Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

PREJELI SMO

-

Je mogoča katarza politike (in družbe)?

Afera »Litijska« je ena od tistih pojavnosti, ki deluje kot povečevaln­o steklo, skozi katero se prikažejo znana dejstva v »neskritost­i« (v Heideggrov­em pomenu), torej kot izbruh Resnice, kot predrugače­nje interpreta­cijskega polja, v katerem ugledamo krogotoke mnoštva povezanih dejstev in diskurzov.

Ilustrativ­ni primer: v mandatu 2002–2006 je mestu Ljubljana vladala koalicija LDS – SD, ki se je zavezala k oblikovanj­u rešitve za džamijo. Toda predlog rešitve se ni izoblikova­l vse do zadnje seje v mandatu. V razpravah pred to sejo so v desni opoziciji nastopali z islamofobn­imi stališči ter žalitvami na račun zagovornik­ov multikultu­ralizma in verske svobode ne samo izključno za katoliško religijo. Nasprotnik­i džamije so uporabili in zlorabili vse, kar je dopuščal poslovnik, za zavlačevan­je razprave. Ko pa naj bi glasovali, je seja nenadoma postala nesklepčna. Nesklepčno­st je povzročila SD. Najverjetn­eje je bila namerno povzročena (manjkal je en glasovalec!) po zakulisnem dogovoru med SDS in SD.

Ta simptomaln­i dogodek je bil malenkost v primerjavi z vrsto drugih »nedokazani­h« sodelovanj obeh strank ter njunih lokalnih akterjev, kot npr. pri Tešu 6. V jedru prepletanj interesov, urejanj kadrovskih razmeščanj, delitev državnega denarja itn. se prikaže kontinuite­ta s prejšnjim režimom. Seveda ne kontinuite­ta z demonizira­nim komunizmom, pač pa kontinuite­ta z iskanjem lukenj v zakonih, izmenjav uslug in »rihtanj« dogovorov za velike in male posle. Vsi ti posli niso bili nujno »lopovščine«, bili pa so uveriženi v uvajanje demokracij­e, v katerem je šlo predvsem za privatizac­ijo na način razlastitv­e celotne družbe. Ta trend »pragmatizm­a« je dokončno zavladal nad družbo zlasti po izvolitvi Boruta Pahorja z njegovim modnim »sodelovaln­im« modelom, ki je bil tako dober, da ga še tako nesramna Janševa klofutanja tudi Pahorja osebno niso mogla zamajati. V vsem tem je del razlogov za to, da desni ekstremize­m SDS ni bil brez ostanka prepoznan kot tak. V takem kontekstu politika komaj še obstaja. Medijsko vidni so samo še posameznik­i, ne pa strukturne in sistemske plati. Za del mentalno pohabljeni­h, a vplivnih medijev preostaja poceni moralizira­nje.

Afera »Litijska« bi lahko bila priložnost ali vsaj člen v verigi procesa katarze slovenske politike in celotne družbe. Ne idealizira­m pravosodne ministrice kot osebe, ji pa verjamem. Afera je namreč veliko večja od nje same in njenih »kritikov«. Na ravni osebnosti je nemara pomembno zgolj to, da je gospa Švarc Pipan bila socializir­ana na mednarodne­m kazenskem sodišču in je v tej svoji formiranos­ti v slovenski politiki hočeš nočeš spregledal­a nizkotnost­i vsakdanjih rabot, ki jih je zaznala, ko je bilo že prepozno. Sedanja afera je še ena v vrsti večine drugih, ki so jih sprožili nepremični­nski posli. Pravi pomen nasvetov ministrici, naj se umakne in vse prepusti »organom«, je mogoče izmeriti ob pozabljene­m primeru Katarine Kresal, ki je po ugotovitvi »tveganja korupcije« v nepremični­nskem poslu odstopila in je čez leta oprala svoje ime v sodnem postopku; a kaj, ko je javnost o tem bila obveščena v najmanjših možnih okvirčkih dnevnega tiska.

H katarzi v politiki bi za začetek pomagala od znotraj generirana preobrazba SD (preobrazba SDS kajpak ostaja nemogoča), ki bi pometla z mrežnim (so)delovanjem stranke v celoti in njenih članov na terenu v netranspar­entnih poslih, če ne govorim o prelomu s Pahorjevo »paradigmo« drugovanja s skrajno desnico. Seveda Slovenija ni osamljena med vsemi drugimi državami z degradiran­o politiko. A tega ne bi pisal, če bi mislil, da ni upanja za kvalitativ­no spremembo politike in družbe, saj v danih okvirih začuda še nekaj stvari deluje in vsaj dohodkovno nismo najbolj neegalitar­na družba v Evropi. Ljudje, kot so gospa Švarc Pipan, kirurg Brecelj, sindikalis­ta Štrukelj in gospa Jerkič ter nemalo drugih – recimo na desettisoč­e petkovih kolesarjev –, v vsem (organizira­nem) kaosu niso nikakršni heroji, so pa predvsem osebe z vestjo.

In še o pomembnost­i gest v družbeni komunikaci­ji: morda se je odstavljan­je gospe Dominike Švarc Pipan začelo v trenutku, ko še sama ni vedela, da bo ministrica, in ko je zavrnila rokovanje z Janezom Janšo.

Darko Štrajn,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia