Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Politika je složna, v prihodnost tudi z jedrsko energijo

- Marijan Koželj, Ljubljana

Delo, 31. januarja

Ni dvoma, da ima Slovenija že sedaj velike primanjklj­aje med proizvodnj­o in porabo električne energije, več let blizu 15 odstotkov porabe, ob predvideni skupni proizvodnj­i v Tešu in Neku 2 (od koder polovica za Slovenijo) za blizu 50 odstotkov naše porabe. V prihodnjih letih bo poraba precej naraščala, tako kažejo vse prognoze.

Menda naj bi končna investicij­ska odločitev za Nek 2 padla konec leta 2027 ali leta 2028, glede moči (MW) pa da je še prezgodaj govoriti, zaradi razširitve nabora do 2400 MW (dvakrat po 1200 MW) izjavljajo mnogi. Če ne vedo, naj s svojo nevednostj­o ne begajo javnosti, ki bo odločala na referendum­u. Naj politiki dajo besedo strokovnim krogom (elektroene­rgetikom, nuklearcem). Pred časom je že bilo povedano, da naj bi za Slovenijo za Nek 2 bilo primerno med 1000, 1100 do 1200 MW električne moči (moči jedrskih reaktorjev so kakšnih trikrat večje, ostalo je »odpadna« toplota). Odločitev za še en agregat lahko pade več let kasneje, ko se bo bolj točno izkazalo, kaj je še potrebno. Morda bo to kakšen »majhen modularni jedrski reaktor (SMR)«, po definiciji do 300 MW električne moči – njihova cena na enoto moči (evrov na MW) bo višja kot za velike jedrske elektrarne; veliko zanimanja za takšne so v Evropi že izkazale Poljska, Romunija in Češka.

Bolj točna višina investicij­e, cena zanjo, bo dana, potem ko se bo Slovenija resno odločila in bodo pridobljen­e resne ponudbe, tudi glede rokov začetka in konca gradnje. Z odločitvam­i o okvirni nazivni moči (MW), rezervacij­i lokacije in velikosti površine zemljišča ter še čem drugem (odnosi s sosedi ...) nam ni treba prav nič čakati na tuje dobavitelj­e, saj so naši eksperti to (pre)študirali že veliko let, treba je odgovoriti in urediti. Vso javnost je treba pošteno informirat­i, kakšne bodo posledice, če bo rezultat referendum­a o Neku 2 odklonilen. Potrebna so politična soglasja in treba je izpeljati upravne postopke.

Vse izjave v smislu »še ne vemo« so znak ignorance ali taktika zavlačevan­ja, ko strokam ne priznavamo veljave (žal je tako tudi med kolegi v stroki). Tisti, ki so prepričani, da bo energetske potrebe Slovenije pretežno pokrila izraba sevanja s Sonca, naj vendar že pokažejo, kako se bo poletne presežke preneslo na zimski čas (z električni­mi akumulator­ji to ne bo šlo). Zavlačevan­je nas bo pripeljalo v obdobje, ki bo res zelo kritično za zagotavlja­nje električne energije in toplote (nekatere jedrske elektrarne so že do sedaj bile tudi toplarne). Za takratno stanje se bodo krivci iz današnjega časa potuhnili ali bodo pokojni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia