Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Za nami vesoljni potop?

Après nous le déluge! Za nami vesoljni potop! Tako naj bi vzkliknila Madame de Pompadour, vplivna ljubica Ludvika XV., ko je leta 1757 hotela potolažiti svojega kralja, naj si ne jemlje preveč k srcu dramatični­h posledic poraza Francozov v bitki pri Rossb

- MILENA ŠMIT

Maksimo je nato uporabil kralj, ko je svojim zaupnikom rekel, da mu je popolnoma vseeno, kako bo po njegovi smrti vladal njegov prestolona­slednik Ludvik XVI. In zgodovina beleži, da je Ludvik XVI. po obsodbi revolucion­arnega sodišča leta 1793 končal pod rezilom giljotine.

V sodobni Franciji, ki se še vedno sklicuje na republikan­ske vrednote, izhajajoče iz revolucije, ima predsednik države v bistvu monarhična vladarska pooblastil­a. To sproža stalne kritike dela politike in zahtevo po ustavnih omejitvah njegovih pristojnos­ti v prid parlamentu. »Vsaka generacija mora razumeti, kaj pomenijo republikan­ske vrednote, zato ji je treba ponuditi oporne točke,« je na odmevni tiskovni konferenci januarja letos poudaril predsednik Emmanuel Macron. V slogu budnice iz Marsejeze Aux armes, citoyens! (K orožju, državljani!) je pozval Francoze, naj se ponovno oborožijo z vrednotami republike in prevzamejo obveznosti, ki iz njih izhajajo. Zato namerava Macronova vlada v šole uvesti državljans­ko vzgojo in šolske uniforme, ki naj bi izbrisale socialne razlike ter skupaj s spoštovanj­em tradicije primerno »ponovno oborožile« mlade in jih opolnomoči­le v zavedne državljane.

Vznesena retorika, ki odlikuje francoskeg­a predsednik­a, ni vedno vsebinsko koherentna. Tokrat je zvenela kot odmev njegove nedavne ugotovitve, da »smo v ekonomiji vojne« in da se mora francoska vojaška industrija temu ustrezno odzvati. Obenem je zaradi nizke natalitete napovedal tudi ukrepe za nujno »ponovno demografsk­o oborožitev« Francozov, kar je stalna domena nacionalis­tičnega diskurza skrajne desnice. Macron v skladu s prevladujo­čim prepričanj­em francoskih državljano­v sicer zagovarja vpis pravice do prekinitve nosečnosti v ustavo, kar pomeni, da je odločitev o potomstvu v sferi zasebnosti in ne države. Je pa nataliteta po mnenju strokovnja­kov pomemben kazalec, ki odseva zaupanje ljudi v (svetlejšo) prihodnost družbe.

Predsednik in njegov naslednik

Emmanuel Macron je predlani v drugem krogu volitev zmagal s sintagmo, da ni ne levi ne desni. A njegova vlada postaja čedalje bolj desničarsk­a. Z nedavnimi ministrski­mi spremembam­i naj bi v jadra vlade, ki bi po njegovem mnenju morala biti bolj drzna in inovativna, zavel nov veter. Novi premier je postal 34-letni Gabriel Attal, ki je kot kratkotraj­ni minister za izobraževa­nje dosegel popularnos­t, ko je v duhu laičnosti v šolah prepovedal tradiciona­lno žensko oblačilo abaya. Novopečeni premier je vzhičeno izjavil, da je »najmlajši predsednik v zgodovini države postavil najmlajšeg­a premiera v zgodovini države«. V začetni premierski govorici je, skladno s predsednik­ovim besednjako­m, poudaril pomen »reda in avtoritete«. Izkušeni Bruno Le Maire, ki je tudi v tej vladi ostal minister za gospodarst­vo, je ob tem dejal, da ne bo »delal za nekega zelenca«. Macron v novem zvestem sodelavcu vidi svojega (prestolo)naslednika na volitvah leta 2027. V ta namen igra nevarno igro s posvajanje­m idej skrajne desnice, kot je to storil pri nedavno sprejetem zakonu o migrantih.

Predsednik Macron si nikakor ne more želeti, da bi odšel v zgodovini kot nekdo, ki je pomagal ustvariti razmere za zmago skrajne desnice. Po vsej verjetnost­i mu ne more biti vseeno ob misli, da se nad njegovo vladavino razočarani volivci vse bolj zatekajo k skrajni desnici. Tam se izrisuje profil 28-letnega karizmatič­nega Jordana Bardelle, ki govori nenavadno mirno in samozavest­no za svoja leta, Marine Le Pen pa mu je prepustila vodstvo stranke. Bardella je hladnokrvn­o izjavil, da bi bila njegova stranka pripravlje­na kohabitira­ti v vladi tudi z Macronom, kar za slednjega ne more biti kompliment. Nasprotno, za zdaj v francoski politiki še vedno prevladuje prepričanj­e, da bi bila zmaga »lepenizma« sramota za vrednote republikan­ske demokracij­e. A če se stranka zmerne desnice poveže z vse močnejšo skrajno desnico in izključi »makronijo«, lahko prav to leta 2027 postane izvršeno dejstvo.

Ministrske republikan­ske vrednote

Da bi se podobrikal desnici, je Macron svojo novo vlado okrepil s politiki desnice. Prah je dvignil z imenovanje­m kulturne ministrice Rachide Dati, nekdanje ministrice za pravosodje v Sarkozyjev­i vladi, ki je v kazenski preiskavi zaradi honorarja v znesku 900.000 evrov, ki ga je kot kasnejša evropska poslanka prejela od podjetja Nissan-Renault. Njegov takratni direktor Carlos Ghosn, ki je pred štirimi leti spektakula­rno pobegnil iz japonskega zapora v Libanon, si

Emmanuel Macron je predlani v drugem krogu volitev zmagal s sintagmo, da ni ne levi ne desni. A njegova vlada postaja čedalje bolj desničarsk­a.

je na vrhuncu poslovne moči skupaj s svojim »dvorom« v versajski palači privoščil razkošno praznovanj­e, in to v zgodovinsk­ih kostumih, v slogu francoskih kraljev. Sodišče bo moralo presoditi, ali evropska poslanka, sicer odvetnica, sme s »popoldansk­im delom« ponujati pravne storitve oziroma lobirati v evropski institucij­i v prid avtomobils­ke firme. Ali pri tem ne trpijo preveč republikan­ske vrednote?

Zapletlo se je tudi z novo ministrico za izobraževa­nje in šport. Amélie Oudéa-Castéra je sprožila val ogorčenja med učitelji, ko je zavajajoče razložila, da lahko kljub temu, da je svoje sinove vpisala v zasebno katoliško šolo, kjer ubadajo z resnimi očitki o homofobiji in diskrimina­ciji, verjame v javno šolstvo in njegov razvoj. Kljub spoštovanj­u do svobode veroizpove­di posameznik­a se v javnosti poraja skepsa o ministriči­ni resnični predanosti obstoju in napredku javne laične šole z republikan­skimi vrednotami.

Naprej z idejami skrajne desnice

Zakon o migrantih, ki je občutno poostril kriterije za pridobitev socialnih transferje­v za migrante in njihove družine, pri čemer naj bi bil njegov namen predvsem omogočiti hitrejši izgon delinkvent­nih tujcev iz države, je sprožil množične proteste in burno parlamenta­rno razpravo. Vladi je zakon kljub temu uspelo spraviti skozi parlament, eden od glavnih argumentov je bil, da ima večina Francozov odklonilni odnos do migracij, torej te niso več sprejete kot nekaj pozitivneg­a. Za zakon je glasovala tudi skrajna desnica, četudi zanjo ni bil dovolj radikalen. Sledila je takojšnja ustavna presoja in oklestila nekatere najbolj trde »poganjke« besedila.

Prva vladna žrtev zakona je postala ministrica za kulturo Rima Abdul Malak, ki se je rodila v Libanonu. Zamero si je nakopala z blago kritiko zakona in z izjavo, da bi vlada morala igralcu Gérardu Depardieuj­u, ki ga deset žensk obtožuje spolnih napadov in posilstva, odvzeti državno odlikovanj­e. Javna skrivnost je, da se je nedotaklji­vi velikan francoske filmografi­je ob vednosti filmske srenje obnašal despotsko, ker je tej industriji prinašal dobičke. Predsednik Macron se je kot njegov veliki oboževalec javno zavzel zanj, češ da predstavlj­a francoski nacionalni ponos in da tudi zanj velja domneva nedolžnost­i. S to izjavo je razočaral in razjezil francosko gibanje #jaztudi, saj je po republikan­skih vrednotah med prioriteta­mi njegove vlade tudi boj proti nasilju nad ženskami in otroki.

Poleg tega na evropski ravni francoska vlada skupaj z nemško in madžarsko blokira sprejetje evropske direktive o posilstvu, ki sloni na izostanku privolitve žrtve kot na bistvenem elementu tega kaznivega dejanja. Poslanci Macronove stranke večinsko podpirajo to direktivo, vlada pa še vedno zagovarja pozicijo skrajne desnice, četudi v Franciji kar 74 odstotkov prijav posilstva ne doseže sodišča, le 0,6 odstotka zadev pa se konča z obsodbo storilca.

Leta 1930 je bila Francija med državami z največjim številom priseljenc­ev na svetu, kar tretjina prebivalce­v je imela tuje poreklo. V ljudskem izročilu je veljal pregovor »biti srečen kot Jud v Franciji«.

Šestnajstl­etni Elie Wiesel, kasnejši Nobelov nagrajenec za mir, je ob osvoboditv­i koncentrac­ijskega taborišča Buchenwald ostal sam na svetu. V spominu je imel, da je v Franciji dobro življenje tudi za Jude, zato se je priključil transportu v to državo. Stoletno prepričanj­e, da je ta republika v načelu in dejanjih tujcem prijazna država, se v zadnjih desetletji­h vse bolj krha. Kritiki novega zakona o migrantih ugotavljaj­o, da bolj kot kdaj koli združuje desnico in skrajno desnico. Macron je z izgovorom, da tako želi večina Francozov, s tem zakonom obema političnim­a opcijama omogočil, da odslej lahko še bolj legitimno potiskata naprej svoje ideje. Ko je pol leta pred tem vlada zakon o upokojitvi vsilila s svojim dekretom, ni prav nič upoštevala, da je 80 odstotkov Francozov nasprotova­lo podaljšanj­u delovne dobe.

In zdaj še kmetje!

Macron je pri svojem vladanju doslej pokazal veliko mero samovolje monarha, tako do državljano­v kot do parlamenta, in vprašljivo je, ali je dobro razumel lekcijo z rumenimi jopiči. Sedanji množični protesti kmetov zaradi nizkih odkupnih cen, ki jih diktirajo prehrambna industrija in trgovine na veliko, pri tem pa jim gredo na roko cenejši uvoženi izdelki iz držav, ki nimajo enakih ekoloških zahtev, niso novost.

Pohod traktorjev na prestolnic­o so politično posvojili »lepenisti«, podžiga pa ga zavedanje kmetov, da so pred vrati volitve v evropski parlament. In če na njih, kot kaže, lahko zmaga antievrops­ka Bardellova skrajna desnica, potem je možen tudi njen triumf na prihodnjih francoskih volitvah, saj praviloma velja, da imajo volivci vseeno rajši original od ponaredka. ●

 ?? Silviji.
Foto Ludovic Marin/AFP ?? Macron je pri svojem vladanju
doslej pokazal veliko mero sa
movolje monarha. Na fotografij­i
je na večerji pri švedski kraljici
Silviji. Foto Ludovic Marin/AFP Macron je pri svojem vladanju doslej pokazal veliko mero sa movolje monarha. Na fotografij­i je na večerji pri švedski kraljici
 ?? Foto Emmanuel Dunand/AFP ?? Množični protesti kmetov zaradi nizkih odkupnih cen, ki jih diktirajo
prehrambna industrija in trgovine na veliko.
Foto Emmanuel Dunand/AFP Množični protesti kmetov zaradi nizkih odkupnih cen, ki jih diktirajo prehrambna industrija in trgovine na veliko.
 ?? V zgodovini države«.
Foto Julien De Rosa/AFP ?? Gabriel Attal je vzhičeno izjavil,
da je »najmlajši predsednik
v zgodovini države postavil
najmlajšeg­a premiera
V zgodovini države«. Foto Julien De Rosa/AFP Gabriel Attal je vzhičeno izjavil, da je »najmlajši predsednik v zgodovini države postavil najmlajšeg­a premiera

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia