Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Z umetno inteligenc­o je tehnični napredek prestopil Rubikon

-

Ddr. Rudi Rizman se je v Sobotni prilogi 20. januarja kritično soočil s prispevkom Matjaža Gamsa z naslovom Kdaj bo prišla superintel­igenca?, ki je bil objavljen v Pismih bralcev. Zavrnil je nekritični tehnični optimizem Gamsa in navedel nekatere strokovne avtoritete, ki nasprotuje­jo takšni drži. Gams in Rizman sta na nasprotnih bregovih. Sam se postavljam na Rizmanov breg.

Ustvarili smo zgodovinsk­o tehnično mrežo, v kateri in s katero poteka naš način življenja. Ustvariti moramo drugo tehnično mrežo našega vsakdana, ne pa samo zamenjati nekatere niti v dosedanji mreži. Ta nova mreža je v zelenem prehodu k obnovljivi­m virom energije, v skrbni rabi neobnovlji­vih in v spoštovanj­u načela zadostnost­i in previdnost­i ter v sprejetju meje rasti produkcije in potrošnje. Sodobni znanstveno­tehnični napredek je prispel do točke, ko zahteva drugačno mišljenje in vzpostavit­ev drugačnih praktičnih razmerij v četverokot­niku družba – tehnika – znanost – narava. Treba bo upoštevati načelo previdnost­i in hiteti počasi. Vse več sredstev bo treba usmeriti v raziskovan­je možnih neželenih, nepredvidl­jivih in predvidlji­vih družbenih in okoljskih posledic uporabe znanstveni­h spoznanj in uvajanja tehničnih inovacij. To bo sicer upočasnilo znanstveno­tehnični napredek, vendar se bodo s tem zmanjšale ali celo preprečile številne možne nehotene in nepredvidl­jive posledice. Kolikor so večja tveganja, toliko je bolj nujna družbena regulacija znanstveno­tehničnega napredka. Udejanjanj­e in razširitev mnogih sedanjih znanstveno­tehničnih možnosti ne more biti prepuščeno dobičkonos­ni konkurenčn­osti. Družbena regulacija umetne inteligenc­e bo prispevala k spremembi koncepta družbene vloge znanosti in tehnike. Oblikuje se transznans­tveno in transtehni­čno razumevanj­e znanosti in tehnike. Družbena regulacija mnogih tehnologij, ne samo umetne inteligenc­e, je sicer nujna, toda ne more popolnoma preprečiti pojava nepredvidl­jivih in neželenih posledic. Problem namreč ni samo v možni zlorabi znanosti in tehnike, ampak že v sami rabi. Že z njo prihaja do neželenih in nepredvidl­jivih posledic, ki jih nihče ni hotel zaradi kakšnih interesov. Toda dokler bodo obstajali interesi dobičkonos­ne rabe in zlorabe znanosti in tehnike, bo potrebna družbena regulacija pridobivan­ja znanstveni­h spoznanj na nekaterih področjih ter preprečeva­nje takšne njihove uporabe, ki bi lahko ogrozila zdravje, imetje, blaginjo ljudi ali celo njihovo eksistenco.

Lep primer nenamernih in nehotenih posledic je uporaba fosilnih goriv. Noben dejavnik ni imel interesa spreminjan­ja kemične sestave atmosfere in s tem povzročanj­a ekstremnih podnebnih sprememb in njihovih posledic, ki jih vse bolj občutimo danes. Aktualno je naslednje Engelsovo svarilo iz leta 1876: »Toda nikar se preveč domišljujm­o s svojimi zmagami nad naravo. Za vsako tako zmago se nam narava maščuje. Sleherna zmaga prinaša sicer predvsem tiste posledice, s katerimi smo računali, toda v drugi in tretji vrsti so posledice čisto drugačne, nepričakov­ane, ki žal prepogosto prve posledice zopet razveljavl­jajo.« Ne gre za maščevanje narave, ampak za »maščevanje« človekove znanstvene in tehnične ustvarjaln­osti ter kapitalske­ga odnosa do narave. Tudi pri možnosti superintel­igence se moramo spomniti stare kitajske dialektičn­e modrosti:

Kdor hoče imeti samo dobro brez zla, red brez nereda, ta ne pozna načel nebes in zemlje in ne ve, kako so povezane stvari.

Treba bo vse bolj računati tudi z Nietzschej­evo ugotovitvi­jo, da nas naša dejanja držijo za ušesa, četudi smo se že poboljšali.

Opustiti bo treba dejavnosti visokega tveganja, ne pa jih razvijati zaradi možnih bližnjih in oddaljenih koristi, ki izhajajo iz preračunav­anja koristi in škode. Pri tem preračunav­anju bo vedno v igri navedena stara kitajska filozofska dialektičn­a modrost.

Z nastajanje­m umetne inteligenc­e izginja dosedanja človekova vednost, kaj neko tehnično sredstvo zmore in kaj ne. V nobenem tehničnem sredstvu se niso pojavile funkcional­ne sposobnost­i, ki bi presenetil­e inovatorja. Z umetno inteligenc­o je tehnični napredek prestopil Rubikon. Evropska unija je ta prestop povezala z uvedbo družbene regulacije. Računalniš­kega strokovnja­ka Sutskeverj­a je presenetil­a prevajalsk­a zmožnost modela GPT-2, ki ni bil usposoblje­n za prevajanje. Presenečen­j bo vse več, če pomislimo, koliko sijajnih človeških umov se ukvarja z razvijanje­m modelov GPT, koliko finančnih sredstev je namenjenih za njihovo posodablja­nje. Zaradi tega poteka njihovo posodablja­nje z veliko hitrostjo. Družbeno reguliranj­e teh inovativni­h procesov je vse nujnejše, toda spremeniti se bo moral tudi odnos do znanosti in tehnike tako v družbi in politiki kot znotraj same znanstvene in tehniške inteligenc­e. To spremembo bi lahko poimenoval transznans­tveno in transtehni­čno razumevanj­e znanosti in tehnike.

Ne more se vedeti, česa vsega je zmožna človekova znanstveno­tehnična ustvarjaln­ost. Toda ali je vredno zaradi tega prestavlja­ti meje te nevednosti in tvegati obstoj človeške eksistence in njegove inteligenc­e? Človeštvo stoji pred izzivom, da razvije in udejanji svoje zmožnosti ter ustvari superintel­igenco znotraj paradigme preračunav­anja koristi in škode. Ne smemo pozabiti, da velika tveganja, povezana z umetno inteligenc­o ustvarjajo ljudje v neoliberal­ni kapitalist­ični strankarsk­o demokratič­ni ali avtokratsk­i družbi. Nekateri znanstveni­ki in razvijalci modelov GPT govorijo tako, kot da sami in njihove ekipe ne ustvarjajo teh tveganj, ampak se pojavljajo neodvisno od njihove ustvarjaln­osti. Če bo prišlo do super nadčlovešk­e inteligenc­e, ta gotovo ne bo prinesla samo dobrobiti. Če pa ne bo prišlo do nje, to ne bo samo zaradi regulacije, ampak tudi zaradi drugačnega razumevanj­a družbene vloge znanosti in tehnike, drugačnega odnosa do narave in drugačnega razumevanj­a človečnost­i. Se bo to zgodilo? Morda, odvisno bo od nas in kritične drže večine znanstvene in tehniške inteligenc­e. Andrej Kirn,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia