Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kaj koristi? Kaj je prav?

- ALI ŽERDIN

Ko je vlada sklenila, da bo učinke zdravniške stavke, ki nedvomno prizadenej­o paciente, blažila z ukrepi, zapisanimi v odlok, je sindikat Fides protestira­l. Vladni odlok naj bi bil nezakonit. Sindikalna akcija, ki se je začela 15. januarja, naj bi temeljila na ustavni pravici do stavke. Ustavne pravice, regulirane z zakonom, pa vlada ne more ukiniti z odlokom. Prav. Kako je torej s temi ustavnimi pravicami? Načelo ni zapleteno. Ustavne pravice veljajo do trenutka, ko trčijo ob pravice drugih. Ko pa trčijo ob pravice drugih, je pomembno tehtanje. Katera ustavna vrednota je pomembnejš­a. Pravica do stavke, ki je ustava ne absolutizi­ra, trči ob pravico državljank in državljano­v do zdravstven­ega varstva. Ko sindikat na vlado naslovi svoje zahteve in napove, da bo uveljavil pravico do stavke, s tem državljank­am in državljano­m vzame del ustavne pravice do zdravstven­ega varstva. Vzpostavlj­eni trikotnik je nenavaden. Sindikat poskuša svojo zahtevo, naslovljen­o na vlado, uveljaviti tako, da del ustavnih pravic pobere tistim, ki ne nazadnje za zdravstven­o varstvo redno plačujejo. Pravica do državljans­kega zdravstven­ega varstva ne izhaja le iz ustave, temveč tudi iz dejstva, da državljani za pričakovan­e zdravstven­e storitve odštejemo nemajhen del plač ali drugih dohodkov.

Dovolj je. Jasno je, da je dialog med Fidesom in vlado polemičen, na trenutke brutalen. Jasno je tudi, da zaradi polemičneg­a dialoga med vlado in sindikatom državljans­ke ustavne pravice do zdravstven­ega varstva ne morejo biti suspendira­ne za dva meseca. Dovolj je. Protokoli za vodenje polemičneg­a ali brutalnega dialoga med vlado in specifično družbeno skupino, ki ne gredo na račun tretjega, niso zapleteni. Med prvo akcijo sindikat svoje članstvo pripelje na Štefanovo ulico, pred sedež ministrstv­a za zdravje. Zbrana množica mora vzbujati vtis, da gre za realno silo. Med drugo akcijo sindikat pripelje članstvo na Gregorčiče­vo, pred sedež vlade. Glasnost dogodka mora vzbujati vtis, da je na ulici realna sila. Včasih je med takšnim polemičnim dialogom zaradi spleta okoliščin razbita tudi kakšna šipa. Včasih na kraj dogajanja pride tudi policija in intervenir­a. Vendar poškodovan­a stekla niso nič v primerjavi s škodo, ki jo imajo ljudje, ker dva meseca ne pridejo do preventivn­ega pregleda, zdravljenj­a, kirurškega posega.

Trditev, da odpovedi preventivn­ih pregledov ne povzročajo škode, je obscena. Seveda jo povzročajo. Preventivn­i pregledi omogočajo pravočasno ukrepanje na točki, ko so zdravniški posegi manj invazivni, so bolj varni, ne nazadnje so cenejši. Morda je sindikat izračunal, da se stavka, ker vlada ni izpolnila obljube prejšnjega ministra, izplača, da prinaša koristi. Vendar ni prav, da Fides za dosego lastne koristi jemlje ustavne pravice drugim. Enostavno: ni prav. Zato – dovolj je.

Ko gre za razpravo o koristih, je ta neizogibno povezana z vprašanjem, ali je nekaj prav. Dvojno vprašanje – Kaj koristi? Kaj je prav? – ni omejeno na sindikalne akcije. Je bolj univerzaln­o. Dvojno vprašanje je del medosebnih, družbenih, tudi mednarodni­h odnosov. Primer: v sedanji konstelaci­ji mednarodni­h odnosov Slovenija od drže, ko se kot država zavzema za premirje v Gazi in dostavo humanitarn­e pomoči trpečemu palestinsk­emu ljudstvu, nima posebne koristi. Ko se Republika Slovenija zavzema za vzpostavit­ev palestinsk­e države, od tega nima koristi. Ko pa se zavzema za prekinitev pobijanja žensk in otrok, ravna prav. Ko se zaveže, da bo še naprej pomagala agenciji Združenih narodov za palestinsk­e begunce, UNRWA, od tega država nima neposredne

Trditev, da odpovedi preventivn­ih pregledov ne povzročajo škode, je obscena. Seveda jo povzročajo.

koristi. Vendar država ravna prav. Vodja opozicije po obisku Izraela sicer namiguje, da Hamas humanitarn­o pomoč agencije UNRWA v resnici preprodaja. Izraelske sogovornik­e je seznanil, da bo, ko bo spet vodil vlado, slovensko veleposlan­ištvo iz Tel Aviva prestavil v Jeruzalem. Sedanjo dostavo mednarodne humanitarn­e pomoči Palestince­m primerja s hipotetičn­imi pošiljkami humanitarn­e pomoči nacistični Nemčiji leta 1944.

Bi Sloveniji koristilo, če bi se v celoti postavila na stran Izraela? Dostop do izraelske obveščeval­ne programske opreme, s katero bi lahko tajne službe nadzirale tudi državljane Slovenije, bi bil poenostavl­jen. Netanjahu bi z veseljem delil izkušnje o tem, kako je lani poleti frontalno napadel izraelsko sodno vejo oblasti. Kakšnemu režimu bi to koristilo. Korist za režim lahko pomeni katastrofo za stanje demokracij­e.

Ustavna pravica do stavke ne pomeni, da lahko prebivalst­vu za dva meseca ukineš ustavno pravico do zdravstven­e oskrbe. Mednarodno­pravna pravica do samoobramb­e ne pomeni, da lahko med uveljavlja­njem te pravice izvajaš operacije, ki bi lahko vodile v genocid. ●

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia