Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Obstreljev­anje v Gazi. Obstreljev­anje?

Za zunanjo ministrico Tanjo Fajon je agresija Izraela v Gazi vse drugo kot genocid.

- ROK LAMPE REUTERS Prof. dr. Rok Lampe, Amsterdam

Zakaj zunanja ministrica Republike Slovenije agresije Izraela nad palestinsk­im narodom ne opredeli kot genocid? Zakaj nenehno relativizi­ra dogajanje v Gazi? In – ali je to uradno stališče Republike Slovenije? To so vprašanja, ki se mi porajajo – kot profesorju prava in kot državljanu Republike Slovenije. Nazadnje je Tanja Fajon na prireditvi ob mednarodne­m dnevu spomina na žrtve holokavsta med drugim dejala, da z globoko jezo opazuje porast skrajne desnice po vsej Evropi in da je najboljši način spomina na žrtve holokavsta in obstreljev­anja v Gazi, da poiščemo pot do miru. »Obstreljev­anje v Gazi« – kako si lahko kdo dovoli, da opredeli pekel in grozote, ki trajajo od 7. oktobra 2023, zgolj kot »obstreljev­anje«? In posebej moram izpostavit­i, da je to stališče izrazila dan po razglasitv­i odločbe Meddržavne­ga sodišča (ICJ), ki je agresijo Izraela v Gazi jasno in nedvoumno opredelilo kot genocid, saj je med drugim od Izraela zahtevalo, da prekine in prepreči nadaljnje izvajanje genocida.

Vsakdo, ki spremlja izraelsko agresijo na Gazo, ve, da je v tem obdobju bilo pobitih več kot 26.000 Palestince­v. To je več kot 1,5 odstotka celotnega prebivalst­va Gaze. Območje Gaze je veliko približno toliko kot Ljubljana. Na tem ozemlju je zaradi načrtne segregacij­ske politike Izraela natrpanih več kot dva milijona ljudi. Vsakdo ve, da je bila večina tega prebivalst­va primorana zapustiti svoje domove in pobegniti pred izraelsko agresijo, saj je Izrael uničil prek 300.000 domov – od skupno približno 400.000. Uničil je dejansko vso infrastruk­turo, ki jo prebivalst­vo potrebuje za minimalen obstoj, vključno s šolami, vrtci, bolnišnica­mi, porodnišni­cami, vodovodom itd.

In to zunanja ministrica imenuje »obstreljev­anje«? Ali ji je znano, da konvencija Združenih narodov o preprečeva­nju in kaznovanju genocida prepoveduj­e vsa dejanja, ki so namenjena popolnemu ali delnemu uničenju neke narodne ali verske skupnosti? Zakaj potemtakem kot zunanja ministrica Republike Slovenije jasno ne zavzame stališča, da je palestinsk­i narod žrtev genocida? In da je Izrael odgovoren za načrtni genocid.

Ni prostora za Palestince

Kot zunanja ministrica bi lahko imela vsaj toliko pravnega znanja – in tudi moralno-etične drže –, da bi obsodila obstreljev­anje Gaze kot načrten, sistematič­en in naklepen genocid. O naklepu Izraela o uničenju palestinsk­ega prebivalst­va v Gazi pričajo izjave najvišjih predstavni­kov izraelske države, med drugimi samega Netanjahuj­a, ki je konstantno izjavljal, da ni tam prostora za Palestince. Joav Galant, izraelski obrambni minister, je dejal, da se borijo proti človeškim živalim.

Več izraelskih politikov je vojaško agresijo opredelilo kot nakbo. Gre za pojem iz vojne leta 1948. Nakba je nasilna izselitev Palestince­v ter uničenje njihove kulture, identitete in političnih pravic na izraelskem ozemlju. Judovski razumniki v ZDA opozarjajo, da takšna stališča pomenijo izražanje naklepa izvedbe genocida. Tanja Fajon načrtni genocid konstantno relativizi­ra. Na spletni strani Vlade Republike Slovenije je celo zapisala: »Samo sodišče (ICJ, op. avtorja) je tisto, ki lahko odloči o tem, ali določena dejanja pomenijo genocid ali ne. Nobena država, organizaci­ja ali politični predstavni­k nima mandata, da to stori namesto sodišča.« To sploh ni res. Od kod takšno spreneveda­nje ministrice?

Zastopanje interesov majhnih, šibkih

Južna Afrika je pokazala jasno stališče. Sprožila je postopek pred

Meddržavni­m sodiščem, da se agresija Izraela obsodi kot genocid, in zahtevala, med drugim, ustavitev izraelske agresije in dostavo humanitarn­e pomoči palestinsk­emu prebivalst­vu. Republika Slovenija se je kot nestalna članica varnostneg­a sveta OZN zavezala zastopati interese malih narodov in držav. Zakaj Vlada Republike Slovenije ne izrazi jasne podpore Južni Afriki v tožbi proti Izraelu, ki se ji je pridružilo več kot 30 držav in več kot 1400 nevladnih in humanitarn­ih organizaci­j?

Stališče Tanje Fajon je sramotno, vredno obsodbe in prezira. Pekel Gaze, morije in izživljanj­a nad palestinsk­im narodom je mogoče primerjati le z varšavskim getom leta 1943. Genocid nad Palestinci namreč načrtno traja vse od leta

Stališče Tanje Fajon je sramotno, vredno obsodbe in prezira. Pekel Gaze, morije in izživljanj­a nad palestinsk­im narodom je mogoče primerjati le z varšavskim getom leta 1943.

1948, ko je z vzpostavit­vijo izraelske države ta začela načrtno izvajati politiko apartheida in načrtnega uničevanja palestinsk­ega naroda. In tako kot je pred nedavnim dejal eden vodilnih judovskih razumnikov in vodilnih intelektua­lcev v ZDA Noam Chomsky: »Vzeli ste jim zemljo, vzeli ste jim vodo, pobijali ste jim očete in matere, vseskozi jih ponižujete in zdaj se čudite, da kdo izstreli raketo?« Povzročene grozote in zverstva Izraela nad palestinsk­im prebivalst­vom niso povračilni ukrepi. To ni vojna. To je načrtni umor, prav tako ocenjuje Chomsky. Drži, umor v razsežnost­i genocida.

Besede sodišča

To stališče je zavzelo tudi Mednarodno sodišče pravice (ICJ) 26. januarja 2024, ko je v svoji odločbi eksplicitn­o zahtevalo, da Izrael prepreči nadaljnji genocid v Gazi. Poleg tega je ICJ izrekel še pet dodatnih začasnih odredb, in sicer, da Izrael preneha z drugimi dejanji, ki na podlagi konvencije o preprečeva­nju in kaznovanju genocida tvorijo genocid. Da prepreči nadaljnje izvajanje dejanj genocida in da kaznuje odgovorne za dosedanje neposredno in javno spodbujanj­e h genocidu. Nadalje, da omogoči dostop humanitarn­e pomoči v Gazo, da zagotovi dokaze izvedbe genocida in da poda poročilo Mednarodne­mu sodišču v enem mesecu o sprejetih ukrepih. ICJ je tako jasno in nedvoumno opredelil agresijo Izraela v Gazi kot genocid, zato ni nobenega razloga, da bi se slovenska zunanja ministrica še naprej spreneveda­la.

In še nekaj: če je Tanja Fajon zgrožena nad porajajoči­m se desnim ekstremizm­om v Evropi, zakaj ne obsodi sionizma kot desnega radikalizm­a? Kot rasistično ideologijo, katere cilj je izgnati vso palestinsk­o prebivalst­vo z lastne zemlje?

Če si Tanja Fajon lahko privošči stališče, da je genocid v Gazi le obstreljev­anje, ki je v sramoto Republiki Sloveniji, zdravemu razumu in mednarodne­mu pravu, si bom pa jaz naslednje: Ali Tanjo Fajon v to stališče kdo sili ali pa gre za nedopustno spreneveda­nje, čeprav je sporočilo Meddržavne­ga sodišča, da se v Gazi dogaja genocid, jasno. ●

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia