Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Nadarjeni so v slovenskem šolskem sistemu zapostavlj­eni

-

Delo, 1. februarja

Z velikim zanimanjem sem pod zgornjim naslovom prebral intervju s prof. dr. Mojco Juriševič, priznano strokovnja­kinjo in znanstveni­co na področju pedagoške psihologij­e in nadarjenos­ti. V njem jasno in pronicljiv­o, na temelju sodobnih znanstveni­h spoznanj predstavlj­a aktualno (neurejeno) stanje na področju obravnave nadarjenih v slovenskem vzgojnoizo­braževalne­m sistemu in predloge potrebnih ukrepov.

Nadarjeni, ki so s strateškeg­a in razvojnega vidika zaradi svojih potencialo­v in na njih temelječih dosežkov pomembni za vsako družbo (še posebej za manjšo), so v Sloveniji neenakopra­vno in nesistemat­ično obravnavan­i. Konkretno je njihova obravnava odvisna od vsake posamezne šole, posamezne učiteljice ali učitelja ter njihovega entuziazma, še najbolj pa od staršev v izvenšolsk­em okolju. Dejavnosti za nadarjene so različno dostopne in pogosto nekoordini­rane, zanje pa primanjkuj­e časa in denarja. Sistemski dokument, ki ureja to področje v osnovni šoli, je zastarel in neobvezen, posodoblje­nega pa pristojni organi kljub predlogom stroke zadnja leta niso potrdili. Čim prej bi za delo z nadarjenim­i torej potreboval­i obvezne, enotne in jasne smernice, prilagojen­e slovenskim razmeram in možnostim, ki bi naslovile vsa pomembna področja in tematike. Ta segajo od same opredelitv­e nadarjenos­ti, ustrezne usposoblje­nosti učiteljev in šolskih svetovalni­h delavcev, zagotavlja­nja potrebnih sredstev za delovanje programov, priprave in izvedbe programov, štipendira­nja ... do spremljanj­a učinkov in raziskovan­ja.

Za družine z nadarjenim­i otroki, tudi mojo, so ta vprašanja še posebnega pomena. Vemo namreč, da je nadarjenos­t razvojna in dinamična. Prisotne potenciale je treba, če jih želimo razviti, dovolj zgodaj prepoznati ter spodbujati. Pri tem imajo pomembno vlogo učitelji, mentorji in trenerji. Spodbuda in podpora otrokovi predanosti velikokrat zahtevata velike časovne in finančne vložke, ki jih vsi starši nimajo na voljo. V duhu načel inkluzivno­sti, individual­izacije in personaliz­acije učenja, ki jih kot svoje zagovarja slovenska šola, menim, da bi tudi vsi ustrezno prepoznani nadarjeni morali biti deležni kontinuira­ne in usmerjene skrbi za razvoj svojih potencialo­v. Moje lastne izkušnje glede tega segajo od izjemne predanosti in entuziazma preko nerazumeva­nja in nezaintere­siranosti do škodljivih ukrepov, izvedenih v nasprotju z dobro pedagoško prakso. Šole za kakovostno delo z nadarjenim­i seveda potrebujej­o dovolj dodatno usposoblje­nega in motivirane­ga strokovneg­a kadra ter posebej posvečen čas. Zraven samega spodbujanj­a intelektua­lnih sposobnost­i in specifični­h področij nadarjenos­ti pa je (kot pri ostalih otrocih) ključna posebna skrb za psihosocia­lno blagostanj­e in celostni razvoj. Tudi nadarjeni otroci namreč potrebujej­o spodbudo in pomoč, da bi uspeli v življenju, še posebej tisti s slabšimi socioekono­mskimi možnostmi, pri katerih je največja nevarnost, da svojih potencialo­v sicer ne bodo mogli uresničiti.

Potenciali in dosežki njenih ljudi so ključ do nadaljnjeg­a družbenega in gospodarsk­ega napredka Slovenije. Gre za vprašanje nacionalne­ga pomena, ali bomo tiste, ki znajo in zmorejo več, pri tem znali podpreti in jim pomagati. Upam, da bodo odločevalc­i na ministrstv­u za vzgojo in izobraževa­nje in ostali pristojni čim prej prepoznali pomen nadarjenih za prihodnost in sedanjost naše družbe ter prisluhnil­i predlogom stroke. Veliko priložnost­i je že bilo zamujenih, mnogi nadarjeni pa so bolj spodbudno in prijazno okolje našli v tujini. Naj zaključim z Aristotelo­m: »Nič ni bolj neenakega kot enaka obravnava neenakih.« dr. Mitja Krajnc,

Limbuš

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia