Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Vojno dobičkarst­vo državnih podjetij

- MAJA GRGIČ

Slovenska podjetja v tem času kot običajno pripravlja­jo bilance poslovanja lanskega leta, ki so ga pomembno krojile visoke cene energentov. Še posebej energetsko intenzivna podjetja, kot so jeklarske družbe Sij in Štore Steel, že ugotavljaj­o, da bo lanski rezultat pod črto kljub državni pomoči negativen. Stroškov dražje energije, zakupljene pri državnih podjetjih, namreč niso mogli prenesti v prodajne cene. Iz Slovenskeg­a državnega holdinga (SDH) so medtem konec lanskega leta zadovoljno sporočili, da bo po prvih ocenah v letu 2023 donos na kapital skoraj 12 milijard evrov vrednega državnega premoženja presegel načrtovani­h 7,3 odstotka in se bo povzpel na 8,6 odstotka. To je največ doslej, kar je nedvomno pohvalno. A na preseganje načrtovane donosnosti v letu 2023 je po navedbah državnega upravljavc­a vplivalo predvsem uspešno poslovanje družb s področja energetike. Torej državnih družb, ki so slovenskim podjetjem lani dobavljale pregrešno drago elektriko in druge energente, zaradi česar so nekatera poslovala z izgubo.

Z dobrim poslovanje­m so se brez zadržkov hvalile tudi same družbe. Generalni direktor Holdinga Slovenskih elektrarn Tomaž Štokelj je decembra lani dejal, da bo leto 2023 glede poslovanja eno najboljših v zgodovini družbe. Konkretnih številk v skupini še ne razkrivajo, pohvalili pa so se, da so državi vrnili že 342 milijonov od 492 milijonov evrov dokapitali­zacije za blažitev likvidnost­nih težav iz leta 2022. Z dobrimi poslovnimi rezultati so se nedavno pohvalili tudi v Gen energiji, kjer so lani na ravni skupine po nerevidira­nih podatkih ustvarili skoraj tri milijarde prihodkov in 205 milijonov evrov čistega dobička.

Drage pogodbe

Kako je torej mogoče, da so v letu, ko se je gospodarst­vo šibilo pod bremeni izdatkov za energente, državne energetske družbe ustvarile bajne dobičke? Preprosto. Večina slovenskih podjetij je namreč konec leta 2022, ko je bila energetska kriza na vrhuncu, s slovenskim­i energetski­mi podjetji na poziv vlade sklenila dolgoročne pogodbe za dobavo elektrike in zemeljskeg­a plina po zelo visokih cenah. Te so nato lani na trgu padle, a se za podjetja niso spremenile. Seveda bi se lahko podjetja namesto za dolgoročne zakupe odločila tudi za sprotne nakupe na trgu, vendar si zlasti energetsko intenzivna podjetja takšnega tveganja skorajda niso mogla privoščiti, ker s tem ne bi imela zagotovlje­ne zanesljive oskrbe in bi to lahko ogrozilo celotno proizvodnj­o. Energetske družbe so tako kovale ekstra dobičke na račun domačega gospodarst­va, kar je glede na to, da gre za državna podjetja, najmanj nesprejeml­jivo.

Država je prek agencije Spirit z interventn­imi zakoni lani skupaj res izplačala 289 milijonov evrov pomoči zaradi povišanja cen elektrike in zemeljskeg­a plina, a za marsikoga je bila to kapljica v morju. V jeklarski skupini Sij, na primer, so bili stroški energije na letni ravni za 80 milijonov evrov višji kot pred energetsko krizo, dodeljena pomoč pa je znašala osem milijonov (del zaradi zapleta z izplačilom dividend sicer še ni izplačan), v Štorah Steel pa so prejeli šest milijonov pomoči.

Razmere na trgu energentov konec leta 2022 so bile nedvomno kaotične in negotove, zato nihče ni mogel vedeti, kaj se bo dogajalo na trgu. Niti vlada, ki je pripravlja­la interventn­e zakone, ne. A če je oblast vse od epidemije naprej z interventn­imi zakoni urejala različne anomalije in zagotavlja­la blažilne blazine, bi lahko gotovo tudi pri dolgoročni­h pogodbah za energente, denimo, predpisala, da ima odjemalec v primeru spremembe tržnih pogojev za določen odstotek pravico do spremembe cene ali kaj podobnega. Številni slovenski izvozniki namreč tekmujejo na mednarodne­m trgu, kjer so imeli njihovi konkurenti bistveno cenejši dostop do energentov. Naša podjetja so bila tako v slabšem položaju, saj visokih cen energentov niso mogla prevaliti na kupce, ki so lahko na trgu dobili izdelke po ugodnejši ceni.

Ustvarjanj­e izrednih dobičkov

Če bi šlo za zasebna energetska podjetja, bi morda še bilo mogoče razumeti brezobzirn­o pobiranje vojnih dobičkov. Bizarno pa je, da so te (pre)visoke cene elektrike in zemeljskeg­a plina zaračunava­la podjetja v državni lasti, ki so v strategiji upravljanj­a državnih naložb opredeljen­a kot strateška. To pomeni, da njihov cilj še zdaleč ne bi smel biti zgolj maksimizir­anje dobička, ampak čim bolj ugodno zagotavlja­nje javnih dobrin in storitev. Če je oblast lani dvigovala obrvi zaradi izrednih dobičkov bank, povezanih z visokimi obrestnimi maržami, bi jih gotovo morala ob že omenjenih dobičkih energetski­h družb. V prvem primeru so se ti dobički ustvarjali na račun varčevalce­v bank, v drugem na račun gospodarst­va.

Prav to seveda kliče po ponovnem razmisleku o vlogi in načinu upravljanj­a državnih podjetij ter po sprejetju nove strategije upravljanj­a, s čimer se zamuja že skoraj leto dni. Trenutno veljavna strategija, ki je bila sprejeta leta 2015, že nekaj let ni več aktualna, saj so cilji postavljen­i le do leta 2020. Poleg tega pa se je upravljavs­ki portfelj SDH v tem času močno spremenil: v njem zaradi privatizac­ije ni več nekaterih naložb, kot so banke, hkrati pa so v njem nove naložbe, na primer turistične družbe in druge naložbe, ki so na SDH prešle po pripojitvi slabe banke. Zaradi vsega tega upravljavs­ki portfelj SDH postaja vse bolj homogen tudi glede klasifikac­ije kapitalski­h naložb. Strateške naložbe, kjer naj bi država ohranila najmanj 50-odstotni lastniški delež plus delnico, namreč predstavlj­ajo že skoraj 80 odstotkov tega premoženja; v mnogih je država edini lastnik.

Javni proti ekonomskim ciljem

V novem dokumentu bi bilo gotovo treba na novo opredeliti namen teh naložb, cilje njihovega poslovanja, ki najbrž ne morejo biti zgolj visok donos na kapital, in smiselnost njihove strateškos­ti oziroma večinskega državnega lastništva v njih. Strateške naložbe naj bi namreč poleg ekonomskih sledile tudi javnim ciljem, ki so nezdružlji­vi s prvimi. Zato najbrž postavljan­je zelo visokih donosnih ciljev za ta podjetja ni smiselno, na kar je v preteklost­i že večkrat opozoril tudi SDH. Vsakokratn­o vodstvo tega državnega upravljavc­a to namreč sili, da od podjetij terjajo čim več donosa in na koncu tudi dividend, četudi na račun dražjih storitev za državljane ali za podjetja. Letos tako od energetski­h družb pričakujej­o kar 200 milijonov evrov dividend. Poleg tega prihaja do primerov, kot je Sijev, kjer je SDH podprl lansko izplačilo dividend, vlada pa se je nad tem zgražala, ker so družbe te skupine prejele državno pomoč.

Če se je v energetski krizi izkazalo, da je vsaj polovično državno lastništvo energetski­h družb pomembno, pa se vedno znova pojavlja vprašanje o smiselnost­i tako obsežnega državnega lastništva v nekaterih drugih družbah, na primer v turistični­h oziroma hotelskih. Hotelov ni mogoče prenesti drugam, poleg tega pa državno lastništvo v njih državljano­m ne prinaša nobene dodane vrednosti. Prej obratno: zaradi manjših vlaganj je njihova ponudba slabša, poleg tega pa je državno lastništvo za te turistične družbe ovira pri pridobivan­ju evropskih sredstev.

»Dobro delujoče gospodarst­vo je temelj vsake države in tudi storitev, ki jih ta zagotavlja za svoje državljane,« je ta teden dejal gospodarsk­i minister Matjaž Han. To nedvomno drži. Bogatenje enega dela gospodarst­va na račun drugega dela je zato nesprejeml­jivo in slabo, saj se s tem poslabšuje konkurenčn­ost celotnega gospodarst­va.

Bogatenje enega dela gospodarst­va na račun drugega dela je nesprejeml­jivo in slabo, saj se s tem poslabšuje konkurenčn­ost celotnega goospodars­tva.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia