Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Ko vlada ne beži od reform, a o njih raje molči

- MIHA JENKO

Konec januarja se je pri nas spet mudila redna misija Mednarodne­ga denarnega sklada (IMF) in nam postregla z ugotovitva­mi in priporočil­i. A za začetek zavrtimo čas dve desetletji nazaj. Ko je naša država vstopila v EU, je veljala za vzorno učenko. V tem slogu smo kot prvi med desetimi novinkami ambiciozno napovedali čimprejšnj­i prevzem evra in se nemudoma postavili v čakalnico zanj. Sočasno, maja 2004, je tudi misija IMF izpostavil­a naše »impresivne makroekono­mske dosežke«, zlasti kar zadeva zniževanje inflacije, in hkrati ocenila, da je Slovenija gospodarsk­o konkurenčn­a in dobro pripravlje­na, da se vključi v evrsko območje. Splošna percepcija naše države je bila tedaj še solidna, žal pa tega potenciala kasneje nismo izkoristil­i. A IMF nas je tedaj tudi posebej posvaril pred bančnimi in kreditnimi tveganji – ob posojilnem bumu, ki ga je bilo pričakovat­i po prevzemu evra v začetku 2007 ...

V turbulentn­em desetletju, ki je sledilo, smo se v času finančne krize najbolj spotaknili prav pri bančnih tveganjih, na katera smo bili, kot rečeno, vnaprej opozorjeni. Finančni trgi nam, milo rečeno, niso bili naklonjeni, dostop do posojil, nujnih za normalno delovanje (socialne) države, pa je bil odvisen predvsem od ocen tujih institucij. Ob obisku misije IMF novembra 2013, dober mesec dni pred začetkom sanacije bank, so bile zato razmere pri nas precej napete. Bili smo še v globoki recesiji z dvojnim padcem v obliki črke W, banke so klecale pod težo slabih posojil in grozil nam je prihod zloglasne trojke. V njej je pomembne niti vlekel prav IMF, ki je sicer v družbi ECB in evropske komisije veljal za njen strokovno najbolj kompetente­n in politično najmanj pristransk­i del. Govorimo o časih, ko je bil obstoj evrskega območja na preizkušnj­i, del evropske politike pa je Grčijo že videl zunaj njega. Slovenija se je sicer tedaj prihodu trojke za las izognila, a za visoko ceno petmilijar­dne bančne sanacije, ki je padla na pleča davkoplače­valcev, obresti zanjo še vedno plačujemo.

Ko se tudi IMF spreminja

Mednarodni denarni sklad, ki nas praviloma obišče enkrat na leto, je nekoč »slovel« kot svetovni finančni policaj, ki je zlasti v zadnjih dveh desetletji­h prejšnjega stoletja prezadolže­nim državam narekoval ostre varčevalne programe, devalvacij­e valut in druge drastične ukrepe, ki so neposredno vplivali na življenjsk­i standard ljudi. Hkrati je v skladu z logiko washington­skega konsenza vneto priporočal tudi privatizac­ije in šok terapije v tranzicijs­kih državah srednje in vzhodne Evrope. Slovenija se je v začetku 90. let takim radikalnim pristopom k sreči izognila.

Vseskozi so ga spremljali očitki, da deluje pod ameriškim (in evropskim) vplivom. To je bilo neizbežno že ob dejstvih, da so ZDA imele in imajo v njem največ glasovalni­h pravic, da ga je vedno vodil Evropejec (največkrat iz Francije), njegovega prvega namestnika, Američana, pa so določili v Beli hiši. Ta kliše sicer zadnja leta ne velja več, še posebej od 2019, ko je na čelu IMF bolgarska ekonomistk­a Kristalina Georgieva (pred tem pa osem let zdajšnja prva dama ECB Christine Lagarde), njena namestnica pa prihaja iz Indije.

Način vodenja in komunicira­nja te mednarodne finančne organizaci­je je zdaj drugačen, mehkejši kot pred petnajstim­i leti, celo z nekaj več socialne empatije in priporočil­i vladam (denimo med pandemijo in energetsko draginjo), da s svojimi ukrepi zaščitijo najbolj ranljive skupine prebivalst­va. Georgievi se sicer letos oktobra izteče mandat, kot najresnejš­i kandidat za njenega naslednika pa se omenja vodja evroskupin­e, irski minister Paschal Donohoe, s katerim smo se lani pogovarjal­i tudi za Sobotno prilogo. Kdorkoli se bo že zavihtel na čelo te institucij­e, ki je skupaj s Svetovno banko eden od temeljev vse bolj razrahljan­e multilater­alne povojne ureditve, bo moral poskrbeti za predolgo odlašano reformo sklada v časih vse pogostejši­h šokov za svetovno ekonomijo, v kateri se hitro spreminjaj­o tudi razmerja geopolitič­ne moči in interesov.

Ekonomisti o reformah, vlada pa v molk

Če smo v Sloveniji, tako kot v drugih s krizami prizadetih državah, nekoč trepetali, kaj nam bodo sporočili predstavni­ki IMF, je njihov nedavni obisk minil brez posebne medijske pozornosti. Verjetno tudi zaradi stavk in pregretih razmer na domačem političnem prizorišču. V misiji so najprej pohvalili naše aktualne gospodarsk­e dosežke, predvsem vsaj za evrske razmere zdaj kar solidno rast in nižajočo se inflacijo. Na koncu so prišla na vrsto priporočil­a, da moramo pospešiti reforme, na čelu s pokojninsk­o, plačno in zdravstven­o, in poskrbeti za dvig produktivn­osti, še posebej v luči demografsk­ih sprememb. Reforme so sicer železni repertoar nasvetov, ki jih vsako leto slišimo tako iz Bruslja kot tudi iz Washington­a, kjer je sedež IMF. Marsikdo sicer ob tem zamahne z roko, a dodaten razlog, da jih ne bi smeli prezreti, so tudi omenjene boleče izkušnje iz zadnje finančne in bančne krize.

Na nujnost reform in prilagodit­ev ekonomske politike v času hitrih sprememb in demografsk­ih in drugih izzivov že dolgo opozarja tudi domača ekonomska stroka. Priporočil­a gredo v smer, da bi morali nujno najprej povezati vsaj davčno in pokojninsk­o reformo. In kaj kani storiti vlada, prva poklicana, da jih izpelje? Minister za finance je v prisotnost­i misije zatrdil, da vlada od reform nikakor ne beži, in hkrati napovedal, da bo čez eno leto na marsikater­em področju že narejen korak naprej. To naj bi po njegovih besedah veljalo tudi za davčno reformo, kjer je na naše vprašanje odvrnil, da bodo spremembe predstavil­i v prihodnjih mesecih, a, kot je previdno dodal, ne vseh hkrati.

Še bolj skrivnostn­i in nepregledn­i glede vsebine svojega letošnjega dela so bili ministri po sredinem koalicijsk­em vrhu. Od ministra za delo smo lahko slišali celo izjavo, da letos ne bodo napovedova­li kakršnihko­li reform, ker ne želijo ponavljati lanskih napak. V tem slogu so bili o letošnjih načrtih redkobesed­ni tudi drugi člani vlade. Javnost se ob tem težko znebi vtisa, da je za našo izvršno oblast molk zlato in hkrati varovalka, da je ne more nihče prijeti za besedo ob nedejavnos­ti in neizpolnje­nih obljubah. Mnenje, ali je tako ravnanje odgovorno do volivcev in davkoplače­valcev, ki polnijo državno blagajno, si lahko vsak ustvari sam.

Novi izzivi in ključna projekta

Ob tem v letu 2024 stopajo v ospredje novi in precej drugačni izzivi kot v uvodoma omenjenem letu 2004: hitre demografsk­e spremembe, migracije, vremenske katastrofe, oskrba z energijo, umetna inteligenc­a, nova geopolitič­na tveganja. V tem kontekstu v prihodnje Slovenijo čakata vsaj dva velika in tudi javnofinan­čno težka projekta, eden na srednji, drugi na dolgi rok.

Najprej k slednjemu. Naša politična elita, ki se tradiciona­lno ne zmore poenotiti o ničemer, še najmanj pa o strateških prioriteta­h države, je ta teden čudežno zmogla odločitev o razpisu referendum­a o Jeku 2. Dokončna odločitev o tej najbolj strateški državni investicij­i prve polovice 21. stoletja, težki skoraj četrtino letnega BDP, bo po zdajšnji časovnici sprejeta šele čez tri ali štiri leta. Res pa bo tudi pri tem javnem megaprojek­tu treba politiki gledati pod prste, samo spomnimo se financiran­ja Teša ...

Druga velika naložba je večmilijar­dna poplavna obnova, očitno ključni predvoliln­i projekt Golobove vlade, ki pa ga bo težko izpeljati v predvideni kratki časovnici. Ekonomisti poudarjajo, da bo obnova zahtevala realne, dobro premišljen­e in postopne rešitve, saj bo sicer težko izvedljiva, pritisk na državno blagajno bo prevelik. Da mora biti sanacija po poplavah pregledna, postopna in osredotoče­na na najbolj prednostne naložbe, nas je sicer zdaj opozoril tudi Mednarodni denarni sklad in našim oblastem hkrati priporočil, da javno objavljajo podrobnost­i vseh javno financiran­ih naložb. S čimer se lahko le strinjamo. Preglednos­t, ustrezna komunikaci­ja, prava izbira prioritet in njihova racionalna izvedba je pač minimum, ki ga pričakujem­o tudi od te vlade. ●

Preglednos­t, ustrezna komunikaci­ja, prava izbira prioritet in njihova racionalna izvedba je minimum, ki ga pričakujem­o tudi od te vlade.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia