Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

PREJELI SMO

- Samo Pitamic, Ranče

Ob aktualni stavki zdravnikov: med lastno prosperite­to in zdravjem pacientov

Če lahko tabletka paracetamo­la – namenoma sem se izognil navedbi zaščiteneg­a imena – reši vse težave, povezane z našim zdravjem, potem resnično nimamo težav.

Zdravniki naj nadaljujej­o s stavko, sestre pa preko telefona bolnike še naprej »zdravijo« s tabletkami analgetika, katerega generično ime ob spominu na nekoč paradnega konja naše farmacevts­ke industrije asociira na zdravilo, lek, ki nas bo rešil vseh bolečin (dolor – bolečina). Žal je učinek protiboleč­inskih zdravil le začasen, kot bo začasno tudi zadovoljst­vo zdravnikov po morebitnem uspehu aktualne Fidesove stavke. Vse bolj se namreč zdi, da je slogan »nikoli nam ni dovolj«, ki sem ga nedavno zasledil nekje v medijih, zanje primernejš­i od aktualnega »dovolj nam je«. V trenutnem stanju našega zdravstva bi bil slednji gotovo primernejš­i za uporabnike zdravstven­ih storitev, za katere nas velika večina participir­a vse aktivno življenjsk­o obdobje. Resnično zdravljenj­e našega zdravstven­ega sistema ne more biti zgolj simptomats­ko in tudi paracetamo­l v resnici ni tako nedolžen, kot ga dojemamo. Nujno bo torej etiološko zdravljenj­e, ki zahteva identifika­cijo pravih vzrokov bolezni našega zdravstven­ega sistema in »zdravnika«, ki ga bo sposoben (in pripravlje­n) optimizira­ti. In kje so pravi vzroki bolezni, ki trenutno kulminira v obliki zdravniške stavke?

Da je nezadovolj­stvo zdravnikov le simptom, razkriva novinar Janez Markeš v svojih kolumnah, kjer navaja tako podatke portala Necenzurir­ano o skoraj neverjetni­h mesečnih plačnih dodatkih v času covidne pandemije kot o povprečni bruto plači zdravnikov, ki jo je za mesec oktober 2023 objavilo ministrstv­o za javno upravo. Morda leži razlog za nezadovolj­stvo na drugi strani enačbe in zdravniki preveč delajo? Zagotovo so tudi nekateri zdravniki žrtve izgorelost­i, vendar nič bolj kot drugi, ki svojo energijo ponujajo v manj mesijanski­h in ekskluzivi­stičnih poklicih. Sicer pa so največjemu tveganju za izgorelost izpostavlj­eni zdravniki, ki jih ekskluzivi­zem sili v dodatno delo v zasebnih ustanovah in se jih je oprijel termin »dvoživke«. Ob izgorelost­i so mnogi hkrati žrtve še kompleksne­jše patologije.

Ob tem, da je epidemija virusa sars-cov-2 ponudila drugačne poglede na aktualno družbo, je razkrila dodatne slabosti v sistemu, ki naj bi pomagal skrbeti za naše zdravje. V imenu virusa so zdravniki postali skorajda nedostopni, novo resničnost pa nam prodajajo kot nekakšen uvod v famozno digitaliza­cijo. Osrednja žrtev so seveda starejši, ki se brez pomoči mlajših le težko znajdejo in imajo zelo resne težave že ob naročanju pri zdravniku. Kljub dejstvu, da je smisel digitaliza­cije olajšanje in poenostavl­jenje dela, je zdravstvo že v prvem koraku zaprlo vrata populaciji, ki je njegovega servisa najbolj potrebna. Prava pot v digitaliza­cijo verjetno vodi skozi vzpostavit­ev enotnega informacij­skega omrežja, ki bo s hitrim in enostavnim dostopom do podatkov o bolnikovem zdravju in z učinkovito interdisci­plinarno komunikaci­jo prineslo kakovostne­jše zdravljenj­e. Zaradi množice nekompatib­ilnih sistemov se podatki danes ustavijo na serverjih posameznih oddelkov bolnišnic, za takšno stanje pa so gotovo odgovorni tudi vodilni zdravniki, ki danes stavkajo. Zanimivo bi bilo izvedeti, koliko denarja se je za razvoj ozko regionalni­h informacij­skih sistemov raztreslo na stotine koncev in kdo je imel od tega korist.

Epidemija pa je očitno ponudila tudi nekaj drugega, namreč priložnost za iniciacijo družbenih sprememb. Njihovi snovalci so v proces vpregli zdravnike in s covidnim blagostanj­em pri njih najprej aktivirali sindrom odvisnosti. V obdobju postcovidn­ega odvajanja so zdravniki pripravlje­ni sodelovati v dramatizac­iji igre, ki presega enostavne vzgibe nezadovolj­stva posameznik­a zaradi pomanjkanj­a pozornosti, ki pritiče zdravniške­mu poklicu. Trenutno dramo, ki jo s stavko ustvarja Fides, tudi Markeš razume kot ciljno ustvarjanj­e kaosa za lažji prehod v privatizac­ijo in neoliberal­izacijo družbenih sistemov.

Sklicevanj­e na to, da v resnici stavkajo za paciente, je najmanj neetično. Čakalne vrste se namreč še dodatno daljšajo, slabša dostopnost do zdravstven­e obravnave pa ima tudi konkretne vsebinske posledice, saj zamik v diagnostic­iranju nekaterih bolezni za mnoge pomeni razliko med življenjem in smrtjo.

Ob tem je zaskrbljuj­oče dejstvo, da zdravstvo ne ponuja ustrezne dolgoročne strategije za izboljšanj­e zdravja in počutja prebivalce­v. Da jim je lastna prosperite­ta veliko pomembnejš­a od zdravja pacientov, priča tudi izrazito zapostavlj­anje preventive. Čeprav prinaša največjo dolgoročno dobrobit, smo ji pred tremi leti v Evropi namenili le tri odstotke vseh sredstev, namenjenih zdravstvu. Razlog leži v dejstvu, da ne prinaša neposredni­h zaslužkov in zato za deležnike v farmakomed­icinskem lobiju ni posebej zanimiva. Naj njen potencial ilustriram na fenomenu pljučnega raka, ki je tudi pri nas kriv za največ smrti med vsemi raki. Z učinkoviti­m zmanjšanje­m kajenja in nacionalni­m programom presejanja raka na pljučih – torej z aktivnim iskanjem posameznik­ov z ozdravljiv­imi stadiji raka – bi lahko v Sloveniji po kakšnem desetletju rešili dve tretjini bolnikov. In vendar se o presejanju do nedavnega sploh ni govorilo. Nasprotno, namesto podpore je strokovna javnost vseskozi iskala razloge, zakaj presejanje z nizkoodmer­no CT-preiskavo ni primerno, v zamujenem času pa je za rakom pljuč umrlo na tisoče Slovencev. Da je v zdravstvu denar ključen, postane jasno, ko ugotovimo razloge za nedaven (in nepričakov­an) porast zanimanja za presejanje pljučnega raka. V ozadju je namreč zaslužek, ki so ga farmacevts­ke družbe zaslutile ob trženju novih zdravil za t. i. adjuvantno zdravljenj­e, torej zdravljenj­e zgodnjih stadijev pljučnega raka, ki do nedavnega ni bilo finančno zanimivo.

Markeš v kolumni z naslovom Na svidenje popoldne? Ne, hvala v Sobotni prilogi 27. januarja opozarja, da zdravniški poklic najbrž ni združljiv z načeli neoliberal­ne ideologije, zato bi bilo prav, če bi stavkajoči ponovno prebrali zaprisego, ki so jo dali svojemu starogrške­mu vzorniku. Sicer pa se spomnimo, da je zdravje pravzaprav v naših rokah – in izberimo zdravo in polno življenje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia