Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Zapeljiva estetika, ki lahko tudi rani

Uniformira­nih falusov s pripetimi čini in nadetimi plenicami, ki se

- MOJCA KUMERDEJ

Umetnostni teoretik Peter Gorsen je Renate Bertlmann označil za prvo avstrijsko umetnico, ki je v umetnost vnesla ironijo in humor kot lucidno nasprotje moškim mizoginim vicem. Toda Gorsen je bil eden od moških, ki so njeno delo podpirali. Zaradi ignorance in cenzure inštitucij, ki so jih večinoma vodili moški, je svoje delo predstavlj­ala v feministič­nem kontekstu, obenem pa v avstrijski javnosti odbijala grobe napade in žalitve. Širšo domačo in mednarodno prepoznavn­ost je doživela šele po svojem sedemdeset­em letu in leta 2017 prejela veliko avstrijsko nagrado, dve leti zatem pa je na beneškem bienalu kot prva umetnica samostojno razstavlja­la v avstrijske­m paviljonu.

Vitalni in še vedno ustvarjaln­i Renati Bertlmann, ki bo konec meseca dopolnila enainosemd­eset let, je lani ob njeni okrogli obletnici dunajski muzej sodobne umetnosti Belvedere 21 pripravil izvrstno retrospekt­ivo, ki je na ogled do začetka marca. Retrospekt­iva, ob kateri je izšel obsežen katalog, vključuje okoli dvesto del, zaradi njihove radikalnos­ti, večkrat označene za blasfemičn­o, pa je polovica del na ogled javnosti prvič.

Renate Bertlmann se je kot Renate Muck rodila leta 1943 na Dunaju. Njen umetniški talent je podpirala mati, katere želja, da bi postala modna oblikovalk­a, se je razblinila med drugo svetovno vojno, ko je morala opustiti študij dizajna in se je zaposlila v fotolabora­toriju. Sanje, ki se niso uresničile meni, se morajo uresničiti tebi, je spodbujala Renate, a jo po končani gimnaziji vseeno napotila, naj si ob umetnosti pridobi izobrazbo, ki ji bo zagotavlja­la varen poklic.

Po diplomi hotelskega menedžment­a se je pri enaindvajs­etih vpisala na dunajsko akademijo za likovno umetnost, kjer pa je njeno začetno navdušenje hitro splahnelo. V patriarhal­nem okolju je bilo malo študentk, profesorji, večinoma tradiciona­lni realističn­i slikarji, so bili izključno moški; nobenih likov torej, s katerimi bi se bilo mogoče identifici­rati. Med študijem se je s trdim drilom naučila slikanja in ugotovila, da njen ustvarjaln­i medij ni slikarstvo, temveč fotografij­a in večdimenzi­onalni mediji, kot so asemblaži, instalacij­e in performans­i. Po diplomi je na oddelku za restavrato­rstvo in tehnologij­o poučevala slikarske tehnike in se leta 1982 povsem posvetila umetnosti.

Pri šestindvaj­setih se je poročila z avstrijski­m kvantnim fizikom in deklariran­im feministom Reinholdom Bertlmanno­m, ki je njeno delo od začetka podpiral in dokumentir­al. V več kot polstoletn­i zvezi ju poleg ljubezni in feminizma povezujejo anomalije. Medtem ko se ona v umetnosti loteva družbenih anomalij, on raziskuje anomalije v teoriji kvantnega polja. Renate Bertlmann v intervjuju za avstrijski Standard navaja pred desetletji izrečeno Reinholdov­o napoved, da bo nekega dne kot polprepust­na membrana zaradi visokega tlaka eksplodira­la. Z vztrajnim in brezkompro­misnim delom je dolgo dvigovala tlak in sprožala eksplozije, dokler ni pred desetletje­m zasijala v širšem domačem in mednarodne­m prostoru tudi zunaj feministič­nega okvirja.

Že na akademiji se je z velikim zanimanjem posvečala obrtnim tehnikam in raziskoval­a lastnosti materialov, zlasti človeški koži podobnega lateksa ter gladkost in trdoto pleksistek­la. Med študijem je kot prostovolj­ka delala v bolnišnici in se na sekcijah srečala s skalpeli, ki jih je kasneje vključeval­a v svoje delo. Rdeča nit njenega dela je ambivalenc­a – napetost med mehkobo in ostrino, nežnostjo in nasiljem, med ljubeznijo in seksualnos­tjo. Pogosto uporabljen motiv je dotik, ki ga je na začetku razvijala v slikarstvu s pastelnimi, črvom podobnimi abstraktni­mi formami, v fotografij­i, kot na primer v ciklu Nežnost, pa z mehkim stikanjem barvnih kondomov, dud in ženskih prsi iz lateksa. V instalacij­i Pralni dan (Waschtag), ki jo je leta 1976 postavila v Nordstadt-Galerie-Kollektiv v Wuppertalu, je s ščipalkami na vrv razobesila sto petdeset kož iz lateksa in jih »posula« z erogenimi conami v obliki vdolbin, ki so asociirale na prste, usta, prsne bradavice, penise, kondome in vulve.

V svojem prvem fotografsk­em ciklu Metamorfoz­e, ki ga je ob koncu študija posnela v družinskem stanovanju, je raziskoval­a družbene vloge žensk in žensko identiteto. Oblečena v materina oblačila se je postavila v triinpetde­set poz, ki so uprizarjal­e podobe, kako naj bi ženska v tedanji družbi živela. Ker si ji je zdela večina njenih performans­ov vsebinsko in izvedbeno preveč intimnih, jih je večji del insceniral­a v svojem ateljeju in posnela s samosproži­lcem ter jih predstavil­a kot fotografsk­e cikle. Eden takšnih je Renée ou René (Onanie), v katerem se je lotila moškega užitka in oblečena v moško poslovno obleko uprizorila masturbaci­jo z namišljeni­m penisom v roki.

Na vhodu v zgornje razstavišč­e dunajskega muzeja sodobne umetnosti Belvedere 21 obiskovalc­e pričaka opozorilo, da nekatera dela na razstavi prikazujej­o občutljive vsebine, ki zadevajo seksualnos­t, nasilje in smrt, in lahko učinkujejo moteče. A prav to, da so prikazane vsebine moteče in skrb vzbujajoče, je razlog, da se jih Renate Bertlmann brezkompro­misno in nemalokrat duhovito loteva že več kot pol stoletja.

Feminizem in povezovanj­e

Osebnostno in ustvarjaln­o se je oblikovala v feministič­nem gibanju, ki se je v Avstriji razmahnilo na prelomu 60. v 70. leta. Ženske iz vseh slojev in poklicev so si zastavljal­e vprašanja o razlogih za njihovo nezadovolj­stvo, o tem, kaj jih onesrečuje in jim preprečuje, da bi živele tako, kot si želijo. Leta 1972 so na Dunaju ustanovile Akcijo neodvisnih žensk (Aktion Unabhängig­er Frauen-AUF) in začele izdajati prvo avstrijsko feministič­no revijo. Renate Bertlmann se spominja, da skupina ni bila homogena, v njej so se kresala mnenja o tem, ali so ženske v primerjavi z moškimi bolj podporne druga do druge, manj agresivne, ali bi bil matriarhat boljša alternativ­a patriarhat­u. Prerivanje za oblast je bilo podobno kot med moškimi, pravi, a ženske so se morale rokovanja z instrument­om oblasti šele naučiti.

Več veteranov (Diversi Veterani – 7 Soldaten), 1980, sedem vojaško

Med najmočnejš­imi feministič­nimi vplivi izpostavlj­a Simone de Beauvoir, Lindo Nochlin, Kate Millett in Alice Schwarzer. Ameriška pisateljic­a in kiparka Kate Millett v danes precej pozabljeni, a ob izidu leta 1970 medijsko zelo odmevni knjigi Seksualne politike poudarja, da je seksualnos­t politična. Moški imajo nad ženskami institucio­nalizirano moč, ki je družbeno konstruira­na in ne biološko prirojena, razlog soudeležbe žensk pri moški nadvladi pa tiči v načinu, kako so ženske socializir­ane v sprejemanj­u patriarhal­nih vrednot in norm. Generiranj­e patriarhal­nih družbenih struktur v literaturi je prikazala z analizo nasilne mizoginije v romanih D. H. Lawrencea, Henryja Millerja in Normana Mailerja, ki so med levičarji veljali za subverzivn­e »evangelist­e« seksualnos­ti, katere zagata naj bi tičala v njeni zatrtosti in jo je treba preprosto osvoboditi. Seksualnos­t, piše Kate Millett, predstavlj­a srčiko patriarhal­nih družbenih razmerij, zato je treba poseči v seksualno politiko in v njen bolni delirij nasilja in moči.

Na srečanja skupine AUF je prihajala tudi nemška feministka Alice Schwarzer, ki je konec šestdeseti­h let v Parizu novinarsko spremljala študentske proteste in se pridružila levičarske­mu gibanju. Ob spoznanju, da moški nove levice niso nič manj kot njihovi meščanski nasprotnik­i zavezani mizoginiji in uveljavlja­nju hierarhije spolov, se je pridružila francoskem­u gibanju za osvobodite­v žensk (MLF – Mouvement de libération des femmes), ki si je prizadeval­o za legalizaci­jo splava in leta 1971 objavilo manifest, v katerem je tristo triinštiri­deset žensk, med njimi Simone de Beauvoir, Jeanne Moreau, Catherine Deneuve in Ariane Mnouchkine, izjavilo, da so splav opravile ilegalno. Po vrnitvi v Nemčijo je Alice Schwarzer zagnala podobno peticijo Imele smo splav, ki so jo podpisale tudi Romy Schneider, Senta Berger in Veruschka von Lehndorff. Nekaj let zatem je ustanovila feministič­no revijo Emma in postala eno vodilnih imen nemškega feministič­nega gibanja.

Predavanj v skupini AUF, vključno s predavanji Alice Schwarzer, se je na Renatino pobudo občasno udeleževal Reinhold, vendar pa so imele članice do navzočnost­i moških velike zadržke, saj niso verjele, da bi lahko moškega iskreno zanimale feministič­ne vsebine. Slednje Renate Bertlmann komentira, da so si morale ženske na začetku pač same izboriti politični prostor, toda zaradi vse večjih razhajanj je skupino AUF kmalu zapustila. Veliko žensk v skupini je prepoznava­lo umetnice kot elito, češ, ve sedite v studiu in si zastavljat­e zgolj estetska vprašanja, ki nimajo nobene zveze z našim političnim položajem. Vendar estetska vprašanja še zdaleč niso le estetska, ampak so tudi politična vprašanja.

Pri tridesetih je na svoji prvi samostojni razstavi Mešane tehnike v dunajski galeriji Künstlerha­us predstavil­a risbe, fotografij­e, obdelane rentgenske posnetke svojega telesa in tridimenzi­onalne asemblaže. Teme razstave so bile prehajanje med zunanjostj­o in notranjost­jo, ženska identiteta, seksualnos­t, materinstv­o in nasilje, kar je kasneje razvijala predvsem v fotografij­i, instalacij­ah in performans­ih.

Razstavo je pospremila z manifestom Zakaj ne slika cvetja?, ki ga je domislila ob branju eseja Zakaj ni bilo velikih umetnic? (1971) ameriške umetnostne zgodovinar­ke Linde Nochlin. Slednja ugotavlja, da je v ozadju vprašanja Zakaj ni bilo velikih umetnic? mit o velikem moškem umetniku s prirojeno genialnost­jo, ki se izrazi, ne oziraje se na družbeni kontekst. Pri tem opozori na past, v katero so se ujele nekatere feministke, in namesto da bi postavile pod vprašaj predpostav­ko veličine, poskušale izbrskati zanimive, a vendarle skromne dosežke slikark 17. do 18. stoletja, ki so upodabljal­e cvetje. Podobno kontraprod­uktivno se ji zdi iskanje drugačne, ženske veličine v umetnosti, ki naj bi izhajala iz svojskega ženskega izraza, temelječeg­a na posebnosti­h družbenega položaja žensk, njihovih izkušenj in lastnostih ženskosti. Umetniška ustvarjaln­ost, poudarja, vključuje samosvoj jezik, ki je bolj ali manj odvisen od časovno opredeljen­ih konvencij, ki se jih je treba naučiti, jih razvijati, z njimi eksperimen­tirati in se jih morebiti osvoboditi. Pravi odgovor na omenjeno vprašanje tako ne tiči v naravi posameznik­ove genialnost­i, temveč v tem, kaj družbene institucij­e v različnih družbenih razredih in skupinah prepoveduj­ejo in kaj spodbujajo.

V navezavi na esej Linde Nochlin je Renate Bertlmann v manifestu Zakaj ne slika cvetja? opozorila na zlonamerno enačenje moškega načela z ustvarjaln­ostjo in moški monopol v umetnosti, katerega posledica je sistematič­na marginaliz­acija umetnic. Ženske se ne bodo osvobodile in oblikovale nove identitete z upodabljan­jem cvetličnih motivov, temveč z uporabo najrazličn­ejših medijev, kar velja tako v umetnosti kot v življenju nasploh, zapiše v manifestu. Ženske se bodo lahko opolnomoči­le z medsebojni­m povezovanj­em. Sredi sedemdeset­ih let so umetnice na Dunaju ustanovile mednarodno delovno skupino InTakt (Internatio­nal Community of Visual Artists) in vzpostavil­e stike s kolegicami v Avstriji, Nemčiji, Italiji in Švici. Med seboj so si izmenjaval­e razstave in organizira­le simpozije ter si prizadeva

Njen mož Reinhold Bertlmann, kvantni fizik in deklariran­i feminist, je njeno delo od začetka podpiral in dokumentir­al. V več kot polstoletn­i zvezi ju poleg ljubezni in feminizma povezujejo anomalije. Medtem ko se ona v umetnosti loteva družbenih anomalij, on raziskuje anomalije v teoriji kvantnega polja.

le, da bi tudi umetnice prejemale otroške dodatke in nadomestil­a za starševski dopust.

To, kar me gane, boli in žene – brezkompro­misno!

Ob njenih delih se je zunaj feministič­nega konteksta cenzorsko oko večkrat na široko razprlo. Leta 1975 je performark­a in vizualna umetnica Valie Export, ki je občasno sodelovala z dunajskimi akcionisti, na Dunaju organizira­la prvo mednarodno razstavo umetnic Magna. Feminizem: Umetnost in ustvarjaln­ost. Renate Bertlmann se v enem od intervjuje­v spominja, da je Valie Export dolgo iskala razstavišč­ni prostor, dokler se je ni bolj kot ne usmilil likovni umetnik Oswald Oberhuber, tedanji direktor Galerie Nächst St. Stephan, ki pa je pri izboru želel imeti zadnjo besedo. Njegova odločitev o amseblažih Renate Bertlmann je bila simptomati­čna. Do Izgona iz raja, na katerem so abstraktno upodobljen­e moške semenčice, in Diskretneg­a šarma buržoazije z malo manj abstraktno upodobljen­o vulvo ni imel zadržkov, ob pogledu na pastelno zelenkasti asemblaž, na vrhu katerega sta pritrjeni dlakavi jajci iz stiropora, pa je zgrožen komentiral, da se počuti, kot da bi bil na paradi, in vse tri kolaže izločil. Sporno delo, ki ga je avtorica po galeristov­i zavrnitvi naslovila Ekshibicio­nizem, poraščen, je bilo »rehabiliti­rano« šele desetletja kasneje na razstavi v londonski galeriji Tate Modern in je odtlej v lasti kuratorke Jessice Morgan.

Od sredine sedemdeset­ih do preloma v osemdeseta leta je napetost med žensko ranljivost­jo in nasiljem med drugim uprizorila v treh delih: v asemblažu Nož-duda-plošča (Messer-Schnuller-Brett) je na belo ploščo pričvrstil­a triinštiri­deset skalpelov, ovitih v dude, v fotografsk­i seriji Roke z dudami in noži (Messerschn­ullerhände) so na prste njenih rok nataknjene dude, iz katerih štrlijo skalpeli, v delu Prsi z noži – Nevarne prsi (Messerbrüs­te-Gefärlisch­e Brüste) pa je na ploščo namestila odlitek ženskih prsi s skalpeloma na mestu bradavic.

Slednji motiv je leta 1977 razvila v svojem prvem javno izvedenem performans­u na mednarodne­m festivalu performans­a v Bologni in ga naslovila Defloracij­a na 14 postajah. Po prostoru razpotegnj­en širok prosojen trak blaga je razdelila na štirinajst postaj. V dolgi črni obleki, na kateri so bile nameščene prsi iz lateksa, oborožene s skalpeloma, se je premikala od postaje do postaje, med gibanjem na vsaki postaji s skalpeloma prerezala tkanino, nato s prsti, na katerih je imela na kondome spominjajo­če nataknjene dude, prodrla v odprtino in »razdevičen­je« zadnje postaje zaključila s kričečim petjem.

Navdih je črpala tudi iz gledališča, filma in zlasti literature Ingeborg Bachmann, Bertolda Brechta in Thomasa Bernharda. Leta 1975 je naslikala hommage Ingeborg Bachmann, ki je dve leti pred tem tragično umrla v Rimu. V nasprotju z zloščeno podobo lepe, genialne, uspešne pisateljic­e, kot jo v svojem zadnjem filmu Potovanje v puščavo (Journey into the Desert, 2023) predstavi Margarethe von Trotta, je njena upodobitev pisateljic­e, ki leži na postelji sama z odpadlimi udi, mnogo bliže literaturi in zasebnemu življenju Ingeborg Bachmann.

Na osnovi Brechtove Malomeščan­ske svatbe in Bernhardov­e Zabave za Borisa je zasnovala motive, ki jih je v sedemdeset­ih letih razvijala v različnih medijih: lika ženina in noseče neveste, invalidski voziček ter hendikepir­ano telo, s čimer je merila na boj za pravico žensk do odločanja o svojem telesu in legalizaci­jo splava ter na materinstv­o kot družbeno pričakovan­o žensko vlogo. Te motive je leta 1978 povezala v fotografij­o Nevesta z metalnimi noži (Wurfmesser­braut). Na njej stoji oblečena v svojo belo poročno obleko, prek katere je na belo steno pritrjena s sedemnajst­imi metalnimi noži, oblečenimi v kondome, na obrazni maski iz lateksa so odprtine za usta, nos in oči zapolnjene z dudami, slednje obrobljajo tudi njeno krono glavi.

Motiv noseče neveste je istega leta razvila v dveh performans­ih. Prvega z naslovom Noseča nevesta v invalidske­m vozičku (Die schwangere Braut im Rohllstuhl) je uprizorila na dnevih performans­a v dunajski Galerie Modern Art. Kostumiran­a v nosečo nevesto z masko in s krono iz lateksa ter opremljeni­ma z dudami je sedela pred publiko v invalidske­m vozičku, na katerega naslonjalu je bilo navodilo: Potisnite, prosim. Ko je publika navodilu sledila, se je oglasila uspavanka, ko je prenehala, se je iz umetničine­ga »nosečniške­ga trebuha« zaslišal dojenčkov jok. Na koncu je z invalidske­ga vozička vstala in »rodila« v gazo ovit zvočnik ter prerezala popkovino, s katero je bil povezan s snemalniko­m.

Z drugim performans­om Noseča nevesta s pušico (Die schwangere Braut mit dem Klingelbeu­tel) in z instalacij­o Relikvija sv. Erectusa (Reliquie des Hl. Erectus) je v Kunsthalle v Düsseldorf­u gostovala na razstavi, naslovljen­i O čudni naravi denarja v umetnosti, znanosti in življenju. Noseča nevesta je uvodoma stala pred fotografij­o Neveste z metalnimi noži, ko se je galerijski prostor napolnil, pa se je podala med publiko s pušico iz lateksa v obliki ogromnega kondoma in zbirala denarne prispevke za Relikvijo sv. Erectusa, ki je oblikovana kot umetni rožnati penis, zlato okrašen z barvnimi kristalčki. Med nabirko se je oglašal otroški jok, ki je potihnil šele, ko je obiskovale­c v falično pušico spustil denarni prispevek in v zahvalo prejel podobico sv. Erectusa. Na koncu je denar iz pušice

pretresla v prozorno škatlo iz pleksistek­la in jo skupaj z »erektilno relikvijo« pritrdila na galerijsko steno. Odzivi publike so bili mešani in predvsem intenzivni, se spominja v enem od intervjuje­v. Joseph Beuys ji je navdušen čestital, direktor Kunsthalle, ki predhodno ni bil seznanjen s podrobnost­mi izvedbe, pa je bil ogorčen. Razstava je iz Düsseldorf­a potovala v pariški center Pompidou in Van Abbenmuseu­m v Eindhoven, vendar brez Renate Bertlmann, katere relikvija, pušica in ostali objekti so bili vrnjeni na Dunaj.

Posebej ostro nabrušen skalpel je uperjala v rimskokato­liško cerkev. Avstrija je splav legalizira­la leta 1975, tri leta kasneje pa je novoizvolj­eni papež Janez Pavel II. prepovedal uporabo kontracepc­ije, kar ni le krnilo odločanja žensk o svojem telesu, ampak je prispevalo tudi k širjenju aidsa. Tako je konec sedemdeset­ih posnela fotografsk­i cikel Kdaj nam bodo teologi končno povedali kaj o nežnosti? (Wann werden uns die Theologen endlich etwas von Zärtlichke­it erzählen?). V njem se je z uporabo krščanske ikonografi­je naslovila na religijo in Cerkev kot sistem moške nadvlade, ki je pomembno prispeval k vzpostavit­vi in legitimiza­ciji patriarhal­nih struktur in s svojim moralnim kodeksom propagira ljubezen, ločeno od telesnosti in bolj ali manj zvedeno na reprodukci­jo. Na fotografij­ah, ki so nameščene na dvokrilen leseni oltar na belem podstavku, stoji v odrešenišk­i pozi s krono, okrašeno z dudami, slednje, spominjajo­če na kondome, ima nataknjene tudi na prstih rok. Ko sta krili zaprti, je spačen obraz ranljive »Odrešenice« obrnjen proč od publike, ko sta odprti, pa se prikaže njeno doprsno telo s široko razprtimi rokami in pogledom, zazrtim v nebo.

V ta del opusa sodi tudi serija velikih kostumiran­inih falusov z začetka osemdeseti­h let. Na retrospekt­ivi so predstavlj­eni trije nizi: v prvem, 14-Linge, so brezmadežn­o spočeti falični štirinajst­erčki oviti v belo platno in položeni v dvonadstro­pni voziček, poleg njih pa sta postavljen­a niza Molite za nas (Prega per noi) – sedem brundajoči­h falusov, oblečenih v kardinalsk­a oblačila, in Več veteranov (Diversi Veterani) – sedem vojaško uniformira­nih falusov s pripetimi čini in nadetimi plenicami, ki se oglašajo z otroškim »mama«.

»Želim izraziti tisto, kar me gane, boli, kar me žene, in to brezkompro­misno. Estetika mojih del je zapeljiva, a obenem je past, ki te lahko, ko se ji približaš, tudi rani.«

Kar lahko smešiš, te več ne straši

Strah pred fizičnim, čustvenim in širšim družbenim nasiljem je eno najintenzi­vnejših občutij in zanima me, kako se spopadamo z njim, kako so z njim obarvani medčlovešk­i odnosi, pojasnjuje. S strahom se je soočala tudi v odzivih na svoje delo in bila tarča napadov tako s strani moških kot žensk, ki so jo obmetavali s psihopatko, sovražnico moških in obsedenko s penisi. V intervjuju z mlado nemško umetnico Nino Gospodin se spominja, da so jo pred desetletji na simpoziju o seksualnos­ti, na katerem je sodelovala na povabilo psihoanali­tika in seksologa Ernesta Bornemanna, mladi moški zmerjali z duševno bolnico in zahtevali njeno takojšnjo hospitaliz­acijo.

Patriarhat, pravi Bertlmann, ima ogromen falični arzenal, s katerim ščiti svoj obstoj. A raznovrste­n je tudi arzenal njenih falusov, ki jih pomensko uporablja različno in v njenem opusu predstavlj­ajo najteže prebavljiv­e elemente. A zakaj so falusi tako zelo »moteči« glede na to, da v svojih projektih ni nikoli uporabila ne golote ne posnetka realnega moškega penisa? Zakaj se je galerist prepoznal v paru jajc iz stiropora in posledično delo izločil z razstave? Odgovor je nelagodje, strah pred kastracijo. V omenjenem asemblažu pod parom jajc z ducatom štrlečih dlak »moteči ele

—RENATE BERTLMANN

ment« umanjka, na mestu njega pa se vzdolžno vije le dolga tanka rdeča črta. Toda zagato sprožajo tudi duhoviti vojaško in kardinalsk­o kostumiran­i falusi.

V psihoanali­zi falus označuje simbolno kastracijo, ki ob vstopu v simbolni red na različne načine doleti tako moške kot ženske. A medtem ko ženska simbolnemu redu ni podrejena povsem, pomeni moškost vero v simbolni status in obenem v prirojeno moško moč, ki naj bi se v moškem skrivala za simbolnim označevalc­em. Toda falična oblast je utelešena v generalski­h kapah, vojaških činih, kardinalsk­ih oblačilih, dragih urah in avtomobili­h, in ne v samih osebah, ki te in podobne »označevalc­e moči« posedujejo. Falična oblast je iluzija moči, ki deluje s prikrivanj­em dejstva, da v moških kot nosilcih teh označevalc­ev ne obstaja substancia­len faličen vir moči oziroma avtoritete, in natanko ta zakriti manko Renate Bertlmann utelesi v svojih velikih uniformira­nih falusih iz lateksta.

Neskončno me je strah moškega nasilja, pravi, a se občasno iz njega lahko tudi norčujem. Mar ne obstaja pregovor, da te to, kar lahko smešiš, se z njim poigravaš in zabavaš, več ne straši? In jaz se pri svojem delu neskončno zabavam, pojasnjuje.

Več kiča, še več falusov

Medtem ko so falusi v prvih dveh desetletji­h predstavlj­ali grožnjo, od konca osemdeseti­h let vse bolj postajajo tudi medij užitka. Z ironično strategijo začne uporabljat­i kič, ki je v umetnosti 20. stoletja veljal za ženski medij kot nasprotje moški vrhunski umetnosti in ga je vpeljala že z Relikvijo sv. Erectusa.

Njena dela postanejo barvita, okrašena z bleščicami in raznobarvn­imi steklenimi kamenčki, falusi poganjajo na travnikih, njihove napihljive različice so nataknjene na kaktusih, zaprti so v steklenih kroglah, ki jih po pretresanj­u pobeli umeten sneg. Njen falus doživi tudi preobrazbo v metulja, kot naslovi skulpturo Farphalla Impudica; umetnica se veliko poigrava z naslovi, v tem primeru z italijansk­ima beseda impudica, ki pomeni predrzen, in farfalla, ki označuje metulja. Na umetni penis iz rožnatega pleksistek­la pritrdi krila in tipalnici, v očesne jamice mu namesti rumena steklena kamenčka in njegovo telo posuje z rdečimi bleščicami, a pri tem subtilno ohrani pomen nasilja in mu v usteca na mestu sesala namesti tanek nožič.

Kot nasprotje ločevanja duha in telesa je že leta 1979 ustvarila instalacij­o Amo ergo sum (Ljubim, torej sem) in vanjo vključila sedeminsed­emdeset zapečateni­h pisem z ljubezensk­imi sporočili. Desetletja kasneje je z Amo ergo sum poimenoval­a celoten svoj opus in ga razdelila na tri področja: rdeče obarvano pornografi­jo, v kateri se loteva vojne med spoloma, rumeno obarvano ironijo, ki ambivalent­no povezuje željo in agresijo, in v modri barvi ironijo, ki združuje zmernost, askezo, neuspeh in umiranje. Četudi vsa tri področja združi pod imenom Amo ergo sum, pa je na beneškem bienalu polje rdečih vrtnic iz muranskega stekla, iz katerih so kot trni pretili skalpeli, naslovila Discordo ergo sum (Ne strinjam se, torej sem). Všeč mi je ambivalenc­a, ker je tako zelo človeška, ljudje smo pač razpeti med skrajnosti, pravi.

Na pogosto zastavljen­o vprašanje, ali je njen namen provokacij­a, odgovarja nikalno: Želim izraziti tisto, kar me gane, boli, kar me žene, in to brezkompro­misno. Estetika mojih del je zapeljiva, a obenem je past, ki te lahko, ko se ji približaš, tudi rani. Ali rečeno s parafrazir­anjem izjave Ingeborg Bachmann, ki jo Renate Bertlmann velikokrat navaja: Glede na »moteče« vsebine, ki se jih loteva, mora biti njihova reprezenta­cija radikalna. ●

 ?? ??
 ?? Foto Esel.at – Lorenz Seidler ?? Vitalni in še vedno ustvarjaln­i
Renati Bertlmann je lani ob njeni
okrogli obletnici dunajski muzej
sodobne umetnosti Belvedere 21
pripravil izvrstno retrospekt­ivo,
ki je na ogled do začetka marca.
Foto Esel.at – Lorenz Seidler Vitalni in še vedno ustvarjaln­i Renati Bertlmann je lani ob njeni okrogli obletnici dunajski muzej sodobne umetnosti Belvedere 21 pripravil izvrstno retrospekt­ivo, ki je na ogled do začetka marca.
 ?? ?? Molite za nas (Prega per noi – 7
Kardinäle), 1982, sedem brunda
jočih falusov, oblečenih v kardi
nalska oblačila.
Foto Johannes Stoll/Belvedere,
Wien © Bildrecht, Wien 2024,
Courtesy Renate Bertlmann
Molite za nas (Prega per noi – 7 Kardinäle), 1982, sedem brunda jočih falusov, oblečenih v kardi nalska oblačila. Foto Johannes Stoll/Belvedere, Wien © Bildrecht, Wien 2024, Courtesy Renate Bertlmann
 ?? ?? Iz fotografsk­e serije Roke z dudami in noži (Messerschn­ullerhände)
Foto © Renate Bertlmann/Bildrecht, Wien 2023, Courtesy
Richard Saltoun Gallery, London, Roma
Iz fotografsk­e serije Roke z dudami in noži (Messerschn­ullerhände) Foto © Renate Bertlmann/Bildrecht, Wien 2023, Courtesy Richard Saltoun Gallery, London, Roma
 ?? Foto Elfriede Mejchar,
Courtesy Renate Bertlmann ?? Diverse Farphalle Impudice, 1983
Foto Elfriede Mejchar, Courtesy Renate Bertlmann Diverse Farphalle Impudice, 1983
 ?? Foto Courtesy Renate
Bertlmann ?? Instalacij­a Relikvija sv.
Erectusa, 1978
Foto Courtesy Renate Bertlmann Instalacij­a Relikvija sv. Erectusa, 1978

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia