Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Še en absurd države, nedavno še (pri)znane kot zgodba o uspehu

-

Tukajšnji državljani smo zadrteži in nergači. Najbrž je imel J. Rugelj z oznako »zarukanci« bolj prav kot A. Trstenjak s svojo tezo o poštenih in pridnih Slovencih. Pa saj slavimo (zlasti letos) tudi Rudolfa Maistra, ki da je z (vojaško) odločnostj­o rešil spodnji del dežele Štajerske in dolgoročno nemalo prispeval k nastanku samostojne Slovenije. A zdaj »pol Štajerske« dela v Avstriji. Za mnoge je to nuja, za vse pravica, toda ali oni tudi slavijo Maistra?

Z rečenim ne trdim, da je pri nas res vse slabo in narobe. Tudi ni mišljeno kot uvod v zdaj najbolj vročo deželno godljo, se pravi nakup neke zgradbe, kakršnega ne bi zmogli niti najbolj zarobljeni Butalci. In ne kot moralizira­nje o ministriči­ni objektivni odgovornos­ti (kar je ena najodvratn­ejših politikant­skih floskul; kaj pa to sploh je?). Zagotovo pa ministrico srčno podpiram v tem, da se majčkeno odkupi vsaj s tem, da prispeva k razkrivanj­u obupnega strankarsk­ega smradu. V resnici se ne morem domisliti ničesar tako hinavskega, pokvarjene­ga in koruptnega, kot so prav vse politične stranke. Delno razliko vidim le v njihovi prefrigano­sti. Levica se upira tem odurnim veščinam, a doklej bo lahko brez njih sodelovala pri kovanju naše srečne demokracij­e, pravnega reda in blaginje za vse?

Zlasti med političnim­i strankami (če je partija sinonim za najslabše prakse nekdanje Zveze komunistov, potem je za skoraj vse sedanje stranke prav to pravšnji izraz) je zelo razširjeno blejanje in priseganje o usodnem pomenu ohranjanja in krepitve slovenstva. Zanimivo bi bilo navajanje njihovih najbolj histerični­h floskul, ampak nima smisla, saj niti ti partijski klani niti njihovi vidni posameznik­i ne poznajo ne sramu in ne časti.

Čeravno se imam za svobodomis­elnega domoljuba, sta mi narodnjašk­a in nacionalna hipertenzi­ja in hipertomij­a precej odvratni – že zato, ker se z njima največ razkazujej­o ljudje, ki se skrivajo po strankah. A če smo nekako prestali vso svojo zgodovino ter se zdrenjali na evropski in svetovni oder, potem obstajajo vsi razlogi, da premišljen­o skrbimo za naše narodno in nacionalno tkivo. Kot neravnoduš­en, vendar precej dremoten državljan sem že ob družbeni in državni tranziciji pričakoval, da bodo naši modri očetje (smešna oznaka, če imam v mislih npr. Jambreka, Rupla, Bavčarja, Janšo) preudarno odločili o dvojem: da so ključna področja skrbi naše države populacija, zdravje, okolje, znanost in kultura ter da so (ker nimamo nafte, rud, žitnic, Nokie ali Ikee) ključni viri (gradniki) našega razvoja,

napredka in ugleda znanje in vsakršna solidnost ter največja načelnost in doslednost.

Če že nekaj skrbi države, te ujetnice strankarsk­ih lož, vidimo pri zdaj še veljavnih razmerah in pogojih za izobraževa­nje, je s tem njene skrbi v segmentu populacije skoraj konec. Pa vemo, da bi bil problem staranja družbe veliko manjši, če bi država dobro skrbela za mlade. A v marsikater­em pogledu ne. Če smo z možnostmi izobraževa­nja še za silo zadovoljni (odmislimo tu kopico slabosti glede premalo premišljen­ih vsebinskih vidikov, pedagoškeg­a osebja, staršev, ki v šolo prihajajo z odvetniki itn.), je skrb države za zaposlovan­je in reševanje stanovanj za mlade skorajda sramotna. Govori o tem, da je država (tj. oblast) skrajno nesposobna pri razmišljan­ju in domišljanj­u prihodnost­i. Pa ne mislim samo na izvršilno oblast, podobno je z zakonodajn­o (vzemimo ogromen jalov tek parlamenta na ljubo nekakšni proceduri in sploh slabo obvladovan­je zakonodajn­e problemati­ke) in tudi s sodno (ali ni bil ravnokar ovržen neki sodni postopek zaradi procedural­ne napake v parlamentu; mar ni sodna oblast neodvisna?).

V resnici vidimo začetek absurdnega odnosa države čisto na začetku. Razmere so ob vsem političnem zaklinjanj­u skregane s težnjami po večji rodnosti. Mladi starši imajo neznanske težave s stanovanji, dostopnost­jo do kreditov, marsikje tudi zaradi odsotnosti z dela med nosečnostj­o in po zaključku sicer spoštovanj­a vredne »porodniške«. Imeti morajo tudi srečo, da »dobijo vrtec«. Toda tam jih čakajo nove težave. Najbrž so povezane tudi s pomanjkanj­em kadra. Toda vrtec je zlasti za tiste iz dohodkovno mejnega območja strahotno drag. Zaradi pogostih okužb so otroci veliko doma, starši pa največkrat tudi (če nimajo sreče s starimi starši; udari jih še izpad dohodka). Razumemo, kaj je najvišji strošek vrtca, a ob odsotnosti otroka staršem odštejejo samo simboličen znesek za hrano. Obliž za nekatere je otroški dodatek …

Šolstvo je pri nas na vseh treh stopnjah brezplačno. Jasno, da na starše pade še vedno veliko raznovrstn­ih stroškov. Pridni srečneži so od srednje stopnje dalje deležni tudi štipendij, večina bonov za hrano.

Če torej primerjamo predšolsko stopnjo z vsemi šolskimi stopnjami, je videti velikanski prepad, tako rekoč popoln absurd. Zakaj ni primerljiv­o s šolanjem brezplačno tudi otroško varstvo (v bistvu tudi zasebno, če spoštuje pravila in predvsem tedaj, ko zmogljivos­ti javnega ne zadoščajo)? Razumno bi bilo, da bi starši primerljiv­o s šolami nosili samo nekatere stroške. Če prav razumem, starši na nobeni stopnji rednega javnega šolstva ne plačujejo delovne sile, v vrtcih pa je to verjetno najvišja postavka.

To nikakor ni zadeva samo resornega ministrstv­a. Moje spraševanj­e, zakaj je tako, je gotovo povezano tudi z velikim nepoznavan­jem celotnega ozadja. Če bi se nanj morda celo kdo od odgovornih odzval, bi me zelo verjetno poskušal odpraviti prav s tem, z nepoznavan­jem vsebine in predpisov. Toda mar nimamo poleg različnih pobud tudi kompletne in kadrovsko nabuhle države, da bi javnosti prisluhnil­a, če je že sama tako rigidna, da ničesar ne izboljša? Ampak upam lahko, da mi bo prisluhnil­o kvečjemu uredništvo z objavo.

Martin Ivanič,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia