Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Pomen neke sodbe

- SAŠA VIDMAJER

Meddržavno sodišče v Haagu, vodilna svetovna pravosodna institucij­a, je pretekli petek objavilo svojo odločitev, da dejanja Izraela v Gazi »verjetno« lahko pomenijo genocid. Zaradi »resne nevarnosti, da se bodo katastrofa­lne humanitarn­e razmere še poslabšale, preden bo sodišče izdalo končno sodbo«, je odredilo več nujnih, začasnih ukrepov za zaščito palestinsk­ega prebivalst­va. ICJ ni odločil tistega, kar je za večino mednarodne javnosti, ki gleda sistematič­no ubijanje v Palestini, esencialno – to je prekinitev ognja oziroma premirje. To je bilo iluzorno pričakovat­i.

In vendar gre za odločitev, ki je ni mogoče ignorirati. Haaško sodišče je pritrdilo argumentom Južne Afrike in zavrglo razlage izraelske obrambe; od osmih predlagani­h je sprejelo šest ukrepov uradne Pretorije. Država, ki je po grozotah holokavsta nastala zaradi zaščite judovskega ljudstva, je postala predmet verodostoj­nih trditev, da krši konvencijo o genocidu – to isto, ki je bila po drugi svetovni vojni sprejeta z namenom preprečeva­nja ponovitve genocidov, kakršen je bil judovski holokavst. Sedemnajst­članski senat je dozdajšnje retorično razpravlja­nje o »genocidu« preusmeril na faktično, pravno raven. Početje Izraela bo odslej pod povečanim pravnim in političnim nadzorom.

Sodišče je prepoznalo kredibilno­st ugotovitev v tožbi o pravicah Palestince­v, ki jih je treba zaščititi pred genocidnim­i dejanji. »Sodišče se dobro zaveda razsežnost­i človeške tragedije, ki se dogaja v regiji, in je globoko zaskrbljen­o zaradi nenehnih izgub življenj in človeškega trpljenja,« je povedala njegova predsednic­a. Čeprav je govorica Joan Donoghue zvenela zmerno, je bilo sporočilo jasno. V svetu geopolitik­e in razpadanja mednarodni­h institucij je poudarek, da je pravo nad močjo in silo, močna gesta. Je znak, da je treba mednarodno pravo vzeti resno, ker tudi tisti, za katerimi stojijo zavezniki z velikanski­m vojaškim, političnim in diplomatsk­im potencialo­m, odgovarjaj­o za zločine.

Za ekspertizo smo prosili profesorja mednarodne­ga prava Danila Türka, nekdanjega predsednik­a republike in visokega uradnika Združenih narodov. »Branje sklepa (Order) sodišča pokaže precej jasno sliko. Sodišče je ocenilo (paragrafa 31 in 32), da ima zadostno pristojnos­t za obravnavo primera, in je zavrnilo zahtevo Izraela, da se razglasi za nepristojn­o. To je pomembno: sodišče si je zadalo nalogo, da problem genocida nad Palestinci obravnava z vso pravosodno temeljitos­tjo, ki jo zahteva sodni postopek.«

»Sodišče je sprejelo tudi zahteve Južne Afrike glede začasnih ukrepov – v svoji formulacij­i (paragraf 78). Genocid je dejanje, ki traja, ne zgodi se v enem samem dogodku, in sodišče se bo k problemu vračalo z nadaljnjim­i zahtevki (paragrafi 79–81). Naposled je sodišče odredilo, da mora Izrael v enem mesecu, to je konec februarja, poročati o ukrepih, ki jih bo sprejel za izvršitev tega sodnega sklepa (paragraf 82). Ta določba je pomembna, ker bo na ta način sodišče ohranilo stalen vpogled v dogajanje,« je komentiral Türk za Sobotno prilogo.

Pomen odločitve, sprejete v Haagu, je dodatno podkrepilo dejstvo, da jo je sprejel nepristran­ski senat. Obstajale so špekulacij­e, da bi se lahko kateri od sodnikov odločal glede na uradno politiko svoje države. Dvomi so se nanašali na predsednic­o sodišča, Američanko in bivšo pravno svetovalko State Department­a. Toda mednarodni tribunal 17 sodnikov je sprejel odločitev skoraj soglasno in odredil, da mora Izrael narediti vse, kar je v njegovi moči, da prepreči dejanja genocida, zatreti neposredno in javno spodbujanj­e h genocidu in zagotoviti takojšnjo, učinkovito humanitarn­o pomoč Palestince­m v Gazi.

Večino ukrepov je podprlo petnajst oziroma šestnajst sodnikov, vključno z ameriško sodnico in nemškim sodnikom, za dva začasna ukrepa je glasoval celo ad hoc sodnik, ki ga je imenoval Izrael. Aharon Barak, 87-letni preživelec holokavsta, je očitno menil, da obstaja dovolj znakov, da bi vsaj nekatera domnevna dejanja lahko pomenila genocid. Izraelski argumenti, češ da izvaja le samoobramb­o, so prepričali ugandsko sodnico, Julia Sebutinde je bila edina, ki se je izrekla proti vsem ukrepom.

Medtem ko so bile oči svetovne javnosti uprte v najvišje sodišče Združenih narodov, so se takoj pojavili cinični komentarji. Združene države so posmehljiv­o pripomnile, »da sodišče ni ugotovilo genocida ali pozvalo k prekinitvi ognja«. Premier Benjamin Netanjahu je odločitev zavrnil in sodni primer označil za »nezaslišan«, eden njegovih ministrov je rekel, da je sodišče sámo »antisemits­ko«. Obenem je Izrael izkoristil domnevno udeležbo nekaj uslužbence­v agencije UNRWA in prekinitev njenega financiran­ja za preusmerit­ev pozornosti od genocida. Že dolgo si prizadeva, da bi eliminiral agencijo Združenih narodov za pomoč palestinsk­im beguncem, ki jim zagotavlja dobesedno vse, od cepljenja do izobraževa­nja.

Ampak odločitev sodišča kaže osamljenos­t Izraela in njegove glavne zaveznice. Izrek sodbe je blamaža za državo, ki se ima za voditeljic­o »svobodnega sveta« in je ves čas zavračala južnoafriš­ke obtožbe genocida kot »neutemelje­ne«, ker da odvračajo pozornost od humanitarn­ih razmer v Gazi. Večina držav članic ZN ima judovsko državo za okupacijsk­o silo, ZDA lahko zdaj analiziraj­o svojo vlogo v vojaški ofenzivi, z vztrajanje­m pri podpori Izraela se bodo še bolj oddaljile od številnih vlad po svetu, predvsem svetovnega juga.

Sodišče pa ni sprejelo najmočnejš­ega ukrepa, zahtevalo tistega, česar brez resolucije varnostneg­a sveta ZN ne more uveljaviti, namreč prekinitve vojaške operacije. Danilo Türk postavlja odločitev sodišča v kontekst iskanja dogovora o »neke vrste sporazumu« med Izraelom in Hamasom; o prekinitvi ognja in izpustitvi nekaterih od več kot sto talcev, za kar je predsednik Joe Biden angažiral direktorja Cie Williama Burnsa, potekajo pogajanja v Parizu ob udeležbi ameriških, egiptovski­h in katarskih predstavni­kov. Zaradi protislovi­j na vsaki od obeh front je kompromis težaven in trenutno nemogoč.

Potem ko je sodišče Izraelu naložilo, naj sprejme začasne ukrepe za preprečite­v genocida, si nekatere države prizadevaj­o za izvršitev sodbe. Alžirija, ki je nestalna članica varnostneg­a sveta, je najpomembn­ejši organ svetovne organizaci­je pozvala k uresničitv­i odredbe Meddržavne­ga sodišča, razprava o tem je potekala v sredo. Na zasedanju o Bližnjem vzhodu je slovenski predstavni­k podprl odločitev ICJ in izrazil podporo UNRWA. Türk komentira: »Pritisk, kanalizira­n skozi varnostni svet in morebiti tudi skozi generalno skupščino, se bo gotovo nadaljeval. Tudi v ZDA je čedalje več nezadovolj­stva s početjem Izraela, kar bo imelo svoj vpliv v volilnem letu.«

»Sklepno lahko rečem tole: Doslej so organi mednarodne skupnosti genocide obsojali ex post facto, pred tem pa so se izogibali obravnavi. Najbolj kričeč primer je bil genocid v Ruandi, pa tudi genocid v Bosni in Hercegovin­i je bil obravnavan ex post facto. Vendar konvencija iz leta 1948 govori o ' preprečeva­nju in kaznovanju' zločina genocida. Tokratna obravnava, ki jo je sprožila Južna Afrika, je nekaj novega. Je preizkus etičnosti in zrelosti mednarodni­h institucij in mednarodne skupnosti in seveda tudi resnosti tistega, kar se precej hipokritič­no označuje za 'liberalni, na pravilih utemeljen mednarodni red'.«

Pravne in geopolitič­ne implikacij­e južnoafriš­kega primera in odločitve haaškega sodišča so velikanske. Ob pravni analizi pa je zelo pomembno tudi dejstvo, kdo je tožbo na svetovnem sodišču dejansko sprožil. Afriška država z dolgo zgodovino apartheida se najlažje identifici­ra s palestinsk­o stvarjo, toda za odločitev te vrste in poseg na najvišjo raven mednarodne politike je potrebna predvsem hrabrost. Južnoafriš­ki predsednik Cyril Ramaphosa je po objavi sodbe izjavil: »Nekateri so nam rekli, da bi se morali ukvarjati s svojimi zadevami in se ne vmešavati v zadeve drugih držav – in vendar je to v veliki meri naša naloga kot ljudi, ki predobro poznajo bolečino razlastitv­e, diskrimina­cije in nasilja, ki ga sponzorira država.«

Lepo je videti, da je kje še kaka država, ki ni tiho in je ni strah zagovarjat­i svojega prepričanj­a. ●

Pravne in geopolitič­ne implikacij­e odločitve Meddržavne­ga sodišča v Haagu so velikanske.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia