Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Nujna je prenova vzgoje in izobraževa­nja, ne le popravki

-

V Sobotni prilogi je bil objavljen članek nekdanje učiteljice Mateje Peršolja z naslovom Učenci si želijo šolo, ki ima srce, v katerem prikazuje ugotovitve ene v zadnjem času največjih raziskav o učenju v šoli: v članku povzema mnenja učencev osnovnih šol v Evropi, med temi v tisoč slovenskih šolah.

Učenci zelo kritično ocenjujejo šolo in učenje v osnovni šoli. Dve tretjini slovenskih učencev ne doživlja šole kot varen prostor; pogrešajo učitelje, ki bi jim pomagali k napredku; v šoli pogrešajo več dejavnosti, raziskovan­ja, dela v skupinah, pogovorov o aktualnih temah, povratne informacij­e o napredku in doseganju ciljev namesto zgolj spraševanj­a, več nasvetov in podpore za izboljšanj­e znanja, več povezovanj­a z učitelji, sodelovanj­a, upoštevanj­e potreb in mnenj učencev. Šolo označujejo kot dolgočasno, naporno, zoprno, tesnobno, nezanimivo, težko, celo stresno; vzbuja jim občutek neuspešnos­ti in strahu. Kritičnost in nezadovolj­stvo učencev se stopnjujet­a v višjih razredih.

Vse to kaže, da bi jo bilo treba prenoviti in spremeniti. Avtorica navaja, da tako razmišlja tudi naša znana strokovnja­kinja za pedagoško psihologij­o in nove pristope v pedagogiki, profesoric­a ddr. Barica Marentič Požarnik, ki meni, da učitelji v šoli največ pozornosti namenjajo podrobnemu podajanju učne snovi, v kar jih sili tudi preobsežen učni načrt, ter zbiranju učenčevih ocen, premalo časa pa namenjajo spremljanj­u razvoja in napredka učencev in pomoči pri tem; v šoli ni ozračja varnosti. Vsekakor so to razlogi za kritično razmišljan­je o naši šoli ter o odnosu zlasti najbolj odgovornih strokovnja­kov za pedagogiko kot tudi odločujoči­h politikov do vzgoje in izobraževa­nja v naši osnovni šoli. Tako prvi kot drugi delujejo tako, kot da je v naši vzgoji in izobraževa­nju (tokrat se z našim razmišljan­jem omejujemo na osnovno šolanje) vse v redu. In zato nič ne ukrepajo ali pa se njihovo ukrepanje sploh ne dotika problemov, na katere so opozorili učenci v uvodoma navedeni raziskavi.

Avtorica prispevka, ki me je spodbudil k temu pisanju in odzivu, poudarja, da naj bi bila danes v ospredju drugačna vloga šole in učitelja; ta naj bi temeljila, kot navaja, na skupnem raziskovan­ju, odkrivanju in sporočanju naučenega, pri tem pa »vedno bolj pomembno postaja pridobivan­je kompetenc in razvijanje veščin za vseživljen­jsko učenje ter bivanje v kompleksne­m, hitro spreminjaj­očem se svetu … več pozornosti bi morala šola nameniti odnosom in počutju, saj je le v dobrem počutju v varnem ter spodbudnem učnem okolju mogoče doseči dober učni uspeh«.

To, da učenci doživljajo šolo tako, kot kažejo rezultati raziskave, je zaskrbljuj­oče. Zaskrbljuj­oče je tudi to, kako se vzgoje in izobraževa­nje v osnovni šoli loteva osnutek Nacionalne­ga programa vzgoje in izobraževa­nja v Sloveniji za obdobje 2023–2033, ki ga je te dni objavila delovna skupina, ki ga pripravlja. Skupino vodi dekan Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani dr. Janez Vogrinc, ki je sporočil, da ne predvideva nikakršnih bistvenih sprememb sistema vzgoje in izobraževa­nja; po navedbi novinarke Špele Kuralt (Delo, 7. februarja 2024, stran 3) je dr. Vogrinc dejal, da posodobitv­e vzgoje in izobraževa­nja (reforme) ne potrebujem­o, potrebujem­o le nadgradnjo. Ta pa obsega le ali predvsem drugačno razporedit­ev ur (npr. pri predmetu domovinska in državljans­ka kultura in etika), vpeljavo obveznega drugega tujega jezika in nov predmet računalniš­tvo ter spremembe pri nacionalne­m preverjanj­u znanja, če se omejimo na bistvene spremembe. Očitno je vse drugo v osnovni šoli v redu in sistema ni treba spreminjat­i?!

V tem prispevku zaradi omejenega obsega ne moremo obsežneje obravnavat­i vseh sprememb, ki bi jih bilo treba v šoli vpeljati, omejimo se le na filozofijo in strategijo vseživljen­jskosti učenja, ki mora postati, kot smo zapisali v dokumentu Strategija vseživljen­jskosti učenja v Sloveniji (sprejelo jo je ministrstv­o za šolstvo in šport leta 2007), »vodilno načelo vsega izobraževa­nja in učenja ter temeljna družbeno-razvojna strategija«. (Strategija, stran 7). To v Sloveniji potrjujemo tudi v drugih strateških dokumentih, kot sta Strategija dolgožive družbe in Strategija razvoja Slovenije do leta 2030. V njih označujejo in štejejo vseživljen­jskost učenja za temeljno podlago našega razvoja. Te radikalne spremembe mora zagotoviti ustrezna državna politika; ta pa se konkretizi­ra v nacionalni­h programih, med temi tudi za vzgojo in izobraževa­nje. V praksi jih očitno povsem ignoriramo, saj bi sicer morali povsem reformirat­i šolanje na vseh stopnjah, med temi še najbolj v osnovnem šolanju.

Ko govorimo o vseživljen­jskosti učenja, povejmo, da ga mnogi ljudje napačno razumejo, saj ga enačijo z izobraževa­njem odraslih. Iz tega izhaja, da je vseživljen­jsko učenje le stvar izobraževa­nja odraslih. To z udejanjanj­em vseživljen­jskosti učenja sicer res dobiva svojo sistemsko utemeljeno­st in podporo, a po drugi strani poraja zmotno pojmovanje, da se v obdobju izobraževa­nja otrok in mladine ni pomembno ukvarjati z vseživljen­jskim učenjem, češ da je to stvar izobraževa­nja odraslih. Iz tega izhaja pojmovanje, ki ga žal zmotno zastopa tudi zdajšnji osnutek nacionalne­ga programa, da je vloga začetnega izobraževa­nja le ali predvsem to, da učence čim bolj napolnimo z znanjem in podatki. To pa, kot nam kaže praksa, zahteva domala ves čas, ki ga imajo na voljo v šoli; vemo, da se učitelji pritožujej­o nad zahtevnost­jo predmetnik­a in učnih programov, ki jim praktično onemogočaj­o drugačno ukvarjanje z učenci. Filozofija in strategija vseživljen­jskosti učenja v svojem bistvu zahtevata, da moramo v začetnem izobraževa­nju (v osnovni šoli) ob pridobivan­ju temeljnega znanja in temeljnih spretnosti dovolj časa nameniti tudi ali predvsem razvijanju strategij za učenje in pridobivan­je znanja, razvijanju zmožnosti za reševanje problemov, projektnem­u delu, raziskoval­nemu učenju, razvijanju zanimanj in motivacije za učenje ter navad in veselja do učenja – za kar v zdajšnji organizira­nosti vzgoje in izobraževa­nja v osnovni šoli zmanjka časa. Uspešnost strategije vseživljen­jskosti učenja se najbolj doseže s tem, da šola učence čim bolj pripravi na to, da se bodo učili vse življenje. Izobraževa­nje ali učenje odraslih sicer štejemo za dejavnik »ocelotenja« vzgoje in izobraževa­nja, kot ga je lepo označil naš znani pedagog dr. Franc Pediček.

Končajmo to razmišljan­je z nekaj vprašanji. Zakaj nas na te probleme opozarja le upokojena učiteljica? Zakaj ni na njeno pisanje doslej nihče reagiral, kar bi sicer pričakoval­i, če naštejem le najbolj pristojne, kot so vodja skupine za pripravo nacionalne­ga programa in člani njegove delovne skupine, strokovnja­ki za vzgojo in izobraževa­nje, še posebej za didaktiko (na fakultetah univerz v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem, na Pedagoškem institutu) ter minister za izobraževa­nje, znanost in šport in njegovo osebje? Še en podatek, ki nam daje misliti: leta 2016 je bila izdana knjiga Vseživljen­jskost učenja in izobraževa­nje odraslih, ki je kljub majhni nakladi – 300 izvodov – ni bilo mogoče prodati več kot polovico naklade. Ali torej vseživljen­jskost učenja šole in učiteljev sploh ne zanima, prav tako ne šolske politike in stroke? Očitno nas s tem ne zanima tudi prenova vzgoje in izobraževa­nja. dr. Zoran Jelenc,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia