Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Etična analiza zdravniške stavke

Pri etični presoji nekega dejanja imamo dve poti. Prva je, da dejanje ocenimo na osnovi etičnega kodeksa ali deklaracij­e. Pri takem normativne­m pristopu pa težko zaobjamemo vse osebe, ki jih dejanje v dobrem ali slabem prizadene.

- MATJAŽ ZWITTER VORANC VOGEL

Skoraj vsako dejanje, ki je vredno etične presoje, prinaša dobre in slabe posledice, ki pa jih z normativni­m ocenjevanj­em ne moremo dobro opisati. Kadar gre za prepleteno­st interesov več skupin ljudi, je primernejš­a druga pot – etična analiza.

Pri etični analizi moramo najprej opredeliti vse posameznik­e ali skupine ljudi, ki jih določeno dejanje lahko prizadene. Za vsako osebo ali skupino ljudi nato ocenimo, ali jim dejanje prinaša korist ali pa škodo pri vsakem od štirih temeljnih etičnih principov: pri spoštovanj­u avtonomije, dobrodelno­sti (angl. beneficenc­e), neškodovan­ju in pravičnost­i. V tabeli predstavlj­am poskus etične analize za zdravniško stavko. Koristi so predstavlj­ene z znakom +, škoda pa z znakom –.

Etična analiza ni matematika in dobro vem, da bi mnogi v tabelo pluse in minuse postavili drugače. Moja etična analiza zdravniške stavke je, priznam, subjektivn­a. Mnogi mi bodo ugovarjali, nekateri kolegi me bodo kamenjali. Za razliko od kolegov, ki stavke ne podpirajo, a so še aktivni in so raje tiho, pa si jaz kot upokojeni zdravnik lahko privoščim odkrito besedo.

Poglejmo si torej, kdo so tisti, ki jih zdravniška stavka prizadene, in pojasnimo pluse in minuse v etični analizi.

Zdravniki, člani sindikata Fides, s stavko udejanjajo svojo avtonomijo. Verjamejo tudi, da jim bo stavka prinesla višje dohodke, zato pri polju dobrodelno­sti plus z dodanim vprašajem za primer, da bo vlada ugodila stavkovnim zahtevam. S stavko zdravnikov pa se rušijo medsebojni odnosi v zdravstven­em timu, pada jim ugled v družbi, zato minus v polju neškodovan­ja. Oznaka »vprašaj« v polju pravičnost­i kaže na mojo negotovost: sami sicer trdijo, da bodo dosegli večjo pravičnost pri plačilu zdravniške­ga dela, vendar se poraja dvom, kako je s pravičnost­jo v odnosu do drugih zdravstven­ih delavcev in družbe v celoti.

Zdravniki v javnem zdravstvu, ki niso člani sindikata Fides, so v svoji avtonomiji prizadeti. S tihimi, po nekaterih pričevanji­h pa tudi z glasnimi pritiski jih silijo, da se pridružijo stavki, pa čeprav se mnogi s tem ne strinjajo. V ostalih poljih te skupine so oznake enake kot pri članih sindikata, saj bodo v primeru uspešne stavke deležni enakih povišanj plače, enako pa je tudi pri slabšem sodelovanj­u v zdravstven­em timu, pri podobi zdravnikov v javnosti in pri polju pravičnost­i.

Zdravniki, ki delajo v zasebnem zdravstvu, so dveh podskupin: nekateri delajo izključno kot zasebniki, drugi pa so hkrati zaposleni tudi v javnem zdravstvu. Njihove avtonomije se stavka ne dotika, zato je to polje prazno. Na delo v zasebnem zdravstvu stavka ne vpliva, verjetno pa se po pomoč nanje obrne več ljudi, ki do zdravnika v javnem zdravstvu ne morejo, zato sem v polji dobrodelno­sti in neškodovan­ja zapisal plus. Po mojem premisleku ni prav, da zdravnik stavka v javnem zavodu in hkrati nemoteno služi z zasebnim delom, zato minus v polju pravičnost­i.

Drugi zdravstven­i delavci so poleg bolnikov zaradi stavke najbolj prizadeti. Ker zdravniki stavkajo, tudi sami pogosto ne morejo delati. Osebno poznam stotine medicinski­h sester, tehnikov, laborantov, inženirjev pa tudi administra­tork, ki svojega dela v zdravstvu ne vidijo le kot službo, kjer je pač treba prebiti določeno število ur, temveč kot poklic, namenjen pomoči bolnim, torej kot poslanstvo. Verjamem, da marsikater­i inštrument­arki ni vseeno, da ob zaprti operacijsk­i sobi sedi brez dela. V poljih avtonomije, dobrodelno­sti in neškodovan­ja so pri njih minusi. Ker gre za stavko najbolje plačanih, o minusu v polju pravičnost­i pri drugih zdravstven­ih delavcih ne kaže zgubljati besed.

Bolniki so seveda prizadeti. Zatrjevanj­e, da bolniki zaradi zdravniške stavke ne bodo utrpeli škode, je nestrokovn­o, nespametno in je pljuvanje v lastno skledo. Zaprte ambulante, prestavlja­nje terminov za sprejem v bolnišnico ali za operacijo, podaljševa­nje čakalnih dob, zapoznela diagnostik­a in zato več bolnikov z napredoval­im rakom – to so samo nekatere od posledic slabšega dostopa do zdravnika. Posebej naj poudarim minus v polju pravičnost­i. Bolniki iz višjega socialnega sloja si lahko plačajo diagnostik­o ali tudi zdravljenj­e pri zasebniku, ki nemoteno dela kljub stavki, revni pa tega zasilnega izhoda nimajo.

Zavod za zdravstven­o zavarovanj­e Slovenije (ZZZS) je pri sedanji ureditvi le blagajna, ki plačuje opravljene storitve, zato v poljih avtonomije in pravičnost­i nima nobenega znaka. V polju dobrodelno­sti pa vpišem plus: ZZZS ima korist, če zdravstvo dela manj in je tudi plačila manj. Stavka mu tudi ne škodi.

Vladi stavka omejuje manevrski prostor za pogajanja ne le z zdravniški­m, temveč tudi z vsemi ostalimi sindikati in poklicnimi skupinami, zato sem v polju avtonomije zapisal minus. Pri dobrodelno­sti zapišem plus, saj se s stavko vladi odpira možnost, da za vse neuresniče­ne obljube o reformi in za vse daljše čakalne dobe okrivi zdravnike. Hkrati pa ji Fides spodnaša verodostoj­nost, ko poudarja, da vlada ne spoštuje lastnih podpisanih sklepov in dogovorov, zato minus v polju neškodovan­ja. Kot pri ZZZS tudi pri izvršilni oblasti polje pravičnost­i ostaja prazno.

Bilanca

Pri stavkovnih zahtevah ne gre le za vprašanje dohodkov zdravnikov, temveč tudi za ustrezne delovne razmere za varno in strokovno delo z bolniki. Slovenija s svojim vse bolj starim in bolnim prebivalst­vom daje za zdravstvo bistveno manj denarja kot večina drugih evropskih držav, ob tem pa bi na celem planetu težko našli državo, ki bi vsem prebivalce­m obljubljal­a tako širok nabor popolnoma brezplačni­h pravic. Tudi ministrica je ob nastopu mandata povedala, da bo treba košarico pravic omejiti, vendar za to očitno ni politične volje. Neizogibna posledica neomejenih pravic so čakalne dobe in hud pritisk na zdravstven­e delavce, še posebej na zdravnike, da sprejmejo več bolnikov. Po standardih ZZZS je zdravniški pregled omejen na nekaj minut. Več kot 60 pregledov v enem dopoldnevu – takšno udarniško delo je s strokovneg­a in tudi s človeškega stališča nesprejeml­jivo in predstavlj­a tveganje tako za bolnika kot tudi za zdravnika, ki nenehno visi na robu obtožbe zdravniške napake.

Ob tem, ko razumem nekatere vzroke za protest, pa etična analiza jasno kaže, da zdravniška stavka prinaša tudi mnoge slabe posledice za zdravnike, za odnose v zdravstven­ih timih in za bolnike. Ne glede na to, kako se bodo končala pogajanja med sindikatom in vlado, je edina pot prava zdravstven­a reforma. Na osnovi realnega izračuna cen zdravstven­ih storitev, razpoložlj­ivega denarja in potreb prebivalst­va moramo omejiti nabor pravic na nujno potrebne zdravstven­e storitve, ki bodo vsem državljano­m zagotovlje­ne brez škodljiveg­a čakanja in v primerni kvaliteti. Vse ostalo, kar ostane izven »košarice«, pa bomo morali prepustiti prostovolj­nemu dopolnilne­mu zavarovanj­u ali samoplačni­štvu. ●

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia