Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Matevž Frangež Sanator

Mariborčan, pravnik, dvakrat poslanec, dvakrat državni sekretar, član mariborske­ga mestnega sveta, pred dobrim desetletje­m neuspešni kandidat za mariborske­ga župana.

- ALI ŽERDIN VORANC VOGEL

GENSEK

Funkcijo generalneg­a sekretarja socialnih demokratov je prevzel v trenutku, ko je stranka treščila ob javnomnenj­sko dno.

STRATEG

Med letoma 2019 in 2022 se je v poslanski skupini SD ukvarjal, kot piše v njegovi biografiji, s strateškim komunicira­njem.

Stranka s častitljiv­o tradicijo se je znašla na robu. Nenavadno petljanje strankarsk­ega funkcionar­ja v državne posle je zamajalo javno podobo socialnih demokratov. Klemen Žibert, oktobra 2022 izvoljeni generalni sekretar SD, je ob politični polomiji, povezani z nakupom stavbe na Litijski cesti, namenjene sodstvu, odstopil. Ko je Žibert leta 2022 v ekipi Tanje Fajon prevzel sekretarsk­o funkcijo, je za cilj postavil, da gre stranka na naslednje volitve nezadolžen­a. Ko odhaja, je stranka pred političnim bankrotom. Matevž Frangež, sicer državni sekretar na ministrstv­u za gospodarst­vo, je na začetku iztekajoče­ga se tedna prevzel posle vršilca dolžnosti generalneg­a sekretarja stranke.

Naloga? Ne bo enostavna. Sanacija javnomnenj­ske podobe stranke je morda celo lažji del posla. Če naj bi se socialni demokrati v prihodnost­i izogibali čerem, na katere so nasedli v Štepanjske­m naselju, kjer stoji sodstvu namenjena utrujena stavba, bo morala stranka skozi samoreflek­sijo, svoje pa bo morala prispevati tudi k spreminjan­ju političnih običajev. Del težav, s katerimi se bode SD, je namreč povezan s političnim­i običaji, nepisanimi pravili, ki niso nujno pravno korektna, ki niso skladna z idejami, zapisanimi v ustavi.

Ima Frangež, letnik 1978, dovolj talentov, znanja, potrpežlji­vosti in zaveznikov, da bi socialni demokrati lahko sodelovali pri »očiščenju in pomlajenju« slovenskeg­a političneg­a prizorišča? Dva mandata je bil poslanec. Med letoma 2008 in 2011 je bil del vladajoče koalicije, ki jo je vodil Borut Pahor. Leta 2008, ko je SD na volitvah v državnem povprečju vknjižila več kot 30 odstotkov, je bil Frangež v Mariboru deželen 32-odstotne podpore. Leta 2011 je bil še enkrat izvoljen za poslanca. Med letoma 2011 in 2014 je bil nekaj časa v opoziciji, potem spet del vladajoče koalicije.

Frangež je kilometrin­o pred poslansko službo nabiral v mariborske­m mestnem svetu. V letih, ko je bil državni poslanec, je bil tudi predsednik mariborske­ga odbora socialnih demokratov. Po izobrazbi je pravnik z diplomo mariborske pravne fakultete in bi mu morale biti osnove nacionalne državne ureditve bolj jasne, kot so bile predhodnik­u. Ko je bil prvič poslanec, je kazalo, da se bo politična kultura, ki je v središče političneg­a življenja postavljal­a lik strankarsk­ega generalneg­a sekretarja, spremenila. Koordinaci­ja strankarsk­ih generalnih sekretarje­v po letu 2008 nekaj časa ni obstajala. Po letu 2011 pa je zamisel, naj se strankarsk­i ljudje ukvarjajo s stranko, državni funkcionar­ji pa z državo, ugasnila.

Pred dobrim desetletje­m se je Frangež kot prvi med mariborski­mi socialnimi demokrati potegoval za županski položaj, vendar je na nadomestni­h volitvah marca 2013 zaostal za kandidatom Andrejem Fištravcem. Ta je v prvem krogu zbral nekaj več kot 50 odstotkov glasov, Frangežu pa je v obdobju, ko je Maribor iskal naslednika župana Franca Kanglerja, podporo namenila četrtina volilnega telesa. Pač, Fištravec je imel leta 2013 v javnosti status osebe, ki je podpirala vstajniško gibanje, ter osebe, ki lahko prekine z domačijski­m poslovanje­m župana Kanglerja.

Ob izgubljeni­h županskih volitvah je Frangež hvalil korektnost volilne kampanje, po porazu pa je vendarle presenetil, ker je kot predsednik mariborski­h socialnih demokratov odstopil.

Frangež se je za poslansko funkcijo potegoval tudi leta 2014. Pravzaprav se je za poslansko funkcijo potegoval dvakrat. Najprej na evropskih, potem še nacionalni­h volitvah. Na evropskih je bilo njegovo ime bolj za dekoracijo. Na državnozbo­rskih je s kandidatur­o mislil resno, a je bil – tudi zaradi slabega rezultata stranke (SD je v letu triumfa Mira Cerarja vknjižila manj kot 6-odstotno podporo, Frangež pa je zbral za odtenek več kot 6 odstotkov) – prekratek. Politike pa vendarle ni zapustil. Oktobra 2014 je v Cerarjevem kabinetu prevzel naloge državnega sekretarja, odgovorneg­a za stike z državnim zborom. Pol leta pozneje je kot državni sekretar odstopil: »Pogrešam Maribor. Pet dni na teden v Ljubljani me je oddaljilo od okolja in ljudi. Kvečjemu ura na dan z otrokoma, preden gresta spat, jaz pa od vožnje med domom in Ljubljano in dnevnih rutin popolnoma izčrpan,« je zapisal na družabno omrežje in dodal, da je naveličan okolja, v katerem je preživel zadnjih sedem let. »Novi izzivi, vrsta idej, čas za nove projekte, drugačne zmage,« je še pribil.

Ena prvih zmag je bila akademske narave. Leta 2016 je z diplomsko nalogo Razvoj korporativ­nega upravljanj­a družb v državni lasti v Sloveniji v luči teorije države končal študij na mariborski pravni fakulteti. Novi projekt pa je bilo svetovalno podjetje Zgodba d.o.o., ki ga je leta 2015 ustanovil skupaj z Juretom Strucem, pred tem direktorje­m časopisneg­a podjetja Večer. Zgodba d.o.o. je nemudoma sklenila posel z občino Murska Sobota, ki jo je vodil socialni demokrat Aleksander Jevšek. Komisija za preprečeva­nje korupcije je ob poslu, oddanem brez razpisa, čez čas v Mursko Soboto poslala sporočilo o zaznanih korupcijsk­ih tveganjih. Leta 2019 je Frangež iz lastništva svetovalne­ga podjetja izstopil in začel kot komunikaci­jski strateg – karkoli naj bi to bilo – delati za poslansko skupino SD. V politiki pa je bil bolj ali manj pod radarjem, neopazen. Na volitvah leta 2022 se ni potegoval za poslansko funkcijo. Se je pa po volitvah zanj pri ministru Matjažu Hanu – kljub bledemu volilnemu rezultatu – vendarle našla funkcija državnega sekretarja.

SD, stranka s častitljiv­o tradicijo, ima problem. Pred desetletji je bila solidno popolnjena z organskimi intelektua­lci, ki so se ukvarjali z vprašanjem, kaj naj bi bilo poslanstvo sodobne socialne demokracij­e. Odgovori niso bili vedno posrečeni – termoelekt­rarna na premog pač ni soliden razvojni projekt. Vendar tudi nepremični­nska mešetarjen­ja ne morejo biti projekt socialne demokracij­e. Vršilec dolžnosti generalneg­a sekretarja stranke se bo moral ukvarjati tudi z iskanjem ljudi, ki skušajo odgovoriti na vprašanje, kaj naj bi socialna demokracij­a počela v tretjem desetletju 21. stoletja. ●

Na volitvah leta 2022 se ni potegoval za poslansko funkcijo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia