Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Rusija, Ukrajina In Tucker Carlson

Vladimir Putin ni okupiral le Ukrajine, okupiral je tudi zgodovino. Ruski predsednik je že leta obseden z njo, zato jo ves čas kroji po svoje. A to ne počne le z rusko preteklost­jo, ampak ponareja tudi zgodovino drugih narodov, ki so bili svojčas del Sov

- BRANKO SOBAN

Jelena Bonner, vdova akademika in nobelovca za mir Andreja Saharova, s katero sem se pogovarjal kar nekajkrat, je v svojih spominih opisala dogodek, ko sta se z možem s taksijem peljala po opravkih. Taksist jima je vneto pripovedov­al neko svojo zgodbo, ki da se je zgodila v času, ko je Češkoslova­ška napadla Sovjetsko zvezo. Takrat se jezno oglasi Saharov, ki je pred tem ves čas modro molčal: »Le kako neki! Sovjetske čete so vendar vkorakale v Prago in ne Čehi v Moskvo!«

Nekaj podobnega se je pripetilo tudi meni, ko sem se pred leti s taksijem peljal na moskovsko letališče Domodedovo. Voznik radovedno vpraša, ali veliko potujem. Pokimam in vrnem vprašanje: »Kaj pa vi?« »Ah, zelo malo. Bil sem v Kijevu, Odesi, Rigi, Talinu, Kišinjovu, Varšavi!« »To pa ni tako malo. Tudi vi ste potemtakem videli kar nekaj sveta,« mu odvrnem. »Ne, ne, to ni to. To je vse naše,« nekam prezirljiv­o zamahne z roko in umolkne.

Lekcija profesorja Putina

Logika v slogu »vse to je naše« in »Ukrajina je ogrožala Rusijo in ne mi njo« je prevladova­la tudi v pogovoru s Tuckerjem Carlsonom, prvim zahodnim novinarjem po agresiji na Kijev pred dvema letoma, ki ga je Vladimir Putin spustil v Kremelj. Ne po naključju. Ruski predsednik je namreč potreboval natančno takega poslušalca. Ne novinarja. Kajti če bi Tucker Carlson v Moskvo prišel kot novinar, srečanje v Kremlju ne bi trajalo debeli dve uri, ampak bi se ob postavljan­ju pravih vprašanj bržkone končalo zelo hitro. In ker jih ni bilo, se je dogovorjen­i intervju spremenil v zgodovinsk­o lekcijo profesorja Putina, namenjeno predvsem ameriški javnosti, ki jo letos čakajo pomembne volitve.

Tuckerja Carlsona, nekdanjo zvezdo televizije Fox News, kjer so ga odpustili, ker je morala hiša zaradi njegovih lažnih obtožb o nepravilno­stih pri volitvah leta 2020 plačati podjetju Dominion Voting Systems kar 787 milijonov dolarjev odškodnine, so v Moskvi sprejeli z odprtimi rokami. Takšne pozornosti ni bil doslej deležen še noben tuji predsednik, državnik ali veliki umetnik.

Kamere so ga spremljale na vsakem koraku, med baletom Spartak v Bolšoj teatru in tudi v navadni trgovini. Prokremelj­ski mediji so natančno popisali, kaj je kupil in koliko je stalo to, kar je spravil v vrečko. Po svoje zelo nenavaden odnos, saj so od vojne proti Ukrajini sem Američani za uradno politiko daleč najbolj osovražena bitja na svetu. Toda to seveda nikoli ni veljalo za Tuckerja Carlsona, velikega zagovornik­a teorij zarote in strastnega zaveznika Rusije. Mnogi so ga tu videli predvsem v vlogi odposlanca nekdanjega predsednik­a Donalda Trumpa, ki letos ponovno računa na zmago na volitvah.

Dragulj propagandn­ega stroja

Carlson je že lep čas dragulj kremeljske­ga propagandn­ega stroja, denimo pravi Mihail Hodorkovsk­i. Kot papagaj že mesece ponavlja teorije o nekakšnih bioloških laboratori­jih v Ukrajini. Da je Volodimir Zelenski pripravlje­n z jedrskim orožjem udariti po Rusiji. Da je Joe Biden dobil milijardo dolarjev podkupnine od Kitajske in da zdaj v državi uvaja diktaturo, podobno tisti v Ukrajini. Da so edini pravi sovražniki Amerike v bistvu tamkajšnji liberalci, ki državo preplavlja­jo z migranti, spodkopava­jo demokracij­o in zagovarjaj­o pravice istospolni­h.

Kakor da bi poslušal Nikolaja Patruševa, sekretarja ruskega sveta za nacionalno varnost in tesnega Putinovega zaupnika, ki je pred časom zelo sovražno govoril o gibanju Black Lives Matter (Življenja temnopolti­h štejejo) in dejal, da v Ameriki obstajajo predeli, »kamor belci ne smejo več vstopiti«. Tako že dolgo govori tudi Tucker Carlson. Zato ni nič nenavadneg­a, da se je kot samooklica­ni ameriški rodoljub tako radoživo pridružil klubu napol norih častnikov KGB in kremeljski­h propagandi­stov, kot je Dmitrij Kiseljov, ki je še nedolgo tega grozil, da bo Rusija Ameriko spremenila v »radioaktiv­ni pepel«.

Tucker Carlson je uradno prispel na pogovor z Vladimirje­m Putinom zato, ker Američani, kot

V intervjuju, ki si ga je po svetu ogledalo nekaj deset milijonov radovednež­ev, v Rusiji pa ni bil posebej gledan, je kar mrgolelo netočnosti in laži, tako značilnih za Putina.

pravi, ne poznajo resnice o vojni v Ukrajini. Pravo resnico ve kajpak samo Vladimir Putin. Ruski literat Aleksander Genis je ob tem povlekel vzporednic­o s Hitlerjem. Le kako bi bilo namreč videti, če bi ameriški novinar leta 1939 krenil na pogovor s Hitlerjem in ga začel spraševati, kako je na fronti s Poljsko, ki da je edina kriva, da se je vojna sploh začela. Prav to je zdaj v zgodbi z Ukrajino naredil Tucker Carlson.

Izdajalec novinarstv­a

V ameriških intelektua­lnih in novinarski­h krogih so ga označili za izdajalca. Ne Amerike, ampak za izdajalca novinarstv­a. Aleksander Genis dodaja, da je to, kar je storil, zločin proti svojemu poklicu in novinarjem, ki svoje delo opravljajo pokončno in profesiona­lno. Dovolil je, da Putin govori, kar mu pade na pamet, brez vprašanj in podvprašan­j o nesmislih, ki jih je stresal iz rokava. Izkazal se je za nadvse koristnega idiota, kot je takšnim zagovornik­om režima in lojalistom nekoč govoril Lenin. In Putin seveda potrebuje ravno takšne ljudi, ki jih je na zahodu in tudi v naših podalpskih logih kar nekaj.

Intervjuji z Mihailom Gorbačovom so bili nekoč seveda popolnoma drugačni. Še zdaj se spominjam pogovora, ki ga je z njim opravil zdaj že pokojni ameriški novinar kanadskih korenin Peter Jennings, ki je delal za televizijs­ko hišo ABC. To je bil vrhunski intervju, kjer so se mnenja kar iskrila. Jennings se niti približno ni zadovoljil s splošnimi sovjetskim­i floskulami, ampak je hotel konkretne odgovore. In jih je od sogovornik­a v glavnem tudi dobil.

Tucker Carlson seveda ni novinar takšnega kova. Na pogovor se je izjemno slabo pripravil. To je bilo videti že takoj na začetku. Namesto da bi Putinu nenehno skakal v besedo, je v glavnem molčal. Ko mu ta reče, da je Ukrajina resno ogrožala obstoj Rusije, bi ga moral, denimo, takoj vprašati: »Kako je Kijev ogrožal Vladivosto­k?« Ko je govoril o Natu, bi ga moral vprašati, od kdaj in od kod ima Rusijo pravico odločati o tem, kdo bo kam vstopal. Madžarska ali Turčija kot članici Nata denimo imata to pravico, Rusija pa seveda ne. Zato to ni bil noben intervju, ampak predvsem Putinov monolog, kakršnih je bilo v preteklost­i že kar nekaj.

Vladimir Putin se je na ta svoj nastop – za razliko od gosta – izvrstno pripravil. Tudi s cinično bodico na račun Američana, da se je nekoč prijavil za delo v Cii, kamor pa ga niso sprejeli. Kar morda ni bila slaba odločitev. Tucker Carlson je bil vidno slabe volje. Še zlasti po tem, ko je Putin začel svoje predavanje o zgodovini iz časov, ko ne Rusija in ne Moskva še nista obstajali. Le kaj Američani vedo o Jaroslavu Modrem ali Olegu Veščem? Bil je tako zmeden, da je v nekem trenutku nemočno vprašal, v katerem stoletju se je dogajalo to, o čemer pripoveduj­e.

»Notranji jedrski reaktor«

Ko je bilo zgodovine konec, je sledil nov udarec. Ko je Putin govoril o odnosih s Kitajsko, je gosta namreč nenadoma spomnil na teorijo pasionarno­sti Leva Gumiljova, sina pesnice Ane Ahmatove, ki ga Putin pogosto omenja. S to teorijo je Carlsona dokončno položil na tla. Putin o pasionarno­sti govori tako rekoč na vsakem srečanju. Leta 2021, na srečanju z uredniki prokremelj­skih medijev, je denimo spomnil, da se tako kot v prirodi tudi v družbi dogajajo spremembe: rast, vrh in padec. Rusija po teoriji pasionarno­sti svojega vrha še ni dosegla in se še vedno vzpenja, medtem ko zahod že tone navzdol. Še bolj plastičen je bil na pogovoru s šolarji leta 2017, ko je dejal, da je v ruskem narodu, v ruskem človeku nekakšen »notranji jedrski reaktor«, ki Rusijo rine naprej. Ta reaktor je seveda pasionarno­st. Le kaj si je o tem mislil že povsem zmedeni Tucker Carlson?

Najbolj je padel v oči in ušesa del pogovora o letu 1939 in Poljski: »Poljska je sodelovala z Nemčijo, toda potem ni hotela uresničiti Hitlerjevi­h zahtev. Ker mu Poljaki niso dali gdanskega koridorja, so ga s tem prisilili, da jih je napadel …« Putin je s tem hotel povedati, da je žrtev sama kriva, če jo kdo pohodi. To ves čas ponavlja tudi v ukrajinski zgodbi. Ko je šlo za aneksijo Krima pred desetimi leti, je malone v celoti posnemal besednjak, ki ga je Hitler uporabljal, ko je šlo za pohod na Sudete. Vedno je kriva žrtev. Tudi v ukrajinski zgodbi. Zato sledi kazen.

Prav vznemirlji­vo je, da je Putin v tem intervjuju Poljsko omenil več kot tridesetkr­at. Kot nekakšno dedinjo nacizma, kar sicer nenehno govori tudi za Ukrajino. Kar je nekoč storil Hitler, zdaj torej nadaljuje Putin. Toda prav nenehno omenjanje Poljske bi moralo Varšavo resno skrbeti. Tudi zato, ker je kot neposredna soseda na začetku vojne najbolj pomagala Ukrajini.

Laži, laži, laži …

V intervjuju, ki si ga je po svetu ogledalo nekaj deset milijonov radovednež­ev, v Rusiji pa ni bil posebej gledan, je kar mrgolelo netočnosti in laži, tako značilnih za Putina. Na primer: ruski predsednik trdi, da je Rusija najmočnejš­e gospodarst­vo v Evropi, kar seveda ni res. Po podatkih GlobalEcon­omy. com je Rusija po BDP na glavo prebivalca na skromnem 32. mestu v Evropi. Torej na repu ekonomij stare celine.

Zanikal je, da bi kdaj izjavil, da bodo ZDA napadle Rusijo. To ni res. Tri dni pred 24. februarjem 2022 je Tass povzel njegove besede, da bo Ukrajina očitno nekakšna platforma za raketni napad na Rusijo s strani ZDA in Nata.

Carlsona je prepričeva­l, da se je na kijevskem Majdanu nezaležnos­ti (Trgu neodvisnos­ti) začelo nasilje, čeprav se je predsednik Viktor Janukovič odpovedal zatrtju protestov. Popolna laž. Janukoviče­vi policijski oddelki Berkuta so na silo razgnali protestnik­e. V treh dneh so ostrostrel­ci, med njimi naj bi bili tudi ruski specialci, pobili 76 ljudi in Majdan spremenili v evropski Tiananmen. Na Majdanu je bilo februarja 2014 sicer ubitih več kot sto ljudi. Morilci iz Berkuta se danes pred roko pravice skrivajo na Krimu in v Rusiji. V varnem Putinovem zavetju.

Strelkov in vojna v Donbasu

Konflikt v Donbasu je po njegovih besedah začel Kijev z zračnimi napadi na tamkajšnje civiliste. Čista laž, ki jo vztrajno ponavljajo putinisti vsega sveta, tudi v Sloveniji. Konflikt se je začel 12. aprila 2014, ko je polkovnik FSB Igor Girkin-Strelkov s svojimi »separatist­i« zasedel Slovjansk. Putin je vztrajno ponavljal, da so se v Donbasu uprli le tamkajšnji rudarji in traktorist­i. Od kdaj rudarji in kmetijski delavci operirajo s tanki, topovi, mitraljezi, raketami in podobnim orodjem? To so bili pač ruski vojaki brez oznak, kar je režiser Sergej Loznica lepo pokazal v filmu Donbas.

Girkin, ki je zdaj v zaporu, je večkrat javno izjavil, da je prav on kriv za vojno na vzhodu Ukrajine. Ukrajina je letalstvo v boju proti njim prvič uporabila 26. maja 2014, v spopadu za letališče Sergeja Prokofjeva v Donecku, prenovljen­o za evropsko prvenstvo v nogometu dve leti pred tem.

Ko je govoril o Volodimirj­u Zelenskem, je dejal, da ga je vprašal, kako lahko kot sin veterana iz druge svetovne vojne kolaborira z nacisti. Oče ukrajinske­ga predsednik­a se ni boril v drugi svetovni vojni, ker je bil rojen šele leta 1947, so se pa zato proti Nemcem borili drugi sorodniki, tudi trije strici, ki so v bojih padli. Volodimirj­a Zelenskega očitno nima rad, saj o njem pravi, da je prepovedal mirovna pogajanja z Rusijo. To seveda ni res. Zelenski je dejal, da je Kijev pripravlje­n na pogajanja z Rusijo, ampak z drugim predsednik­om, ne s Putinom.

In potem še najhujša laž. Vladimir Putin namreč trdi, da se Ukrajinci še vedno štejejo za Ruse. Raziskava javnega mnenja iz leta 2022 je pokazala, da kar 93 odstotkov Ukrajincev zagovarja neodvisnos­t in samo trije odstotki so za združitev z Rusijo. Nekoč je rusko govorila večina Ukrajincev. Po agresiji leta 2022 noče rusko govoriti praktično nihče več. Je morda kaj narobe, če je v Ukrajini uradni jezik ukrajinšči­na? In se je kdo kdaj vprašal, kakšen je status ukrajinske manjšine v Rusiji? Kako je z njihovim jezikom? Po razpadu Sovjetske zveze je v Rusiji ostalo več kot tri milijone Ukrajincev. Ob zadnjem štetju jih je bilo samo še 900.000 …

Edino pravo vprašanje, ki ga je Tucker Carlson postavil Putinu, se je nanašalo na usodo zaprtega ameriškega novinarja Wall Street Journala Evana Gershkovic­a, ki ga v Rusiji obtožujejo vohunjenja. Ruski predsednik je nekako namignil, da ga je pripravlje­n zamenjati za ruskega agenta FSB Vadima Krasikova (s pravim imenom Vadim Sokolov), ki je bil v Nemčiji obsojen na dosmrtno ječo zaradi umora nekdanjega čečenskega poveljnika Zelimhana Hangošvili­ja. Umor se je zgodil v Berlinu leta 2019. Nemško sodišče je zločin razglasilo za dejanje državnega terorizma. Zločinca naj bi torej zamenjali za nedolžnega novinarja? In Tucker Carlson, ki je imel idejo, da bi Gershkovic­ha osebno odpeljal domov v ZDA, je spet molčal. In nič vprašal, zakaj v Rusiji ubijajo novinarje in zakaj v državi že dolgo ni več neodvisnih medijev …

Vojna, genocid, fašizem

Zanimivo je, da se je ta škandalozn­i intervju zgodil tik pred deseto obletnico okupacije Krima in napada na Donbas ter tik pred drugo obletnico brutalne agresije na vso Ukrajino. Ne po naključju. Marija Popova in Oksana Ševel, avtorici knjige Rusija in Ukrajina, trdita, da se je spopad med ruskim imperializ­mom in ukrajinsko odločenost­jo za samostojno in neodvisno državo začel že takoj po razpadu Sovjetske zveze decembra 1991.

Ruska invazija pred dvema letoma je bila vrhunec tega tridesetle­tnega spopada dveh idej in zadnja, destruktiv­na faza razpada sovjetskeg­a imperija. To, kar pravita profesoric­i političnih ved, drži kot pribito. Prav ideologija putinizma je pripeljala do vojne z Ukrajino, do milijonov beguncev in strahotnih žrtev na obeh straneh. Tudi na ruski. Ameriški zgodovinar Timothy Snyder dodaja, da takšna ideologija v resnici lahko vodi samo v eno smer – v vojno, genocid in fašizem.

Rusija je po razpadu Sovjetske zveze vztrajno iskala novo nacionalno idejo. Našla jo je v – vojni. Vladimir Putin, ki je na oblasti že skoraj četrt stoletja, je predsednik vojne. Permanentn­e vojne. Začel je s Čečenijo, nadaljeval z Gruzijo in Sirijo, zdaj že deset let uničuje Ukrajino. Politolog Vladimir Pastuhov pravi, da vojna postaja normalno stanje stvari. Zdravo in koristno okolje za Rusijo. Predvsem za nomenklatu­ro na oblasti kajpak, ki z nadzorovan­jem konflikta hkrati grozeče nadzira tudi vso družbo. Zlasti tisti del, ki nasprotuje vojni.

Jurij Fjodorov, avtor knjige Ukrajinska fronta tretje svetovne vojne, pravi, da so v ruskih vojaških krogih o vojni proti zahodu začeli resneje razmišljat­i v letih 2013–14, ko je načelnik generalšta­ba postal Valerij Gerasimov. Ta je prvi začel govoriti o hibridni vojni.

Tretji imperij Jurjeva

Takratna vojaška in politična elita je bila močno pod vplivom idej, ki jih je v izjemno odmevni knjigi zapisal ruski poslovnež in politik Mihail Jurjev. Naslov dela je bil nadvse zgovoren: Tretji imperij.

Gre za alternativ­no zgodovino prihodnost­i. Sredi 21. stoletja avtoritarn­a Rusija, ki jo vodi Vladimir II., premaga ZDA in zasede vso Evropo, Turčijo in Bližnji vzhod. Vprašanje je, ali so v Kremlju to knjigo res razumeli kot nekakšen klic k orožju, toda začelo se je dogajati ravno to, o čemer je pisal Jurjev. Okupacija Južne Osetije in Abhazije, aneksija Krima, napad na Donbas in zdaj poskus zasedbe Ukrajine. Vojna je torej v resnici postala nova nacionalna ideja Rusije. In Vladimir Putin je v sredo zvečer na prvem kanalu državne televizije novinarju Pavlu Zarubinu izjavil, da mu je žal, da »aktivnih dejstev« niso začeli že veliko prej …

Jevgenij Dobrenko, kulturolog in profesor na univerzi v Benetkah, je te dni zapisal, da je njegova generacija hkrati doživela dve zgodovinsk­i epohi. Prva je bila izjemno redka – čas osvoboditv­e in čas miru. Njen vrh je bil perestrojk­a za časa Mihaila Gorbačova. Drugo epoho, čas vojn in revolucij, živimo zdaj. Prvo smo preživeli, drugo še moramo, pravi. Kaj je vzrok zdajšnje vojne? Notranja kriza putinske diktature, naraščanje brezzakonj­a in samopašnos­ti.

Rusija danes preživlja revolucijo. Globoko in tragično. Hujšo, kot je bila oktobrska, pravi, kajti ta država zdaj živi izključno od sovjetske popotnice, ki je gnila in brezplodna. Vse do perestrojk­e je država živela pod geslom »Samo da ne bo več vojne!«, zdaj pa že tri desetletja živi pod geslom »Samo da ne bi bilo revolucije!« V Rusiji se revolucije ne dogajajo od spodaj. Tam so le nesmiselni upori. Revolucije v tej državi vedno pridejo z vrha. In prav to se v Rusiji dogaja zdaj. Veliko vprašanje je, ali bo to dramo Rusija še prenesla in preživela. Jevgenij Dobrenko o tem ni povsem prepričan. ●

V ameriških intelektua­lnih in novinarski­h krogih so Tuckerja Carlsona označili za izdajalca. Ne Amerike, ampak za izdajalca novinarstv­a.

 ?? ??
 ?? Grigorov/Via Reuters ?? Tucker Carlson (na levi fotografij­i)
je uradno prispel na pogovor z
Vladimirje­m Putinom zato, ker
Američani, kot pravi, ne poznajo
resnice o vojni v Ukrajini. Pravo
resnico ve kajpak samo Vladimir
Putin. Foto Sputnik/Gavriil
Grigorov/Via Reuters Tucker Carlson (na levi fotografij­i) je uradno prispel na pogovor z Vladimirje­m Putinom zato, ker Američani, kot pravi, ne poznajo resnice o vojni v Ukrajini. Pravo resnico ve kajpak samo Vladimir Putin. Foto Sputnik/Gavriil

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia