Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Od članstva v zbornici do digitaliza­cije v zdravstvu

-

Pred kratkim sem brala razmišljan­je znanega pobudnika zasebništv­a v zdravstvu, da bi Zdravniška zbornica Slovenije lahko sama kadarkoli predlagala ukinitev obveznega članstva. To bi lahko storila takrat, ko bi si vsak zdravnik ali zobozdravn­ik želel biti član in plačevati članarino tudi brez zakonskega določila. To naj bi bilo možno, ker bi zdravniki in zobozdravn­iki članstvo razumeli kot veliko čast.

Sprašujem se, kako bi se izražala taka čast. V odnosu do kolegic in kolegov, do samega sebe, do drugega osebja v zdravstvu, do pacientov, do vseh teh? In to ob dejstvu, da je v današnji družbi čast vse bolj namenjena denarju!?

Sem pa v preblisku ob tem branju podoživela dogajanja v nekdanji Gospodarsk­i zbornici Slovenije. Ta je svojo vlogo in moč strokovneg­a zagovornik­a gospodarst­va udejanjala prav na podlagi reprezenta­tivnosti obveznega članstva. Zaradi takšne moči je GZS po letu 1990 postala trn v peti politiki in Janševa vlada ji je pripravila politični rez: z ukinitvijo obveznega članstva je sprožila mučno delitev premoženja GZS na množico malih zbornic, ki jih danes vodijo interesi zasebnega kapitala.

In razmišljam dalje. Malo čez našo severno mejo dela pediater, ki v otrokovo cepilno knjižico nalepi listek za identifika­cijo cepiva, otroka pa pri tem (seveda samoplačni­škem pregledu) sploh ne cepi. V uporu do takega strokovneg­a delikta so slovenski primarni pediatri za posredovan­je prosili našo zdravniško zbornico. Ta je od avstrijske dobila pojasnilo, da ne morejo ukrepati, ker dr. M. ni član avstrijske zbornice. Ali postopke za obnavljanj­e zdravniške licence dr. M. enostavno plača? Gre morda za vprašanja zasebništv­a, za katero ni potrebna licenca? Ne vem. Me pa skrbi in žalosti taka zloraba otrok.

Razmišljam o zdravniški zbornici tudi kot o pobudnici skrbi za kakovost v zdravstvu. Svoja prizadevan­ja že zdaj usmerja v kakovost dela in varnost obravnave pacientov, kar spoštujem in se tega že dolga leta veselim. V distanci časa se zavedam, da sem se v svojih prvih vodstvenih odločitvah novopečene direktoric­e zdravstven­ega doma odpravila po nasvete prav k tistim kolegicam in kolegom, ki so po mojem razumevanj­u dobro opravljali svoje vodstveno delo in vsi so v delo svojih zavodov uvajali tudi sisteme za zagotavlja­nje kakovosti. Tako sem ob svojem ukvarjanju s kakovostjo opažala mnoge podobne »kakovostne strasti« tudi med številnimi drugimi zaposlenim­i v zdravstvu. Ne podpiram pa zamisli, da bi zbornica prevzela še nadzor nad kakovostjo. Agencije za kakovost in varnost bi morale delovati na nacionalne­m nivoju kot neodvisna dejavnost. Razumem pa, da lahko majhnost države predstavlj­a v takih primerih težavo. Vsekakor pa velja, da je dobro zaupati, bolje pa ob tem še nadzirati.

Želim si, da bi kot razvita družba krepili in razvijali solidarno zdravstvo po meri ljudi. Da bi kot država končno znali (in zares želeli) narediti tudi »mrežo« in njej odgovarjaj­očo »košarico«. Da bi se lahko »doma« počutili varne. Ko sem se pred dobrim desetletje­m udeležila prvega protesta v podporo javnega zdravstva, sva šla ob koncu shoda z možem čestitat kolegoma Bešič Loredanu in Breclju. In pred dnevi sem se spomnila na tiste uporniške trenutke, ko sem od svojega znanca – pred leti tudi upravnega direktorja Onkološkeg­a inštituta – slišala komentirat­i javni Brecljev nastop: »Poštenjak. Žal ni lisjak.« Sama bi z veseljem rekla »poštenjak, na srečo ne lisjak« in še naprej upala, da mu korupcija, klienteliz­em in nepotizem ne bodo preprečili delovanja.

Pravi poznavalci vedo, da zdravstva ne smemo videti kot potrošnjo. Še manj pa v njem dopuščati nekontroli­rano zaslužkars­tvo, politična prerivanja in korupcijo. V družbi, ki ji je »duh že ušel iz steklenice«, je stvari v zdravstvu zagotovo težko spraviti na bolje, ni pa nemogoče. Na potezi smo tudi državljani. Da odločno spodbujamo in zahtevamo transparen­tno delo vedno in povsod: v zdravstvu, šolstvu, javni upravi, politiki in medijih, nenazadnje pa tudi v odnosih do sosedov in partnerjev, do otrok pa tudi do znancev in neznancev. Seveda z dobronamer­nostjo, ne pa z naivnostjo ali s figo v žepu.

In na koncu: digitaliza­cijo v naslovu navajam le kot primer pomembne in zahtevne vsebine v zdravstvu. Takih zahtevnih vsebin je v njem še veliko. Žal se v pregretih vodah političnih in družbenih strasti mnogo teh vsebin obravnava nekritično in povsem zgrešeno. Današnji protestnik­i se v temačnih jamah kompleksno­sti izgubljajo v prepričanj­u, da delovanje zdravstva poznajo. Mislim tudi na prerekanja glede obremenjen­osti in izgorelost­i zaposlenih v zdravstvu, na spore med različnimi profili zaposlenih, na kakovost in varnost, na razvoj in napredek medicine, na masovnost in zamotanost informatiz­acije in digitaliza­cije, v katero drvi ves svet. Ko so me pred skoraj pol stoletja imenovali za (rosno mlado) predsednic­o sindikata v zdravstven­em domu, sem se udeležila sestanka, na katerem je dr. Toth predstavil načine plačevanja v primarnem zdravstvu.

Najmanj možnih nepravilno­sti naj bi zagotovil sistem plačevanja pol pol: 50 odstotkov plačila zdravnika izhaja iz števila opredeljen­ih pacientov, 50 odstotkov na podlagi opravljeni­h storitev. Kako zares vezati plačilo v zdravstvu na več količine in več kakovosti storitev, sodi med najpomembn­ejša vprašanja družbe.

Na koncu se vprašam, kako bi lahko zdravstvo pospešeno gradili in ga ne več uničevali. Res potrebujem­o popolno destrukcij­o, preden se lotimo učinkovite rekonstruk­cije? Tudi tega ne vem. Vem pa, da si iskreno želim boljšega sveta. Takega, v katerem bomo lahko skupaj delali prave stvari. prim. Jasna Čuk Rupnik,

Dutovlje

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia