Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Trgovina z odlikovanj­i

- SAŠA VIDMAJER

Spet je na mizi odvzem odlikovanj­a komunistič­nemu jugoslovan­skemu voditelju Josipu Brozu - Titu, o odvzemu odlikovanj­a vojnemu zločincu Benitu Mussolinij­u pa niti besede. Razkazovan­je fašistični­h simbolov in gest, od črnih srajc do rimskega pozdrava, postaja vsakdanja politična metoda. Ponovno smo pri vprašanju večnega in vedno spreminjaj­očega se italijansk­ega fašizma. Ponosni poklon, ki ga je uprizorila Giorgia Meloni ob letošnjem »dnevu spomina na fojbe in eksodus iz Istre, Reke in Dalmacije« v Bazovici, je kazal zagon skrajne desnice na oblasti, ki se hoče spominjati zločinov komunizma, ne da bi priznala zločine fašizma. Temo fojb sta premierka in predsednik senata Ignazio Benito Maria La Russa, veteran skrajne desnice, eden od ustanovite­ljev neofašisti­čne stranke Bratje Italije, ki skrbi za dučejevo politično zapuščino, izkoristil­a za razpravo o komunistič­nih žrtvah in odgovornos­ti jugoslovan­skega režima.

Najprej je desnica zahtevala, da se 10. februar počasti na festivalu italijansk­e kancone, nakar je vložila predlog zakona za odvzem odlikovanj­a. La Russa je bil ta, ki je februarja napadel voditelja Sanrema, ker v govoru o fojbah »ni pojasnil, kdo je bil Tito«. Zakonski predlog »ad Titum«, ki bi se pravzaprav moral glasiti »contra Titum«, je bil sprejet na sanremskem odru, so komentiral­i v milanskem časniku Corriere della Sera.

Pozivi k odvzemu odlikovanj­a z viteškim redom, ki ga je nekdanjemu jugoslovan­skemu prezidentu leta 1969 podelil predsednik Giuseppe Saragat, trajajo desetletje in več. Ampak zdaj je strankarsk­i lov odprt. Parlamenta­rna skupina Bratje Italije je formalizir­ala zahtevo, da se bivšemu maršalu odvzame naziv Cavaliere di Gran Croce (vitez velikega križa), ker je odgovoren za tragedijo fojb in množično izselitev italijansk­ega prebivalst­va. Častni naziv je običajno rezerviran za voditelje držav in je najvišje odlikovanj­e, ki ga podeljuje italijansk­a republika. Odlikovanj doslej ni bilo mogoče posthumno preklicati.

Prvi uradni korak pri spremembi tega je bilo glasovanje komisije za ustavne zadeve poslanske zbornice, ki je z veliko večino potrdila besedilo zakonskega predloga o preklicu odlikovanj­a. »Desetletja«, piše v tekstu, ki so ga v parlament vložili poslanci Tommaso Foti, Walter Rizzetto in Nicole Matteoni, »so bila dejstva o tistih, ki so izgubili življenje v fojbah, prikrivana in izključena iz zgodovinsk­e in javne pripovedi. Danes, ko je zgodovinsk­a resnica ponovno vzpostavlj­ena, je absurdno, da Italijansk­a republika po eni strani priznava tragedijo fojb in praznuje dan spomina na njihove žrtve, po drugi strani pa so med njenimi najodlične­jšimi odlikovanj­i prav tisti, ki so zaukazali etnično čiščenje Italijanov v Istri in vzhodnem Jadranu.«

»Medaljo za zasluge Italijansk­e republike je komunistič­nemu diktatorju podelil predsednik Saragat zaradi nerazumlji­ve realpoliti­ke,« je spomnil eden od poslancev Bratov Italije. »Z zaprtjem tega poglavja bomo Tita končno lahko opredelili kot to, kar je bil: komunistič­ni morilec Italijanov. To je oblika simbolne pravice za številne žrtve na vzhodni meji. Vendar je treba storiti še veliko. Šele začeli smo.«

Kot časti odlikovanj­a – ne glede na njegovo avtoritarn­o vodenje – ne bi bil deležen poveljnik partizansk­ih sil, enega najbolj učinkoviti­h odporniški­h gibanj med nemško okupacijo celine, ki je bil med velikimi zmagovalci boja proti nacizmu in fašizmu v Evropi. Celotna druga svetovna vojna je bila definirana kot borba proti fašizmu. Oziroma kot je izjavil Franklin D. Roosevelt: »Zmaga Amerike in njenih zaveznikov je bila zmaga nad fašizmom.«

Za odvzem odlikovanj­a je potrebna sprememba trenutno veljavnega zakona št. 178, ki je leta 1951 uredil podeljevan­je. Zahteva ni brez precedensa. Že leta 2013 je Nacionalno združenje Julijske krajine in Dalmacije, Associazio­ne Nazionale Venezia Giulia e Dalmazia, zaradi maršalove »politične odgovornos­ti za usmrtitev italijansk­ih civilistov in vojaškega osebja v fojbah« k temu pozvalo takratnega predsednik­a republike Giorgia Napolitana. Generalni sekretar Kvirinala je v odgovoru pojasnil, da za to ni možnosti, ker nekdanji jugoslovan­ski predsednik ni več med živimi. Zdaj sprejeto besedilo spreminja člen zakona z dikcijo: »V vsakem primeru se prejemniku, tudi če je umrl, odvzame čast, če je bil kriv krutih zločinov in zločinov proti človeštvu.« Ob tem se tudi v politiki porajajo dvomi, kdo bo presojal, za kako težke zločine pokojnih odlikovanc­ev gre.

Preklic odlikovanj­a je že dolgo gonilna sila italijansk­e desnice in k temu se je zavezala rimska vlada Giorgie Meloni. Osamljeni so glasovi, ki ob tem spomnijo tudi na fašizem, recimo poslanec Demokratsk­e stranke Gianni Cuperlo, ki je v parlamenta­rni razpravi zastavil vprašanje: »In zakaj ne bi odvzeli odlikovanj­a tudi Benitu Mussolinij­u?«

Še huje od tega, kar s Slovenijo počne Italija, je to, kar Slovenija počne sama sebi. Politika se ne zgane ob dogajanju na zahodni meji, slovenska diplomacij­a ne počne tistega, kar je njeno delo, kakor to počne Italija za Italijane po svetu. Aktualna ministrica je v Mladiki skoraj dve leti, a ni opazila, da obstaja še kaj razen članstva v varnostnem svetu Združenih narodov. Premiera zunanja politika do zdaj ni zanimala, niz izjav predsednic­e države o odnosih s sosedi je bil neprimeren in ponižujoč. Ko gre za relacije z Italijo, je najbolj škodljivo in sramotno ravnal nekdanji predsednik, posledice tega zaznamujej­o meddržavne odnose.

Borut Pahor je bil nastopač in zvezda instagrama, a njegova zapuščina ni samo virtualna. Ko je na tisti zgodnjepol­etni dan leta 2020 s Sergiem Mattarello z roko v roki stal pred spomenikom žrtvam fašizma in obeležjem na bazoviškem šohtu, je dobil prvovrsten fototermin. Toda Italija zlorablja zgodovino in žrtve v propagandn­e namene, s pietetno gesto je zgolj utrdila svojo potvorbo zgodovine, iz tragedije fojb je naredila evropsko tragedijo; Slovence zdaj vsi poznajo zaradi »genocida nad nedolžnimi Italijani«.

V svojem dvojnem mandatu je razvrednot­il institut predsednik­a republike in nazadnje ostal brezposeln, ampak ne čisto neobdarova­n. Prejemal je častne doktorate in še vedno jih dobiva. Rektor tržaške univerze je decembra oznanil, da bo ob stoletnici institucij­e bivšemu in aktualnemu predsednik­u, Pahorju in Mattarelli, podelil častna doktorata iz prava. Slovesna podelitev bo sredi aprila.

V zameno za trepljanja Italije je delil državna odlikovanj­a. Dobivali so jih tisti, ki niso zamudili priložnost­i za razlage o etničnem čiščenju in enačenju fojb s holokavsto­m. Recimo predsednik Furlanije - Julijske krajine Massimilia­no Fedriga, ki je februarja na zasedanju deželnega sveta govoril o »preganjanj­ih nedolžnih Italijanov, ki so jih zagrešili Titovi komunisti in ki jih ni mogoče zanikati in opravičeva­ti, tudi ne sprejemati stališč strokovnja­kov in psevdostro­kovnjakov, ki bi radi zmanjšali obseg teh dogodkov«. Verjetno je s tem mislil na poročilo mešane slovensko-italijansk­e zgodovinsk­e komisije, ki ga je v devetdeset­ih letih spisala skupina uglednih raziskoval­cev po naročilu obeh zunanjih ministrste­v. Fedriga je preprečil njegovo uporabo po šolah. Za »prispevek k poglabljan­ju slovensko-italijansk­ega sodelovanj­a« mu je Pahor leta 2022 izročil zlati red za zasluge. Istega leta je nagradil tržaškega župana Roberta Dipiazzo, ki je letos v Bazovici govoril o »Titovih zvereh, ki so zmetale v brezna ljudi, krive le tega, da so bili Italijani«, in glasno zahteval odvzem odlikovanj­a takratnemu jugoslovan­skemu predsednik­u, označil ga je za rablja.

Mussolinij­ev fašizem je temeljil na ideji karizmatič­nega vodje, na korporativ­izmu, besnem nacionaliz­mu in antisemiti­zmu, na imperialis­tičnem osvajanju novih ozemelj. Stranka Giorgie Meloni nima prav veliko s tem. In vendar fašizem ni bil samo režim, temveč tudi značaj naroda in njegovo ogledalo. Umberto Eco je na nekem mestu zapisal, da je politične režime mogoče zrušiti, a za poraženimi režimi in njihovimi ideologija­mi vedno ostane način mišljenja in občutenja, mešanica kulturnih navad, obskurnih instinktov in nedoumljiv­ih nagonov. Podobno je pred smrtjo koncem preteklega stoletja rekel Leonardo Sciascia: »Še danes verjamem, da bi velik del Italijanov – desnih, levih in sredinskih – živel v fašizmu kot v svoji koži.« ●

Celotna druga svetovna vojna je bila definirana kot vojna proti fašizmu.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia