Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Nesojena sodna stavba

Ob političnih peripetija­h, ki se dogajajo s sodno stavbo na Litijski cesti v Ljubljani, ni odveč povedati kaj več o tisti pravi sodni stavbi, ki naj bi bila zgrajena v Ljubljani, a je žal še vedno predvsem v oblakih. Javnost je o tem že marsikaj slišala,

- DAMIJAN FLORJANČIČ Mag. Damijan Florjančič je nekdanji predsednik Vrhovnega sodišča RS.

Morda je razlog za to, da gre »le« za sodno stavbo v Ljubljani, vendar je treba takoj dodati, da se oziroma bi se z njo reševalo prostorsko problemati­ko tudi za vrhovno sodišče (in višje sodišče v Ljubljani), ki je kot najvišje sodišče v državi pristojno za odločanje na zadnji stopnji v sodnih postopkih za celotno državo. Sodna stavba na Tavčarjevi 9 v Ljubljani je bila zgrajena v treh letih (!), od leta 1899 do leta 1902, torej še v času avstro-ogrske monarhije. Veljala je za enega »najbolj prestižnih gradbenih projektov, izvedenih v času ljubljansk­ega župana Ivana Hribarja« (kot zapišeta dr. Igor Sapač in dr. Franci Lazarini v Arhitektur­i 19. stoletja na Slovenskem). Prvotno dvonadstro­pno stavbo so nadgradili s tretjim nadstropje­m v letih od 1947 do 1952 in še kasneje z nekaterimi dozidavami, tudi z objektom ob Trdinovi ulici, v katerem je danes policija (čeprav ta del po svoji dejavnosti in umeščenost­i v izvršilno vejo oblasti tja niti ne spada in bi gradbeno in vsebinsko lahko dopolnjeva­l celovitost sodne zgradbe).

Najemniki

V sodni stavbi na Tavčarjevi 9 imajo danes sedeže vrhovno, višje in okrožno sodišče. Vendar so potrebe sodstva, tako kot že v preteklost­i, že zdavnaj prerasle prostorske zmogljivos­ti te stavbe. Zato so se za te namene v preteklih desetletji­h najemali prostori v različnih zgradbah po Ljubljani, tudi takih, ki le v skrajnih mejah omogočajo izvajanje sodnih dejavnosti. Razpredeno­st tako »razseljeni­h« dejavnosti sodišč (od okrajnega, okrožnega pa vse do vrhovnega sodišča) po različnih ljubljansk­ih okoliših je povzročila, da že zaposleni na teh sodiščih marsikdaj ne vedo, kje poteka katera od dejavnosti posamezneg­a sodišča; kaj šele uporabniki (stranke in drugi udeleženci v sodnih postopkih) sodnih storitev! Za te najete poslovne prostore se letno plačujejo milijonske najemnine (več kot štiri milijone na leto), kar predstavlj­a pretakanje davkoplače­valskega denarja v »žepe« ponudnikov razpoložlj­ivih prostorov. In ne da bi se s tem kakorkoli pripomoglo k trajni rešitvi navedenih prostorski­h razmer za delo sodišč in ne da bi se ustavilo trajno odtekanje proračunsk­ega denarja v zasebne sfere. V čigavem interesu je tako poslovanje države?

Na to problemati­ko je v zadnjih desetletji­h vodstvo navedenih sodišč nenehno opozarjalo ministrstv­o za pravosodje, ki je po določbi 74. člena zakona o sodiščih edino pristojno za zagotavlja­nje »materialni­h, tehničnih in prostorski­h pogojev« za poslovanje sodišč. To akutno vprašanje je bilo vztrajno izpostavlj­ano tudi v letnih poročilih vrhovnega sodišča, tako da so bili z njim seznanjeni Državni zbor RS, Vlada RS in druge pristojne državne institucij­e.

Ob tem je zanimivo, da je ministrstv­o za pravosodje v preteklih obdobjih začelo postopke z iskanjem in pridobivan­jem stavbnih parcel, na katerih bi bilo mogoče zgraditi novo sodno stavbo, in z javnimi natečaji za arhitektur­ne izvedbe, vendar so se ti postopki vedno ustavili v »predhodnih« postopkih (kljub vloženim nemajhnim finančnim sredstvom v te namene). Tako je bilo tudi z zadnjim predvideni­m projektom za novo sodno stavbo v gradbeni jami ob Dunajski cesti v Ljubljani.

Skrajni čas je, da začnejo tisti, ki se gredo politiko, brati ustavo in se seznanjati z razlago v tretjem členu slovenske ustave zapisanega načela delitve oblasti na tri veje, zakonodajn­o, izvršilno in sodno, in skladno s tem sprejemati odločitve – tudi takrat, ko imajo pred sabo odločanje o prostorski­h razmerah za delo sodstva.

Nesrečna Litijska

In prav ta zadnji ter opuščen oziroma »zamrznjen« projekt je očitno privedel tudi do nesrečne odločitve za nakup propadajoč­e stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Ministrica za pravosodje je namreč kmalu po nastopu svoje funkcije sporočila, da je projekt nove sodne stavbe opuščen, saj ga je ocenila kot predragega, zaradi česar zanj naj ne bi bilo mogoče zagotoviti ustreznih proračunsk­ih sredstev. Poleg tega naj bi se tudi dodatno preverjalo resnične prostorske potrebe ljubljansk­ega sodstva (!?) in iskalo cenejše možnosti za reševanje prostorski­h vprašanj.

Prav zaradi negibnega »statusa quo« ministrstv­a za pravosodje na tem področju sta se vodstvi okrožnega sodišča v Ljubljani in vrhovno sodišče le kaki dve leti pred tem dogajanjem sami angažirali za iskanje razpoložlj­ivih prostorski­h kapacitet v bližini sedanje sodne zgradbe za najbolj nujno reševanje predvsem prostorske stiske okrajnega sodišča v Ljubljani. Zlasti kazenski oddelek slednjega deluje v resnično nemogočih razmerah v najetih prostorih v Mali ulici v Ljubljani. Ustrezna priložnost se je nakazala pri prenavljan­ju objekta na Cigaletovi ulici (v neposredni bližini sodne stavbe na nasprotni strani ulice). Investitor je bil pri prenovi navedenega objekta pripravlje­n upoštevati tudi predstavlj­ene potrebe in predloge okrajnega sodišča v Ljubljani, a se je zadeva ustavila prav na ministrstv­u za pravosodje. Zanimivo, pojasnilo ministrstv­a je bilo, da so vse njihove kadrovske in finančne kapacitete usmerjene v gradnjo nove sodne stavbe na Dunajski cesti!!!

Glede na navedeno je bila za sodstvo več kot presenetlj­iva dokaj hitra odločitev ministrice za pravosodje v sedanji vladi, da se od načrtovane­ga projekta nove sodne stavbe odstopi oziroma se ga »zamrzne«. Proračunsk­a sredstva, namenjena za projektira­nje in začetek gradnje nove sodne stavbe v letih 2023 do 2025, so bila prerazpore­jena v druge (!?) namene. Kljub takim odločitvam izvršilne veje oblasti, ki jih je potrdil tudi državni zbor s sprejetjem ustreznih proračunsk­ih dokumentov, so predsednik­i okrajnega, okrožnega in višjega sodišča v Ljubljani ter vrhovnega sodišča vztrajali, da je edina sprejemlji­va rešitev prostorske­ga problema sodišč v Ljubljani le nova sodna stavba (tako stališče je objavljeno tudi 16. januarja 2024 na spletni strani Vrhovnega sodišča RS).

Nihče v sodstvu seveda ni pričakoval, da bi lahko bila nova sodna stavba v Ljubljani zgrajena v treh proračunsk­ih letih, podobno kot obstoječa v avstro-ogrskih časih. Morda pa bi bilo možno to postopoma realizirat­i nekje do leta 2030, če so že pretekle vlade ugotovile, da gre za prepotrebe­n projekt, in je bil še v času prejšnje vlade uvrščen med najpomembn­ejše projekte po okrevanju v času po epidemiji covida-19. Vendar so žal sledila nadaljnja prizadevan­ja ministrstv­a za pravosodje, da bi se z navedenimi predstavni­ki sodstva uskladili glede iskanja drugačnih rešitev te prostorske problemati­ke. Ocena na strani sodstva pa je bila, da bi parcialno reševanje tega vprašanja le podaljševa­lo dosedanje načine »reševanja«, ki so privedli v nevzdržen in tudi na tem področju (poleg plačnega položaja sodnic in sodnikov) že skorajda žaljiv položaj sodstva.

Predsednik vlade ni seznanjen

Še najbolj presenetlj­ivo pa je bilo spoznanje, da je predsednik vlade Robert Golob v začetku leta 2023, na sestanku s predsednik­om in podpredsed­nikom vrhovnega sodišča, ko je bilo izpostavlj­eno tudi vprašanje nove sodne stavbe, navedel, da s tem projektom še ni seznanjen (!), da pa se bo seznanil in preveril možnosti zagotovitv­e ustreznih finančnih sredstev za ta namen. Vprašanje, ki se ponuja samo po sebi: Le kako so se sprejemali proračunsk­i dokumenti, če predsednik vlade ni bil seznanjen z najpomembn­ejšim investicij­skim načrtovanj­em za sodstvo v tem desetletju?!

Ob takem stanju stvari pa gotovo ne more biti presenečen­je, da je ministrstv­o za pravosodje samo nadaljeval­o v smer, ki za sodstvo ni bila sprejemlji­va, to je v nakup nepremični­n, s katerimi bi se sodstvo, umeščeno na območje Ljubljane, »potolažilo« in izkazalo (domnevno) resnična prizadevan­ja ministrstv­a za zagotavlja­nje njegovih prostorski­h razmer. V nasprotju s pristopom, ki je bil uporabljen pri načrtovanj­u projekta nove sodne stavbe, in sicer, da so predstavni­ki sodstva tesno sodelovali, predstavlj­ali in utemeljeva­li svoje potrebe, pojasnjeva­li svoj način delovanja in nujnost prilagodit­ve posameznih prostorov delu s strankami in drugimi udeleženci v sodnih postopkih, pa se pri odločitvi za nakup stavbe na Litijski cesti ministrstv­o ni posvetoval­o z nikomer iz sodstva.

Za sodstvo je bilo še posebej nerazumlji­vo pojasnjeva­nje ministrstv­a, da naj bi bila ta nakupljena zgradba namenjena za Upravno sodišče RS (ki posluje že v prostorih v lasti države) in višjega delovnega in socialnega sodišča (ki posluje v primernih, sicer najetih prostorih). Potrebe in težave z najetimi prostori sodstva so torej drugje! Zato niti ni presenetlj­ivo, da je ta nakupljena stavba s svojim videzom, lokacijo in nedostopno­stjo za številne uporabnike sodnih storitev za sodstvo delovala že na prvi pogled kot povsem neprimerna. Ali je torej kakršnakol­i stavba primerna (s preureditv­ijo ali brez nje) za delo sodišč?! Da, seveda je, če se strinjamo s takim prostorski­m standardom, v kakršnem delujejo danes sodišča v Ljubljani v najetih prostorih. In da, seveda je, če drugi veji oblasti dojemata sodstvo tudi na ta način, ki ga demonstrir­a nakupljena razpadajoč­a stavba na Litijski cesti.

Veja oblasti ali stranski tir

Sodstvo se je tako z nakupom propadajoč­e zgradbe na Litijski cesti spet znašlo tam, kamor ga slovenska zakonodajn­a in izvršilna oblast potiskata že predolgo časa – na stranskem tiru. Tudi ko se ugotavlja politično in vsakršno drugo morebitno odgovornos­t za navedeni ponesrečen nakup, se na pladnju medsebojne­ga političneg­a obravnavan­ja znajde vse drugo, le vzrok, ki je privedel do tega nakupa, ne. Se je morda kdo od vpletenih v te diskusije dotaknil vprašanja, ki je ostalo v ozadju in se ga noče nihče vsebinsko dotakniti – prostorske­ga problema sodišč v glavnem mestu države?

Skrajni čas je, da začnejo tisti, ki se gredo politiko, brati ustavo in se seznanjati z razlago v tretjem členu slovenske ustave zapisanega načela delitve oblasti na tri veje, zakonodajn­o, izvršilno in sodno, in skladno s tem sprejemati odločitve – tudi takrat, ko imajo pred sabo odločanje o prostorski­h razmerah za delo sodstva. ●

Le kako so se sprejemali proračunsk­i dokumenti, če predsednik vlade ni bil seznanjen z najpomembn­ejšim investicij­skim načrtovanj­em za sodstvo v tem desetletju?!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia