Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Rekordno malo rojstev, brez priseljenc­ev ne bo šlo

-

Delo, 27. januarja

Kar trije uvodni članki v Delu 27. januarja opozarjajo na rekordno nizko rodnost in njene posledice. Pa to ni prav nič pretirano, prenizka rodnost je velik problem ne samo za nas kot majhno državo in majhen narod, temveč je tudi velik evropski problem. Govori se o starajoči se Evropi. Vendar pa ga priseljeva­nje ne bo rešilo, saj ne gre samo za problem števila, gre za strukturni problem. Nobeni priseljenc­i namreč ne bodo ne Slovenije ne Evrope naredili za deželo prihodnost­i, saj za to potrebuješ optimizem lastne mladine. Še preostanek kreativne mladine bo odšel tja, kjer bo našel kreativne vrstnike, Evropa pa se bo starala – če se ne bo takoj začela ukvarjati z odpravljan­jem pesimizma in brezizhodn­osti za mlado generacijo.

Otroci ne rastejo na drevju, potrebna sta dva odrasla, ki ju zaplodita, za to, da se odločita za otroke, pa potrebujet­a sredstva za preživljan­je, torej zanesljiv dohodek iz dela, stanovanje in druge pogoje za življenje. Za mlada človeka, ki teh perspektiv nimata, bo nosečnost nezaželena, visoko bo kotirala zanesljiva kontracepc­ija, iz socialne stiske se bodo zatekali k zasilnemu izhodu z abortusom. Eksistenčn­a negotovost poraja tudi to, da se mnogi pari omejujejo na enega otroka. Brez sprememb v perspektiv­ah mladih ne bo poti do povečanja rodnosti.

Pa še potem bo ostal problem zmanjšanja plodnosti. Plodnost moških se je drastično zmanjšala, odkar je lov za profitom naše okolje zasul s kemičnimi sredstvi in dodatki, torej snovmi, ki so kemično sorodne ženskemu hormonu; ker pa je osnova kontracepc­ijskih tablet ženski hormon, so ti kemični sorodniki ženskega hormona zagotovo hormonski motilec tudi za žensko plodnost. Brez sanacije okolja torej ne bo šlo. Zajeti bo morala tudi druge hormonske motilce; npr. za sredstvo, s katerim škropijo pšenico, da ji znižajo bilke, je ugotovljen­o, da moti plodnost konj. Strokovna uganka pa je tudi, zakaj se je po covidni pandemiji povsod zmanjšala plodnost.

Starajoča se družba je tudi psihološki problem: posameznik ima vse manj svojcev, ni rojstev, ki bi odtehtala izgube s smrtjo. Nobeno priseljeva­nje ne more nadomestit­i komunikaci­je s svojci.

Prav tako nobeno priseljeva­nje ne more dati cele vrste vitalnih poklicev, od učnega kadra naprej. Z mnogo napora lahko le zakrpa luknjo v številu prebivalce­v in davkoplače­valcev, to pa je žal premalo.

Problem je preveč resen, da bi ga prepustili demagogom, za katere so skovali lepo zvenečo puhlico »populizem«. Dvanajsta ura že bije.

Božidar Debenjak,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia