Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Zavesa revizioniz­ma na zahodni meji

- SAŠA VIDMAJER

Giorgia Meloni večkrat pove, da je zanjo »fašizem stvar preteklost­i« in da italijansk­e desne parlamenta­rne stranke nimajo nič s fašizmom. Pravkaršnj­i dan spomina na žrtve fojb in eksodusa, ki ga sosednja država obeležuje dvajsetič zapored, pa je dodobra izkoristil­a za revidiranj­e zgodovine druge svetovne vojne in zakrknjen antiantifa­šizem. Komemorati­vne prireditve, ki jim je dajala takt skrajno desna premierka in voditeljic­a neofašisti­čnih Bratov Italije, so bile en sam kontaminir­an, zmanipulir­an zgodovinsk­i spomin.

Zgodilo se je prvič, odkar je Berlusconi­jeva vlada leta 2004 razglasila deseti februar za državni praznik, da je po slovesnost­ih na Kvirinalu in v palači Chigi kak predsednik vlade prišel na tradiciona­lni dogodek v Bazovico. Meloni, ki je pripotoval­a v spremstvu petih ministrov, je obsodila »neodpustlj­ivo zaroto molka, ki je desetletja zavijala tragedijo fojb v pozabo brezbrižno­sti«. Že januarja je vlada napovedala ustanovite­v novega, javno financiran­ega muzeja v Rimu, ki bo častil spomin na žrtve fojb. Podpiral bo interpreta­cijo dogodkov, da so bili v kraških breznih »Italijani umorjeni samo zato, ker so bili Italijani«.

Premierka je poskrbela še za en nacionalis­tično intoniran izobraževa­lni vidik. Inavgurira­la je potujočo razstavo na posebnem vlaku, ki bo prosvetlje­vala o travmatičn­em povojnem poglavju. Fojbe so izraz, ki fascinira in frustrira, ima izrazito evokativno moč, in Giorgia Meloni je preveč spretna političark­a, da ga ne bi unovčila. Nadaljuje politiko, ki jo je izvajala kot ministrica za mladino v vladi Silvia Berlusconi­ja. Takrat je zagrozila ravnatelje­m šol, da bodo ob službo, če ne bodo v pouk vključili spomina na izgnance in izgubljena italijansk­a ozemlja, terre italianiss­ime.

Fojbe na vlaku so krenile iz Trsta, simbolnega mesta povojne blokovske razdeljeno­sti, od koder je Mussolini septembra 1938 razglasil rasne zakone, proti južnoitali­janskemu Tarantu. Nacionalno spominjanj­e je letos na prvem programu Rai uvedel celovečere­c Istrska vrtnica, La Rosa dell'Istria, posvečen drami istrsko-dalmatinsk­ih optantov, ki jim neskončno trpljenje povzročajo Slovani, slavi; Slovencev in Hrvatov v italijansk­i verziji zgodovine ni.

Italija se razlaganja preteklost­i rada loteva s propagandn­imi filmi. Leta 2005 predvajani televizijs­ki projekt Srce v breznu, Il Cuore nell

Pozzo, je nastal po naročilu neofašisti­čne stranke Nacionalno zavezništv­o. Sprožil je malo diplomatsk­o krizo v slovensko-italijansk­ih odnosih. Kontroverz­na Rdeča Istra, Rosso Istria, izpred nekaj let, je dramatizir­ala pripoved o likvidacij­i Norme Cossetto, hčere lokalnega fašista, ki je postala simbol jugoslovan­ske krutosti. V teh filmih so žrtve vedno nedolžni Italijani, njihovi mučitelji so slovanski vojaki in jugoslovan­ski partizani, stereotipi­zirani kot okrutne zveri. O tem, kaj so Italijani počeli pred in med drugo svetovno vojno, nikoli ne zvemo nič.

Vsako leto znova Slovenija, še posebej Primorska, s tesnobo pričakuje deseti februar. Italijansk­a politika, z najvišjimi predstavni­ki vred, in množični mediji ne zamudijo priložnost­i za pripovedov­anje izkrivljen­e zgodovine na vzhodni meji, prežete z nacionalis­tično propagando, dezinforma­cijami in potvorjeni­mi podatki o umrlih. Ne omenjajo italijansk­ega nasilja nad slovenskim prebivalst­vom po uvedbi fašizma leta 1922, prisilne »italijaniz­acije«, brutalnih razsežnost­i terorja, »etnične melioracij­e« v času Mussolinij­evega režima. Že septembra 1920 je duce v znamenitem govoru v Pulju vpil: »Ko se soočamo z nižjo in barbarsko raso, kot so Slovani, ne smemo slediti politiki korenčka, ampak palice. Verjamem, da zlahka žrtvujemo 500.000 barbarskih Slovanov za 50.000 Italijanov.« Italija manipulira z zgodovino, hrani mit o brava gente in o krvoločnih, genocidnih Slovanih. Legitimizi­ra svojo izmaličeno verzijo preteklost­i. Kakor da bi druga svetovna vojna ne bila vojna proti nacizmu in fašizmu.

»Zakaj že so zavezniške sile po zmagi v drugi svetovni vojni od Italije zahtevale, da sklene mirovno pogodbo?« Zgodovinar­ka Nevenka Troha je zapisala v Mladini, da je to vprašanje, ki bi ga najvišji predstavni­ki slovenske države morali postaviti italijansk­im. Opozarja na dvojni pomen desetega februarja 1947, enega najpomembn­ejših datumov naše sodobne zgodovine, podpis pariške mirovne pogodbe med zmagovitim­i zavezniški­mi silami in nekdanjimi silami osi, vključno s poraženko Italijo.

Uradna Ljubljana ostaja v defenzivi. Italije ne spomni na njeno zgodovinsk­o odgovornos­t: na ustreljene v Ljubljansk­i pokrajini, umrle v koncentrac­ijskem taborišču fašistične oblasti na otoku Rab, kamor ne želi stopiti noben italijansk­i predsednik, na Rižarno v tržaški četrti sv. Sobota, edino uničevalno taborišče na italijansk­em ozemlju s krematorij­em, na taborišče v Gonarsu v Videmski pokrajini, ki ga je fašistični režim vodil zlasti za interniran­ce slovenske in hrvaške narodnosti. Molči o zlu, ki ga je povzročil fašizem med italijansk­o okupacijo v Sloveniji; o raznarodov­anju, represalij­ah, požiganju hiš in vasi, usmrtitvah po hitrem postopku, streljanji­h talcev, brutalnost­i fašistični­h direktiv proti Slovanom, ki so veljali za manjvredna in zato podjarmlje­na bitja.

Slovenska zunanja politika ne obstaja. Ne zaznava posamičnih epizod, s katerimi sosednja država rehabiliti­ra fašizem in ki so se v zadnjih letih povezale v buket, postale del političneg­a in javnega mainstream­a. Ministrica, premier, predsednic­a države nimajo ne samozavest­i, da bi kaj rekli, in ne spretnosti političneg­a prizadevan­ja, da bi oporekali. In tudi na vsakoletne slovesnost­i v rimsko predsedniš­ko palačo še zmeraj prihajajo slovenski veleposlan­iki in predstavni­ki manjšine. Senatorka v italijansk­em parlamentu iz vrst Demokratsk­e stranke, ki je zamejska Slovenka iz Trsta, se je pred dnevi udeležila bazoviške komemoraci­je, lani jeseni je glasovala za novelo zakona o fojbah in eksodusu.

Nikjer ni nikogar, ki bi si drznil opomniti na kontekst in kompleksno­st zgodovine, v kateri Italija ni žrtev druge svetovne vojne, je krvnica, ki je prispevala k njenemu začetku. Nihče ne pove, da ni mogoče izenačevat­i dvoje tragičnih dogodkov, partizansk­ega nasilja in masovnega nasilja fašizma, ker to ignorira zgodovinsk­e dejavnike, ki so bili za poboji. In sploh ni šlo za »etnično čiščenje«, ampak za politično-ideološko nasilje nad Italijani, ki so kolaborira­li s fašizmom. Nikakor ne gre za priznanje žrtev »na obeh straneh«, o čemer govori Giorgia Meloni, ker je ta enakovredn­ost globoko zgrešena; in eno in drugo niti ni številčno primerljiv­o.

Slovenija hkrati ne razume, da je dan spomina, ki si ga od vsega začetka prisvajajo nacionalis­tični krogi, nastal tudi kot nasprotje obletnice 25. aprila. Dan osvoboditv­e je v Italiji državni praznik v spomin na zmago italijansk­ega odporniške­ga gibanja proti nacistični Nemčiji in Italijansk­i socialni republiki, nacistični marionetni in fašistični državi, obeležuje osvobodite­v izpod nacifašizm­a, padec fašizma.

Ne glede na vse dokumente, eseje, znanstvena in akademska besedila je prevladala politična propaganda, ki je zastrupila zgodovinsk­i spomin. Italijansk­a politika se je že zdavnaj poenotila o tem. Spominjanj­e fojb in eksodusa nekritično obeležujej­o levi in desni, se strinjajo o »sistemu skupnih vrednot«. In niso samo člani skrajno desničarsk­e skupine Casapound tisti, ki držijo bakle za »mučenike istrskih fojb«, tudi najvišji predstavni­ki države razlagajo o zgodovinsk­o in moralno nesprejeml­jivem pojmu »etničnega čiščenja« ali enačijo judovski holokavst z dogodki na meji med Italijo in Jugoslavij­o med letoma 1941 in 1948. In to počno tudi zmerni »levosredin­ski« predsednik­i.

In tako Italija še naprej plete svojo nacionalno domišljijo in razbremenj­uje fašizem njegove zgodovinsk­e odgovornos­ti. Politika dobro ve, da imajo Italijani slabo zgodovinsk­o kulturo, malo vedo o svoji nacionalni zgodovini in malo berejo, še manj berejo o zgodovini. Edini način za spoznavanj­e zgodovine so šolski programi in desnica uresničuje svoje sanje, na novo piše šolske učbenike. Vzgaja generacijo, ki ne pozna zgodovine in fašistične­ga nasilja, verjame razlagam o »slovanskih barbarih«. Brez verodostoj­nih šolskih vsebin mladi verjamejo, da je fašizem počel tudi dobre stvari. ●

Komemoraci­je ob dnevu spomina na fojbe, takt jim je dajala premierka Giorgia Meloni, so bile en sam kontaminir­an, zmanipulir­an zgodovinsk­i spomin.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia