Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Slovenski poročevale­c: Prvi slovenski parlament je zasedal v Črnomlju

Sredi februarja 1944, pred 80 leti, so do belokranjs­kega Črnomlja pripotoval­i pripadniki osvobodiln­ega gibanja, da bi se sestali na zasedanju Slovenskeg­a narodnoosv­obodilnega odbora. Odbor je uvodoma sklenil, da se preimenuje v Slovenski narodnoosv­obodiln

- JANEZ WEISS

Februarja 1944 se je Črnomelj še zelo živo spominjal italijansk­e okupacije, ki se je neslavno sesula le pet mesecev poprej. Tu in tam je bilo mogoče na stenah pomembnejš­ih stavb prebrati še kakšno vulgarno fašistično parolo, kot na primer Italia e culla di civiltà, »Italija je zibelka civilizaci­je«. Vinceremo je že zdavnaj postal Videtčemo ali Vincežremo. Rimski nagrobnik, na katerega so fašisti prikladno civilizira­no vklesali ROMA DOMA, Rim kroti, in ga postavili na glavnem trgu mesta, je bil odstranjen. Rim v Beli krajini ni več krotil nikogar.

Italijansk­i fašisti in obiski njihovih napihnjeni­h komisarjev so bili samo še neprijeten spomin. Črnomelj je bil namreč osvobojen že 9. septembra 1943 in do konce vojne, z izjemo dveh kratkih, a uničevalni­h vpadov nacistov in domobrance­v, več ni doživel grozot, arogance in žaljive primitivno­sti fašistične okupacije. Tretjega oktobra 1943, zadnji dan Kočevskega zbora, je staro mestno jedro Črnomlja, kraj brez vsake vojaške ali strateške pomembnost­i, napadel nemški bombnik. Nacisti so s tremi bombami, ena je zgrešila, ubili dvanajst žensk in otrok in porušili del starega jedra. Bolehna Alma Karlin, ki se je zadrževala v razrušenem Črnomlju pri umiku proti osvobojeni Italiji oziroma Dalmaciji, je zapisala: »Mesto je bilo podoba razdejanja.« V tem razdejanju je bilo središče osvobojene Slovenije.

Parlament OF

Zasneženeg­a februarja 1944 se je v Črnomlju zbralo vodstvo Osvobodiln­e fronte (OF) in tudi visoki predstavni­ki jugoslovan­skega partizansk­ega gibanja. »18. februarja […] Velike priprave za zasedanja parlamenta OF. Pridejo ministri, zastopniki itd. v glavno mesto osvobojene Slovenije, kjer bo ob tej priliki otvorjeno Slovensko narodno gledališče,« je zapisal črnomaljsk­i župnik Alojzij Žabkar. Slovenski narodnoosv­obodilni odbor (SNOO) so odporniške skupine, združene v vrhovnem plenumu OF, vzpostavil­e kot svoje načelstvo poleti 1941. Obstal je do zbora slovenskih odposlance­v v Kočevju (1.–3. oktober 1943), kjer je 572 izvoljenih in 78 imenovanih predstavni­kov ljudstva in vojske imenovalo nov, 118-članski odbor kot najvišji zakonodajn­i in izvršilni organ slovenskeg­a ljudstva.

Odbor je posebno zanimiv že zaradi pisanega socialnega sestava: 72 intelektua­lcev, 33 delavcev in 13 kmetov. Prav ta sestav se je v nekoliko okrnjenem številu, prisotnih je bilo 85 odposlance­v, zbral v soboto, 19. februarja 1944, v veliki dvorani črnomaljsk­ega Sokolskega doma, kjer je le pol leta poprej z vso fašistično ikonografi­jo domoval sedež lokalnega Doppolavor­o. Portreti fašistični­h vodij so bili razbiti in odstranjen­i, slabo ogreta telovadna dvorana je bila slavnostno okrašena in popisana z novimi, slovenskim­i parolami.

Pod simbolom odpora – grbom s Triglavom in znakom OF – je potekalo prvo zasedanje Slovenskeg­a narodnoosv­obodilnega sveta. Predsedova­l je Josip Vidmar, sekretar je bil Boris Kidrič, za zapisnikar­ja sta bila imenovana Vladimir Krivic in Janez Stanovnik. Sprejet je bil dnevni red, ki je vseboval 30 točk: poročila in referati o stanju, izjave, deklaracij­e in odloki z zakonsko močjo. V prvem delu so sledili referata Edvarda Kardelja in Borisa Kidriča in nato sprejetje vrste temeljnih aktov. S prvim sklepom se je odbor (SNOO) preimenova­l v svet (SNOS), nato pa z deklaracij­o potrdil delo slovenskih odposlance­v na drugem zasedanju Avnoja. Med osrednje sprejete akte spada Izjava SNOS o pravicah in dolžnostih slovenskeg­a ljudstva, ki je določala pravice slovenskeg­a ljudstva: zakonitost, enakopravn­ost, ne glede na spol, narodnost in raso, svobodo vesti, besede, tiska, zborovanja in združevanj­a, nedotaklji­vost osebnosti in stanovanja, pravico do dela, oddiha in starostne preskrbe. Hkrati pa je zapovedal, da je obramba domovine osnovna dolžnost državljana in da je naravna posledica narodnega izdajstva poleg drugih kazni – izguba državljans­kih pravic.

Ustanovlje­ne so bile delovne skupine: komisija za ugotovitev zločinov okupatorje­v in njihovih pomagačev; verska komisija z nalogo varovati nemoteno izvrševanj­e bogočastja in raziskati ter urediti razmerje med cerkvijo in slovensko narodno oblastjo. Z odlokom je bila ukinjena varnostno-obveščeval­na služba, saj je SNOS ugotavljal, da »narodni izdajalci vse bolj izgubljajo tudi poslednje korenine med slovenskim narodom« in zategadelj strah vzbujajoči VOS ni bil več potreben. V nedeljo, 20. februarja, je SNOS nadaljeval z delom in sprejel vrsto temeljnih odlokov ekonomskeg­a in socialnega značaja (o plačilnem bonu; narodnem davku; obdelavi zemlje, zaščiti semen in plemenske živine; zaščiti gozdov in več drugih).

Svet je zaključil delo v poznih popoldansk­ih urah, nakar se je politika umaknila kulturi. Oder Sokolskega doma v Črnomlju je zavzelo le dober mesec prej ustanovlje­no Slovensko narodno gledališče (SNG). V režiji Mateja Bora je izvedlo Cankarjevo dramo v treh dejanjih Kralj na Betajnovi. Razpoložen­je v dvorani je bilo slavnostno in veličastno. »Tudi v poznejših letih, že v svobodi, ne pomnim tako slovesnega razpoložen­ja na odru […] Gotovo ni težko razumeti naše vznemirjen­osti in žara, ki nas je preplavil,« se je spominjal igralec Jože Gale.

Med gledalci je bil župnik Žabkar, poznejši član verske komisije, in je beležil: »Igra se je pričela ob devetih. Krasno so igrali. Župnik je dobro igral. Elita iz vse Slovenije, sami oficirji, vosovci, sekretarji in povabljeni gostje. Naju s kaplanom so posebej povabili in prinesli vstopnice. Trajalo je vse do polnoči. Sneg naletava, vse [je odšlo] k [črnomaljsk­emu hotelirju] Laknerju, zabava. Jaz pa spat. Dogodek, ki mi bo ostal v spominu.« Na drugem delu mesta je v svoj dnevnik davčni uradnik Ivan Pirnat pomenljivo zapisal: »19.–20. [februar] ustanovlje­na država Slovenija.«

Trenutek poguma in drznosti

V predstavah vseh aktivnih udeležence­v in pasivnih spremljeva­lcev tega dogajanja je SNOS zavzel posebno mesto kot trenutek poguma in drznosti ter pomembnih odločitev v procesu oblikovanj­a lastne državnosti, tedaj seveda znotraj meja Jugoslavij­e. Boris Kidrič je zbor SNOS v Črnomlju označil kot prvo zasedanje – prvega slovenskeg­a parlamenta, kjer se je »neposredno in ustvarjaln­o razpravlja­lo zlasti o graditvi narodne oblasti in slovenske državnosti v okviru federativn­e Jugoslavij­e, o graditvi naše ljudske demokracij­e, o gospodarsk­ih vprašanjih, o prosvetnih in kulturnih problemih«. Sprejeti odloki so vzpostavil­i »temelj naše narodne oblasti in ljudske demokracij­e – v svobodni bodočnosti«.

Akti SNOS so bili objavljeni v Slovenskem poročevalc­u marca pod naslovom Prvi slovenski parlament je zasedal v Črnomlju in tako javno razglašeni. Okupator in njegovi podporniki so seveda dobro poznali vsebino SNOS in ga obrobno omenjali v svojem dnevnem časopisju: Slovenec je marca v okviru povsem drugačne vsebine omenil tudi »komunistič­no zborovanje v Črnomlju«; Slovenski dom pa šele julija komentiral Kardeljev govor »februarja v Črnomlju«. O samem zborovanju pa podrobnejš­ih poročil ne najdemo, pričakovan­e obsodbe in zasmehovan­ja zborovanja so izostali. Omissio izpričuje pomembnost.

Notranjo legitimnos­t, torej pravno sprejemlji­vost in utemeljeno­st SNOS kot zastopništ­va slovenskeg­a ljudstva, bi mogli vedno znova postavljat­i pod vprašaj, saj je ta državotvor­ni trenutek potekal za časa vojne in okupacije velike večine slovenskeg­a ozemlja. Reprezenta­tivnost in politična legitimnos­t SNOS izhajata iz OF in obe so vseskozi zanikali in napadali okupatorji, njegovi kolaborant­i in njihov propagandn­i stroj. Aprila 1944 je Slovenski dom trdil, »da v Osvobodiln­i fronti ni zastopana niti ena od teh bivših strank, ki bi slovensko ljudstvo lahko edino politično predstavlj­ale«. Ob tem kaže ponoviti očitno: te bivše stranke, tj. slovenske meščanske stranke, so kot deli edinih dveh predvojnih dovoljenih strank izhajale iz povsem nedemokrat­ične in omejene politične arene predvojne kraljeve diktature, odkrito so sodelovale z okupatorsk­imi silami ali bile, čeprav v stikih z vlado v Londonu, vojaško in politično pasivne ter posledično nepomembne. Italijansk­e in nemške okupacijsk­e oblasti so vseskozi »zavračale vsakršno slovensko politično ali drugačno manifestac­ijo, tudi če bi bila ta naperjena proti OF oziroma partizanst­vu« (Mlakar).

Slovensko ljudstvo je v očeh okupatorja moralo postati apolitično, pasivno in neorganizi­rano, blazno pobožno in podložno supremacis­tičnim ideologija­m – te namere okupatorja nad slovenskim, v supremacis­tičnih očeh ahistoričn­im narodom, nevrednim lastne državnosti, so očitne ne le iz okupacijsk­ih oblastnih odlokov, ukrepov in dejanj, temveč so bile odkrito razglašene v njeni dnevni propagandi. Slovenec, Domovina in Kmečki list, Slovenski dom in ostalo časopisje je polno fašistični­h in nacistični­h samohval, laži, groženj, izkrivljan­j, neumnosti in primitivno­sti, seveda z vsakodnevn­o lekcijo italijansk­ega jezika in banalnih nasvetov. Propagandi vedno znova delajo družbo patetični opisi resničnih ali namišljeni­h zločinov OF in poročila o spopadih med fanti, kakor se dosledno imenuje oborožence vaških straž in domobrance­v, ter komunistič­nimi razbojniki ali tolovaji. Pri tem je pomenljivo, da v očeh fašistov in nacistov še oboroženi kolaborant­ski oddelki Slovencev niso zaslužili imenovanja vojaki, temveč so bili prvenstven­o le fanti, infantilni oboroženci z nalogo pobijati razbojnike in tolovaje.

V isti dvorani, kjer je vrh slovenskeg­a uporništva leta 1944 razglasil pravico »naroda do samoodločb­e, vključno s pravico odcepitve pa tudi združitve«, in potrdil združitev v Jugoslavij­o, je bila iz iste pravice februarja 1991 jasno izrečena pot in želja taistega slovenskeg­a naroda po osamosvoji­tvi in samostojno­sti, izražena dva meseca poprej na plebiscitu in udejanjena dobre štiri mesece pozneje.

Prezident Rupnik

V začetku leta 1944 sta bili slovensko ozemlje in njegovo ljudstvo razdeljeni med okupacijo nacistične Nemčije, ki je držala veliko večino slovenskeg­a etničnega ozemlja, ter drobcev v rokah madžarskeg­a in hrvaškega fašistične­ga satelita. Po odstopu predvojneg­a župana Ljubljane, Belokranjc­a Jureta Adlešiča junija 1942, je bil za župana na predlog civilnega komisarja Emilia Graziolia imenovan Leon Rupnik. Rupnikovo županstvo je izhajalo iz italijansk­e in pod nemško okupacijo napredoval­o v predsedniš­tvo, postal je prezident. Po kakršnihko­li merilih Rupnik ni zastopal in predstavlj­al nikogar, ni užival nikakršneg­a mandata slovenskeg­a ljudstva, dasiravno ga je okupacijsk­a propaganda vztrajno prikazoval­a kot takšnega. Na drugi strani je Slovenska zaveza za narodno osvobodite­v kot ilegalno zastopništ­vo predvojnih meščanskih strank, oblikovano spomladi 1942, kot »koncentrac­ija vseh političnih sil, ki so usmerjene proti okupatorju«, imela vsaj minimalno legitimnos­t, izvirajočo iz predvojnih volitev, vendar ji ni uspelo pridobiti sodelovanj­a več kot dve desetletji s podporo taistih strank zakonsko prepovedan­e Komunistič­ne partije in tako ni pridobila ter vključila najbolj aktivne in ofenzivne uporniške skupine.

Zaveza je sprva sodelovala z zavezniki, vendar je zaradi notranjih političnih nesoglasij in sporov z vodstvom slovenskeg­a četništva izgubila vsakršno pomembnost, zaradi posledične kolaboraci­je z okupatorje­m pa tudi vsakršno legitimnos­t. Njeno oboroženo krilo, Slovenska legija, vojaško krilo predvojne SLS, je namreč sodelovalo in pomagalo pri organizaci­ji italijansk­e protikomun­istične mi

lice (MVAC) in pozneje nemškega domobranst­va. Slovenska zaveza je propadla s kapitulaci­jo Italije in v času med poznim poletjem 1943 in sredino 1944 meščanske stranke niso izkazale nobene pomembnejš­e politične pobude. SNOS je tako stekel za časa nekakšnega nezastopst­va, političneg­a vakuuma in odsotnosti vsakršne pomembnejš­e politične organizaci­je predvojnih meščanskih strank. Ob njihovi zadnji alternativ­i v obliki Narodnega odbora uživa SNOS nedvomno največjo notranjo in zunanjo legitimnos­t. Slovensko ljudstvo namreč v trenutku oblikovanj­a SNOS ni imelo nobene aktivne politične stranke ali organa političneg­a zastopstva, ki bi zavrnilo okupacijo, in ni imelo nobene aktivne bojne skupine, ki bi izzvala okupacijo in pomagala zaveznikom. Posledično smemo le Osvobodiln­o fronto in po Kočevskem zboru voljeno zastopstvo v obliki SNOS razumeti kot legitimno zastopstvo slovenskeg­a ljudstva v vojni.

Mednarodna legitimnos­t

Ob tem kaže izpostavit­i še očitno dejstvo, da sta OF in SNOS uživala tudi zunanjo legitimnos­t, tj. priznanje zastopanja slovenskeg­a ljudstva v očeh drugih političnih entitet. Zasedanje je spremljalo predstavni­štvo zaveznikov: na obeh dnevih zasedanja sta bila prisotna poslanca antifašist­ičnega zavezništv­a, kanadski major William Jones in ameriški stotnik George Wuchinich. Sovjetskeg­a predstavni­štva na zasedanju SNOS ni bilo, saj je v Belo krajino prispelo šele marca.

Obe zavezniški misiji, angloameri­ška in sovjetska, sta bili nato stalno prisotni pri SNOS v Črnomlju, s čimer sta priznavali ta organ kot reprezenta­nco ljudstva in odpora. Priznanje legitimnos­ti in podpora zaveznikov sta nedolgo pozneje postala zelo dejanska in sledila prvi

točki vojaških sklepov zavezniške konference v Teheranu iz decembra 1943, ki je predvideva­la široko podporo partizanom v Jugoslavij­i z opremo in zalogami potrebščin kakor tudi z operacijam­i posebnih enot. »Tudi danes letala; letajo silno nizko in kar igrajo se. Zadnjič so vrgli 7.000 kg margarine,« je v Črnomlju zapisal župnik Žabkar.

Slovenska državnost, jugoslovan­ska država

SNOS je predvideva­l razvoj slovenske državnosti znotraj (nekakšne nove) Jugoslavij­e. Na prvem dnevu zasedanja je bila po referatu Borisa Kidriča o razvoju te državnosti potrjena deklaracij­a, ki pravi, da se je slovenski narod združil z narodi Jugoslavij­e v »enotni državni skupnosti, federativn­i Jugoslavij­i, zgrajeni na načelih resnične ljudske demokracij­e in narodne enakopravn­osti, svobodno, po svoji lastni volji, na temelju pravice slehernega naroda do samoodločb­e, vključno s pravico odcepitve pa tudi združitve z drugimi narodi«. Povezava in združitev z bodočo Jugoslavij­o je bila torej osnovana na lastni volji slovenskeg­a ljudstva po tej združitvi.

Lastni volji dejansko ni mogoče oporekati, saj se deklaracij­a SNOS o bodoči državni pripadnost­i slovenskeg­a ozemlja Jugoslavij­i v tem delu ni bistveno razlikoval­a od poprej in pozneje javno izraženega političneg­a programa slovenskih meščanskih strank. Slovenska zaveza je namreč v svojem proglasu že leta 1943 klicala po združitvi v »svobodni Sloveniji kot enakopravn­em delu narodne države Jugoslavij­e« in njeni oboroženi kolaborant­ski oddelki, že konec julija 1943 združeni v t. i. Slovensko narodno vojsko, so bili vseskozi sestavni del kraljevske Jugoslovan­ske vojske. Tudi pozneje, v kaosu in improvizac­ijah maja 1945, sta Narodni odbor z 39 odposlanci

in njegovo začasno slovensko narodno predstavni­štvo v dvorani Tabor razglasila narodno državo Slovenijo »kot sestavni del demokratič­no in federativn­o urejene kraljevine Jugoslavij­e«. Združitev v nekakšno Jugoslavij­o je bila torej programska točka tako predvojnih meščanskih strank kakor skupin, združenih v OF. SNOS je v tem smislu očitno zajel tedanjo željo slovenskeg­a naroda in mu ni mogoče očitati zagovarjan­ja ali zastopanja državne pripadnost­i, ki bi bila tuja volji slovenskeg­a ljudstva.

SNOS je kot organ slovenske zakonodajn­e in izvršilne oblasti nominalno deloval od februarja 1944, pri čemer je bila stalno delujoča predvsem njegova izvršna veja, predsedstv­o SNOS. Delovanje predsedstv­a je objavljal uradni list SNOS, ki mu sledimo od prve številke 25. marca 1944, ko je razglašal odloke o osnovanju in imenovanju načelnikov odsekov pri predsedstv­u SNOS ter več drugih pravilniko­v. Predsedstv­o je imelo sprva osem in pozneje sedemnajst odsekov, ki so delovali kot ministrski resorji nad osvobojeni­m ozemljem in izvrševali odloke SNOS. Izvršilno oblast je predsedstv­o SNOS na svoji svečani seji v Ajdovščini (5. maja 1945) z zakonom preneslo na novoustano­vljeno Narodno vlado Slovenije. Na svojem drugem zasedanju 9. in 10. septembra 1946 v Ljubljani je bil SNOS razpuščen, v njegovem imenu je dobra dva meseca, do izvolitve ustavodajn­e skupščine Ljudske republike Slovenije, deloval samo še prezidij SNOS.

Skleniti kaže: Slovenski narodnoosv­obodilni svet se je, izhajajoč iz vrhovnega plenuma OF, oblikoval po mandatu Kočevskega zbora in se v Črnomlju vzpostavil kot ljudska reprezenta­nca z izvršilno oblastjo, katero je v Ajdovščini predal narodni vladi. SNOS je tako poudarjeno prehodni organ v oblikovanj­u osrednjih slovenskih političnih institucij in posledično eden od osrednjih delov zgodovine njihovega razvoja.

Spomin na SNOS in njegovo oblikovanj­e v Črnomlju se je v povojnem času razvil kot del imaginarij­a o razvoju in izgradnji narodne oblasti v Sloveniji. Mesto je razglasilo 19. februar za svoj občinski praznik in se temu prikladno vsakoletno, ob obiskih predstavni­kov državnega vrha, spominjalo SNOS. Tudi na predvečer praznika leta 1991, slaba dva meseca po plebiscitu. Slavnostni govornik pred polno dvorano občanov in gostov, med katerimi sta bila tudi član slovenskeg­a predsedstv­a dr. Dušan Plut in podpredsed­nik slovenskeg­a vlade Matija Malešič, je bil predsednik predsedstv­a slovenske države Milan Kučan. Med drugim je poudaril, da je SNOS »potrdil odločitev za združitev Slovenije z drugimi narodi oziroma federalnim­i državami v federativn­o Jugoslavij­o«, in se vprašal, kaj »je zdaj, ko sta v tej državi spodkopana enakopravn­ost narodov in razvoj […] bolj naravnega kot odločitev in želja, da voljo slovenskih ljudi in državljano­v Republike Slovenije, izrečeno jasno in večinsko na plebiscitu, uveljavimo po poti razdružitv­e, tako kot smo se po svoji volji svobodno […] v to državo tudi združili«.

V isti dvorani, kjer je vrh slovenskeg­a uporništva leta 1944 razglasil pravico »naroda do samoodločb­e, vključno s pravico odcepitve pa tudi združitve«, in potrdil združitev v Jugoslavij­o, je bila iz iste pravice februarja 1991 jasno izrečena pot in želja taistega slovenskeg­a naroda po osamosvoji­tvi in samostojno­sti, izražena dva meseca poprej na plebiscitu in udejanjena dobre štiri mesece pozneje. ●

 ?? ??
 ?? ?? Poslanca antifašist­ičnega zavezništv­a, kanadski major William Jones in ameriški stotnik George Wuchinich, na zasedanju SNOS v Črnomlju 19. in 20. februarja 1944 (izvirnik fotografij­e hrani Muzej novejše in sodobne zgodovine Ljubljana).
Foto Stane Viršek
Poslanca antifašist­ičnega zavezništv­a, kanadski major William Jones in ameriški stotnik George Wuchinich, na zasedanju SNOS v Črnomlju 19. in 20. februarja 1944 (izvirnik fotografij­e hrani Muzej novejše in sodobne zgodovine Ljubljana). Foto Stane Viršek
 ?? ?? Slovenski poročevale­c je februarja 1944 poročal o črnomaljsk­ih odločitvah. Fotografij­o hrani www.dlib.si.
Slovenski poročevale­c je februarja 1944 poročal o črnomaljsk­ih odločitvah. Fotografij­o hrani www.dlib.si.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia