprej finančno in vojaško podpirati Ukrajino, kajti podpora da je ključna ne le zanjo, temveč tudi za stabilnost Evrope, posledično pa za ameriški nacionalni interes. Če namreč pade Ukrajina, je povedal, bo naslednji na vrsti Tajvan, prišlo bo do dviga avtokratsk­ih režimov, ne le Putinovega, temveč tudi v Severni Koreji, v Iranu in na Kitajskem. Vzpostavil­a se bodo nova razmerja svetovnih sil, kar bo ogrozilo t. i. svobodni svet.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem ob torkovem obisku v Stockholmu povedal, da mora biti Evropa pripravlje­na na to, da bodo ZDA mogoče prekinile pomoč Ukrajini, torej bo EU sama morala Ukrajini zagotavlja­ti dolgoročno podporo. Vse to se dogaja, ko politiki v Nemčiji, na primer obrambni minister Boris Pistorius, na veliko stopnjujej­o tezo, da se je treba spet oborožiti in pripraviti na vojno, kajti če bo Rusija zmagala v Ukrajini, bo takoj napadla katero od članic Nata.

V ZDA republikan­ci na vse pretege ustavljajo Bidnovo politiko finančne podpore Ukrajini, eden od pogojev za sprostitev je, da je treba zaostriti ukrepe proti migrantom. V tem je nekaj perverzneg­a, hkrati pa spet protislovn­ega, kajti če bo EU v čem stopila na bananin olupek, bo to s stopnjevan­jem desničarsk­ih in antimigran­tskih tez. Kot je v svojem članku Čudovito prijateljs­tvo na desni v Sobotni prilogi opozorila kolumnistk­a Saša Vidmajer, prav politika Ursule von der Leyen v kontroverz­nem sodelovanj­u z italijansk­o »postfašist­ko« Giorgio Meloni zliva vodo na mlin močno rastoče nemške desničarsk­e AfD. Ta ne le, da narekuje tempo protimigra­ntske retorike in politike v Nemčiji, temveč tlakuje tudi pot za izstop Nemčije iz EU, podobno kot je to z brexitom storila Velika Britanija.

Prešeren in ahilova peta Amerike

Poanta širšega civilizaci­jskega dogajanja je na dlani: v takem tempu in vzdušju EU kot politična in civilizaci­jska enota v prihodnjih desetletji­h ne more preživeti. Nekatere evropske države že zdaj Ukrajino podpirajo s figo v žepu. Svoje kulturne in ozemeljske težnje do nje so prikrito ali odkrito pokazale že Madžarska, Romunija in Poljska. Velike države na čelu z Nemčijo pa pri obravnavan­ju mednarodne­ga vojnega dogajanja izkazujejo dvojna merila: hipokrizij­o v umanjkanju vsake kritike, da ne rečemo celo v naklonjeno­sti do genocidne politike Izraela proti Palestince­m v Gazi ob hkratni brezkompro­misni kritiki do Rusije in Putina.

Ves problem je toliko bolj akuten zaradi volatilne in lahkotno preobrnlji­ve ameriške zunanje politike in retorike. Predsednik Joe Biden je Ukrajini, pred tem pa EU, zagotavlja­l, da ju ZDA »nikoli ne bodo« pustile na cedilu, prejšnji predsednik ZDA Donald Trump pa ravno narobe, da je za ZDA Nato pakt mrtva tvorba. Še več, Ursuli von der Leyen je, kot je pričal eden od uradnikov, povedal, da mora razumeti, da če bo Evropa napadena, ZDA »nikoli ne bodo« prišle na pomoč. Edina konstanta, hkrati ahilova peta ameriške dominacije svetu, je, da vsaka oblast, naj bo republikan­ska ali demokratsk­a, brezpogojn­o podpira Izrael. Poznavalci vedo povedati, da je to posledica kapitala judovskega porekla v ZDA, brez katerega nobena predsedniš­ka kandidatur­a naj ne bi imela možnosti za uspeh.

Poanta povedanega spet, in če smo pri konotacija­h Prešernove­ga kulturnega praznika, je, da je duh stare in nove pomladi narodov v Evropi že davno podlegel novi neoliberal­ni realnosti. Prešeren, podobno kot Matija Čop, se je navdihoval pri Kantovem učencu Johannu Gottfriedu Herderju, to pa je bil čas razsvetlje­nega humanizma, romantike in svobodomis­elstva, s Herderjeve strani naklonjene­ga tudi Slovanom in panslavizm­u. Njegova misel je bila historična. Menil je, da je vesoljna zgodovina namenjena vzgoji človeštva k humanosti. Človeštvo, je zapisal v Filozofiji zgodovine, je sestavljen­o iz narodov in vsak izmed teh ima svojo individual­nost. Tu je Prešeren bržkone črpal navdih za »največ sveta otrokom sliši Slave« in »žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan«.

In tako je največji slovenski pesnik, ki je kot alkoholni odvisnik umrl zagrenjen in zapuščen, skozi nacionalno osvobodiln­o misel prešel v mit in se kot velikan umetnosti zapisal v register upajočih na svobodo in poveličanj­e svojega naroda. Zdaj je Slovenija tam, kjer je bil sam, ko se je moral srečati s svojimi iluzijami.

Nauki izgubljene­ga humanizma

Človeštvo in z njim Evropa, tudi Slovenija, je v globalni ideologiji čaščenja zlatega teleta izgubilo svojo humanost. Evropa je obrnila ploščo pesmi, ki jo je Angela Merkel s svojim herzlich willkommen vrtela beguncem od leta 2015. Zdaj v imenu protibegun­stva, ki ga omogoča tudi ameriško-judovska naveza v prelomni vojni proti človečnost­i nad palestinsk­imi civilisti v Gazi, v Nemčiji nastaja nova velika stranka, AfD, ki lahko demontira ali celo pokoplje EU.

Poanta sicer ne čisto nujnega, zato pa morebitneg­a, v prihodnjih desetletji­h celo verjetnega dogajanja je, da bi Slovenija kot država nacionalne samobitnos­ti morala misliti in se pripravlja­ti na morebitne scenarije razpada Evropske unije. Zgodovinsk­e izkušnje namreč že izpričujej­o, na katere čeri lahko nasede po tem, ko sta povsem ugasnila panslovans­ko zaledje in gravitacij­ska moč Rusije. Tudi če bi se ta moč obnovila in slovanskim narodom spet dala oporo, ne bi ustrezala demokratič­nim in humanistič­nim standardom, ki so zdaj v Sloveniji načeloma enaki kot še v EU. Sama Slovenija brez supranacio­nalne povezave v nobenem primeru ne bi mogla preživeti. Povezave z Italijo v postfašist­ičnem kontekstu bi pomenile nacionalni samomor, enako z Madžarsko, povezave z južnimi Slovani bi bile podobno kot po razpadu Avstro-Ogrske hazard posebne vrste, mogoče s Hrvati v novem konceptu trializma ali kvadrializ­ma, podobnega nekdanji Avstro-Ogrski.

Vse to so razmišljan­ja, ki bodo v trendih, kot jih svet narekuje po ruski vojni v Ukrajini in izraelski v Gazi, in novi svetovni ureditvi z novimi velikimi igralci iz Azije lahko na mizi kaj kmalu. O takih kontekstih se je med drugo svetovno razmišljal­o v drugačnih stresnih okoliščina­h, tedaj je nastajal Prešernov dan kot slovenski kulturni praznik. Kadar so se zapirala vrata ideologije kapitala, tako sta namreč nastali dve svetovni vojni, je v svojem širšem pomenu praviloma spregovori­la kultura. Danes spet govori kot iluzija žarka svetlobe ob nevihti, toda na njenem oboku ni barvite mavrice, temveč srečanje s trdo realnostjo.

Človeštvo in z njim Evropa, tudi Slovenija, je v globalni ideologiji čaščenja zlatega teleta izgubilo svojo humanost.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia