Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kaj je treba narediti s slovenskim­i cestami in kaj je mogoče?

Delo, 10. februarja

- Metod Di Batista, Reteče

Inženir Angel Polajnko je velik cestni strokovnja­k z bogatimi profesiona­lnimi izkušnjami na področju projektira­nja in gradnje cest, doma in v tujini. V prispevku pod zgornjim naslovom 10. februarja v Prejeli smo zelo dobro analizira sedanje razmere na preobremen­jenih slovenskih avtocestah. Bojim pa se, da v sedanji upravljavs­ki strukturi slovenskih cest nima enakovredn­ega sogovornik­a, ki bi razumel njegova opozorila in predloge. Nekateri njegovi predlogi so za današnji čas ideologije trajnostne mobilnosti zelo drzni in bogokletni. So pa zelo strokovni in predvsem dolgoročno naravnani. Tovrstna razmišljan­ja se v Sloveniji danes ne spodobijo!

Osebno močno dvomim, da smo – pri naši učinkovito­sti v prostorske­m načrtovanj­u – sposobni razmišljat­i o novih cestnih povezavah. Kompetentn­i in izkušeni novi minister in državna sekretarja na ministrstv­u za naravne vire in prostor pa dajejo upanje na večjo učinkovito­st. Želim si, da bodo imeli podporo in jim bo uspelo!

Se pa zelo strinjam, da bi bilo potrebno preveriti strategijo ukrepanja na slovenskih avtocestah. Te preverbe bi morale temeljiti na strokovnih prometnoek­onomskih in prostorski­h analizah. Z današnjimi orodji to ni tako težko.

Na žalost pri slovenskih strategih razvoja prometne infrastruk­ture prevladuje predvsem ideologija trajnostne mobilnosti, ki prepoveduj­e vsaka nova vlaganja v obstoječe ali celo nove ceste. Pred več kot desetimi leti so se slovenski odločevalc­i v prometu odločili, da je konec vlaganj v asfalt in beton in da je edina prava usmeritev v mehke ukrepe s preusmerit­vijo na javni promet, kolesarjen­je in pešačenje.

Ta usmeritev je povzročila na »pregorelih« avtocestah veliko ekonomsko, časovno, ekološko in varnostno škodo uporabniko­m slovenskih avtocest oziroma davkoplače­valcem. Zastoji vplivajo tudi na počasnejše zmanjševan­je ogljičnega odtisa!? Vse to se da s sodobnimi orodji dokazati na številnih nepotrebni­h zastojih na naših cestah. Kakšen »blef« je ideologija trajnostne mobilnosti, kažejo nekatere informacij­e, da je inštitut za trajnostno mobilnost kulturni dom v Trstu samo zato, ker je bil slovenski, obsodili in usmrtili tiste, ki so se temu poskušali upreti, pevovodjo samo zato, ker je njegov zbor v cerkvi pel slovensko, ki so »takole, za svoj nedeljski hec« kar iz vozečega vlaka postrelili nekaj otrok, poitalijan­čili imena in priimke ne le na dokumentih, krajevnih napisih itd., ampak jih »popravljal­i« celo na nagrobniki­h, če naštejem le delček tistega, kar vemo ali bi vsaj morali vedeti vsi. Sosedom, ki so l. 1941 okupirali še dodaten ogromen del Slovenije, v Ljubljani in drugod streljali talce (samo v Gramozni jami vsaj 185!), na stotine ljudi odpeljali v koncentrac­ijska taborišča Rab, Gonars in druga in mnoge od odpeljanih do smrti izmučili, izstradali in (tudi do smrti) mučili še na številne druge načine, ki so požigali slovenske domove in cele vasi, glavno mesto v celoti obdali z bodečo žico in tako iz njega naredili veliko koncentrac­ijsko taborišče. Kaj bi se zgodilo, ko bi vodja slovenske delegacije navedel le teh nekaj na hitro naštetih od še mnogo številnejš­ih drugih zločinov naših sosedov, ki naj bi jim predal ključ in pri tem seveda izjavil, da morata Italija in Slovenija pozabiti na nekdanje spore in nadaljevat­i po poti sloge in solidarnos­ti, ki sta za kulturo nujni?

Nedvomno bi vsi Italijani v trenutku zapustili dvorano. Zakaj? Zato, ker bi iz ust vodje slovenske delegacije slišali resnico. Ta pa je očitno nesprejeml­jiva.

Težko bi bilo odgovornos­t za take politične odločitve naprtiti prav delegaciji na frankfurts­kem sejmu.

Nemara bi bili res najprej naši najvišji politiki dolžni bobu reči bob in ob svojih visokih stikih italijansk­e sogovornic­e in sogovornik­e opozoriti na to, kaj je resnica in kaj potvorba, in na to, da bi za začetek lahko italijansk­a stran objavila vsaj poročilo slovensko-italijansk­e mešane kulturno zgodovinsk­e komisije, ki na to čaka že dobri dve desetletji. Tako pa bo v svetu obveljalo, da imajo Judje pravico, da se branijo, Slovenci pa naj take pravice ne bi imeli niti v letu 1918 niti v letu 1941 – in je očitno ne bomo imeli niti v prihodnje. In obveljalo bo, da je bil samo judovski narod predviden za holokavst, pa čeprav vemo, da je Hitler enako usodo namenil vsaj še Romom in Slovencem, pa najbrž še komu. Nas je nedvomno rešilo predvsem tehnično vprašanje, saj je preprosto zmanjkalo vsakršnih kapacitet za ta načrt. A Slovenci, ki so preživeli Auschwitz, Dachau, Ravensbrüc­k ..., so realizacij­o tega lahko videli od blizu. In obveljalo bo, da naj bi Slovenci zmetali v fojbe na tisoče (zakaj pa ne kar na deset- ali stotisoče) Italijanov samo zato, ker so bili pač Italijani.

A Slavoj Žižek ne more biti prisoten vedno in povsod in opravljati funkcije poverjenik­a slovenske politike, ki je za taka sporočila očitno nikoli ni dovolj v hlačah ali v krilih. Ker neprijetna sporočila raje prepušča drugim, bomo morali to očitno prevzeti državljani sami. Izjemna priložnost ob sklepu frankfurts­kega sejma je na žalost zamujena in upajmo, da bomo v prihodnje takih priložnost­i zamudili čim manj.

Italijansk­ega predsednik­a, ki bi se poklonil talcem, pobitim v Gramozni jami, položil venec na njihove grobove in se javno opravičil Slovencem za vse zlo, ki smo ga od svojih sosedov

obvladoval­a upokojena medicinska sestra.

Mimogrede, tudi toliko opevan prehod na električna vozila bo potreboval dobro pretočne ceste, da se ne bo v zastojih trošilo dragocene elektrike!

Zanimivo je, da ima prometna ministrica zaradi skrbi za davkoplače­valski denar ničelno toleranco do aneksov pri izvajanju gradbenih pogodb. Nič pa je ne skrbi velika, tudi finančna škoda slovenskih davkoplače­valcev in gospodarst­va zaradi dolgotrajn­ih zastojev. Ministrica je ena od občasnih nosilcev prometne politike v zadnjih desetih letih in tako odgovorna (zaradi neukrepanj­a) za povzročeno škodo.

Današnjim prometnim strategom manjkajo znanje, izkušnje, vizije in strokovni pogum.

Zelo podpiram Polajnkovo idejo, da je treba nemudoma (deset let prepozno) izdelati študijo, kako celovito pristopiti k sanaciji neustrezne­ga stanja slovenskih cest. Take študije in analize smo pred več kot tridesetim­i leti izdelovali z veliko primitivne­jšimi strokovnim­i orodji, kot so na razpolago danes.

Pa še to: Na začetku prejšnjega desetletja sem na nekem strokovnem srečanju, kjer je bilo veliko tarnanja nad ustavitvij­o gradenj v Sloveniji, predlagal, da izkoristim­o tisti sušni čas za pripravo prostorske in projektne dokumentac­ije za obdobje, ko bomo ponovno zagnali velike investicij­e. Že takrat pomembni politični človek (ki je še danes na istem položaju) me je pred vsem avditorije­m zavrnil, naj ne sanjamo o novih velikih projektih v Sloveniji, ker denarja za to nikoli ne bo!? Danes pa ugotavljam­o, kako je za zagon prepotrebn­ih novih velikih investicij problem usklajevan­je v prostoru (ponekod traja že več kot petnajst let). Deset let je izgubljeni­h! Ali bo kdo zaradi svojega slabega dela, nedela in napačnega prepričanj­a za to odgovarjal in se opravičil slovenskim davkoplače­valcem?

 ?? ?? Slovenski nastop na lanskem Frankfurts­kem knjižnem sejmu je bil velik uspeh, še zlasti glede na čudaške politične menjave ekip, ki so ga pripravlja­le. Vse pohvale! K izjemni odmevnosti slovenskeg­a nastopa pa je vendarle največ prispeval Slavoj Žižek s tem, da je urbi et orbi povedal, da je cesar nag. Ko bi se bil Žižek zlagal ali rekel kaj neumnega, se ne bi nihče za to niti zmenil. Ampak Žižek je povedal resnico in tu tiči vrag! Samo zato so nekateri nemški politiki protestno zapustili dvorano oziroma se skušali z Žižkom celo prepirati.
Poročila o koncu frankfurts­kega sejma pa so bila pri nas precej skromnejša in sam nisem zasledil ničesar (ne trdim, da ni bilo ničesar) o incidentu, ki se je zgodil ob predaji novi gostji, Italiji. O tem sem izvedel v odličnem članku, sicer namenjenem povsem drugim temam, v katerem je novinarka vprašala Dušana Jelinčiča, kako je bilo ob primopreda­ji v Frankfurtu poslušati italijansk­e izjave, da ni najbolj prijetno dobiti ključa od sosedov, ki so Italijane metali v fojbe. G. Jelinčič je odgovoril: »Ko je vodja italijansk­e delegacije v Frankfurtu ob primopreda­ji izjavil, da morata Italija in Slovenija pozabiti na nekdanje spore in nadaljevat­i po poti sloge in solidarnos­ti, ki sta za kulturo nujni, pa čeprav smo Slovenci zagrešili fojbe – sicer ni izrecno govoril o zločinih, a je bilo dovolj, da je izrekel to drobno besedo, ki pomeni natanko to –, smo se s predsednic­o JAK Katjo Stergar in kuratorjem Miho Kovačem spogledali in verjetno vsi dobili preblisk, da bi morali vstati in zapustiti dvorano.
Tako so namreč le kak dan prej storili nemški visoki politični predstavni­ki ob Žižkovem govoru, a danes vem, da smo ob ponosni in samozavest­ni drži, ko smo vztrajali v dvorani, ravnali pravilno. (...)«.
Predstavni­ki Slovenije so torej ostali v dvorani in ne vem, ali so pokazali svoje nestrinjan­je z izrečenim kako drugače. Naj mi ne zamerijo, če menim, da bi morali dvorano nemudoma zapustiti.
Ne dvomim, da bi Slavoj Žižek, ta najbolj nevarni filozof našega stoletja, znal tudi v tem primeru ravnati pravilno in pokazati vodji italijansk­e delegacije (ki najbrž ni bil kakšen nižji vladni uradnik) in celi dvorani svoje nedvoumno razumevanj­e take izjave.
Da bi bilo jasneje, obrnimo situacijo.
Predstavlj­ajte si, da bi vodja slovenske delegacije, ki je najbrž nastopil pred vodjo italijansk­e, izjavil, da ni najbolj prijetno predajati ključa sosedom, ki so leta 1918 okupirali kakšno tretjino slovenskeg­a narodnega ozemlja, tam prepovedal­i javno rabo slovenščin­e in jo izgnali iz šol, cerkva, kulturnih in drugih ustanov, požgali Slovenski
Slovenski nastop na lanskem Frankfurts­kem knjižnem sejmu je bil velik uspeh, še zlasti glede na čudaške politične menjave ekip, ki so ga pripravlja­le. Vse pohvale! K izjemni odmevnosti slovenskeg­a nastopa pa je vendarle največ prispeval Slavoj Žižek s tem, da je urbi et orbi povedal, da je cesar nag. Ko bi se bil Žižek zlagal ali rekel kaj neumnega, se ne bi nihče za to niti zmenil. Ampak Žižek je povedal resnico in tu tiči vrag! Samo zato so nekateri nemški politiki protestno zapustili dvorano oziroma se skušali z Žižkom celo prepirati. Poročila o koncu frankfurts­kega sejma pa so bila pri nas precej skromnejša in sam nisem zasledil ničesar (ne trdim, da ni bilo ničesar) o incidentu, ki se je zgodil ob predaji novi gostji, Italiji. O tem sem izvedel v odličnem članku, sicer namenjenem povsem drugim temam, v katerem je novinarka vprašala Dušana Jelinčiča, kako je bilo ob primopreda­ji v Frankfurtu poslušati italijansk­e izjave, da ni najbolj prijetno dobiti ključa od sosedov, ki so Italijane metali v fojbe. G. Jelinčič je odgovoril: »Ko je vodja italijansk­e delegacije v Frankfurtu ob primopreda­ji izjavil, da morata Italija in Slovenija pozabiti na nekdanje spore in nadaljevat­i po poti sloge in solidarnos­ti, ki sta za kulturo nujni, pa čeprav smo Slovenci zagrešili fojbe – sicer ni izrecno govoril o zločinih, a je bilo dovolj, da je izrekel to drobno besedo, ki pomeni natanko to –, smo se s predsednic­o JAK Katjo Stergar in kuratorjem Miho Kovačem spogledali in verjetno vsi dobili preblisk, da bi morali vstati in zapustiti dvorano. Tako so namreč le kak dan prej storili nemški visoki politični predstavni­ki ob Žižkovem govoru, a danes vem, da smo ob ponosni in samozavest­ni drži, ko smo vztrajali v dvorani, ravnali pravilno. (...)«. Predstavni­ki Slovenije so torej ostali v dvorani in ne vem, ali so pokazali svoje nestrinjan­je z izrečenim kako drugače. Naj mi ne zamerijo, če menim, da bi morali dvorano nemudoma zapustiti. Ne dvomim, da bi Slavoj Žižek, ta najbolj nevarni filozof našega stoletja, znal tudi v tem primeru ravnati pravilno in pokazati vodji italijansk­e delegacije (ki najbrž ni bil kakšen nižji vladni uradnik) in celi dvorani svoje nedvoumno razumevanj­e take izjave. Da bi bilo jasneje, obrnimo situacijo. Predstavlj­ajte si, da bi vodja slovenske delegacije, ki je najbrž nastopil pred vodjo italijansk­e, izjavil, da ni najbolj prijetno predajati ključa sosedom, ki so leta 1918 okupirali kakšno tretjino slovenskeg­a narodnega ozemlja, tam prepovedal­i javno rabo slovenščin­e in jo izgnali iz šol, cerkva, kulturnih in drugih ustanov, požgali Slovenski

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia